Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pariz

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Eiffelov toranj i Champ de Mars

Grad ljubavi, umjetnosti i mode, epiteti su koji se već pomalo klišejski dodjeljuju Parizu te po kojima je ovaj golemi grad u središtu Francuske poznat. Ne začuđuje stoga što je Pariz među najpopularnijim destinacijama na svijetu i što privlači veoma značajan broj turista u svako doba godine. Više od pola tisućljeća Pariz je središte jedne od najvećih i najznačajnijih država Europe i upravo na tome nastavlja graditi svoj ugled. Ipak unatoč svim klišejima i globalno popularnim zanimljivostima, od Eiffelovog tornja, crkve Notre Dame do muzeja Louvre i palače Versailles, Pariz i dalje nudi mnoštvo sakrivenih zanimljivosti koje će iznenaditi svakoga, od malih kafića i trgova do prekrasnih aleja i parkova.


Već iz daljine kada se naziru nepregledni redovi zgrada u Parizu nazire se i toranj po kojem je u posljednjih stotinjak godina ovaj grad ponajviše poznat: Eiffelov toranj. Kada je 1889. godine ovaj toranj sagrađen, trebao je samo privremeno predstavljati Pariz tijekom EXPO izložbe te je u očima brojnih konzervativnih Parižana izgledao kao metalno ruglo grada. Zahvaljujući interesu kojeg je s druge strane izazvao, ipak je odlučeno kako će 320 metara visoki toranj ostati u Parizu do daljnjega i danas je vjerojatno najprepoznatljiviji simbol grada. Danas svakodnevno rijeke turista dolaze do tornja i uživaju u panoramskom pogledu sa jedne od tri platforme. Na platforme se dolazi liftom, ali i pješice ukoliko ste u dobroj formi te želite uštedjeti ponešto eura. Preporučljivo je kupiti karte online i izbjeći dugotrajno čekanje u redovima. Najljepši pogled sa tornja pruža se pred zalazak sunca. Poseban je doživljaj promatrati kako dan polako izmiče sa zlatnim sunčevim zrakama koje obasjavaju Pariz dok se polako bude milijarde svjetala grada. Ostanite i trenutak duže te uživajte u prekrasnom noćnom pogledu i shvatiti ćete zbog čega se Pariz naziva gradom svjetala. Pod tornjem se pruža veoma lijepa zelena aleja Champ de Mars sa svojim parkom te s koje se pruža prepoznatljivi pogled na toranj pri čemu izgleda kao da propušta rijeku zelenila ispod svojih nosećih stupova. Nakon pogleda sa Eiffelovog tornja, svakako nastavite preko rijeke Siene do parka Trocadero sa kojeg se pruža prekrasan pogled na sam toranj.

some_alt
muzej Louvre

Čak i ako vas nimalo ne zanima umjetnost nikako ne smijete propustiti muzej Louvre koji već više od četiristo godina marljivo skuplja najvrjednija umjetnička djela i arheološke nalaze iz cijeloga svijeta. Iako većina turista posjećuje ovaj muzej radi Da Vincijevog portreta Mona Lise, nepregledni hodnici sa veličanstvenim umjetničkim djelima francuskih, talijanskih i španjolskih slikara kao i bogata kolekcija skulptura i umjetničkih predmeta zainteresirati će svakoga. To je samo dio onoga što nudi Louvre, od bogate povijesne arheološke baštine rimskog, grčkog, egipatskog, mezopotamijskog i islamskog razdoblja pa sve do antropološke izložbe dvorskog života kraljevske srednjovjekovne Francuske. Naime, upravo je palača u Louvreu bila središte kraljeve vlasti sve do sedamnaestog stoljeća. Čim uđete u Louvre shvatit ćete kako je zaista riječ o najvećem muzeju na svijetu. Za temeljito istražiti cijeli muzej potrebni su dani, pa čak i tjedni istraživanja. Zato je preporučljivo fokusirati se na područje koje vas najviše zanima. Bez obzira što odaberete, nećete se razočarati.

some_alt
piramida ispred muzeja Louvre

Ispred muzeja Louvre nalazi se prepoznatljiva piramida okružena sa sedam fontana i tri manje piramide. Kroz piramidu se zapravo i ulazi u muzej. Ispred muzeja se nalazi Place du Carrousel sa slavolukom posvećenim Napoleonovim pobjedama. Dalje u daljini, simetrično postavljen na Napoleonov slavoluk, nalazi se poznati slavoluk pobjede. Izgrađen u devetnaestom stoljeću, također je prvotno namijenjen za slavljenje pobjeda Napoleona a danas je postao simbol snage francuske vojske i najprije carstva a potom republike. Slavolukom su pobjednički prolazile francuske snage nakon povratka kući sa svake dobivene bitke, ali isto tako su kao izraz poniženja Francuske i kao osvetu za poniženje u prvom svjetskom ratu, kroz slavoluk pobjede prolazile i nacističke trupe prilikom okupacije Francuske 1940. godine. Naravno, francuske oslobodilačke snage ponovno su pobjedonosno prošle slavolukom 1944. godine kada su istjerale nacističke okupatore i od tada trg ispred slavoluka pobjede nosi ime po najzaslužnijem generalu i državniku za oslobođenje Francuske: Charlesu de Gaulleu.

Pod Slavolukom pobjede započinje najpoznatiji i najvažniji bulevar u Parizu: Champs-Élysées. Kozmopolitski bulevar sa brojnim kafićima, dućanima, restoranima i kazalištima predstavlja pravu žilu kucavicu Pariza i svakako vrijedi sjesti u jedan od kafića ili restorana te osjetiti puls grada.

some_alt
katedrala Notre Dame

Sa brojnim palačama, parkovima, muzejima i avenijama, Pariz je najljepše istraživati pješice. Pri tome mi se posebno svidjela šetnica uz rijeku Sienu koja se vijuga poput zmije središtem grada ispresijecana brojnim mostovima. Na otočiću između dva rukavca rijeke Siene nalazi se najstariji dio grada sa katedralom Notre Dame. Ova srednjovjekovna katedrala je među najpoznatijim sakralnim objektima na svijetu te se smatra jednim od najboljih dostignuća gotičke arhitekture. Ulaz je besplatan, a interijer je podjednako zanimljiv kao i eksterijer. Nedaleko od katedrale nalazi se most Pont Neuf, unatoč imenu zapravo najstariji most preko Seine i meni osobno najljepši most. Svojim brojnim lukovima rasprostire se preko rijeke dotičući u središtu Ile de la Cite, spomenuti otočić na kojem se nalazi katedrala Notre Dame.


some_alt
Palace de Luxembourg

Još jedan prekrasan most je Ponte de Alexandres. Most nazvan po ruskom caru izgrađen je za vrijeme Belle Époque i povezuje Grand Palaise i Petit Palaise sa Les Invalides. Ukrašen rubinima, zlatom i brojnim drugim ukrasima, most je pravo remek-djelo kojim je naglašeno rusko-francusko prijateljstvo. Les Invalides koji se nalazi na drugom kraju mosta danas je vojni muzej sa kupolom u kojoj se nalaze posmrtni ostaci Napoleona. Nastavite li prema istoku od Les Invalides uskoro ćete stići do meni najdražeg i najljepšeg parka u Parizu: Jardin des Luxembourg. Nije ni približno velik kao Jardin des Tuileries, ne posjeduje tako raznovrsnu zbirku flore kao Jardin des Plantes a ni toliko raznovrsnih kulturnih spomenika i skulptura kao Parc Monceau. Ipak ovaj park je omiljeno odredište za pariške trkače i rekreativce a u njegovom središtu se nalazi Palace de Luxembourg u kojem zasjeda francuski senat. U parku se nalazi nekoliko teniskih terena, fontane i prekrasne skulpture koje daju dodatni šarm. Prekrasna fontana Medici iz sedamnaestog stoljeća posebno je divna tijekom proljeća kada se sve oko nje zazeleni i kada se doima kao pravi izvor novog života u živahnoj francuskoj metropoli.

Ukoliko tražite mjesto sa najboljim pogledom na grad koji će uključivati i Eiffelov toranj, nezaobilazno je mjesto Montartre brdo i park sa jednom od najljepših pariških crkvi, bazilikom Sacré-Coeur. Odavde se Pariz doima kao na dlanu, dok se bazilika sa prekrasnim bijelim zidovima i najvećim crkvenim zvonima u Francuskoj uzdiže u pozadini. Bazilika također ima i veoma lijepo uređeni interijer koji je vrijedan posjete.

some_alt
Les Invalides

Iako sve izgleda ljepše po sunčanom vremenu, Pariz itekako ima što za ponuditi i za tmurnih i hladnih dana. Prvenstveno su vrijedni posjete brojni muzeji koji čine okosnicu kulturne ponude Pariza. Muzeja ima napretek i svi su vrijedni spomena, pa ću izdvojiti samo one koji su mi se najviše dojmili. Osim spomenutog Lourdesa, svakako treba izdvojiti muzej d'Orsay sa najljepšom impresionističkom zbirkom na svijetu. Smješten u nekadašnjem željezničkom kolodvoru, muzej je pravi raj za svakog ljubitelja umjetnosti. Centar Popidou je najveći muzej moderne umjetnosti u Europi, a poznat je po svojim opsežnim povremenim izložbama, često posvećenim djelima samo jednog umjetnika. I sam Centar je pravo umjetničko djelo: osmislio ga je tim međunarodnih arhitekata, u njemu je izložen kostur svijetlo obojenih cijevi, od kojih je svaki funkcionalni strukturni element zgrade druge boje: npr. zelene cijevi su vodovod; plava su kontrola klime itd. Musée de Cluny, poznat i kao Musée national du Moyen Age, muzej je posvećen srednjovjekovnoj povijesti i umjetnosti. Smješten u srednjovjekovnom Hôtel de Clunyju izgrađenom na ostacima galsko-rimskih kupališta iz trećeg stoljeća, sam muzej je jednako povijesno vrijedan kao i njegove zbirke. Unutar muzeja, najvažniji izložak je poznata tapiserija "Gospa i jednorog".

Posjet Parizu najbolje je završiti izletom van iz grada, do palače Versailles koja je s pravom ponos Francuza i sa više od devet milijuna posjetitelja na godinu jedna od najposjećenijih atrakcija na svijetu. Nekadašnja prijestolnica francuskih kraljeva i careva, danas je uglavnom muzej posvećen turistima, iako i dalje ovdje zasjeda francuski parlament tijekom ceremonijalnih sastanaka. Povijest ovog dvorca usko je vezana ne samo sa francuskom povijesti već i sa modernom povijesti svijeta. Ovdje je zaključena povelja o nezavisnosti SAD-a, potpisan je Versaljski sporazum kojim je okončan prvi svjetski rat i uspostavljen versaljski poredak kao i brojni drugi suvremeni sporazumi koji znatno utječu na smjer razvoja svijeta. Uz samu palaču nalazi se i prekrasni vrt sa brojnim fontama i skulpturama pa tako za posjetu Versaillesu izdvojite cijeli dan jer zaista imate što raditi na ovom prekrasnom lokalitetu.


Kako doći

some_alt
RER vlak na Charles de Gaulle zračnoj luci

Do Pariza je najjednostavnije stići zrakoplovom. Izravne zrakoplovne linije povezuju Pariz sa Zagrebom, Pulom, Dubrovnikom i Splitom. Najpovoljnije letove obavlja Easyjet koji povezuje Pulu, Dubrovnik i Split sa Parizom. Letovi su prema zračnoj luci Charles De Gaulle, a pojedine linije idu i prema zračnoj luci Orly.

Najpovoljniji letovi iz Hrvatske do Pariza

RER željeznička linija "B" povezuje zračnu luku Charles de Gaulle sa središnjim Parizom i najbrža je i najekonomičnija opcija za većinu putnika. Znakovi u zračnoj luci će vas uputiti na platformu. Karte se kupuju na automatima uz stanicu. Među najvažnijim stanicama na koje odlaze svi vlakovi su: Gare du Nord, Châtelet-Les Halles, Saint-Michel Notre-Dame, Luxembourg, Port-Royal, Denfert-Rochereau i Cité Universitaire. Sa istom kartom se može nastaviti putovanje sa gore spomenutih stanica sa metro ili drugim RER linijama po Parizu kako bi dovršili svoje putovanje. Putovanje u jednom smjeru iznosi 10,30 eur.

Zračna luka Orly je otprilike 25-35 min od Pariza i može se jednostavno doći do zračne luke pomoću OrlyBusa, koji polazi sa Metro stanice Denfert-Rochereau (linija 6). Cijena za jednosmjerno putovanje je 8 eura. Autobusi putuju svakih 8-15 minuta od Orly Sud (Platforma 4) i zaustavljaju se na Orly Ouest na putu prema gradu. Karte se mogu kupiti na šalteru u blizini prostora za polaganje prtljage ili izravno na pultu u Platformi 4.

Ponekad niskotarifni prijevoznici koriste iz zračnu luku Beavuais, u blizini gradića Tille, što je 90 kilometara od Pariza, pa stoga treba pridodati cijeni karte i cijenu od 15 eura od zračne luke do centra Pariza. Ukoliko dolazite na Beavuais pogledajte i ponudu Blablacar prijevoza pošto su često bolja i jeftinija opcija od putovanja autobusom.

Kako doći

some_alt
Thello vlak

Do Pariza se može povoljno i vlakom. Talijanski željeznički prijevoznik trenitalia nudi posebnu Smart ponudu kojom vodi svoje putnike u Pariz po akcijskim cijenama već od 29 eura za spavaća kola u šest-krevetnim odjelima i za 55 eura u četiri-krevetnim odjelima, s polascima iz Venecije, Padove, Vicenze, Verone, Brescie, Milana, ali također i iz Rima, Firence i Bologne.

Karte za Smart ponude se mogu kupiti na stranicama Trenitalije, pri čemu akcijska karta može biti kupljena od četiri mjeseca prije datuma polaska do sedam dana prije datuma polaska, ovisno o dostupnosti akcijskih karata. Karte se ne mogu mijenjati ili vraćati.

Više informacija o kupovini karata u Italiji i najpovoljnijim opcijama potražite u našem Vodiču za jeftino putovanje vlakom u Italiji.

Za putnike iz Hrvatske najzanimljivija je veza sa Thello noćnim vlakovima koji dnevno polaze: 

Od Venecije do Pariza i obratno, s zaustavljanjima u Padovi, Vicenzi, Veroni, Bresci, Milanu i Dijonu. 

Iz Rima u Pariz i obratno, s zaustavljanjima u Firenci Campo Marte, Bologni i Dijonu. 

Smještaj u vlaku nest u odjelcima sa četiri i šest kreveta, pri čemu je dodatna mogućnost korištenja umivaonika u privatnoj sobi, kupaonice, uključeno je i piće dobrodošlice i doručak koji se poslužuje u restoranu. 

Doručak i večera poslužuju se u udobnom restoranu s izborom jela s menija ili a la carte jela iz talijanske i francuske kuhinje. Bar u sklopu vlaka jest dostupan non- stop tijekom cijelog putovanja, uz mogućnost kupnje dostave proizvoda u svoj odjeljak.


Kada doći

Pariz ima kontinentalnu klimu s hladnim zimama i toplim ljetima. Moderirajući učinak Atlantskog oceana pomaže da se smanji ekstremna temperatura u većem dijelu zapadne Europe, uključujući Francusku. Čak i u siječnju, najhladnijem mjesecu, temperature gotovo uvijek prelaze točku smrzavanja s prosječnom visinom od 7 stupnjeva. Snijeg nije čest u Parizu, iako će pasti nekoliko puta godišnje, a velike snježne oluje dogode se svakih nekoliko godina. Većina pariških oborina dolazi u obliku kiše tijekom cijele godine.

Zahvaljujući klimatskim uvjetima, Pariz je poželjna destinacija tijekom cijele godine. Ipak daleko više gostiju dolazi tijekom ljeta pa su tada i najveće gužve u gradu. Proljeće je idealno vrijeme za posjetu Parizu, iako u drugoj polovici proljeća već počinju ljetne gužve pa budite pripremljeni na duga čekanja u redovima za znamenitosti. Najmanje gužve je tijekom zime, ali često doživljaj pokvari prohladno vrijeme i kiša. Ipak čak i tijekom zime Pariz je odlično mjesto za posjetiti.

Gradski prijevoz

some_alt
mreža podzemne željeznice u Parizu

453/5000 Pariz ima odličan sustav podzemne željeznice koji se veoma dobro nadopunjuje na mrežu prigradske željeznice RER te na tramvaje i autobuse.

ojedinačna karta, karta t +, omogućuje:

- putovanje kombinacijom metro / RER, s onoliko veza koliko želite između njih, tijekom 2 sata, sve dok ne napustite mrežu (postoji nekoliko iznimaka: za presjedanje između RER C i metroa u Javel ( metro linija 10), u Musée d'Orsay (s linijom metroa 12 u Assemblée Nationale ili Solférino), na Avenue Henri-Martin (s linijom metroa 9 na Rue de la Pompe) i na Pont de l'Alma (s linijom metroa) 9 u Alma-Marceau), morate izaći i prijeći ulicu, ali možete ponovno koristiti istu kartu. Dok možete doći do bilo koje postaje podzemne željeznice (bez obzira na zonu), dopušteno vam je samo doći do RER stanica koje se nalaze unutar zone 1 (Pariz). Napravite

- putovanje autobusom / tramvajem, s onoliko veza koliko želite između njih, tijekom 90 minuta (između prve i zadnje validacije), bez obzira na sustav "zone". Morate potvrditi svoju kartu svaki put kada dođete na novi autobus ili tramvaj. Roissybus i Orlybus su iznimke i ne mogu se koristiti s ulaznicom t +.

Iznajmljivanje bicikla je vrlo dobra alternativa za vožnju ili korištenje javnog prijevoza i odličan način za razgledavanje znamenitosti. Vožnja biciklom je prilično sigurna s obzirom da su Francuzi svjesni biciklista, gotovo do točke poštovanja. Pariz nije uvijek bio najlakše mjesto za vožnju biciklom, ali to više nije slučaj. Gradska uprava poduzela je brojne korake u snažnoj potpori poboljšanju sigurnosti i učinkovitosti urbanog biciklista, u uspostavi nekih odvojenih biciklističkih staza, ali još važnije, politici dopuštanja biciklistima da dijele dovoljno prometnih traka na većini glavnih ulica. Pariz ima i brojne obale rijeke koje su savršene za biciklizam.

Pariška biciklistička mreža sada broji preko 150 km bilo jedinstvenih ili zajedničkih traka za bicikliste. Osim toga, uže, srednjovjekovne sporedne ulice središnjih arondismena čine prilično slikovit i ležeran biciklizam, pogotovo za vrijeme izvan radnog vremena dana kada je promet lakši. Ne zaboravite donijeti dobru kartu, budući da ne postoji plan mreže za govoriti i gotovo sve manje ulice su jednosmjerne.

Bicikle možete iznajmiti po cijeni od 5 eura za cijeli dan putem sustava Velib. Prvih pola sata korištenja je besplatno.

Više informacija potražite na stranicama Velib.

Gdje jesti

Pariz je jedan od europskih kulinarskih centara, gdje je vrhunska kuhinja procvjetala barem od francuske revolucije. Možda je iznenađenje da se Pariz ne smatra glavnim gradom francuske kuhinje, već se ta titula u pravilu daje Lyonu, a većina posjetitelja radije odabire brojne male restorane u ruralnom dijelu Francuske za doživljaj prave francuske kuhinje. Ipak velegrad kakav je Pariz nudi brojne mogućnosti za kulinarski užitak.

Ukoliko želite jesti dobro i povoljno preporučujemo doručak ili "petit déjeuner" u restoranu, moguće u vašem hotelu ili hostelu, koji se sastoji od nekoliko kroasana, kave i možda komadića voća. Tijekom dana se može nešto pojesti i u pokretu u jednom od mnogih pariških štandova s hranom - panino u središtu grada, Crepe na štandovima ili mali obrok u nekoj od Tratoria koje uglavnom poslužuju kavu sa sendvičima.

Place de la Madeleine omiljeno je mjesto za pojesti nešto ukusno u Parizu, a sadrži gurmanske butike Fauchon i Hediard. No, većina kupaca koji tamo dolaze na vrhunski gurmanski doživljaj uz kavijar i šampanjac nemaju pojma da je upravo usred trga, skrivena ispod impozantne crkve Madeleine, nekonvencionalna kantina koja služi jednostavnoj, ali ukusnoj hrani. Na izbor je kvalitetna ponuda ručka po prilično smiješnoj cijeni za Pariz od samo 8 eura za obrok od tri jela. Kantinu možete pronaći pored glavnog u sam Madeleine, mala vrata koja vode u predvorje.

Smještaj

Smještaj u Parizu je raznolik. Moguće je pronaći povoljne hostele i druge oblike budžet smještaja, no cijene ovise o potražnji koja je u Parizu uvijek dosta velika.

Jedan od smještaja koji se može preporučuti jest hostel za mlade i niskobudžetnihotel Smart Place Paris koji se nalazi u centru Pariza, na 100 metara od Željezničkog kolodvora Gare du Nord, koji uključuje i linije podzemne željeznice. U sklopu objekta gostima su na raspolaganju sobe, spavaonice i besplatno skladište prtljage. Zajednička kuhinja i recepcija otvorene su 24 sata dnevno.

Ukoliko tražite hostel koji nudi u cijeni i doručak, preporučujemo Arty Paris Hostel & Budget Hotel sa dosta dobrim uvjetima smještaja u višekrevetnim spavaonicama, a koji također nudi i dnevne novine, francuski doručak, skladište prtljage i recpeciju otvorenu 24 sata dnevno. Na raspolaganju su zajednička kuhinja s hladnjakom, ormarići na zaključavanje i računalo te veliki prostor za zajednička druženja sa stolnim nogometom i drugim aktivnostima.

Za ostale smještajne kapacitete i trenutne akcije na cijeni smještaja pretražite najpovoljniji smještaj u Parizu

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-04-11Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Rouen

Kako najjeftinije istražiti Pariz

Dresden

Krakov

Ptuj

Velika Planina

Gacka


Pogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: