Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Poljska

some_alt

Glavni grad: Varšava
Pozivni broj: 48
Valuta: Zloti (PLN)
Površina: 312.697 km
Stanovništvo: 38,501 milijuna (2012.)
Himna: Mazurek Dabrowskiego
Pogledaj galeriju slika iz Poljske na Flickr Pogledaj galeriju slika iz Poljske na Facebooku


Prikaži Poljska na većoj karti

Poljska je država u srednjoj Europi. Graniči s Njemačkom na zapadu, Češkom na jugozapadu, Slovačkom na jugu, Ukrajinom na jugoistoku, Bjelorusijom na istoku, Litvom na sjeveroistoku, te Rusijom i Baltičkim morem na sjeveru. Poljska ima 16 vojvodstava (pokrajina) prema kojima je ustrojena zemlja. Poljski se reljef sastoji gotovo isključivo od sjevernoeuropske nizine s prosječnom nadmorskom visinom od 173 metra, dok su na jugu (Sudeti i Krkonoše), te Karpati i Tatre, gdje je najviši vrh Poljske, Rysy (2,499 m). Dužina obale je 440 km. Kroz nizinu teče nekoliko velikih rijeka - Visla (Wisła), Odra i Varta (Warta). Poljska ima oko 9300 jezera, uglavnom na sjeveru zemlje. Mazurija (Mazury) je najveće i najposjećenije jezersko područje u Poljskoj. Poljska ima umjerenu klimu s hladnim, kišovitim i relativno oštrim zimama, te blagim ljetima s čestim pljuskovima. Turizam u Poljskoj prije svega je orijentiran prema planinama i gradovima kao što su Krakow i Warszawa. Također je popularno odredište baltička obala, posebice za turiste iz Njemačke. Ukupno se u Poljskoj nalazi 23 nacionalna parka te 121 regionalni park. Karta nacionalnih parkova i većih regionalnih parkova OVDJE.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Poljska nacionalna zrakoplovna tvrtka jest LOT, a osim navedene tvrtke u Poljskoj unutarnji prijevoz prevozi i niskotarifna tvrtka Eurolot. Kao jedna od zemalja sa najvećim izvozom radne snage, Poljska je postala idealno tržište za niskotarifne tvrke pa tako više od desetak zračnih luka u zemlji ima letove svih većih niskotarifnih tvrtki.

Vlak

Poljske željeznice PKP podijeljene su u nekoliko tvrtki za prijevoz putnika. Glavne dvije tvrtke su Przewozy Regionalny i TLK, a isto tako i svaka pokrajina (Vojvodstvo) ima svojeg regionalnog prijevoznika. Vozni redovi vlakova i cijene mogu se provjeriti OVDJE. Kako bi se maksimalno iskoristile pogodnosti isplati se slijediti nekoliko savjeta:

 • što je relacija dulja, to su manje cijene karte po kilometru. Ukoliko planirate jednodnevnu posjetu nekome gradu, odaberite opciju VIA te kao odredište drugi grad u koji putujete. S time da putovanje mora biti u 24 sata
 • ukoliko presjedate, koristite isti tip vlakova kako bi uštedili na cijeni karte.
 • izbjegavajte IC i EIC vlakove. Iako su malo brži, cijena im je dvostruko veća nego TLK, a usluga nije značajnije bolja.
 • Autobus

  Poljska je velika zemlja i uslijed toga pokazala se pogodna za razvoj raznih malih autobusnih tvrtki. Iako su i dalje manje popularni nego vlakovi, prije svega radi loših cesta, u posljednje vrijeme su sve popularniji. Posebice je isplativ prijevoznik Polskibus, koji se odlikuje odličnom uslugom i izuzetno niskim cijenama (ponekad od samo 2 kune). Polskibus povezuje najveće poljske gradove kao i Beč, Bratislavu, Berlin i Prag sa Poljskom. Od ostalih prijevoznika na međunarodnim linijama vrijedi istaknuti Lux Express i Almabus.

  Brod

  Poljska je svojom sjevernom stranom okrenuta prema Baltičkom moru, te je poznata poljska graditeljska tradicija brodova. Danas je moguće iz Gdanska i Swinouszcza trajektima i brzim brodskim linijama putovati prema Švedskoj i Danskoj (otok Bronholm).

  Automobil

  Ceste u poljskoj su relativno loše, iako se posljednjih godina intenzivno radi na mreži autocesta, pa je tako nedavno izgrađena nova autocesta od Berlina do Varšave, te od Krakowa do Wroclawa. Autoceste se naplaćuju plaćanjem prema duljini vožnje. Kartu poljskih autocesta možete pronaći OVDJE.

  Autostopiranje

  Iako su ceste slabe, autostopiranje je veoma popularno u Poljskoj, posebice među mladima, pa je stoga i navika među ljudima stati autostopistima. Poljska je također važna tranzitna zona kroz koju prolaze mnogi kamioni koji također često povezu autostopiste. Uz malo sreće moguće je u jednom danu prijeći udaljenosti i veće od 600 kilometara. Stopiranje među manjim gradovima i koristeći natpis kamo se putuje značajno povećava mogućnosti za dobivanje prijevoza.


  Granice

  Poljska ima shengensku granicu sa Njemačkom, Češkom, Slovačkom i Litvom. Na navedenim granicama nema graničnih kontrola i prijelaz je slobodan. Granični prijelazi sa Ukrajinom i Bjelorusijom su pod strogim nadzorom i česta su duga čekanja. Kako za Bjelorusiju većini turista treba viza, potrebno je unaprijed pripremiti dokumente. Za Ukrajinu je dovoljna putovnica. Građanima Republike Hrvatske za ulazak u Poljsku dovoljna je osobna iskaznica.


  Cijene

  Prema cijenama, Poljska je uz Češku i Slovačku najjeftinija zemlja Europske Unije, posebice što se tiče cijena hrane. Najjeftiniji trgovački lanac je Biedronka, a njihovi dućani dostupni su diljem zemlje.


  Poznavanje jezika

  Većina mladih u poljskoj, posebice u velikim gradovima govori vrlo dobro engleski. Poljska je popularna destinacija za strane studente i većina studentske zajednice ima mnogo iskustva sa engleskim. U manjim gradovima i među starijom populacijom, posebice na istoku zemlje rašireno je poznavanje ruskoga.

  objavljeno: 2014-02-03  Aktualno:

  London iz Zagreba za 26 eura povratno

  Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

  Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

  Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

  Zakinthos iz Beča za 25 eura povratno  Povezano:

  Poznanj iz Zadra za 39 eura povratno

  Varšava iz Zagreba za 72 eura povratno

  Krakov iz Zadra za 30 eura povratno

  Advent u Krakowu iz Beča za 9,98 eura povratno

  Krakow iz Trevisa za 30 eura povratno

  Varšava iz Zagreba za 942 kune povratno

  Wroclaw iz Trevisa za 26 eura povratno

  Varšava iz Budimpešte od 27 eura povratno

  Varšava iz Ljubljane za 65 eura povratno

  Gdanjsk iz Milana za 17 eura povratno

  Advent u Varšavi za 23 eura iz Budimpešte

  Varšava iz Budimpešte za 24 eura povratno

  Varšava iz Budimpešte za 20 eura povratno

  Varšava iz Budimpešte za 19 eura povratno

  Gdansk iz Pule za 49 eura povratno

  Izravno do Poljske iz Zadra i Splita

  Povratak letova do Poljske od 2016

  Ukidaju se izravni letovi prema Poljskoj

  Ipak izravno od Zagreba prema Varšavi

  Nova linija Zagreb - Varšava

  Bieszczady nacionalni park

  Krakov

  Poznanj  Pogledajte još:

  Nacionalni park Brijuni


  Krapanj


  Najljepše plaže Paga


  Najbolje od Gorskog kotara


  Slowinski nacionalni park