Portal za samostalna putovanja i backpacking

Valletta

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
spomenik Jeanu Parisotu de La Valette, osnivaču grada

Malo je povijesnih događaja o kojima se tako malo zna a imali su toliko dalekosežne posljedice za razvoj europske civilizacije sve do danas. Jedan od takvih događaja jest velika opsada Malte 1565. godine. Tada gotovo nepobjediva Osmanlijska vojska sa svojom mornaricom krenula je u napad na mali arhipelag u središtu Mediterana koji je ključan za držanje kontrole nad cijelim Sredozemljem. Pobjeda Osmanlija vjerojatno bi značila daljnje širenje carstva prema Siciliji i Mediteranu te potpunu dominaciju južnom Europom. Nepobjediva armada Sulejmana veličanstvenog krenula je prema brojčano daleko slabijim vitezovima reda sv. Ivana na Malti. I slomila zube.


Pobjeda Maltežana i vitezova reda sv. Ivana među najznačajnijim je obrambenim pobjedama opsadnog ratovanja i nedvojbeno je prekretnica u omjeru sila na Mediteranu koja je potvrđena nekoliko godina kasnije bitkom kod Lepanta. Zahvaljujući snažnim obrambenim bedemima i odvažnošću branitelja, Malta je obranjena a u ime glavnog meštra viteškog reda Jeana Parisota de La Valette koji je vodio obranu već iste godine postavljen je kamen temeljac za novi grad: La Vallettu.

some_alt
Triton fontana

Izgrađena u drugoj polovici šesnaestog stoljeća, Valletta je planski građena na gotovo neosvojivoj uzvisini na poluotoku Sciberras između dviju prirodnih luka. Opasana zidinama te uređena brojnim donacijama drugih članova viteškog reda ali i plemstva čitave Europe koje je bilo duboko ganuto uspjehom obrane, Valletta je brzo izrasla kao nova, moderna i aristokratska metropola s brojnim uskim ulicama uređenim u baroknom stilu te reprezentativnom konkatedralom sv. Ivana u središtu grada. Kako se Valletta nalazi na poluotoku, gotovo je nemoguće doći u grad a da se ne prođe kroz njezino predgrađe, Florianu, koja je odijeljena od same Vallette gradskim zidinama. Predviđena kao mjesto na kojem će se lomiti koplja budućih opsada, Floriana je danas živopisno predgrađe koje je odavno postalo urbani produžetak Vallette i njezino glavno prometno središte. Autobusna stanica nalazi se neposredno pred glavnim vratima, a smještena je uz veoma lijepu Triton fontanu.

some_alt
konkatedrala sv. Ivana krstitelja

Prošavši gradske zidine, ulazi se u glavni dio grada. pravokutna mreža ulica orijentirana je prema glavnoj gradskog ulici, Triq il Republica, koja se proteže kroz čitav grad. Paralelno s njom pruža se i druga najvažnija ulica, Triq il Mercanti, odnosno ulica trgovaca. Tu se nalazi najviše ugostiteljskih objekata, trgovina i raznih suvenirnica, kao i različitih obrtnika koji na štandovima prodaju svoje uratke. Negdje otprilike na sredini nalaze se dvije najvažnije znamenitosti grada, konkatedrala sv. Ivana i državna palača, nekadašnja palača glavnog meštra viteškog reda. Malta je jedna od zemalja s najizraženije ukorijenjenim katoličkim svjetonazorom u državnu strukturu, te je isto tako i zemlja koja veoma cijeni svoju nezavisnost i jedinstven identitet, sastavljen od naizgled nepovezivog spoja katoličanstva, britanskog kolonijalizma i arapske baštine.

some_alt
palača Glavnog meštra tijekom zime

Uske ulice tijekom ljetnih mjeseci pružaju žarko željeni hlad dok malteško sunce užari beton. Tijekom zime, nekoliko prostranih trgova naprosto pozivaju na ugodne sunčeve zrake, dok u većem dijelu Europe zima izvlači najdeblje kapute iz ormara. Najbolje vrijeme za posjetiti Vallettu jest rano ujutro, dok su ulice još prilično prazne a ljetne vrućine još podnošljive. Gledajući ih takve, zaista se čini kao da će svakoga trenutka kraj vas proći neki srednjovjekovni vitez ili će progalopirati neki konjanik. Ako čujete zvuk konjskih kopita, ne halucinirate, konjske zaprege su popularan način za prijevoz turista kroz preuske ulice Vallette. Gradske ulice, pročelja zgrada i cjelokupna atmosfera u gradu naprosto vraća u neka odavno zaboravljena vremena. Stoga nimalo ne iznenađuje što je Valletta često odabrana za snimanje raznih povijesnih serija i filmova, uključujući i Igru prijestolja.

Iako su na raspolaganju konjske zaprege, minibusevi i taksiji, Valletta je dovoljno mala a u isto vrijeme i dovoljno zanimljiva na svakom koraku da je najbolji način za istražiti Vallettu pješice. Malo je poznato da se može obići cijeli obalni pojas, ispod utvrda oko cijelog poluotoka, uključujući i oko utvrde St. Elmo, što će Vam dati sasvim drugačiji doživljaj Vallette. Pripremite dobre cipele jer staza na nekim dijelovima prolazi preko oštrih stijena.

some_alt
pogled na Vallettu s gornjih Barakka vrtova

Sjedim na terasi legendarnog kafića Cordina te uživam u ugođaju malteške prijestolnice. Iako kavana ima višestoljetnu tradiciju te je jedna od stvari koje ne smijete propustiti u Valletti, sunce me ipak izmamilo na terasu, dok unutrašnjost kavane promatram tek s ulaza. Kroz stoljeća je Valletta bila meka za europsku aristokraciju i upravo su u ovoj kavani brojni europski plemići sastajali se i družili. Sve do druge polovice dvadesetog stoljeća Valleta je živjela svoje zlatno doba, preživjevši čak i pad Vitezova i više promjena vlasti. Unatoč bombardiranju tijekom drugog svjetskog rata koje je veći dio grada sravnilo sa zemljom, Valletta je ponovno uskrsnula kao važna luka britanske mornarice, sve do 1964. godine kad je Malta dobila nezavisnost a Valletta, iako prijestolnica nove države, uslijed sve manjeg pritoka novca od pomoraca polako ali sigurno gubi svoj značaj i stanovništvo. No grad ne bi opravdao svoje ime po slavnom velikom viteškom meštru koji je preživio zatočeništvo i život kao galijski rob da bi u zenitu svojeg života genijalno organizirao obranu Malte i postao sinonim za otpor Osmanlijama u cijeloj Europi, kad i Valletta ne bi pronašla novi put prema svojem uskrsnuću. Usponom malteškog turizma posljednjih nekoliko desetljeća polako ali sigurno Valletta vraća svoje stanovništvo i grad proživljava još jednu renesansu.

some_alt
Saluting battery i pogled na Birghu

S prekrasnim pogledom prema velikoj luci i tri gradića na drugoj strani obale, Gornji Barakka vrtovi mjesto su na kojem ćete se diviti pogledima. Zidinama opasani gradovi Birghu i Isla uzdižu se poput neobranjivih bastiona i podsjetnika na turbulentnu prošlost, dok jahtama i jedrilicama ispunjen zaljev koji ih razdvaja podsjeća na suvremeni značaj Malte kao važne nautičke destinacije. Svakog dana točno u podne top iz memorijalne Saluting battery pozdravlja sve pale borce za Maltu. Kako je riječ o najvišoj točci Vallette, pogledi s ovih vrtova su fascinantni. Svakako odvojite nešto vremena za ovo mjesto.

Nastavite li prema vrhu poluotoka dolazite do donjih Barakka vrtova, prekrasne oaze zelenila u koja će pružiti toliko željeni hlad tijekom ljetnih mjeseci. Iz vrtova se također pruža veoma lijep pogled na Veliku luku i lukobran. Dominira spomenik Sir Alexanderu Ballu u obliku neoklasičnog hrama koji se nalazi u središtu vrta. Osim toga, na području vrtova nalazi se niz spomen ploča posvećenih, između ostalog Mađarskoj revoluciji 1956., Praškom proljeću, Giuseppeu Garibaldiju i 50. obljetnici Europske unije.

some_alt
zidine utvrde st. Elmo

Najstarija građevina Vallette nalazi se na samom kraju poluotoka, gdje se more i kopno dodiruju pod čvrstim bedemima utvrde St. Elmo. Nastala neposredno pred veliku opsadu, ova utvrda je odigrala ključnu ulogu u obrani Malte tijekom Osmanske velike opsade. Iako su joj predviđali tek nekoliko dana, održala se čak 28 dana i tako snažno djelovala na moral ostalih kršćanskih boraca na Malti te im kupila vrijeme za bolju organizaciju obrane. Također, na zidinama St. Elma najjače osmanske snage slomile su zube. Kad je topovska kugla iz St. Elma pogodila Draguta, legendarnog osmanskog pirata i vrhunskog stratega, St. Elmo je vitezovima i Maltežanima dao važnu taktičku prednost jer osim Draguta nitko od osmanskih zapovjednika nije mogao parirati genijalnosti Jeana La Valetta. Nakon opsade utvrda je obnovljena i još više ojačana te je također igrala i značajnu ulogu kao protuzračna bitnica tijekom drugog svjetskog rata. Danas je odlično uređen muzej rata (ulaznica 10 eur) te važan simbol neuništivosti duha Malte. Čak i danas, nekoliko stoljeća kasnije, utvrda st. Elmo važan je simbol otpora i mučeništva za Maltežane. Koriste je i dalje kao uzrečicu za ljutnju ili osvetu. Ako Vam ljutiti Maltežanin kaže: "Remember St. Elmo.", bježite.

Kako doći

some_alt
ulice Vallette

Većina posjetitelja dolazi na Maltu zrakoplovom. Zračna luka Malte je u naselju Luca te je odlično povezana autobusima sa svim drugim dijelovima zemlje, uključujući i Vallettu. Autobus linije X4 povezuje Vallettu i zračnu luku. Vožnja traje dvadesetak minuta a polasci su svakih pola sata.

Cijena vožnje je 1,5 eura izvan sezone odnosno 2 eura tijekom ljetne sezone.

Pretražite vozni red.

Kako je Valletta polazište za većinu autobusa na Malti, gotovo sve linije će završiti svoju vožnju na velikom autobusnom terminalu u Valletti. Stoga je dolazak do Vallette veoma jednostavan iz bilo koje točke na Malti.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Malte

Osim autobusom, do Vallette se može doći i brodom. Izravne trajektne linije povezuju Maltu sa Sicilijom u Italiji, a na otoku se može iz Vallette putovati trajektom do Slieme i manjim brodicama nalik na gondole do Birghu.

Smještaj

Iako je sve više povoljnih i kvalitetnih smještaja dostupno i u samoj Valletti, preporučujemo smještaj u jednom od okolnih gradića, Floriani, Sliemi, St. Juliansu itd. Zahvaljujući jeftinom i jednostavnom javnom prijevozu na Malti moguće je odabrati smještaj bilo gdje na otoku i jednostavno doći do Vallette.

Ukoliko tražite povoljan i dobar smještaj, preporučujemo Hostel Malti Budget. Hostel pruža najpovoljniju moguću opciju za goste koji dolaze na Maltu. Priređuju redovito zajednička druženja za mlade uz roštilj, poslužuju Mojito i druže se na velikoj krovnoj terasi, u jacuzziju ili obližnjem baru.

Još jedan vrhunski hostel posebno uređen za mlade koji traže dobar provod jest Marco Polo hostel. Uz besplatni WiFi, Marco Polo Party Hostel nudi sobe i spavaonice u St Julian'su, 300 metara od zaljeva Spinola. Gosti mogu uživati u baru u sklopu objekta i zajedničkim sadržajima kao što je terasa za sunčanje na kojoj gosti mogu koristiti opremu za roštilj ili uživati u piću. U sklopu objekta postoji recepcija koja radi 24 sata dnevno, a hostel organizira događaje i zabave u sklopu objekta. Moderne i šarene jedinice imaju klima-uređaj i parketne podove. Sobe i spavaonice imaju ili zajedničku kupaonicu ili vlastitu kupaonicu. Hostel također nudi najam bicikala i automobila.

Hotel Mr Todd odličan je izbor za parove, smješten u Sliemi pri čemu nudi dvokrevetne sobe s kupaonicom a sadrži i bar, privatno parkiralište i terasu. U sklopu objekta gostima su na raspolaganju recepcija otvorena 24 sata dnevno, posluga u sobu i besplatan WiFi. Sobe u hotelu obuhvaćaju klima-uređaj, prostor za sjedenje, TV ravnog ekrana sa satelitskim programima, sef te vlastitu kupaonicu s tušem, sušilom za kosu i besplatnim kozmetičkim priborom. Sve sobe u hotelu Mr Todd sadrže posteljinu i ručnike. Svakog se jutra u objektu poslužuje kontinentalni doručak. Popularne zanimljivosti u blizini hotela Mr Todd uključuju trgovački centar The Point, ulicu Manuel Dimech i trajektnu luku Sliema iz koje ćete na veoma zanimljiv način jednostavno stići do Vallette.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj u Valletti.

Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


objavljeno: 2022-01-01Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Malta iz Zagreba za 32 eura povratno

Malta iz Trsta za 28 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Gozo coastal walk

Dresden

Krakov

Ptuj

Lastovo

Osorčica: planina otoka Lošinja


Pogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: