Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Nizozemska

some_altGlavni grad: Amsterdam
Pozivni broj: +31
Valuta: Euro
Površina: 41.526 km
Stanovništvo: 16,77 milijuna (2012.)
Himna: Wilhelmus


Prikaži Nizozemsku na većoj karti

Nizozemska je zemlja koja čini dio Kraljevine Nizozemske. Nalazi se u Zapadnoj Europi a graniči s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu. Glavni grad Nizozemske je Amsterdam a sjedište vlade je u Haagu. Karipski otoci Bonaire, Sint Eustatius, te Saba također čine dio posebne općinske jedinice unutar zemlje. Posebno važnu ulogu u zemlji ima voda. Nizozemska je sa sjevera i sa zapada omeđena Sjevernim morem. Na sjeveru se nalaze pješčani Wadden otoci (također poznati i kao Frizijski otoci), niz preprečnih otoka južno od kojih se nalazi plitko Waddensko more. Kako bi se povećala površina, Nizozemska gradi poldere. Polder je nekadašnje morsko dno koje je isušeno gradnjom brane i crpljenjem vode. Niži je od razine mora, a da ga more ne preplavi, sprečava brana. Izgradnjom poldera Nizozemska je dobila mnogo novog teritorija, proširila se na račun Sjevernog mora. Polder se koristi kao i svako drugo zemljište: za poljoprivredu, gradnju naselja, prometnica. Amsterdamska zračna luka nalazi se u polderu. Nizozemska je jedan od suosnivača Europske unije, NATO saveza te Svjetske trgovinske organizacije. Zajedno sa Belgijom i Luksemburgom sačinjava Benelux. Haag igra veliku međunarodnu ulogu na polju pravosuđa kao lokacija četiriju međunarodnih tribunala i dom Europola.


Kada posjetiti?

Nizozemska klima je uslijed utjecaja golfske struje i blizine atlantskog oceana veoma slična, pri čemu nema velikih temperaturnih oscilacija tijekom godine, a padaline su česte u svako doba godine. Stoga je svako doba godine dobro za posjet Nizozemskoj, iako je najbolje vrijeme za posjetu, posebice Frizijskih otoka i unutrašnjosti države proljeće, kada su polja tulipana i ostalog cvijeća u svojem najvećem cvatu.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Kako je Nizozemska veoma popularna turistička destinacija, tako i mnoge zrakoplovne tvrtke održavaju redovne linije sa Nizozemskom. Amsterdam je tako povezan sa Hrvatskom letovima Croatia Airlinesa i KLM-a. Osim toga, u Nizozemsku slijeće više niskotarifnih tvrtki, uključujući i sveprisutni Ryanair.

Vlak

ND, odnosno Nederlandse Spoorwegen je nacionalni željeznički operater u Nizozemskoj. Cijene karata su među skupljima u Europi, ali raširena željeznička mreža te kvalitetna usluga vlakova omogućuje jednostavno i brzo putovanje do svih dijelova zemlje. Dnevna karta sa neograničenim brojem putovanja po Nizozemskoj iznosi 49 eura, no cijena može biti i drastično niža ukoliko je karta kupljena u nekom od supermarketa koji prodaju karte, i to do cijene od 15tak eura (ipak realno je očekivati veće cijene). Karte se prodaju u partnerima željeznica kao što je HEMA, Albert Heijn or JUMBO supermarket, Kruidvat farmacy itd. Većina europskih metropola je povezana sa vlakom sa Amsterdamom i cijene se uglavnom kreću od 19 eura (njemački gradovi u bližoj okolici Nizozemskoj) do 39 eura, dok je najčešće dostupna cijena od 29 eura. Kartu nizozemske mreže željeznica (ali i cijelog Beneluxa) možete pronaći OVDJE.

Autobus

Većina linija unutar države se odvija željeznicom, dok autobusi pokrivaju rijetke linije koje nisu pokrivene mrežom željezničkih pruga. Autobusi su više orijentirani međunarodnom prometu, pri čemu je moguće kupiti unaprijed karte po tek nekoliko eura od Nizozemskog Eurolinesa.

Automobil

Cijela zemlja ima odličnu mrežu autocesta i regionalnih cesta te je putovanje automobilom jednostavno i brzo.

Autostopiranje

Iako je stopiranje u Nizozemskoj bilo iznimno popularno, u posljednjih dvadesetak godina situacija se promijenila, s obzirom da studenti imaju od 1991. godine besplatan prijevoz unutar zemlje. Ipak, s obzirom da je ostalo u tradicji Nizozemaca stopiranje, još uvijek su dostupne na mnogim mjestima službene rampe za autostopiranje te Nizozemci rado uzimaju stopere.


Granice

Nizozemska je sa svih strana okružena Schengenskim granicama, te kako su prije toga postojale virtualne granice unutar Beneluxa, Nizozemska ima dugu tradiciju nekontroliranja graničnih prijelaza. Stoga osim znaka "Netherland" okruženog zvjezdicama po ničemu nećete primjetiti granicu. Za ulazak u Nizozemsku, hrvatskim državljanima dovoljna je osobna iskaznica.


Cijene

Nizozemska je cijenama u razini zapadne Europe, pa su stoga cijene osjetno više nego u Hrvatskoj. Uslijed velike turističke eksploatacije, Amsterdam ima osjetno više cijene smještaja i hrane od ostatka zemlje, iako niske cijene nisu gotovo nigdje.


Poznavanje jezika

Većina nizozemaca veoma dobro govori Engleski, a mnogi se dobro služe i Njemačkim. to se može zahvaliti složenoj jezičnoj strukturi zemlje. Službeni jezik države je nizozemski. U provinciji Friesland je pored njega i Frizijski služben. Jidiš i Romski su 1996. priznati kao ne-teritorijalni jezici. Donjosaksonski (Nedersaksisch) i Limburški su djelomično priznati kao regionalni jezici. Velik dio stanovništva Nizozemske govori više od jednog jezika. Za to je velikim dijelom odgovoran opširan program učenja jezika, kontakt sa susjednim državama te prisutnost velikog broja doseljenika. Mnogi Nizozemci govore Engleski, njemački i francuski kao drugi jezik. Alohtoni (doseljenici) prve i druge generacije uglavnom još govore svoj izvorni materinji jezik. Zbog toga postoje velike skupine Nizozemaca koji govore indonezijski, hindski, turski, berberski, arapski, kineski, itd.

objavljeno: 2014-04-22Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Povećanje turističkih taksi u Amsterdamu

Amsterdam iz Splita za 56 eura povratno

Amsterdam iz Beča za 43 eura povratno

Amsterdam iz Ljubljane za 58 eura povratno

Eindhoven iz Zadra za 26 eura povratno

Zabranjene ture u crvenoj četvrti Amsterdama

Boeing 747 postaje hotel

Amsterdam iz Zagreba za 96 eura povratno

Amsterdam iz Dalmacije za 64 eura povratno

Zamrznuti amsterdamski kanali

Einhoven iz Budimpešte za 36 eura povratno

Amsterdam iz Dubrovnika za 50 eura povratno

Amsterdam iz Splita za 55 eura povratno

Amsterdam iz Ljubljane za 65 eura povratno

Amsterdam iz Dubrovnika za 45 eura povratno

Više letova od Splita do RotterdamaPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park