Portal za samostalna putovanja i backpacking

Rouen

tekst i slike: Peter Polić
arhitektura stare gradske jezgre Rouena

Dok ulazimo u relativno mali grad stotinjak kilometara zapadno od Pariza čini se nevjerojatno kako je kroz dugo razdoblje povijesti ovo bio drugi najvažniji grad Francuske. Unatoč tome, prema mnogima je i dalje grad u kojem duh Francuske dolazi najviše do izražaja. Međutim, kako točno odrediti duh jedne od najvećih, najrazvijenijih i tehnološki i kulturno te najdugotrajnijih u Europi? Rekao bih, gotovo nikako. Unatoč tome, Rouen je kroz dugi niz stoljeća bio mjesto u kojem su se događali neki od najvažnijih događaja francuske povijesti koji su ostavili upečatljiv trag na sam grad. Neće biti dovoljno posjetiti ovaj grad za razumjeti i doživjeti Francusku ali će biti važan korak prema približavanju francuske prošlosti u njezinu sadašnjost.


Grad od 110 tisuća stanovnika na obali rijeke Seine danas je središte pokrajine gornja Normandija i prema mnogima i dalje najvažniji grad cijele Normandije. Poznat po svojoj katedrali i događaju spaljivanja Ivane Orleanske, Rouen je imao ključnu ulogu u stogodišnjem ratu ali i ranije, prilikom borbi s vikinzima. Kao drugi najvažniji grad Francuske privlačio je stoljećima umjetnike i pisce pa je stoga kulturno bogatstvo grada na veoma visokoj razini. Ne samo u pogledu arhitekture, koja se posebno očituje u gotičkom stilu s gradskom katedralom kao najpopularnijom atrakcijom i jednim od najljepših sakralnih objekata cijele Francuske, već i bogatom umjetničkom baštinom koju čuvaju brojni gradski muzeji.spomenik Claudeu Monetu

Kroz povijest Rouen je bio domaćin brojnim poznatim francuskim piscima, među ostalima ugostio je Victora Hugoa, Guya Maupassanta i Gustavea Flauberta. Stoga će ljubitelji književnosti često doživljavati deja vu u šarmu uličica i brojnih kuća drvene građe kao i izrazito prisutnog gotičkog stila na brojnim sakralnim objektima u gradu. Također služio je i kao inspiracija Klaudeu Monetu za njegovo slikarsko stvaralaštvo. Kao grad koji su proslavili umjetnici i koji ima duboku povijest, u Rouenu ne manjka muzeja. Ljubitelji umjetnosti će uživati u Musee des Beaux-Arts, koji drži drugu po veličini zbirku impresionističkih djela u Francuskoj. Musee de Rouen pruža uvid u svijet prirodne povijesti i antikviteta kao i prošlosti grada, a Musee de la Ceramique čuva vrhunsku baštinu povijesne keramike. Bez obzira na vaš ukus, grad može ponuditi nešto za svakoga. Svi spomenuti muzeji imaju besplatan ulaz.crkva Ivane Orealnske na mjestu gdje spaljena

Ljubitelji povijesti nedvojbeno će slijediti tragove Ivane Orleanske, najpoznatije francuskinje koja je završila svoj život u ovom gradu. Mjesto na kojem se održavalo suđenje danas je muzej (ulaznica 9,5 eur) posvećen ovoj važnoj francuskoj heroini, pri čemu moderna postava muzeja nudi interaktivni doživljaj srednjovjekovnog Rouena i života Ivane Orleanske i legendi oko njezinog života. Još uvijek je sačuvana i utvrda u kojoj je Ivana Orleanska provela svoje posljednje dane. Na mjestu na kojem je bila postavljena lomača na kojoj je spaljena danas se nalazi crkva Eglise Sainte-Jeanne-d'Arc de Rouen. Crkva je jedinstvena građevina na gradskom trgu Stara tržnica, a njezina je unutrašnjost ukrašena fantastičnim vitrajima. Vani je kip Ivane Orleanske, za koji se kaže da je postavljen upravo na mjestu gdje je njen život završio.stari gradski trg i arehološko nalazište

Današnja tržnica odiše životom i bojama raznog voća i povrća kako domaće proizvodnje tako iz uvoza i čini se gotovo nevjerojatnim da je ovo mjesto u prošlosti bilo stratište na kojem su se pogubljivali zatvorenici. Glavni gradski trg koji se nastavlja na tržnicu danas prekrivaju terase brojnih kafića i restorana, simbolizirajući suvremeni, daleko lagodniji život nego onaj suvremenika Ivane Orleanske. Iako zimsko sunce nije bilo ni približno toliko toplo koliko bi Normandijci to htjeli, terase su prepune dok se topla para isijava iz šalica kava usporedno s rijekama riječi ugodnih razgovora svih generacija. Ulice koje se nadovezuju na glavni gradski trg svjedoče o iznimno dobrom očuvanju tradicionalne gradnje i snažno odolijevaju utjecajima suvremene arhitekture, kao da žele sačuvati za sva vremena trenutak kad je Rouen bio gotovo središte cijele Francuske. Iako kazaljke velikog renesansnog sata Gros-Horlogea koji se nadvija nad Rue du Gros Horloge neumoljivo otkucavaju sekundu za sekundom i vode grad u budućnost, Rouen tvrdoglavo odbija promijeniti svoj izgled, na radost svih nas koji ga posjećujemo.


gradski sat Gros-Horlogea

Svakako najpoznatija i najčešće posjećena građevina u Rouenu je njegova katedrala. Zadivljujuća građevina dominantno gotičkog stila svoje korijene vuče još iz doba Rimskog carstva i 4. stoljeća a tisućljeće i pol postojanja dovelo je do prekrasne kombinacije raznih arhitektonskih stilova koji su kroz rane obnove, nadogradnje i popravke ukomponirani u katedralu. Novi toranj sagrađen u 19. stoljeću kroz jedno kratko razdoblje bio je najviša građevina na svijetu. Danas je daleko od te titule, ali je i dalje prepoznatljiv simbol grada. Fasadu katedrale ukrasio je Claude Monet pri čemu se oblici i boje mijenjaju tijeokom dana ovisno o položaju sunca, stvarajući raskošan ugođaj i vrhunsko, dinamično umjetničko djelo.

Na rubovima grada započinje jedan sasvim novi, ruralni život Normandije koji nas sve poziva da iskoristimo svaki lijepi i sunčan dan. Rijeka Seina postaje široka gotovo poput mora zahvaljujući čemu je Rouen važna luka do koje pristižu brodovi iz čak osamdeset kilometara udaljenog Atlantika. Turistički brodovi u isto vrijeme krstare rijekom i daju mogućnost da vidite grad na jedan drugačiji način. Ja ipak radije odabirem bicikl za koji je Rouen kao stvoren. Brojne biiklističke staze u gradu samo su uvod u bogatu mrežu biciklističkih staza diljem Normandije koje često započinju i završavaju u Rouenu. Staza na sjevernoj strani Seine vodi do Foret Roumare. La Veloroute du Val de Seine je biciklistička ruta koja prati Seinu i počinje u Elbeufu južno od Rouena, a završava u Le Havreu.panorama grada s prepoznatljivom katedralom u prvom planu

Ukoliko se radije krećete na svojim nogama, osim što je cijeli grad prilagođen pješacima također je iznimno lijepa šetnica uz rijeku koja se pruža u duljini od otprilike dva kilometra, od mosta Williama Osvajača sve do poluotoka Rollet, gdje ćete pronaći veliki park s vrtom i igralištem, idealan za bijeg od urbane džungle u oazu zelenila.

Kako doći

Do Rouena je najlakše doći preko Pariza. Ukoliko putujete s niskotarifnim prijevoznicima, vjerojatno ćete sletjeti na zračnu luku Paris Beavuais koja je udaljena osamdesetak kilometara od Rouena i može se doći jednostavno i brzo kombinacijom lokalnih autobusa s presjedanjem u gradiću Gisors.

Pri tome koristite autobuse prijevoznika Oise

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Pariz Beavuaisa

Može se doći i kombinacijom vlakova iz centra Beauvaisa do Rouena. Ukoliko dolazite iz Pariza, Flixbus nudi više linija dnevno po cijenama već od 10 eura po smjeru.

Smještaj

Iako Rouen nije ni blizu turističkom infrastrukturom razvijen poput Pariza, smještajnih kapaciteta u gradu ne manjka. Za mlade putnike i backpackere preporučujemo jedan od hostela u gradu, među kojima ističemo Auberge de Jeunesse HI Rouen, na 2,8 km od željezničke stanice Gare de Rouen Rive Droite, a nudi vrt, terasu i pogled na vrt. Ovaj objekt gostima nudi zajedničku kuhinju i roštilj. U objektu je zabranjeno pušenje i nalazi se 2,9 km od katedrale Notre-Dame u Rouenu. U hostelu su sobe opremljene zajedničkom kupaonicom s tušem. Auberge de Jeunesse HI Rouen nudi doručak na bazi švedskog stola ili kontinentalni doručak. U sklopu smještaja možete igrati stolni tenis, a moguć je i najam bicikla..

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj u Rouenu.

Još jedan dobar izbor, posebice za parove jest Residence KLEY ROUEN koji ima besplatni WiFi, a gosti mogu uživati u vrtu, zajedničkom salonu i terasi. Jedinice sadrže kuhinju s blagovaonicom te vlastitu kupaonicu s besplatnim kozmetičkim priborom i tušem. Dostupni su i hladnjak, mikrovalna pećnica, ploča za kuhanje i kuhalo za vodu. Gosti u aparthotelu mogu uživati u a la carte ili kontinentalnom doručku. Katedrala Notre-Dame u Rouenu udaljena je 1,6 km od Résidence KLEY ROUEN, dok je kolodvor Voltaire u Rouenu udaljen 3,5 km.


Booking.com

objavljeno: 2023-02-15Pratite nas:Aktualno:

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratnoPovezano:

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Kako najjeftinije istražiti Pariz

Pariz

Dresden

Krakov

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: