Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Irska

some_alt


Glavni grad: Dublin
Pozivni broj: 353
Valuta: Euro
Površina: 70.273 km
Stanovništvo: 4,588 milijuna (2011.)
Himna: Amhrán na bhFiann
Pogledaj galeriju slika iz Irske na Flickr Pogledaj galeriju slika iz Irske na Facebooku


Prikaži Irsku na većoj karti

Irska je otočna europska država, graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, podjeljena je na 26 grofovija, a glavni grad je Dublin. Članica je Europske Unije od 1973., a službena valuta je euro, koji je 2002. zamijenio irsku funtu. Irska zauzima otprilike pet šestina irskoga otoka, a udaljena je osamdesetak kilometara od obale Velike Britanije od koje je odvojena Sjevernim kanalom te Kanalom Sv. Jurja. Od Velike Britanije, odnosno Sjeverne Irske odvojena je kopnenom granicom koja iznosi 363 kilometra na sjeveru. Najveći dio Irske, čak oko tri četvertine je ravničarski. Prostrana, blago valovita nizina s nizom niskih uzvisina i s brojnim treseštima zauzima središnje dijelove otoka. Prosječna visina ravničarskog dijela iznosi 150 m. Središnja je ravnica građena od slojeva karbonske starosti te je prekrivena karbonatima-vapnencima kredne starosti. Zbog toga su u Irskoj česte krške pojave. Ukupno se u Irskoj nalazi šest nacionalnih parkova od kojih je najstariji Killarney nacionalni park u okrugu Kerry.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Irska je domovina zračne tvrtke Ryanair te stoga više irskih zračnih luka povezuje ta niskotarifna tvtka sa većinom Europe. Kako je Irska otok, avion je uz trajekt iz Engleske jedini način za dolazak u zemlju, a osim Ryanaira irska tvrtka je i Aer Lingus, koji često ima povoljne karte za nacionalnog operatera. Najveća zračna luka je Dublin, koja je sa gradom povezana shuttle busevima i redovnim autobusnim linijama.

Vlak

Iarnród Éireann je operator za nacionalni željeznički sustav Irske. Osnovan je 2. veljače 1987, te djeluje na svim unutarnjim međugradskim, prigradskim i teretnim željezničkim rutama u Republici Irskoj, i zajedno sa Sjeverno Irskim željeznicama, poduzeće povezuje između Dublin i Belfast. U 2009, Iarnród u Irskoj provodi 38,8 milijuna putnika, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je prevezeno 43,3 milijuna. (izvor: wikipedia) Tipovi vlakova u Irskoj: Suburban (DART), prigradski i InterCity Suburban (DART) - prigradska služba u Dublinu i širem području od Dublina do Dundalka, Goreya, Portlaoise, Longforda, Howtha, Malahide itd., nema rezervacije sjedala Prigradski - prigradski vlakovi putuju u većini naseljenih područja u Irskoj (osim Dublinu DART), nema rezervacije sjedišta InterCity - međugradski vlakovi koji prometuju diljem zemlje te služe za povezivanje glavnih irskih gradovima i mjesta (također u / iz Sjeverne Irske), Rezervacija sjedala (3 eura) nije potrebna, ali može biti napravljena. Mrežu Irskih željeznica pogledajte OVDJE.

Autobus

Bus Éireann je glavni autobusni prijevoznik u Irskoj, te povezuje gotovo sve dijelove zemlje. Osim te tvrtke određene relacije obavlja i Dublin bus te nekoliko drugih manjih operatera.

Automobil

Ceste u Irskoj su sigurne i brze, te je stoga putovanje zemljom pomoću automobila jednostavno i brzo. Kako je zemlja isključena od ostatka Europe morem, promet je visokog inteziteta isključivo u većim gradovima, kao što su Dublin i Cork. Većina većih gradova je povezana brzim autocestama koje su označene slovima M. Kartu autocesta u Irskoj pogledajte OVDJE.

Autostopiranje

Autostopiranje u Irskoj je veoma lagano i brzo. Irci su jako susretljiv narod i rado će Vas povesti te popričati sa vama. Otprilike 6-8 sati je potrebno za proći od jednog dijela Irske do drugog (primjerice od Atlanske obale do obale Irskog mora). U manjim mjestima stopiranje će biti mnogo brže i lakše, iako je promet ponekad puno manjeg inteziteta.


Granice

Irska je sa svih strana osim na sjeveru okružena morem, pa je jedina stvarna granica sa Sjevernom Irskom, odnosno Velikom Britanijom. Kako bi ta granica bila samo na papiru, a u praksi irski otok bez graničnih prijelaza, Irska ne može ući u Schengen, pa je stoga na ulazu u zemlju potrebno proći graničnu kontrolu na zračnoj luci. Za hrvatske državljane osobne iskaznice su dovoljne za ulazak.


Cijene

Cijene su u Irskoj podjednake kao i u drugim dijelovima zapadne Europe, pri čemu su u Dublinu značajno veće nego primjerice u Corku i drugim manjim gradovima. U usporedbi sa Londonom ili Parizom, ipak je Irska i dalje jeftinija.


Poznavanje jezika

Iako je Irski jezik veoma zanimljiv i drugačiji od jezika karakterističnih u Europi, svi Irci pričaju engleski, te iako je u manjim područjima izražen lokalni dijalekt, sporazumijevanje sa Ircima je veoma jednostavno i brzo.

objavljeno: 2014-04-19Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Dublin iz Zadra za 50 eura povratno

Dublin iz Beča za 40 eura povratno

Povratno do Dublina za 70 eura

Dublin iz Milana za 43 eura povratno

Dublin iz Budimpešte za 60 eura povratno

Do Dublina na St. Patricks DayPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park