Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Prag

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Panorama grada

Smješten u središtu Europe, Prag je grad koji već stoljećima privlači utjecaje gotovo svih strana kontinenta. Podjednako privlači putnike i umjetnike kao i trgovce te poslovne ljude, a posljednjih nekoliko desetljeća privlači i milijune turista. Uvijek u središtu zbivanja, ali opet uvijek na periferiji razaranja, Prag je uspio preživjeti najveće europske ratove gotovo netaknut, pružajući stoga ono najljepše što Europa može ponuditi. Dodamo li tome veliki izbor jeftinog piva, Prag postaje grad u koji posjetitelji dolaze kao i voda njegove rijeke Vltave, u svako doba godine sa jednakim entuzijazmom.


Grad Prag glavni je i najveći grad Češke republike, povijesna prijestolnica Bohemije te jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi. Kulturna baština duge tradicije sve od devetog stoljeća koja podjednako svjedoči o povijesnom značaju grada kao kulturnog središta te kao značajnog boemskog središta što je Prag danas privlači sve zaljubljenike u europske gradove i kulturu, dok široka ponuda povoljnih a veoma kvalitetnih piva te širok spektar mogućnosti za provod privlači rijeke mladih u ovaj milijunski grad na obali Vltave.

some_alt
tok Vltave kroz Prag

Upravo je Vltava inspirirala neke od najljepših simfonija Dvoraka i Smetane, koji su upravo ovdje stvarali svoja djela, a zasigurno je Vltava te ulice Praga poslužila za inspiraciju i Kafki te mnogim drugim piscima. Hipnotizirajući tok spori tok rijeke koja se u polukrugu provlači među dva dijela Praga sigurno je pružala nadahnuće i mnogim drugima, manje ili više poznatim umjetnicima kao i običnim smrtnicima, među kojima su mnogi učvrstili svoje ljubavi upravo promatrajući vode ove rijeke, među skulpturama sa Karlovog mosta. Izvorno je most izgrađen još u četrnaestom stoljeću te kroz stoljeća povezuje stari dio grada sa drugom obalom. Preko dana, Karlov most je mjesto aktivnosti: tu se prodaju suveniri, izvode akrobacije i svira ulična glazba, dok tisuće turista kao i domaćina laganim koracima prolaze preko mosta, uz često zastajkivanje zbog fotografiranja. Gledajući iz visine, čine se poput još jedne rijeke, koja presijeca tok Vltave.

Većina ih ide prema kraljevskom dvorcu, prema Guinessovoj knjizi rekorda, najvećem povijesnom dvorcu na svijetu. Današnji izgled dvorca djelomično je i zasluga slovenskog arhitekta Jožefa Plečnika koji je rukovodio velikim zahvatima obnove dvorca tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća. Ovaj golemi kompleks u koji bi se moglo smjestiti sedam nogometnih igrališta sadrži također i katedralu sv. Vida koja potječe iz četranestog stoljeća te prekrasni kraljevski park, sa drvoredima, ukrašenim šetnicama uz pomno njegovanu živicu i seriju fontana. Park slijedi tradiciju engleskog stila uređenja parkova, uz utjecaje renesanse i baroka. Generacije vrtlara i arhitekata uređuju i preoblikuju park još od šesnaestog stoljeća kada je prvi puta izgrađen. Ispred glavne kraljevske palače u kojoj je nekada obitavao češki kralj svakodnevno se odvija smjena počasne straže.

Pogledajte deset najzanimljivijih stvari u Pragu koje su potpuno besplatne

some_alt
katedrala sv. Vida

Ako je Vltava inspirirala jedna od najljepših simfonija, svakako je stara gradska jezgra inspirirala razne mračne priče o duhovima, golemima i drugim mačnim bićima koja lutaju uskim ulicama i sakrivaju se u mračnim uglovima grada. I doista, kada se jesenja magla spusti na grad a sunce se veoma rano izgubi sa obzora ovaj stari dio grada može izgledati kao mjesto mračnih priča, no inspiracija Rainer Maria Rilkea, Gustava Meyrinka te neprekosnoveno Franza Kafke ne može u svojem izvanrednom ali mračnom stvaralačkom oblaku zasjeniti ljepote arhitekture gdje se isprepletaju razni stilovi koje je iznjedrilo europsko stvaralaštvo u posljednjih nekoliko stoljeća. Stari dio grada obiluje renesansnim i baroknim kao i secesijskim građevinama. Gradska vijećnica klasična je srednjeeuropska vijećnica koja ne bi bila po ničemu posebna da se na njoj ne nalazi astronomski sat, koji je prema mišljenju mnogih jedan od najljepših u Europi. Potječe iz petnaestog stoljeća te se pored sata nalaze figure četiri najveće pošasti srednjevjekovnog Praga: taština (sa ogledalom), pohlepa (vreća s novcem, iako je izvorno bio prikazan židovski zajmodavac sve dok nije figurica promijenjena nakon drugog svjetskog rata uslijed progona Židova u istime), smrt (kostur) i poganska najezda (prikazan je osmanski vojnik). Svaki puni sat ispod gradske vijećnice skupe se znatiželjnici te promatraju kako figurice dvanaest apostola "pozdravljaju" promatrače. Svaki od apostola sa sobom ima određeni predmet prema kojem je prepoznatljiv (primjerice sv. Petar drži u rukama ključ, Matija sjekiru itd.). Cijela predstava odvija se četrdeset i pet sekundi, no to je sasvim dovoljno da postane nezaobilazni događaj koji se ne smije propustiti tijekom posjete Pragu. Ljubitelji arhitekture ne bi smjeli propustiti ni crkvu sv. Nikole sa izvanrednom sakralnom baroknom arhitekturom te odličnom kombinacijom skulptura, freski i igre svjetla i sjene u unutrašnjosti iste. Ovdje se također često održavaju koncerti klasične glazbe, zahvaljujući odličnom prijenosu zvuka unutar crkve. Dovoljno je reći kako je ovdje svojedobno nastupao i sam Mozart.

some_alt
spomenik Janu Palachu

Staroměstské náměstí odnosno stari gradski trg sa dominantnom figurom Jana Husa u središtu glavno je okupljalište Pražana. Dugi niz godina bio je velika tržnica, no danas je pozornica za koncerte, priredbe kao i razne druge događaje. Tijekom toplijih mjeseci trg je ispunjen terasama kafića i restorana na kojima pivo teče u hektolitrima. Nešto južnije od stare gradske jezgre nalazi se Klementinum, nekadašnje područje u kojima su živjeli praški Jezuiti nakon dolaska na poziv Habsuburškog cara a danas se u ovom kompleksu baroknih i rokoko dvorana uglavnom nalazi Češka nacionalna biblioteka. Iako je većina prostorija biblioteke zatvorena za javnost, ipak je moguće prošetati dvorištima i promatrati zanimljiva pročelja, kao i posjetiti poznatu kapelicu zrcala ukrašenu malim zrcalnim oblicima i šarenim freskama iz osamnaestog stoljeća. Gotovo svakodnevno se u kapelici održavaju koncerti sakralne glazbe.


Glavna ulica kojom svakodnevno prolaze tisuće Pražana jest Národní třída, odnosno narodna avenija, na kojoj se nalazi veliki broj renomiranih trgovina i kafića te koja je glavno odredište za ljubitelje kupovine. Ovdje su se također zbivali glavni događaji tijekom baršunaste revolucije tijekom koje su tisuće građana izašle na ulice i prosvjedovale protiv komunističke vlasti, što je označilo i početak kraja Čehoslovačke.

some_alt
Venceslas trg

Ukoliko vas zanima moderna povijest, poebice razdoblje hladnog rata, u Pragu vrijedi posjetiti spomenik Janu Palachu, studentu koji je tijekom praškog proljeća 1968. godine spalio se u ime protesta zbog prisutnosti Sovjetskih trupa u Češkoj. Nakon što se polio benzinom i zapalio na Venceslas trgu, Palach je postao simbol otpora komunizmu u Češkoj, a kao takav ostao je u sjećanjima Čeha sve do danas. Njegov spomenik zanimljivo je djelo u kojem je križ utisnut u beton te se nalazi ispred nacionalnog muzeja.

Zaljubljenici u muzeje svakako će u Pragu doći na svoje. Od gradskog muzeja (ulaznica redovna/studenti 120/50 CZK) koji na zanimljiv način prepričava povijest grada pri čemu je posebno zanimljiva izvanredna maketa grada iz devetnaestog stoljeća koju je izradio Anton Langweil, preko Židovskog muzeja (ulaznica 300 CZK) do nacionalnog muzeja koji je podijeljen u nekoliko dijelova, od kojih je glavni dio smješten uz spomenuti spomenik Janu Palachu, te koji sadrži prirodnu povijest Češke.

Prag je grad koji privlači u svako doba godine, te svako godišnje doba daje Pragu osebujne boje i doživljaj. Kišovite jeseni i hladne zime kroz Božićno-novogodišnji ugođaj pozivaju u tople pubove na stotinjak vrsta odličnih čeških piva, kao i u zanimljive muzeje koji se mogu pronaći u gradu. Također i dvorac te Karlov most izgledaju posebno obavijeni u bijelo zimsko ruho ili žarke jesenje boje. Ništa manje privlačan Prag je tijekom proljeća i ljeta, kada su dani sve duži, Vltava ubrzava svoj tok zahvaljujući otapanju snijega tamo negdje dalje, u planinama a mnogobrojne aktivnosti i događaji preplave praške ulice i trgove. Pivo je i dalje tu, no ovaj puta uz ugodno sunce na terasi.


Kako doći

Najjeftinije se do Praga može doći autobusom. Svakodnevnim linijama moguće je doći do Beča za 260 kuna povratno, a od Beča do Praga vozi više dnevnih linija do Praga, pri čemu je cijena povratnog putovanja 410 kuna (260 kuna povratna karta Zagreb - Beč i 9,90 eura po smjeru od Beča do Praga). Također se do Praga može doći vlakom za 560 kuna povratno (260 kuna povratna karta vlakom do Budimpešte, a zatim noćnim vlakom do Praga. Kartu Budimpešta - Prag kupite na stranicama Mađarskih željeznica.

vozni red autobusa:

Zagreb
Beč
Beč
Prag
jedan smjer
povratna
06:00
11:00
12:40
17:05
300 kn
555 kn
14:30
19:15
19:40
00:30
235 kn
410 kn
15:00
20:00
22:40
03:30
310 kn
590 kn
17:00
21:45
05:30
05:30
235 kn
410 kn
23:00
5:15
06:40
11:30
325 kn
540 kn
           
Prag
Beč
Beč
Zagreb
jedan smjer
povratna
05:30
09:45
11:30
16:30
310 kn
590 kn
10:30
15:20
17:00
23:10
310 kn
650 kn
12:30
17:20
18:00
23:00
325 kn
540 kn
23:55
04:35
07:30
11:30
235 kn
410 kn
           

NAPOMENA: 

- prikazane su međusobno odvojene linije različitih prijevoznika, presjedanje je u Beču
- prilikom presjedanja morate promijeniti autobusni kolodvor, što oduzima vremena. Vodite o tome računa.
- cijene se odnose za kupovinu unaprijed (povratne karte vrijede samo za putovanja istim prijevoznikom, provjerite na stranicama glavnog kolodvora u Zagrebu)
- Karte je moguće kupiti na stranicama glavnog kolodvora u Zagrebu za relaciju Zagreb - Beč kao i na stranicama prijevoznika Student Agency za relaciju Beč - Prag.
- provjerite sa prijevoznikom Črnja tours mjest polaska na liniji prema Zagrebu iz Beča.
- Potrebno vrijeme putovanja podzemnom željeznicom od Erdberg (linije prema Zagrebu) do Stadion (linije prema Pragu) jest oko 20 minuta. Detaljnije:
---7 min Erdberg - Stephanplatz (U3)
---3 min Stephanplatz - Praterstern (U1)
---4 min Praterstern - Stadion (U2)


vozni red vlaka:

Kolodvor
vrijeme polaska
  Kolodvor
vrijeme polaska
Zagreb g. k.
10:08
 
Praha hl. n.
07:42
Koprivnica
11:21
 
Brno
10:21
Budapest Deli
16:34
 
Bratislava
11:53
presjedanje
metro linija 2
 
Budapest Keleti
14:35
Budapest Keleti
20:05
 
presjedanje
n/a
Bratislava
22:46
 
Budapest Keleti
14:45
Brno
01:11
 
Koprivnica
19:40
Praha hl. n.
04:10
 
Zagreb g. k.
20:44
         


NAPOMENA: 

- vlak na putu iz Zagreba prema Budimpešti dolazi na kolodvor Deli, dok vlak za Prag kreće sa kolodvora Keleti. Linijom U2 sa jednog do drugog kolodvora dolazi se za 15-20 minuta (sedam stanica)
- na povratku vlakovi dolaze i kreću sa istog kolodvora u Budimpešti
- karte su mnogo povoljnije ukoliko se kupuju unaprijed na stranicama Mađarskih željeznica na relaciji Budimpešta - Prag. Za relaciju Zagreb - Budimpešta kupiti karte na šalteru HŽ-a. Karte su skuplje ako se kupuju izravno za relaciju Zagreb - Prag
- Za grupe vrijede dodatni popusti. Pitati na blagajni HŽ-a za konkretnije informacije.


Kada doći

Prag je popularna destinacija tijekom cijele godine. Topla ljeta i dugi proljetni dani osiguravaju lijepo vrijeme i duge dane za razgledavanja, šetnju i odmor u parkovima ili na terasama, dok jesenje boje i zimski ugođaj posebice tijekom Adventa daju poseban doživljaj u gradu. Ipak najbolje vrijeme za posjetu jest kasno proljeće i rana jesen, dok su dani još uvijek uglavnom sunčani a ipak ne pretopli. Ne zaboravimo kako je također Prag veoma popularna novogodišnja destinacija. S obzirom na mogućnosti dobrog provoda, s razlogom.

Gradski prijevoz

some_alt
tramvaj u Pragu

Gradski prijevoz u Pragu uređen je mrežom autobusa, tramvaja i podzemne željeznice. Integrirane karte za javni gradski prijevoz dostupne su u trajanju od 30 minuta (24 CZK) i 90 minuta (32 CZK). Karte se mogu kupiti na žutim automatima koji se nalaze diljem stanica u gradu.

Dostupne su i dnevne te trodnevne karte:
- 24-sata: 110 CZK
- tri dana (72 sata): 310 CZK

Vozne redove i linije prijevoza možete pronaći na službenim stranicama DP Praga.

Gdje jesti

Diljem grada nalazi veoma veliki broj odličnih restorana po manje ili više pristupačnim cijenama. S obzirom na broj turista, u staroj gradskoj jezgri te uz Vltavu cijene su veoma visoke, posebno za češke prilike. Unatoč tome, moguće je pronaći jeftin i veoma ukusan obrok već za cijenu od oko četrdesetak kuna. Obratite pažnju na činjenicu kako gotovo svaki restoran ima tijekom radnih dana "dnevni menu", iako ga uglavnom skrivaju od turista. Jasno, zbog toga što su na dnevnom meniju akcijske cijene. Zatražite "deni menu, prosim". Cijene će uglavnom biti veoma popularne. Također, moguće je u gradu pronaći i veliki broj klasičnog fast-fooda diljem grada. Ukoliko imate veoma ograničeni budžet, ili jednostavno ne želite gubiti vrijeme na restorane, preporučujemo češki tip hot-doga, "párek v rohlíku". Relativno se razlikuje od uobičajene verzije hot-doga i predstavlja odličan omjer uloženog novca i dobivenog obroka.

Noćni život

Prag ima veoma aktivan noćni život, zahvaljujući neprestanom priljevu turista željnih dobrog provoda i povoljnog piva, ali isto tako i velikog broja studenata koji se nalaze u gradu. Iako je Češka za naše prilike prilično povoljna, treba imati na umu kako su cijene u Pragu prilagođene turistima, te stoga nemojte očekivati u centru grada veoma povoljno pivo ili druge napitke. S druge strane, u okolici se mogu pronaći veoma povoljni kafići i barovi sa više nego pristupačnim cijenama te barem podjednako dobrom ponudom. Ukoliko tražite dobru zabavu, jedno od mjesta koje svakako treba preporučiti jest Lavka Bar & Club. Preko dana, to je mjesto gdje možete u miru uživati u pivu, a tijekom ljeta i u pogledu na Vltavu. Preko noći, pretvara se u mjesto lude zabave koja traje do ranoga jutra. Odlična atmosfera i uređenje interijera privlače podjednako tijekom dana i noći. Ukoliko tražite manje poznato a ipak popularno i dobro mjesto, svakako trebate potražiti Aloha Bar, Club & Café. Iako je u samome središtu staroga grada, iz prve biste mogli imati problema točno ga pronaći, no potraga će se isplatiti, bez obzira želite li popiti popodnevnu kavicu ili se zabavljati do kasno u noć. Za one koje zanima samo noćni provod, preporučujemo i Zlaty Strom Bar & Music Club te Chapeau Rouge.

Smještaj

Zahvaljujući ogromnom broju gostiju koji svakodnevno posjećuju Prag te općenito niskim cijenama u gradu i velikom konkurencijom ponuditelja smještaja, u Pragu je moguće pronaći krevet u hostelu već za tridesetak kuna po noćenju.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Pragu.

Preporučujemo Hostel Czech Inn zbog odlične lokacije, uređenih prostorija i zanimljiv bar u podnožju samoga hostela. Također preporučujemo Hostel Cathedral koji osim odličnog položaja u blizini dvorca, kvalitetnog i povoljnog smještaja te ponude bicikla za iznajmljivanje nudi i doručak uključen u više nego povoljnu cijenu smještaja.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2015-11-27Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Prag iz Zadra za 36 eura povratno

Flixbusom do Praga i Berlina izravno iz Zagreba

Znojmo

Brno

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Najljepši romantični izleti

JordanPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti