Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Malta

some_alt


Glavni grad: Valletta
Pozivni broj: 356
Valuta: Euro
Površina: 316 km
Stanovništvo: 406 500 (2010.)
Himna: L-Innu Malti
Pogledaj galeriju slika iz Irske na Flickr Pogledaj galeriju slika iz Irske na Facebooku


Prikaži Maltu na većoj karti

Malta je jedna od najmanjih država Europe te ima jedan od najmanjih glavnih gradova na starom kontinentu. Otočna je država u Sredozemnom moru. Malteško otočje nalazi se nedaleko od Sicilije (Italija), te manje od 300 km od obale Afrike. Zbog svog strateškog položaja, Maltom su tijekom povijesti vladale mnoge sile, kao što su Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci. Od 21. rujna 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. svibnja 2004. članica Europske unije. Ova država sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva zemlje. Ova zemlja u kojoj živi manje od pola milijuna stanovnika je, s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Malteško otočje nalazi se nedaleko od Sicilije (Italija), te manje od 300 km od obale Afrike.


Kako doći:

Zahvaljujući niskotarifnim prijevoznicima poput Ryanaira i Wizzaira, do Malte se može doći već za nekoliko desetaka eura. Nama najbliže zračne luke su Budimpešta i Venecija (Treviso). Osim zrakoplovima na otočje je moguće doći i trajektom sa Sicilije. Iako je prošlih godina bilo više veza Malte i kopna, jedina pouzdana poveznica je Virtuferries.

Prijevoz po državi

Prijevoz na Malti organiziran je autobusima i brodovima. Brodovi uglavnom povezuju glavni otok Maltu sa otocima Gozo i Comino, dok autobusi povezuju destinacije unutar samih otoka Malta i Gozo. Comino nema uređeni unutarnji javni prijevoz, jer ima tek nekoliko stalnih stanovnika.

Autobus

Malta ima razgranatu mrežu autobusa koje održava tvrtka Arriva. Mreža autobusa pokriva cijeli otok, a cijena dnevne karte je 1.5 eur. Sedmodnevna karta iznosi 6.5 eura. Imajte na umu kako karta kupljena za otok Maltu ne vrijedi i za drugi najveći otok Gozo. Vozni red, mrežu linija i ostale informacije potražite OVDJE.

Brod

Trajekti povezuju dva glavna otoka na Malti, Maltu i Gozo. Cijena povratne karte je 4.65 eura (plaća se samo u jednom smjeru). Veliki broj brzih brodova služe kao poveznica sa trećim otokom, Cominom, popularnim turističkim odredištem zbog predivne boje mora u Plavoj laguni. Cijena povratnog putovanja je 10 eura.

Automobil

Na Maltu je moguće doći svojim vlastitim vozilom preko Sicilije, a isto tako moguće je koristiti usluge raznih rent-a-car operatera. Promet na Malti odvija se regionalnim i nacionalnim cestama. Kako je otočje veoma gusto naseljeno, često dolazi do velikih gužvi. Malta nema autocesta.

Autostopiranje

Iako je Malta maleni otok, gusto je naseljen pa je stoga moguće i stopirati. U zimskim mjesecima je značajno lakše uslijed daleko manjeg broja turista te manjih prometnih gužvi kada su stanovnici daleko bolje raspoloženi u prometu. Nažalost posljednjih godina dogodilo se nekoliko neugodnih incidenata tijekom noćnih stopiranja pa je preporučen dodatni oprez.


Cijene

Turistička potražnja diktira cijene na otoku, pa vrijedi pravilo slično hrvatskoj obali, što je mjesto popularnije cijene su veće. Ipak u usporedbi sa zapadnom Europom Malta je relativno povoljna zemlja. Cijene u dućanima su neznatno više nego u Hrvatskoj. Problem građanima predstavljaju visoke cijene vode i struje.


Poznavanje jezika

Službeni jezici na Malti su malteški i engleski, stoga komunikacija neće biti problem. Bez obzira na dob, gotovo svi veoma dobro govore engleski. Isto tako, veliki broj stanovnika govori talijanski, a česti su i govornici drugih europskih jezika uslijed velike orijentiranosti prema turizmu.

objavljeno: 2015-03-06Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Malta iz Trsta za 10 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Malta iz Venecije od 36 eura povratno

Malta iz Venecije za 30 eura povratno

Malta iz Beograda za 35 eura povratno

Malta iz Bologne za 43 eura povratno

Malta iz Bolonje za 49 eura povratno

Azurni prozor, simbol Malte se urušio

Malta iz Venecije za 32 eura povratno

Malta iz Venecije za 37 eura povratnoPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park