Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Slovenija

some_alt


Glavni grad: Ljubljana
Pozivni broj: 386
Valuta: Euro
Površina: 20.273 km
Stanovništvo: 2,058 milijuna (2012.)
Himna: Zdravljica
Pogledaj galeriju slika iz Slovenije na Flickr Pogledaj galeriju slika iz Slovenije na Facebooku


Prikaži Sloveniju na većoj karti

Republika Slovenija je podalpska, a manjim dijelom i sredozemna i panonska država na jugu Srednje Europe, koja na zapadu graniči s Italijom, na sjeveru s Austrijom, na sjeveroistoku s Mađarskom, na istoku i jugu s Hrvatskom, a na jugozapadu ima izlaz na Jadransko more. Slovenija se nalazi u Srednjoj Europi na dodiru Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine i Sredozemlja. Klimu čini mješavina alpskog, sredozemnog i kontinentalnog podneblja. U sjeverozapadnom dijelu države prevladavaju Alpe s najvišim vrhom Triglavom (2864 m). U smjeru prema moru se prostire pokrajina Kras. Njen podzemni svijet skriva najveličanstvenije podzemne galerije u Europi, a to su Postojnska jama i Škocjanske jame koje su isklesale podzemne vode. U Sloveniji postoji jedan nacionalni park i dva regionalna parka. Nacionalni je Triglav, a regionalni su Kozjansko i Škocjanske jame. Zanimljivo je da Slovenci daju veliku važnost Triglavu. Nalazi se na slovenskom grbu, a time i na zastavi.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

S obzirom na to da je zemlja relativno mala, ne postoji zračni prijevoz unutar same Slovenije, ali na zračnu luku Jože Pučnik (poznata i kao Brnik) dolaze zrakoplovi iz većeg dijela Europe i Svijeta. Zračna luka se nalazi 26 kilometara od Ljubljane te se može doći do nje autobusom za 4,5 eura.

Vlak

Slovenske željeznice su nacionalna tvrtka za putnički željeznički prijevoz u Sloveniji i još uvijek pokrivaju sve nacionalne linije u zemlji. Željeznička mreža u Sloveniji pokriva sve veće gradove (karta OVDJE), a cijene vlakova relativno su pristupačne. Međunarodne linije povezuju Sloveniju sa svim susjednim zemljama kao i sa Srbijom, Njemačkom i Švicarskom

Autobus

U Sloveniji postoji više autobusnih operatera koji se razlikuju po svojim linijama i cijenama. Uglavnom pokrivaju dijelove zemlje gdje nisu dostupni vlakovi, ali predstavljaju i važnu komunikaciju sa Italijom. Više informacija i cijene autobusnih tvrtki dostupne su na stranicama Autobusnog kolodvora Ljubljana:

Automobil

Slovenija ima razgranatu mrežu kvalitetnih cesta te sve veći broj autocesta koje prolaze kroz zemlju. Prilikom vožnje autocestama potrebno je posjedovati vinjetu, koja može biti godišnja, mjesečna i tjedna (95/30/15 eura odnosno za motocikle 47.50/25/7.50). Više informacija o vinjetama OVDJE (www.dars.si)

Autostopiranje

Autostopiranje u Sloveniji relativno je lagano i sigurno. Posebice tijekom ljeta kada veliki broj turista putuje prema Hrvatskoj te prolazi kroz Sloveniju.

Alternativa autostopiranju jest slovenski car pooling sustav prevozi.org.


Granice

Sve granice osim granice sa Hrvatskom su Schengenske granice te ne postoje granične kontrole (osim u iznimnim slučajevima). Za prijelaz hrvatske i slovenske granice dovoljna je osobna iskaznica. Od kada je Hrvatska ušla u Europsku Uniju, nema više carinskih kontrola.


Cijene

Iako su cijene niže od zapadne Europe, sve više joj se približavaju, te je Slovenija vjerojatno jedna od najskupljih bivših Jugoslavenskih republika. One variraju od grada do grada, pri čemu je Ljubljana najskuplja. Također su puno niže cijene u velikim trgovačkim lancima koji su se raširili diljem Slovenije.


Poznavanje jezika

Većina Slovenaca veoma tečno i dobro govori engleski, posebice mlađa populacija. Također ih većina govori i razumije hrvatski. u južnom dijelu zemlje rašireno je poznavanje talijanskog, dok je na samome sjeveru, u Prekmurju raširen i mađarski.

objavljeno: 2014-01-28Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Da Vinci izložba u LjubljaniPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park