Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Najljepša jezera Europe

tekst: Peter Polić


some_alt
Ohridsko jezero

Dok se sve glasnije čuje pitanje "Kamo ćeš na more" te dok je sunce sve duže na obzoru, osjeća se kako se približava ljeto i vrućine, a kolone turista će se preseliti na naš Jadran ili neko drugo more u potrazi za osvježenjem. I dok je svima prva pomisao pri tome more, mi vam donosimo popis najzanimljivijih Europskih jezera. Zašto? Jer je priroda jednako privlačna kao i na moru, gužve su manje, nakon kupanja ne treba ispirati sol te zato što pravi ljubitelj putovanja s vremena na vrijeme mora napraviti nešto po čemu će biti drukčiji od drugih. Osim toga, ova prekrasna jezera idealna su destinacija i za tople jesenske dane kada su okružena zelenilom i kada se priroda budi u punom sjaju i poziva vas van.


Ohridsko jezero

Ohridsko jezero dijele Makedonija i Albanija te je po svojem postanku jedno od najstarijih jezera na svijetu. Nastalo tektonskim rasjedom daleko u zemljinoj prošlosti, zbog svoje izoliranosti planinama također je i obitavalište značajnog broja endemskih vrsta ribe. Jedna vrsta pastrve koja se pojavljuje u jezeru živi još samo u Bajkalskom jezeru. Zahvaljujući veoma čistoj vodi koja izvire neposredno uz albansko-makedonsku granicu (a koja najvjerojatnije dolazi podzemnim putem sa Prespanskog jezera) vidljivost u jezeru je do dvadeset i dva metra, što ga čini jednim od najbistrijih jezera u Europi.

Planinski masiv Galičice te planine sa albanske strane zatočile su jezero i time stvorile idealne uvjete za razvoj posebne mikroklime. Temperatura vode tijekom ljeta poraste do 24 stupnja dok se temperatura zraka zadržava ispod 30 stupnjeva, uslijed visoke nadmorske visine (690 metara). Kulturna baština starih manastira u kojima su svoje učenje započeli Sv. Ćiril i Metod čine Ohrid i kulturnom mekom za posjetitelje.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Makedonije.

Do Ohridskog jezera se najlakše dolazi izravnom autobusnom vezom iz Hrvatske prema Skopju u Makedoniji. Alternativno može se stići povoljno i brzo zrakoplovnom linijom Budimpešta - Skopje već za dvadesetak eura povratno. Autobusom se od Skopja do Ohrida putuje oko tri i pol sata a cijena putovanja je oko pedeset kuna.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Ohridu


Jezero Bled

some_alt
jezero Bled

Nedvojbeno najčešće fotografirani detalj u Sloveniji te romantično odredište po kojem je Slovenija poznata u cijelom svijetu kao destinacija koju se tijekom putovanja Europom mora posjetiti, Bled je sa svojim otočićem nezaboravno jezero koje privlači tijekom cijele godine. Smješteno u srcu slovenskih Julijskih Alpi okruženo padinama duboko obraslim u šume, jezero se pojavljuje u bajkovitom ugođaju kroz cijelu godinu sa posebno slikovitim otokom u sredini, jedinim prirodnim otokom u cijeloj Sloveniji.


Otokom dominira srednjovjekovna crkva Marijinog Uzašašća, sagrađena u 15. stoljeću. Slika jezera i otočića sa crkvom jedan je od najpoznatijih simbola Slovenije. Iako se rijetko smrzava tijekom zime, kada se to ipak dogodi, cijelo jezero postaje veliko klizalište. Iako je ledenjačkog postanka, uslijed svojih termalnih izvora ima prilično visoku temperaturu vode tijekom ljeta, pa stoga Bledsko jezero privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta te je dobra zamjena za odlazak na more kao osvježenje tijekom ljetnih mjeseci.

Bled je veoma lijep i tijekom zime. Odraz snijegom pokrivenih planina nimalo ne zaostaje za ljepotom jezera tijekom toplijih mjeseci, a mogućnosti skijanja, sanjkanja, klizanja ili tek šetnje na hladnom ali zdravom zimskom planinskom zraku privlače i u hladne mjesece. Kada je zima veoma hladna, jezero se zaledi, te postaje moguće posjetiti otočić koji se nalazi u sredini jezera pješice.

Pogledajte naš video Zimski vodič kroz Bled

Do Bleda je najlakše doći vlakom ili autobusom preko Ljubljane. Izravne linije flixbusa te nekoliko dnevnih željezničkih linija po cijeni od samo 69 kuna po smjeru povezuju Rijeku i Zagreb sa Ljubljanom. Iz Ljubljane do Bleda moguće je doći već za 3 eura po smjeru do Bleda autobusom.

Potražite najpovoljnije karte od Hrvatske do Bleda.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Bledu


Jezero Kerid

some_alt
Jezero Kerid

Island je poznat kao zemlja vatre i leda, a upravo je ta kombinacija odgovorna za stvaranje čitavog niza kraterskih jezera od kojih je najpoznatije i najzanimljivije Kerid jezero. Nastalo taloženjem snijega i leda u vulkanskom krateru na području Grímsnes na jugu Islanda, jezero se čini prilično nestvarno, uslijed svoje svjetloplave boje okruženo strmim tamnim rubovima kratera od gotovo crnoga vulkanskog kamena. Ukoliko se zamisli jezero sa nekoga drugoga planeta ono vjerojatno ne bi sličilo ni jednom drugom jezeru na zemlji više nego jezeru Kerid.

Dok je većina kratera strmih zidova s malom vegetacijom, jedan zid nagnut je nježnije i prekriven dubokim mahovinom, pa se sa te strane može jednostavno spustiti do jezera. Jezero je prilično plitko (7-14 metara, ovisno o oborinama i drugim čimbenicima), ali zbog minerala iz tla je voda je neprozirna i djeluje na prvi pogled zapanjujuće duboko. Jezero se nalazi u takozvanom zlatnom krugu, najpopularnijem krugu koji posjećuju turisti na Islandu.

Vlasnici zemljišta Kerstvoagid ehf. naplaćuju ulaznicu za pristup jezeru u iznosu od 400 ISK (od veljače 2018.).

Do Islanda se može doći letovima iz Budimpešte prijevoznikom Wizzair ili kombinacijom letova iz Hrvatske, pri čemu se cijene kreću od 100 eura na dalje za povratno putovanje, ovisno o sezoni i akcijama na letove.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Islanda.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Islandu


Saimaa jezero

some_alt
Hietasaari otok na jezeru Saimaa

Rašireno na površini od čak 4.400 četvornih kilometara, jezero Saimaa je četvrto najveće jezero u Europi, a osim što oduševljava svojom veličinom također oduševljava i svojim malim otocima različitih oblika kojih se unutar jezera nalazi više od četranest tisuća, te čine nepregledan golemi vodeni labirint među kojeg aktivnom životu skloni Skandinavci koriste za za veslanje kajacima i jedrenje a tijekom zime za skijaško trčanje po zaleđenoj površini jezera. U jezeru živi endemični slatkovodni tuljan kao i endemični slatkovodni losos, te razni drugi biljni i životinjski svijet.

Rijeka Vuoksi teče od Saimae do jezera Ladoga. Kanal Saimaa od Lappeenrante do Vyborg vezuje Saimu i Finsku zaljev. Drugi kanali povezuju Saimaa s manjim jezerima u istočnim dijelovima finske kotline, stvarajući mrežu vodenih putova. Ti se plovni putovi uglavnom koriste za prijevoz drva, minerala, metala i drugih tereta, ali i turisti koriste vodene putove. Kanal je sagrađen za povezivanje Saimae s Baltičkim morem još tijekom industrijalizacije kada je Finska bila dio Ruskog carstva. Kanal je moderniziran u šezdesetima. Finska plaća najam za ruske dijelove kanala jer dio kanala prolazi državnu granicu. Kanal se povezuje s Finskom zaljevom, na ruskom teritoriju, blizu Vybora. Kanal se uglavnom koristi teretnim brodovima, ali postoje i putnički brodovi koji rade od Lappeenrante do Vyborg. Također ga koriste i privatni brodovi iz Finske i inozemstva.

Do Finske je najlakše doći izravnim letovima iz Budimpešte. Dalje do jezera Saimaa voze autobusi Ohnbusa po cijeni od 9 eura po smjeru (oko dva i pol sata). Putuje se do grada Mikkeli. Više informacija na stranicama Onnibus.

Potražite najpovoljnije letove iz Budimpešte do Finske.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Saimaa regiji


Lago di Como

some_alt
Lago di Como

Još jedno ledenjačko jezero okruženo Alpama nalazi se u Lombardiji u Italiji te je treće jezero po veličini u Italiji, ali sa dubinom od 140 metara jedno od najdubljih jezera Europe. Svojim izgledom poput obrnutog slova Y jezero se zavlači pod obronke Alpa i tako se krivudavo gubi među divovskim planinskim vrhovima okruženo šumama na kojima se lomi južni vjetar "la breva" koji u ljetnim mjesecima daje ugodno rashlađenje a u zimskim mjesecima štiti od hladnih vjetrova sa visokih alpskih vrhova. Zanimljivo je kako se dno jezera nalazi ispod razine mora i to za 200 metara. Ne treba zaboraviti ni druga ledenjačka jezera sjevera Italije koja su podjednako lijepa i privlačna, poput Lago di Maggiore i Lago di Garda.

Popularno je Lago di Como jezero također i među zaljubljenicima u hidroavione, pri čemu su letovi iznad jezera posebno spektakularni za panoramski pogled na gradiće uz jezero i panoramu samoga jezera. Veliki broj gradića smještenih uz jezero najbolje je posjetiti brodovima koji ih redovito povezuju redovitim linijama. Obronci planina također nude i odlično polazište za planinarenje i skijanje zimi.

Do jezera Como možete doći vlakom iz Milana za samo 3.70 eura (do gradića Como ili do gradića Lecco).

Kako doći do Milana pročitajte u našem vodiču za Milano.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Como


Morskie oko

some_alt
Morskie oko

Pitate gdje bi se moglo nalaziti morsko oko? Tamo gdje biste ga najmanje tražili, točno u sredini Europe, na obroncima visokih Tatri u Poljskoj, neposredno uz granicu sa Slovačkom. Smješteno pod obroncima Visokih Tatri, između ostaloga i ispod najvišega vrha Poljske Rysy, koji se dižu i do tisuću metara iznad samoga jezera. Morskie oko je najveće i najdublje te svakako i najslikovitije od četiri ledenjačka jezera u Tatrama. Zbog dubine i zaklonjenosti od sunca vrhovima planina jezero ima karakterističnu tamno plavu boju koja se ističe u krajobrazu zelenih planina koje ga okružuju. Jedno je od najpopularnijih izletišta u Poljskoj pri čemu podjednako privlači iskusne planinare kao i one koji veoma rijetko izlaze iz urbanih sredina. Naši putnici tek trebaju otkriti ovo prekrasno jezero tek nešto više od sat vremena vožnje od Krakowa.

Morskie Oko je jedno od najpopularnijih odredišta u planinskom masivu Tatri, pri čemu ga posjećuje godišnje i do pedeset tisuća posjetitelja. Nalazi se oko dva sata hodanja od najbliže ceste koja omogućava motorizirani pristup te na kojoj je lagano pronaći motorizirani prijevoz do obližnjeg centra planinskog turizma, Zakopana. Također se može doći do jezera sa konjskom zapregom, a veliki broj njih upravlja lokalno stanovništvo iz sela Górale čime se potiče održivi razvoj seoskog planinskog područja. Zimi, kratki dio putovanja je u opasnoj zoni lavina, no unatoč tome posjećuju ga redovito rijeke posjetitelja u svakoj sezoni. Zbog prevelike popularnosti, posjetiteljima je zabranjeno kupanje u jezeru ili hranjenje pastrve.

Prisup Morskom Oku najlakše je ostvariti iz Zakopana, do kojih se može doći brzom autobusnom ili željezničkom linijom iz Krakowa po cijeni već od tridesetak kuna po smjeru. Do Krakowa se pak najjednostavnije dolazi zrakoplovom iz Venecije ili Bologne.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Krakowa.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Zakopanama


Koningsee jezero

some_alt
Koningsee jezero

Smješteno na jugoistoku Njemačke uz samu blizinu Austrije, jedno od najslikovitijih jezera opravdava svoj naziv kraljevskog jezera, jer pogled koji se pruža preko kristalno čistih voda ovoga jezera u kojima se zrcale planinski vrhovi dostojan je kraljeva. Područje jezera korišteno je za odmor i rekreaciju stoljećima, te je bilo okupljalište bavarske elite kroz stotine generacija plemića i lokalnih vlastelina ali i vladara Berchtesgadena i Salzburga koji su ovdje nekada lovili. Jezero se smatra najčiščim jezerom u cijeloj Njemačkoj te sa najbistrijom vodom. Kako bi se sačuvala čistoća jezera dopuštena je plovidba samo plovilima na električni pogon, kao i plovila koja se pokreću prirodnom energijom veslanja i pedaliranja.

Zanimljivo je kako je ovo jezero nekada povezivala željeznička pruga, no ona je tijekom prošlog stoljeća uklonjena. Danas je ostala samo željeznička stanica Königssee koja je sada restoran.

Do jezera Koningsee možete doći vlakom ili autobusom najprije do Minhena i potom do Berchtesgadena, gradića koji se nalazi u blizini jezera. Cijena putovanja autobusom od Minhena do Bertersgartena iznosi oko 45 kuna po smjeru.

Kako doći do Minhena pročitajte u našem vodiču za Minhen.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Berchtessgadenu


Plitvička jezera

some_alt
slapovi Plitvičkih jezera

Popis najljepših i najzanimljivijih jezera ne može proći bez naših dragulja plitvičkih jezera. Nastale na sedrenim barijerama na rijeci Korani, plitvička jezera sustav su od šesnaest jezera stepeničastog karaktera povezanih slapovima i prolazima, te zajedno sa svojim šumskim pokrivačem čine jedan od najzanimljivijih i najljepših jezerskih kompleksa na svijetu. Uz to su zbog svojeg nastanka te specifičnosti terena na kojem se nalaze geološka i hidrogeološka krška pojava jedinstvena u svijetu. Šum slapova i smaragdna boja vode u jezerima pod zelenilom guste šume stavljaju naše Plitvice na popis destinacija koje svatko mora vidjeti barem jednom u životu.


objavljeno: 2018-04-16Aktualno:

Riga iz Zagreba za 23 eura povratno

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Tajland iz Milana za 329 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Meksiko iz Budimpešte za 399 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Bohinjsko jezero

Mala Fatra

Bled

Gacka

Najbolje od Gorskog kotaraPogledajte još:

Najbolji advent u Hrvatskoj


Bohinjsko jezero


Vukovar


Mala Fatra


Bled