Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Spavanje u zračnoj luci

tekst: Peter Polić


some_alt
zračna luka Sturup noću

Iako će se vjerojatno mnogima činiti kao ponižavajuće, neugodno iskustvo koje samo rade oni koji nemaju novaca, spavanje na zračnim lukama sve je popularnije među mnogim putnicima, a često je i mnogo praktičnije nego noćenje i potom putovanje prema zračnoj luci u ranojutarnjim satima. Primjerice, nedavno sam putovao avionom iz Budimpešte za Varšavu u 6 ujutro. Check-in se mora napraviti do sat vremena ranije, ali preporučeno je do dva sata ranije. Dakle, trebao sam biti tamo već u 4 ujutro. Prvi autobus za zračnu luku polazi u 4.20 te putuje oko pola sata, dakle prekasno. Čak i da nije prekasno, da bi stigao na autobus trebao bi se ustati najmanje u tri ujutro. Kakvog uopće ima smisla onda ići spavati?

Spavanje na zračnim lukama nije više rezervirano samo za backpackere koji maksimalno smanjuju svoj budžet. Uslijed raznih neočekivanih zbivanja u zračnim lukama i sve većeg zračnog prometa te zbog ranojutarnjih letova, dugih tranzita, otkazivanja letova, snijega, oluja i erupcija vulkana su samo neki od razloga zašto ćete vidjeti ljude svih starosnih dobi i primanja kako su zavaljeni na zračnoj luci u sjedalicama ili u vrećama na podu širom svijeta.

Kada se samostalno odlučuje prespavati iz bilo kojeg razloga na zračnoj luci, potrebno je voditi računa o tome da li uopće u zračnoj luci dopuštaju spavanje. Primjerice, u Skandinaviji u većini zračnih luka osiguranje će vas pokušati istjerati sa zračne luke i poslati u obližnji hotel. Na nekim drugim zračnim lukama osiguranje će vas tražiti da pokažete svoje dokumente i kartu koja dokazuje da letite ujutro i slično.

some_alt
nisu najudobnije za spavanje ali u nuždi mogu poslužiti

Korisno je i provjeriti koliko je zračna luka udobna za spavanje. Odlična web stranica sa recenzijama zračnih luka jest http://www.sleepinginairports.net/ koja također donosi i popise najboljih i najgorih zračnih luka za spavanje. Ukoliko sjedalice nisu pogodne za spavanje, često je nepraktično nositi vreću za spavanje, ali madrac na napuhavanje ili barem jastuk na napuhavanje mogu biti od veoma velike važnosti, a ispuhani zauzimaju malo prostora. Većina zračnih luka tokom cijele noći je intenzivno osvijetljeno te veoma prometno i samim time bučno, stoga je korisno ponijeti sa sobom prekrivalo za oči i čepiće za uši.

Neke zračne luke zabranjuju spavanje te traže od svojih gostiju da budu u uspravnom položaju i otvorenih očiju. Mnogi putnici svjedoče kako sunčane naočale često posluže kao dobar trik za "prikrivanje" spavanja koliko god to smiješno zvučalo. Isto tako, koristan trik za prikrivanje čepića za uši su velike slušalice. Nikome neće biti čudno ukoliko ne čujete upozorenja ako slušate glazbu. Ne zaboravite na vodu i hranu. Ne treba nositi sa sobom cijeli ručak i večeru, ali boca vode i sendvič ili slatkiši mogu biti od veoma velike važnosti, posebno ukoliko vam kasni let te niste sigurni koliko ćete se još zadržati u zračnoj luci.

Ne zaboravimo da je sve manje zemalja u svijetu u kojima je pitka voda iz špine, a kafići i dućani koji su izvan duty free zone redovito se preko noći zatvaraju, a i cijenama nisu nimalo privlačni.

Razmislite koliko osoba dnevno sjedi, spava i kreće se zračnom lukom. Ukoliko namjeravate leći na fotelju ili stolicu i nasloniti svoje lice ili tijekom ljeta neki drugi dio tijela koji nije zakriven odjećom, možda će vam se učiniti korisnim i ponijeti sa sobom vlažne dezinfekcijske maramice.

some_alt
Zračna luka Zagreb

Iako danas zahvaljujući terorističkim napadima gotovo sve zračne luke polažu veliku pozornost sigurnosti, ipak treba voditi računa o tome gdje je vaša prtljaga, posebice laptopi, ipodi i slične male ali vrijedne stvari. Važno je voditi računa o prtljagi i iz drugog razloga. U današnje vrijeme svaka napuštena prtljaga u zračnoj luci smatra se potencijalnom prijetnjom. Jednom sam otišao WC i vratio se za deset minuta. Svoj backpack sam ostavio kraj ulaza dok je prijatelj sa udaljenosti od dvadesetak metara ga nadgledao. Kada sam se vratio, dvojica u crnim uniformama iz osiguranja već su se spremala krenuti u pregled "opasnog tereta". Budite oprezni da vam ne završi vaša dragocjena prtljaga u sigurnosnoj detonaciji potencijalno opasnih predmeta u zračnoj luci.

I na kraju prisjetimo se početka. Sve više ljudi spava na zračnim lukama. Stoga ako planirano idete prespavati na zračnu luku koja je dosta prometna, ukoliko se nadate dobroj poziciji za spavanje, krenite tamo što ranije, jer će inače većina mjesta biti već zauzeta. Ugodan let i... Laku noć!prva objava: 2013-02-07 21:10:21

objavljeno: 2020-01-14Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Grčki otoci za povoljan odmor

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Najljepši romantični izleti

Sirija: zvijer u ljepotici

Pogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj