Portal za samostalna putovanja i backpacking

Tunel ljubavi

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
tunel ljubavi, Klevan

Posljednjih godina diljem interneta počele su se pojavljivati prekrasne fotografije tunela stvorenog od prirodnog pokrivača zelenog lišća i granja savijenih iznad željezničke pruge koji se doima kao put u neki magični svijet romantičnih bajki. Gotovo je nevjerojatno da ovaj tunel zaista postoji, a sve do pred nekoliko godina bio je sasvim nepoznat široj javnosti. Bio je tek dio industrijske, vojne pruge u zapadnoj Ukrajini za koji osim mještana gotovo nitko nije ni znao. Ono što je još zanimljivije, pruga koja prolazi kroz tunel, iako je danas poglavito mjesto za šetnju i poziranje ljubavnih parova, još uvijek je aktivna te s vremena na vrijeme prođe puževom brzinom teretni vlak iz obližnje pilane.


Jedinstvena priroda tunela ljubavi stvorena je jednostavnim djelovanjem prirode: visoke krošnje stabala raširile su se preko pruge i međusobno spojile iznad pruge čineći tako umjetni a opet prirodni tunel. Ipak nije sve to nastalo baš tako slučajno. Pruga iz tunela vodi prema pilani, ali u blizini se nalazi i nekoć tajna vojna baza. Sovjeti su namjerno ostavili drveće da prekrije prugu kako ne bi bio vidljiv iz zraka dio pruge koji skreće prema bazi. Ovim lukavim trikom tijekom hladnog rata barem su nastojali prikriti svoju stvarnu vojnu snagu u zapadnoj Ukrajini. I kao što to često biva, loše namjere nehotice stvaraju dobra djela, pa tako danas umjesto prijetnje razaranjem i ubijanjem imamo jedno od najromantičnijih mjesta u cijeloj Ukrajini.

some_alt
tradicionalne drvene kuće u Klevanu

Smješten pored gradića Klevan, tunel ljubavi nalazi se u pravoj ruralnoj Ukrajini koja i dalje živi svoj život na granici između sovjetskog i post-sovjetskog doba. Iz Rivne, grada oko tridesetak kilometara udaljenog od Klevana ukrcavam se u mašrutku prema Klevanu sa veselim ukrajinskim seljacima. Stil odijevanja, glasno i veselo ponašanje i derutno stanje maršrutke zaista daje dojam kao da sam se vratio nekoliko desetljeća unatrag u odnosu na moderni Lavov koji živi kozmopolitski, gotovo zapadnjački stil života. Naravno, svi u maršrutki znaju gdje idem, bez imalo pitanja. Veselo mi pokazuju smjer u kojem moram ići prema tunelu, ja im teško uspijevam objasniti da planiram najprije popiti kavu u jedinom ugostiteljskom objektu u gradiću. Ukoliko dolazite posjetiti ovaj tunel, svakako odvojite malo vremena i za gradić Klevan. Iako zapravo nema ništa zanimljivo za vidjeti u gradiću, sama atmosfera običnog, neuglednog ukrajinskog gradića koji kao da se ne može odlučiti hoće li biti grad ili selo daje izvrstan uvid u život u ovom dijelu Europe. Čini se gotovo nestvarno, dok prolazim ulicama koje su djelomično asfaltirane, djelomično makadam, ovisno o tome koliko se uništio asfalt za čiju obnovu nema previše volje a vjerojatno ni sredstava, kako se isprepliću tradicionalne stare drvene kuće sa slamnatim krovovima sa tipičnim sovjetskim višekatnicama kakve su u vrijeme socijalizma građene i po našim gradovima. Ispred tih zgrada sa ulazima i prilazima uređenima u skladu sa načelima urbane gradnje veselo šetaju znatiželjne kokoši i guske, kao da je scena iz Orwellove životinjske farme.

Pročitaj i naš vodič KROZ LAVOV

some_alt
putokaz prema tunelu ljubavi u Klevanu

Napokon dolazimo do tunela. Radni je dan i nema previše gostiju pa dvije gospođe koje prodaju suvenire gotovo spavaju u hladu. Veselo poskoče kad nas vide i započinju raspravu koja naravno vodi prema njihovom štandu i prezentaciji suvenira. Posebno se raduju što smo kratkih rukava i pokazuju nam sprejeve protiv komaraca. Čim uđete u tunel naći ćete se pod udarom ovih letećih napasti koji će vam se činiti ubojitiji od svog oružja Sovjetskog Saveza koje je prolazilo ovom prugom. Kakav hladan rat, prava borba počinje kada vas odjednom grize desetak komaraca na svim dijelovima tijela. Svakako pripremite unaprijed sprej protiv komaraca i duge rukave. Trebat će vam. Ulazimo u tunel koji pod svježim proljetnim zelenilom izgleda u stvarnosti još ljepše nego na slikama. Očekivao sam nekoliko desetaka metara prekrasnog tunela i potom običnu, slabo održavanu željezničku prugu kroz šumu, no ovaj tunel se zaista nastavlja nekoliko kilometara onakav kakvog ga možete vidjeti i na slikama: potpuno zarastao u zelenilo, kao iz bajke. Pruga se veoma rijetko koristi pa nema straha od vlakova, a ako želite fotografirati vlak dok prolazi tunelom, morat ćete se unaprijed raspitati za raspored ili biste mogli provesti nekoliko dana čekanja sa komarcima, jelenima i brojnim žabama koje krekeću na svakom koraku, jer sa obje strane tunela se proteže polu-močvarni teren.


some_alt
unutar tunela ljubavi

Dok prolazimo tunelom ipak vidimo kako nismo sami. Nekoliko grupa među kojima prednjače zaljubljeni parovi na svakom koraku pozira. Poveća grupa turista iz Poljske samo djelomično ulazi u tunel, a nešto dalje, nailazimo na japanski par koji se dvoumi ići li dalje ili ne. Ušli smo već oko dva kilometra u tunel i odlučujemo ipak se pomalo vraćati, jer vegetacija postaje sve rjeđa te tunel više nije tako atraktivan kao u prvih kilometar i pol. Osim toga, imamo sunce iza leđa pa i fotografije izgledaju ljepše. Pričaju nam kako je u Japanu ovaj tunel postao posebno popularan kad su se pojavile fotografije odavde, te je brojnim turistima iz Japana jedini razlog posjete Ukrajine baš ovaj tunel. Kažem im kako je šteta što od cijele Ukrajine idu samo do jednog komada pruge zaraslog šumom, ma kako on lijepo izgledao. Veseli Japanac samo slegne ramenima, nasmije se i kaže: "Tako ti je to kad u par dana godišnjeg nastojiš vidjeti cijeli svijet".

Svijet je prevelik za vidjeti ga u nekoliko života, a kamo li u nekoliko dana, ali ukoliko vas privlače jedinstvena romantična mjesta na kojima se priroda i ljudsko djelovanje savršeno nadopunjavaju, svakako posjetite tunel ljubavi u Klevanu.


Kako doći

Za doći do Klevana potrebno je najprije doći do Lavova, grada u zapadnoj Ukrajini te važnog prometnog sjecišta. Najlakše je je do Lavova doći preko Bratislave izravnim i relativno povoljnim letovima Wizzaira.

Najpovoljniji letovi Bratislava - Lavov (Wizzair)

Najpovoljnije se do Lavova može doći vlakom preko Mađarske. Uz malo planiranja moguće je putovati za samo 570 kuna povratno. Pri tome je potrebno kupiti povratnu kartu do Budimpešte (230 kn) te potom u Budimpešti povratnu kartu do Lavova (340 kn) Iako je dnevni vlak, potrebna su spavaća kola jer isključivo coushette vagoni putuju preko granice(ruski stil vagona).

Kako pronaći povoljne karte za vlakove pročitajte u našem vodiču za najpovoljnija putovanja vlakom.

Često su dostupna i povoljna putovanja preko aplikacije za dijeljenje prijevoza blablacar preko Budimpešte.

Iz Lavova do Klevana možete doći preko Rivne. Do Rivne se putuje vlakom ili minibusom te se potom presjeda na maršrutku koja vozi do Klevana. U pravilu svakih sat do dva sata voze minibusevi iz Lavova prema Rivni (na relaciji prema Kijevu) dok iz Rivne prema Klevanu maršrutka vozi kada se napuni.


Booking.com

objavljeno: 2019-05-07Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Lavov iz Zagreba za 20 eura povratno

Černobil

Lavov

Černobil: trideset godina kasnije

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Ptuj


Pogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: