Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Znojmo

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
arhitektua baroka dominira gradom

Na samome ulazu u južnu Moraviju, kao stražar na vidikovcu sa kojeg se pruža pogled duboko prema Austriji, smjestio se prekrasan mali povijesno dobro očuvani gradić Znojmo. Zahvaljujući svojem položaju na uzvisini iznad rijeke Dyje koja iz Moravske teče prema Austriji i dijelom svojega toka čini granicu Češke i Austrije, Znojmo je bio i ostao važan grad kroz povijest o čemu njegova povijesna jezgra i danas svjedoči. Uzvisina na kojoj se nalazi Znojmo štitila je stanovnike tijekom prošlosti na turbulentnom području koje je naseljeno još od doba prapovijesti, a na kojem su se redovito sukobljavale germanske i slavenske etničke skupine. Upravo taj konflikt, koji nije nužno značio i oružani sukob, već često gospodarsko, kulturno i običajno nadmetanje kroz suživot zapravo je zaslužan za razvoj ovog gradića sa prekrasnom starom gradskom jezgrom koja dominira okolicom.


some_alt
pogled na grad iz doline rijeke Dyje

Dođete li u Znojmo u kasno nedjeljno popodne, činiti će Vam se kako ste jedini u tome gradu. Osim nekoliko turista koji će sa zanimanjem promatrati gradsku arhitekturu, a koje ćete prepoznati po foto-aparatima oko vrata, rijetko koga ćete zateći u gradu. Sve to pokazuje kako grad danas ima manji značaj nego je to imao u prošlosti, kada su se na utvrđenu uzvisinu sklanjali ljudi u strahu od provala neprijateljskih vojski. Danas se radije zadržavaju vinorodnoj dolini i prekrasnom krajoliku porječja Dyje. Posebice tijekom vikenda, kada stanovnici Znojma rado bježe u dolinu: biciklirati, šetati ili samo uživati u prirodi. Oni drugi kojima je priroda nešto manje privlačna će pak rado otići u veliki trgovački centar Freeport smješten strateški uz samu granicu sa Austrijom, gdje se nalaze 72 trgovine pretežito sa modnim proizvodima po pristupačnim cijenama, a koje su meka za posjetitelje iz obližnje Austrije radi povoljnijih cijena. Uz Freeport city centar nalazi se i veoma zanimljivi zabavni park za djecu, Excalibur city koji će privući i one najmlađe te će se stoga cijele obitelji rado zaputiti ovdje.

Smješten na pola puta od Praga do Beča, Znojmo je česta usputna stanica između ove dvije metropole. Stoga većina posjetitelja Znojma dolazi tek na nekoliko sati, unatoč tome što Znojmo i okolica itekako imaju što za ponuditi i za višednevni boravak. Stara gradska arhitektura nije jedino zanimljivo u mjestu: osim što se nudi bogati izbor moravskih vina i vinski putevi u okolici, uz Znojmo se nalazi i spomenuti nacionalni park sa prekrasnom prirodom i najstarijom vinskom cestom u Češkoj Republici, Šobes.

some_alt
crkva sv. Nikole

Posebno je turbulentna povijest ovoga mjesta u dvadesetom stoljeću. Nakon raspada Austro-ugarske, Znojmo je postao dio novoosnovane Čehoslovačke, unatoč tome što je većina stanovništva bilo germanskog porijekla. Tu okolnost iskoristio je Adolf Hitler, te je 1938. godine pripojio Znojmo Trećem Reichu tijekom preuzimanja Sudetskih oblasti pod krinkom zaštite Sudetskih Nijemaca. Bijes Čeha, posebice nakon progona od strane Nacista doveo je do još jedne tužne stranice povijesti nakon Drugog svjetskog rata, kada su domaći Nijemci prisilno iseljavani iz grada u Njemačku, a pomno čuvana gradska jezgra ostavljena je na nemilost novim vlastima koje nisu previše brinule za nju već su se više orijentirale industrijalizaciji. Srećom, blizina Austrije i potencijal koji ima kulturna baština ovog gradića kao i blizina nacionalnog parka Podyji dovela je do značajnih restauracija i svojevrsne kulturne renesanse ovog grada od devedesetih do danas.

U samoj gradskoj jezgri najzanimljivija znamenitost je dvorac koji je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv Turaka u sedamnaestom stoljeću te koji je nakon toga postao dom plemićke obitelji Deblin. Nažalost, izvorni dvorac je uništen, no novi dvorac izgrađen je u baroknom stilu te se danas u njemu nalazi muzej južne moravske (ulaz 50 czk/studenti 30 czk). Također je vrijedna posjete i crkva sv. Nikole koja potječe još iz 1100 godine, ali je obnovljena u gotičkom stilu tijekom četrnaestog stoljeća. Kapela sv. Vjenceslava iz šesnaestog stoljeća nalazi se odmah do katedrale sv. Nikole na trgu Mikulasske te se također odlikuje gotičkim stilom gradnje. Ljubitelji pogleda i panorama nikako ne smiju propustiti osamdeset metara visoki gradski toranj nad gradskom vijećnicom (ulaz 20 czk/studenti 10 czk) sa kojeg se pruža pogled na cijelu okolicu Znojma, a za lijepog vremena pogled seže sve do austrijskih Alpa.

some_alt
Vaclavske namesti

Kada gradske zidine i uzvisina nisu bile dovoljne za zaštitu stanovništva, ili kada im je samo trebalo spremiti hranu na hladnije kako se ne bi pokvarila tijekom ljeta, stanovnici Znojma su se sklanjali u podzemne prolaze ispod grada koji su danas pretvoreni u svojevrsni muzej (ulaz 50 czk/studenti 30 czk). Iskoristite vođene ture za grupe koje su veoma česte i traju oko sat vremena kako biste se upoznali sa prošlosti ovoga zanimljivoga grada.

Ipak nisu samo vojske bile opasnost za grad, jedna od najvećih pošasti srednjeg vijeka, kuga ostavila je traga i na stanovništvu Znojma. U spomen na 778 stanovnika Znojma koji su preminuli u kratko vrijeme od epidemije kuge u drugoj polovici sedamnaestog stoljeća, izgrađen je Marijanski stup koji se i danas nalazi u središtu grada i dominira glavnim trgom Masaryk. Kako bi zaštitili stanovnike od budućih epidemija, uz stup na čijem je vrhu kip djevice Marije nalaze se i kipovi četiri sveca: sv. Sebastiana, sv. Roka, sv. Florijana i sv. Nikole. Tijekom božićnog razdoblja, na ovome se trgu nalazi božićni adventski sajam.


Kako doći

Nova autobusna linija Flixbusa izravno povezuje Zagreb i Prag, pri čemu ima stajanje i u Znojmu. Time je dolazak do Znojma iz Hrvatske uvelike olakšan. Karte su dostupne već za 29 eura po smjeru.

Flixbus Zagreb - Znojmo (od 29 eura)

Također je moguće doći i vlakom preko Beča, no putovanje tako traje značajno duže.


Kada doći

Znojmo je najzanimljivije u kasno proljeće, kada se dolina rijeke Dyje zazeleni te kada su pogledi sa gradske uzvisine najzanimljiviji. Ljeto nudi najviše lijepog i sunčanog vremena. Ipak grad je zanimljiv tijekom cijele godine, od božićnog adventskog sajma do raznih priredbi koje se događaju tijekom ljeta.

Gradski prijevoz

Ukupno sedam autobusnih linija pokriva grad, pri čemu je cijena vožnje 10 CZK. Ipak, s obzirom na relativno malo područje samog gradskog središta, najbolji način za obići grad je pješice.

Gdje jesti

Znojmo nudi dosta mogućnosti za povoljan i kvalitetan ručak, sa ponudom izvorne češke kuhinje. Svakako najpopularniji restoran je Illegal bar. Osim odlične atmosfere i zanimljivog unutarnjeg uređenja te super hrane, restoran nudi i veoma veliki izbor koktela te često organizira večernje zabave i popularno je mjesto za početak izlaska stanovnika.

Želite li probati izvorne češke njoke i uz to uživati u moravskim vinima, super izbor je La Casa Navarra. Neka vas romanizirano ime ne zavara, riječ je o izvanrednom restoranu sa domaćom češkom kuhinjom. Također je dostupan i veliki izbor drugih jela, posebice ribljih jela i talijanske pašte (dakle ime je ipak sa razlogom).

Smještaj

Iako Znojmo ima dosta ograničenu ponudu veoma povoljnog hostelskog smještaja, veliki broj dostupnih apartmana i hotela po veoma privlačnim cijenama čine ovaj češki gradić itekako privlačnim za boravak.

Odličan izbor je Penzion U Huberta smješten u samome središtu grada, u blizini dvorca i glavne katedrale sv. Nikole. Manje od pedesetak metara od pensiona u Huberta se nalaze podzemni podrumi. U sklopu pensiona se nalazi i veoma dobar restoran sa tradicionalnom češkom kuhinjom, a za nešto manje od 200 kuna može se dobiti dvokrevetna soba sa doručkom. Parking, wi-fi i televizor u svakoj sobi su osigurani.

Također je dobar izbor i Hotel Morava koji nudi veoma povoljne jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa doručkom.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Znojmu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2016-12-06Aktualno:

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Prag iz Zadra za 36 eura povratno

Flixbusom do Praga i Berlina izravno iz Zagreba

Brno

Prag

putopisni film: Mjesec dana Irana

Vrbnik

Irački kurdistan

Černobil

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti