Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najzanimljivije olupine koje se vide i sa kopna

tekst: Peter Polić


some_alt
Agios Dimitrios olupina

Za svakoga moreplovca one su najgora noćna mora. Za svakoga ronioca, one su posebno zadovoljstvo, jer roniocu omogućuju ulazak u jedan drugi svijet, koji je za pomorce davno završio, vrlo često tragično i omogućuju im prozor u prošlost, u trenutak katastrofe kada je vrijeme stalo. Upravo u katastrofama ima nešto što nas neizmjerno privlači gotovo jednako koliko i plaši. Trenutak katastrofe. Simbolika trenutka kada je vrijeme stalo, kada su životi ugašeni i kada je neko postojanje zauvijek izbrisano sa zemlje. I dok je jedan život moreplovaca redovito završavao sa olupinom, bez obzira o tome da li je uspio preživjeti brodolom ili ne, za ronioca je odlazak do olupine oživljavanje toga izgubljenog života do trenutka katastrofe, prema onome što je ostalo iza toga maloga putujućeg svijeta na morima koji predstavlja brod. Ipak nisu svi brodolomi završili na dnu mora: veliki broj brodova se kroz povijest nasukao i završio svoju pustolovinu na hridima ili žalovima plaža, a neki od tih brodova tamo stoje i danas, privlačeći znatiželjne poglede i od onih koji nikada nisu ronili, dajući tako barem donekle osjećaj ulaska u svijet olupina svima, često bez potrebe da se uopće smočimo.


Dimitrios (Gythio, Peloponez, Grčka)

Dimitrios je bio grčki trgovački brod izgrađen u Danskoj 1950. godine koji se zagonetno nasukao na obali pokraj Laconije na Peloponezu u Grčkoj 23. prosinca 1981. Nije sasvim jasno što je brod prevozio, ali pretpostavlja se kako je kriumčario cigarete iz Turske za Italiju kada je zaplijenjen od lučkih vlasti, a zatim namjerno pušten iz luke i ostavljen da pluta pod utjecajem valova uz plažu u Valtaki, oko 5 kilometara od luke Gythio. Brod je potom zapaljen kako bi se sakrili dokazi o švercu cigareta. Prema drugim glasinama, brod je jednostavno napušten zbog slabih tehničkih uvjeta i ostavljen u zaborav.

Danas je jedna od najpoznatijih olupina do kojih se može doći bez ronilačke opreme, a nalazi se na slikovitoj pješčanoj plaži Valtaki gdje je i ostavljen. Plaža se nalazi pet kilometara istočno od grada.

Kako bi došli do gradića Gythio, preporučujemo letove iz Budimpešte ili Bolonje do Atene, a potom autobusom.

Do Gythio je najlakše doći sa jednim od nekoliko dnevnih autobusa iz Atene autobusom preko Sparte. Cijena putanja se kreće oko dvadeset eura, a dnevno polaze četiri autobusa.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Gythio


Plassy (Aranski otoci, Irska)

some_alt
Plassy olupina

Plassy ili Plassey, bila je parna koćarica namijenjena za ribolov uz nemirne zapadne obale Irske. Kada je 1947. godine preimenovana u Peterjon i pretvorena u teretni brod, zacrtana joj je drugačija budućnost od prvotne ribolovne namjene. Trgovačko društvo iz Limericka otkupilo ju je početkom pedesetih godina i preimenovana je u Plassy.

Dana 8. ožujka 1960. godine, ploveći kroz Galway zaljev sa teretom viskija, obojenog stakla i pređe, Plassy je uhvaćena u veliku oluju te se nasukala na Finnis Rock, u Arandskom otočju. Skupina lokalnih otočana, sa brodom Inisheer Rocket Crew spasila cijelu posadu sa obojenim pojasevima za spašavanje koje su poput žičare povezali sa brodom i obalom i tako doslovno doteglili posadu na kopno. Događaj su stigli i snimiti pa se fotografija danas čuva u Nacionalnom pomorskom muzeju u Dun Laoghaire.

A olupina? I danas stoji tamo gdje se i nasukala, odnosno malo dalje, jer ju je nekoliko dana kasnije sljedeća oluja odmaknula sa stijena i otpuhala do plaže na kojoj ova hrđava grdosija i danas stoji kao turistička atrakcija inače veoma zanimljivog ali rijetko posjećenog otočja.

Do otoka Inis Oir na kojem se nalazi olupina dolazi se najjednostavnije trajektom sa Doolin, gradića koji se nalazi na zapadnoj obali Irske i u blizini otočja. Inis Oir je najmanji naseljeni i najistočniji otok u Aranskom arhipelagu. Cijena trajekta je 20 eura za povratno putovanje. Vozni red potražite OVDJE.

Do Doolina možete autobusom iz gotovo svih dijelova Irske zahvaljujući razgranatoj mreži prijevoznika Bus Eireann. Nama najjednostavnije je stići izravnim letovima do Dublina.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Dublina.

Ukoliko se već spremate prema Irskoj, svakako pročitajte naš vodič kroz Dublin

Ukoliko se odlučite dalje istraživati prekrasnu zapadnu obalu preporučujemo vam opsežni vodič za outdoor aktivnosti u okrugu Kerry.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Aranskim otocima


Navagio, Zakintos, Grčka

some_alt
Navagio plaža sa olupinom

Vjerojatno najpoznatija olupina na plaži nalazi se na popularnom turističkom otoku Zakintos u Grčkoj koji privlači ogroman broj mladih tijekom ljetnih mjeseci radi prekrasnih plaža i obilja dobre zabave. Navagio plaža, koja zapravo i znači plaža olupine, smještena je između strmih litica te je popularno odredište za turiste na sjevernozapadnom dijelu otoka.  

Olupina koja se nalazi na plaži jest MV Panagiotis, teretni brod koji se 2. listopada 1980. godine nasukao na Navagio plažu nakon olujnog nevremena i loše vidljivosti. Brod je proizveden u Škotskoj 1937. godine te je posljednjih desetak godina plovio u grčkim vodama, u vlasništvu Lisikatos & Company brodarskog poduzeća. Postoje razne spektakularne priče o burnim aktivnostima broda u posljednjim trenucima svojih putovanja, koje se uglavnom baziraju na priči o švercanju cigareta. Mnogi ljudi pogrešno tvrde mnogo spektakularniju priču kako je brod bio upotrebljavan za krijumčarenje cigareta, vina i žena iz Turske u Italiju te se nasukao dok ga je hvatala grčka mornarica. Ipak vjerojatnije je kako se nasukao tijekom obične plovidbe uslijed dotrajalosti broda i slabih vremenskih uvjeta.  

Otok Zakintos smješten je u zapadnom dijelu Grčke u Jonskom moru, udaljen 25 kilometara od Peloponeza. Sa sjeverne strane od Zakintosa nalazi se otok Kefalonija, dok je sa južne i zapadne strane otvoren prema pučini mora. Jedno je od najpopularnijih odredišta u Grčkoj koje rado odabiru i naši putnici, posebice zaljubljenici u zabavu i noćni život.  

Do Zakintosa je najjednostavnije stići izravnim letovima iz Venecije Treviso kojima upravlja prijevoznik Volotea. Cijene su dostupne već od stotinjak eura za povratnu kartu do Zakintosa. Naravno, tijekom ljetnih mjeseci cijene su dosta skuplje.  

Potražite najpovoljnije letove iz Venecije do Zakintosa

Pretraži najpovoljniji smještaj na Zakintosu


Evangelia, (Costinesti, Rumunjska)


some_alt
Evangelia olupina sa plaže

Iako se do ove olupine broda ne može doći pješice kao do ranije spomenutih olupina, s obzirom na dimenzije broda i veličinu dijela broda koji je i dalje izvan mora ovu se olupinu itekako može promatrati bez da se smočite. Evangelia je izgrađena tijekom drugog svjetskog rata u Sjevernoj Irskoj, točnije 1942. godine a već godinu dana kasnije oplovila je svijet, preko Sydneya i potom New Yorka, kao dio britanskog savezničkog konvoja za snabdijevanje. Šezdesetih godina prodana je grčkom prijevozniku kojem se i nasukala pokraj Continestia u Rumunjskoj 15. listopada 1968. godine. Tako je brod preživio sve prijetnje oceana, njemačkih podmornica i japanskih bombardera, ali nije uspio preživjeti nepažnju svoje posade. Zanimljivo, brod je plovio iz luke Rijeka prema Costinestiu.

Priča oko nasukavanja, kao i kod gotovo svih postojanih nasukanih brodova je vrlo kontroverzna i postoji nekoliko priča koje su se razvile oko sudbine broda tijekom vremena. Najčešća je priča kako je brod zapravo bio u vlasništvu poznatog brodovlasnika Aristotela Onassisa te je, zajedno sa kapetanom, dogovoreno da se namjerno nasuka Evangelia kako bi se prikupila sredstva od osiguranja. Hipoteza o namjernom nasukavanju još je pojačana činjenicom kako u vrijeme nasukavanja, iako je bila prisutna sumaglica, more je bilo dosta tiho, a svi dijelovi broda su funkcionirali bez greške. Bivši rumunjski komunistički režim je uvijek prikrivao o okolnostima u kojima se trgovački brod nasukao.

U sljedećih nekoliko desetljeća, Evangelia fascinirala sve više i više putnika uslijed čega upravo ova olupina izaziva razvoj zajednice turizma i na taj način postaje amblem Costinestija. Olupina broda nalazi se stotinjak metara od obale i pješčane plaže, pri čemu je unatoč zubu vremena i danas brod dosta dobro očuvana. Znatnije je oštećena samo krma broda. Brod je počeo propadati iznutra, ali je i dalje postojan i uspravan.

Do Costinestija je najlakše doći izravnim letovima iz Venecije Treviso do Bukurešta, a potom vlakom do Continestija. Putovanje traje nešto više od tri sata. Vozni red i cijene pretražite OVDJE.

Potražite najpovoljnije letove iz Venecije do Bukurešta.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Costinestiju


Michelle, (Veli Rat, Dugi otok, Hrvatska)

some_alt
Michelle olupina i Veli Lagan u pozadini

Jedna olupina koja postaje sve zanimljivija turistička atrakcija nalazi se i kod nas, u akvatoriju Dugog otoka, u blizini poznatog svjetionika Veli rat. Talijanski brod Michelle nasukao se u blizini otočića Veli Lagan, oko kilometar od Dugog otoka, sa čijih obala je sasvim dobro vidljiva olupina broda. Brod je prevozio rasuta gnojiva kada je zalutao među razvedeni arhipelag oko Dugog otoka i nasukao se u plitkome moru. Nažalost nema puno podataka o nesreći, no olupina broda i dalje svjedoči o posljednjem trenutku broda.

Nažalost ili na sreću, olupina iz dana u dan sve više tone, pa se trenutno vidi samo gornji dio broda, pa ukoliko želite vidjeti i hrvatsku olupinu vidljivu sa kopna, požurite.

Do Dugog otoka može se doći više puta dnevno trajektom ili katamaranom iz Zadra. Pri tome trajekti voze iz luke Gaženica, dok Katamarani voze iz gradske luke.


Pretraži najpovoljniji smještaj na Dugom otoku


objavljeno: 2016-09-22Pratite nas:Aktualno:

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Krf iz Zagreba za 27 eura povratno

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati

Ugljan i Pašman biciklom


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: