Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Srbija

some_alt


Glavni grad: Beograd
Pozivni broj: 381
Valuta: Srpski dinar
Površina: 77.474 km
Stanovništvo: 7,209 milijuna (2014.)
Himna: Bože pravde
Pogledaj galeriju slika iz Srbije na Flickr Pogledaj galeriju slika iz Srbije na Facebooku


Prikaži Srbiju na većoj karti

Republika Srbija naša je istočna susjedna država od koje nas uglavnom odvaja rijeka Dunav, kontinentalna je država u jugoistočnoj, djelomično u srednjoj Europi. Nalazi se na mjestu dodira kultura srednje i istočne Europe te Balkana. Površinom spada među zemlje srednje veličine. Na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom, na istoku s Rumunjskom i Bugarskom te na jugu s Makedonijom i Republikom Kosovo. Glavni grad je Beograd. Srbiju čine tri velike zemljopisne cjeline: Panonska nizina, brežuljkasti predjeli s nižim planinama i nizinskim proširenjima, te planinsko-kotlinsko područje. Panonska nizina zauzima 29% teritorija, a u njoj prevladavaju nizine s aluvijalnim naplavinama uz vodene tokove i praporne visoravni, te dva brdovita uzvišenja: Fruška gora (538 m) i Vršačke planine (639 m). Južno od Save i Dunava prevladava brežuljkasto područje s visinama do 500 m i niže planinsko područje s visinama do 1000 m. To područje zauzima oko dvije trećine površine Srbije. U tom području nizina ima tek uz Posavinu, Pomoravlju i dijelu Timočke krajine. Područja viša od 1000 m zauzimaju desetinu teritorija Srbije. Ta se područja nalaze južno od Zapadne Morave i Nišave, a sastoje se od visoravni i skupina viših planina, od kojih najviše uokviruju Kosovsku i Metohijsku kotlinu.


Kako doći:

Iz Hrvatske se do Srbije može jednostavno doći vlakom ili autobusom. Dvije redovite linije vlakom iz Zagreba preko Vinkovaca voze prema Beogradu. Autobusne linije više puta dnevno povezuju Hrvatsku i Srbiju. Većina linija vozi prema Beogradu.

Air Serbia nudi letove iz Zagreba, Splita, Dubrovnika i Pule prema Beogradu po cijenama od 700 kuna povratno na više. Iako Srbija nema unutarnje letove, zračna luka Nikole Tesle u Beogradu nudi veliki broj letova Wizzaira te sve brže rastućeg prijevoznika Air Serbia prema velikom broju destinacija u Europi i svijetu.

Irska je domovina zračne tvrtke Ryanair te stoga više irskih zračnih luka povezuje ta niskotarifna tvtka sa većinom Europe. Kako je Irska otok, avion je uz trajekt iz Engleske jedini način za dolazak u zemlju, a osim Ryanaira irska tvrtka je i Aer Lingus, koji često ima povoljne karte za nacionalnog operatera. Najveća zračna luka je Dublin, koja je sa gradom povezana shuttle busevima i redovnim autobusnim linijama.


Prijevoz unutar države

Unutarnji prijevoz Srbije bazira se na autobusima i vlakovima. Željeznice su spore i sa čestim kašnjenjima, ali imaju veoma niske cijene. Autobusima je također dostupan veći broj gradova u zemlji po pristupačnim cijenama, kao i razne destinacije u inozemstvu.

Vlak

Željeznice Srbije nacionalna su tvrka koja ima monopol za željeznički prijevoz u zemlji. Vlakovi su dostupni u unutargradskom prijevozu po Beogradu (BG voz), prigradskom prometu (Beovoz), putnički promet među gradovima u regijama te InterCity brzi vlakovi koji povezuju glavna središta u zemlji. Povratne karte su 20% povoljnije od jednosmjernih putovanja.

Odličan izbor za putnike koji žele istraživati detaljnije dijelove Srbije jest Serbia flexipass karta koja vrijedi deset dana putovanja (dakle unutar mjesec dana deset dana možete putovati) po cijeni od 3000 dinara (povoljnije cijene za mlađe od 26 i starije od 60).

Srbija je također najčešće polazna destinacija za Balkan Flexipass. Mrežu Srpskih željeznica pogledajte OVDJE.

Autobus

Putovanje Srbijom autobusima je često brže nego vlakovima te cijenom približno slično, no kvaliteta autobusa značajno varira. Kašnjenja su također česta i većina stanica je zapuštena (osim glavne stanice u Beogradu). Svakako su preporučljivi autobusi za dolazak do odredišta koje nemaju prugu.

Automobil

S obzirom da su ceste temelj za prijevoz kroz Srbiju, u njih se ponajviše ulaže i postavlja se na prvo mjesto značaj Srbije kao tranzitne zemlje za teret. Unutar Srbije nalazi se nekoliko autocesta, od autoceste izgrađene još tijekom Jugoslavije koja povezuje Zagreb i Beograd, do autoceste od Beograda do Niša te autoceste prema Mađarskoj granici. Nekoliko projekata uskoro bi trebalo povezati srbiju sa susjednim zemljama autocestama. Kartu autocesta u Srbiji pogledajte OVDJE. Cijene su dostupne OVDJE

Autostopiranje

Stopirati po Srbiji je uglavnom brzo i jednostavno. Ljudi rado primaju stopere u svoja vozila i rado ponude tijekom putovanja hranu i vodu ili bilo koje drugo piće imaju sa sobom. S obzirom na povijesna zbivanja, korisno je izbjegavati teme o događajima devedesetih, iako većina običnih Srba koji će vas povesti imati će stav kako je šteta da su se prijateljstva prekinula i rat se dogodio.


Granice

Za ulazak u Srbiju dovoljna je osobna iskaznica. Srbija izlazi na Schengensku granicu prema Mađarskoj te granicu Europske Unije prema Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Kako Srbija nije dio Europske Unije, granične kontrole su ponekad postrožene, posebice radi toga što se zemlja nalazi na ruti šverca droge. Ipak uglavnom su službenici prijateljski raspoloženi i prolazak granice je formalan i brz.


Cijene

Srbija je jedna od najpovoljnijih zemalja u Europi za goste iz inozemstva. S obzirom na loše stanje ekonomije i niske cijene plaća, cijene u kafićima, restoranima i hotelima i više su nego pristupačne gostima iz Hrvatske i inozemstva. Jednako tako povoljne su cijene i u trgovinama.


Poznavanje jezika

S obzirom na sličnost hrvatskog i srpskog jezika, potrebe za stranim jezikom nema.

objavljeno: 2015-04-20Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Najduža umjetna ski staza svijeta u Srbiji

Do Beograda i avionom

Jugoslavija od početka do kraja u BeograduPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park