Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Austrija

some_altGlavni grad: Beč
Pozivni broj: 43
Valuta: Euro
Površina: 83.872 km
Stanovništvo: 8, 42 milijuna (2012.)
Himna: Land der Berge, Land am Strome


Prikaži Austrija na većoj karti

Austrija je zemlja u sredini Europe, smještena u planinskom masivu Alpi, čiji naziv, Österreich potječe od stare visokonjemačke riječi Ostarrîchi (istočni reich) i kao takvo se prvi put spominje 996. godine. Austrijski zapad i jug leže u Alpama. Zbog tih planinskih područja, Austrija je glasovito turističko odredište za zimske sportove. Najviši vrh je Grossglockner (3.798 m), a nakon njega Wildspitze (3.774 m). Sjever i istok zemlje su uglavnom brežuljkasti i ravni. Najveća rijeka je Dunav. Austrija ima sedam nacionalnih parkova i šezdesetak prirodnih rezervata. U zapadnom i središnjem dijelu prevladava snježna klima s izrazitim padalinama i niskim zimskim temperaturama. Ljetne temperature su do 20 C. U dolinama su česte magle i temperaturne inverzije. Prema istoku prevladava umjereno kontinentalna klima. Austrija svake godine bilježi oko 18. milijuna turističkih posjeta, više od polovice iz Njemačke. Zimi je to skijaški turizam a ljeti alpska jezera, seoski turizam i planiranje. Značajna turistička središta su stari povijesni gradovi Beč i Salzburg. U zemlji se ukupno nalazi sedam nacionalnih parkova koji pokrivaju 2,8% površine države.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Austrian Airlines je nacionalni operater zračnog prijevoza u Austriji, iako u zemlju gotovo redovito slijeću sve poznatije svjetske avio-kompanije te Austrija ima vezu sa cijelim svijetom u zračnom prijevozu. Ukupno se u zemlji nalazi šest zračnih luka, od kojih je najveća i najvažnija zračna luka Beča. Do same zračne luke može se jednostavno doći vlakom (zračna luka ima svoju željezničku stanicu koja se nalazi u podzemlju same zračne luke). Od niskotarifnih tvrtki u Austriju leti Ryanair, Easyjet, Pegasus airlines, Eurolot, Germanwings i nekoliko drugih manje poznatih.

Vlak

Nacionalni željeznički prijevoznik u Austriji jest OBB, a osim navedene tvrtke usluge prijevoza na određenim relacijama obavlja i WestBahn. Većina karata je dostupna preko interneta, što je daleko bolja opcija za kupnju jer su tako daleko povoljnije. Također se mogu kupiti i međunarodne karte za gotovo sve zemlje srednje i zapadne Europe po cijenama od 19, 29 i 39 eura, ovisno o zemlji i udaljenosti. Napomena: kada se kupuju karte za destinacije koje nisu na akciji, npr. iz Austrije prema primjerice Rijeci, isplati se kupiti kartu SparSeine Slovenija do Ilirske Bistrice, te potom u vlaku kupiti kartu do Rijeke. Mnogo je jeftinije nego izravno karta Beč - Rijeka. Kartu željezničke mreže u Austriji pogledajte OVDJE.

Autobus

Autobusni prijevoz u zemlji ponajviše obavlja Postbus, operater koji je u suradnji sa austrijskim željeznicama. Ipak, povoljne karte mogu se dobiti i od drugih prijevoznika, primjerice Westbus (suradnja sa konkurentskim željezničkim prijevoznikom), te odličan operater za međunarodne linije, primjerice sa Zagrebom, Pragom, Bratislavom, Munchenom itd. Treba spomenuti i kako razni strani autobusni operateri voze u Austriju te su često jeftiniji nego austrijski, pa tako primjerice za međunarodne linije isplati se kombinirati poljski POlskibus, mađarski Volanbusz ili StudentBus. Ne treba zanemariti ni sveprisutni Eurolines.

Automobil

Razgranata mreža autocesta u Austriji izgrađena je još prije drugog svjetskog rata, te povezuje gotovo sve veće gradove i redovito se održava, te je unatoč planinskom terenu gotovo uvijek u odličnom stanju. Austrijske autoceste se naplaćuju putem vinjete, koju je potrebno kupiti prije nego se počnu ceste koristiti. Poseban je oprez potreban na prijelazu granice kada je sami prijelaz na autocesti, Austrijanci često postavljaju kontrole vinjeta par metara unutar svojega nacionalnog teritorija.
Dužina trajanja Motori vozila do tri tone
10 dana 4.9 EUR 8.5 EUR
2 mjeseca 12.4 EUR 24.8 EUR
godišnje 32.9 EUR 82.7 EUR

Autostopiranje

Stopiranje u Austriji je jednostavno i brzo, posebice na sporednim cestama, gdje ljudi vole pokupiti stopere, naročito ako se kreću na manjim udaljenostima, primjerice između gradova koji su udaljeni manje od 50 kilometara ili između sela. Ponešto je teže kod većih gradova, uz iznimku ceste Beč - Graz - Slovenija, na kojoj se redovito kreće dovoljno kamiona i stranaca koji putuju velike udaljenosti i rado će nekoga povesti samo da imaju sa kime pričati.


Granice

Sve granice u Austriji su schengenske granice, uključujući i granicu prema Švicarskoj, koja nije u Europskoj Uniji. Prema tome, granične provjere više ne postoje. Za ulazak u Austriju građanima Republike Hrvatske dovoljna je osobna iskaznica.


Cijene

Austrija je jedna od skupljih država iako je Beč općenito gledano jeftiniji nego primjerice Pariz, London ili Rim, a po cijenama je sličan primjerice Munchenu. Općenito je relativno skup prijevoz u Austriji, kao i cijene u restoranima, dok su trgovine relativno jeftine, posebice ako se koriste supermarketi. Cijena primjerice kruha jest 1.5 eura, mlijeka 1 eura, pivo je od 0.5 eura itd.


Poznavanje jezika

Većina mladih Austrijanaca veoma dobro govori engleski, dok ih ponešto uz granicu sa Italijom govori i Talijanski. S obzirom na to, sporazumijevanje u Austriji ne bi smjelo predstavljati problem.

objavljeno: 2014-01-30Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Advent u Salzburgu u zvukovima Hrvatske

Nova linija Zagreb - Beč

Jeftinije skijanje uz OBBPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park