Portal za samostalna putovanja i backpacking

Sve što trebate znati prije putovanja u Oman

tekst i slike: Peter Polić
tvrđava u Nizwi među najpopularnijim je turističkim znamenitostima Omana

Smješten na jugoistoku Arapskog poluotoka, na ulazu u Perzijski zaljev, Oman je država između mora i pustinje koja se stoljećima razvijala kao važna bliskoistočna pomorska sila. Veličinom između Poljske i Italije a po broju stanovnika tek nešto više od Hrvatske (pri čemu gotovo polovicu stanovništva čine radnici iz inozemstva), Oman je država s golemim prostranstvima uglavnom pustinjske divljine, prekrasnih ali surovih planina, bajkovitih kanjona s prirodnim jezerima (wadi) i nepreglednim, divljim pješčanim plažama. Sve do 1970. godine Oman je bio jedna od najslabije razvijenih država svijeta. Sultan Qaboos koji je vladao do 2020. godine i svoje smrti u pola stoljeća svoje apsolutne vlasti pretvorio je Oman u jednu od najsigurnijih, najbogatijih i najuređenijih država svijeta. Tako je današnji Oman savršena i još uvijek relativno neotkrivena turistička destinacija s veoma ugodnom i toplom klimom tijekom zimskih mjeseci, prekrasnom prirodom i bogatstvom povijesne baštine.

Sadržaj

1. Ulazak u zemlju
2. Kultura i običaji
     2. 1. Knjige i vodiči
     2. 2. Jezik
3. Zemljopis
     3. 1. Klima
4. Cijene i novac
5. Wi-fi i SIM kartice
5. Prijevoz
     5. 1. Rent-a-car
     5. 2. Autostopiranje
6. Briga o okolišu
7. Sigurnost i zaštita
     7. 1. Zdravstveni sustav
     7. 2. Voda za piće
8. Što posjetiti
     8. 1. OutdoorPogledajte i naš kratki video vodič o najvažnijim stvarima koje trebate znati prije putovanja u Oman. Uključite hrvatske titlove!Viza i Ulazak u zemlju

Zračna luka glavnog grada Muscata vrlo vjerojatno će biti mjesto u kojem ćete se prvi put susresti s Omanom. Brojni prijevoznici povezuju Oman s Europom i Hrvatskom, a jedna od najjeftinijih opcija za putovanje do Omana je preko niskotarifnog prijevoznika Wizzair preko Abu Dhabija. Također su dostupni i letovi za jugozapadni grad Salalah.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Omana

Kopnenim putem u Oman se može ući autobusom iz Dubaija. Vožnja traje 6-8 sati, ovisno o prometu. Karte se mogu kupiti samo na mjestu. Hrvatskim građanima za boravak u Omanu do 14 dana nije potrebna viza ukoliko dolaze zrakoplovom.

Ukoliko u zemlju ulaze kopnenim putem ili ostaju do 30 dana, viza je 20 OMR odnosno oko 49 eura. Iako se na dosta mjesta na internetu mogu pronaći informacije da je viza za 14 dana dostupna za 5 OMR, ta informacija NIJE točna.

Zahtjev za vizu predaje se online na na službenim stranicama omanskog ministarstva za imigracije

Za vizu Vam je potrebno:
- povratna karta
- rezervacija smještaja
- polica zdravstvenog osiguranja koja pokriva razdoblje provedeno u Omanu
- putovnica važeća barem šest mjeseci nakon posljednjeg dana boravka u Omanu

Iako nas pri ulasku u zemlju nisu tražili policu osiguranja i rezervaciju smještaja, prema službenim informacijama neophodne su za ulazak i stoga preporučujemo imati ih pri ruci (smještaj barem za prvu noć).

Osim zrakoplovom moguće je doći i s kruzerima koji su sve češći na području Arapskog poluotoka te koji redovito pristaju i u luci Mutrah te Salalah.

Kultura i običajivećina Omanaca odijeva se u tradicionalnu bijelu tuniku dishdashu

Omansko društvo izrazito je plemensko društvo nastalo na stoljećima dugoj tradiciji beduinskih i primorskih plemena na relativno širokom, pustinjskom i obalnom području. Zahvaljujući sultanu Qaboosu i napretku koji je Oman doživio u posljednjih pola stoljeća, Omanci su veoma ponosni na svoj identitet i pripadnost državi. Osim toga, Oman je jedna od država s najjače ukorijenjenim osjećajem vjerske pripadnosti islamu (na području Omana prevladava Ibadi islam). Unatoč tome, veoma su tolerantni prema strancima i drugim vjeroispovijestima. To potvrđuje i velik broj stranih radnika različitih vjeroispovijesti.

Međutim, preporučljivo je poštivati dress code islamske zajednice i tradicionalno društvo, posebice izvan Muscata. Duge hlače i za muškarce i za žene, bez majica na naramenice, bikinija itd. Ako ne poštujete kodeks odijevanja, vjerojatno vam nitko ništa neće reći, ali će Vas doživljavati kao nepristojne turiste bez poštovanja. Nadam se da to ipak ne želite biti i da je poštovanje prema domaćinima važnije od zakonskih zabrana.

Knjige i vodičitradicionalni dhow brodić ispred ulaza u lagunu u Suru

Ukoliko trebate vodič za Oman najbolji izbor je Bradt vodič koji pokriva zemlju u detalje te koji je relativno ažuran. Lonely planet pokriva Oman tek kao dio svojeg vodiča za Arapski poluotok i Bliski istok. Ukoliko želite dublje razumjeti omansku kulturu i stil života, preporučujem prije putovanja pročitati odličan putopis Arabian sands britanskog pustolova Wilfreda Thesigera koji je proveo pet godina istražujući unutrašnjost Omana i Saudijske arabije sredinom dvadesetog stoljeća te koji donosi neprocjenjiv uvid u tradicionalni život beduina s juga arapskog poluotoka.

Potražite vodič Bradt Oman na Amazonu

Jezik

Omanci pričaju arapskim jezikom (pretežito Hadari arapskim koji dominira područjem oko planinaskog lanca Hajar i uz obalu Omanskog zaljeva gdje velika većina stanovništva živi, a isti dijalekt pojavljuje se i na Zanzibaru kao trag omanske kolonizacije iz prošlosti) no gotovo svi pričaju više ili manje engleski. Osim nekoliko starijih osoba, u dva tjedna nisam upoznao nijednu osobu koja nije barem donekle pričala engleski.

Zanimljivo, omanska eksklava Musadam, poluotok smješten na Hormuškom tjesnacu pretežito je područje u kojem se govori kuzmari jezik koji pripada iranskoj jezičnoj skupini i čini jedino područje na arapskom poluotoku na kojem je materinji jezik većine stanovnika indoeuropski.

Zemljopisprirodni bazeni u Wadi Shab

Smješten u tropskom pojasu, na području s veoma malo padalina, Oman je pretežito pustinjska država s tek 0,01% šuma. Većina zelenih površina nalazi se na jugozapadu zemlje u pokrajini Dhofar i to tijekom ljeta kad to područje pogađaju monsunske kiše i donose prijeko potrebno osvježenje i vodu.

Većinu teritorija Omana čini šljunčana i kamenita pustinjska ravnica povremeno ispresijecana pješčanim dinama te se nastavlja prema Saudijskoj Arabiji i Emiratima. Empty quarter ili Rub' al Khali na arapskom se smatra jednim od područja na planeti koja su najmanje pogodna za život. Usporedno s obalom Omanskog zaljeva proteže se planinski lanac Al Hajar dok se na jugozapadnoj obali proteže planinski lanac Dhofar koji se nastavlja u Jemen. Povremeni potoci koji su osobito nabujali tijekom rijetkih ali intenzivnih kiša isprepliću planinska područja i čine prekrasne oaze u kojima se nalazi većina naselja u unutrašnjosti. Treba imati na umu kako se inače suhim dolinama tijekom rijetkih ali snažnih kiša spuštaju snažne bujice koje predstavljaju ozbiljnu opasnost ukoliko zaglavite u kanjonima i dolinama.

Većina stanovništva nalazi se uz obalu Omanskog zaljeva, na potezu od glavnog grada Muscata do granice s Emiratima. Relativno gusto (za omanske prilike) naseljeno je i područje u unutrašnjosti, zapadno od planinskog lanca Hajar gdje se nalazi stara prijestolnica Nizwa te jugozapadna pokrajina Dhofar s glavnim gradom Salalahom.

Ostatak države je veoma rijetko naseljen s golemim pustinjskim prostranstvima i nepreglednim pješčanim plažama koje privlače značajan broj ptica posebice tijekom zimskog razdoblja.

Klimadine pustinje Wahiba u daljini

Oman ima jednu od najtoplijih klima na svijetu. S minimalnom količinom padalina koje se uglavnom svode na povremene monsunske kiše na području Dhofara te veoma rijetke ali kratke i obilne padaline u planinskom području te temperaturama koje tijekom ljeta dosežu i do 50 stupnjeva a tijekom zime se kreću između 20 i 30 stupnjeva, Oman je idealna destinacija za bijeg od hladnoće tijekom zime ali i jedno od najgorih mjesta za boraviti tijekom ljeta. Visoke temperature i velika količina vlage u zraku čini omansko ljeto gotovo neizdrživim. Iznimka je područje Dhofara, provincije na jugozapadu zemlje koje tijekom ljeta pogađaju monsunske oborine i relativno hladnija temperatura i koje je zbog toga popularno odredište za velik broj domaćih turista i gostiju iz drugih zaljevskih zemalja.

Cijene i novac
omanska kava i datulje

Valuta u Omanu je omanski rijal te je jedna od najjačih svjetskih valuta. Jedan omanski rijal (OMR) je oko 2,45 eura.

Oman nije budžet destinacija. Kao jedna od država s velikim zalihama prirodnih resursa Oman je država visokog standarda i cijene su usporedive sa zapadnom Europom. Većina hotelskog smještaja, cijena u boljim restoranima i kafićima biti će viša nego u Hrvatskoj, izuzev najpopularnijih destinacija na Jadranu.

Dobra je vijest što se u Omanu može pronaći čitav niz povoljnih i jeftinih restorana koje vode strani radnici, uglavnom iz Indije i Pakistana koji imaju odličnu ponudu po veoma pristupačnim cijenama. Također, cijene u većim supermarketima među kojima su najvažniji Lulu, Carrefour i Karam usporedive su, a za neke proizvode i niže nego cijene kod nas.

Što ste dalje od turističkih središta to će i cijene biti manje, a razlika će biti drastična. Tako će primjerice cappucino u većini kafića u Muscatu ili Nizwi biti oko 1,5 OMR (3,70 eur) dok će u Al Ashkaranu ili Suru biti oko 0,4 OMR (oko jedan euro). Zanimljivo, iako se uvelike reklamira i hvali, omanska kava sa datuljama zapravo je rijetko u ponudi kafića i najčešće ćete je naći samo u hotelima.

Većina ulaznica u povijesne utvrde i znamenitosti je oko 0,5 OMR, s iznimkom utvrde u Nizwi kojoj je cijena 5 OMR.

Wi-fi i SIM kartice

U Omanu postoji više različitih mobilnih operatera i već na zračnoj luci moći ćete pronaći njihove ponude. Kao najpovoljnija opcija za mobilni Internet pokazao se Renna mobile pri čemu sam odabrao opciju od 4 gb za 3 OMR (7,30 eur).

Gotovo svi smještajni kapaciteti imaju na raspolaganju wi-fi sa relativno dobrim brzinama. Također autobusi imaju wi-fi, zračna luka je pokrivena besplatnom wi-fi mrežom i poneki kafići i restorani imaju pristup internetu. Imajte na umu kako je Internet u Omanu ograničen. Određene web stranice koje se smatraju nepoćudne prema islamu (što uključuje sve moguće pornografske stranice, stranice za upoznavanje itd.) kao i VoIP komunikacija su blokirani. Tako ćete primjerice moći koristiti whatsapp za slanje poruka i medijskih sadržaja ali nećete moći uspostavljati pozive.

U Omanu se koristi britanski tip utičnice (slika u nastavku) pa je potrebno ponijeti adaptere. Iako neki hoteli imaju adaptere na raspolaganju, velika je vjerojatnost da ćete trebati svoj vlastiti.

Javni prijevozelement s obalne ceste od Sura prema Salalahu, jedne od najslikovitijih prometnica Omana


S obzirom na činjenicu da je Oman ogromna zemlja s relativno malim brojem stanovnika ne iznenađuje kako je mreža javnog prijevoza relativno ograničena. Autobusne linije postoje među većim gradovima i cijene autobusa su relativno pristupačne ali povezanost je slaba i trebat ćete dosta unaprijed planirati ukoliko želite putovati javnim prijevozom i vidjeti većinu zanimljivosti.

Vozni red i cijene buseva potražite na stranicama Mwasalata

Putovanje između udaljenijih gradova u Omanu moguće je i zrakoplovom. Prvenstveno se to odnosi na linije između Muscata i Salalaha i poluotoka Musadam. Letovi se održavaju svakodnevno i popularno su sredstvo za brzi prelazak s jednog kraja države u drugi.

Pretraži najpovoljnije letove unutar Omana.

Do Musadama, Omanske eksklave na hormuškom tjesnacu moguće je doći i brodom. Luka Shinas na sjeveru zemlje povezuje eksklavu brzobrodskim linijama. Također se trajektom putuje i na otok Masirah. Vozni red i cijene putovanja brodom odnosno trajektom potražite na stranicama prijevoznika

Željeznica u Omanu ne postoji iako je trenutno u izgradnji i za nekoliko godina trebalo bi biti moguće putovati brzim vlakovima iz Dubaija i Abu Dhabija do Sohara u Omanu.

Rent-a-car

U Omanu je prisutan velik broj domaćih i stranih kuća za iznajmljivanje vozila. Visoka konkurencija često dovodi i do veoma povoljnih cijena najma vozila te dodatnih usluga, kao što je dostava do hotela ili dostupnost na aerodromu itd.

Pretraži najpovoljniji rent a car u Omanu.

Preporučujemo domaću tvrtku NAB auto rent koju smo osobno koristili i bili izuzetno zadovoljni uslugom, kvalitetom vozila i cijenama. Ukoliko želite pouzdanog iznajmljivača bez skrivenih troškova, ne trebate tražiti dalje. Ipak ponekad međunarodne auto-kuće nude bolje uvjete u pogledu cijena, pa stoga pretražite ponudu najpovoljnijeg rent-a-car u Omanu.

Autostopiranje

Koncept autostopiranja u Omanu nije razvijen, ali s obzirom na činjenicu da je većina stanovništva veoma gostoljubiva i prijateljski orijentirana, relativno je lako dobiti vožnju. Preporučljivo je prije ulaska u vozilo iskomunicirati s vozačima što zapravo želite i utvrditi idete li zaista u istom smjeru. Imajte na umu da će u slabije naseljenim područjima biti i značajno manje prometa pa bi i čekanja mogla biti duža. Vodite računa o tome da se zaštitite od sunca i imate dovoljno vode.

Briga o okolišunažalost, briga o životinjama nije uvijek najbolja

Oman je jedna od prvih država izvan Europe koja je opsežno krenula u sustav zaštite bioraznolikosti i već sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća diljem zemlje su otvoreni zaštićeni parkovi prirode u kojima se aktivno provodi politika zaštite okoliša, obnove osjetljivih životinjskih i biljnih vrsta te stroga zabrana lova. Zahvaljujući tim inicijativama, arapski oriks je spašen od izumiranja, mrijestilišta kornjača su relativno zaštićena i još čitav niz životinja i biljaka sačuvan je diljem zemlje. Nažalost u ruralnim zajednicama često svijest o dobrobiti životinja nije sasvim razvijena, ali je značajno veća nego u brojnim drugim zemljama bliskog istoka. Poražavajuća je vladina politika eliminacije pasa lutalica koja se provodi policijskom primjenom vatrenog oružja, unatoč opetovanim nastojanjima brojnih udruga za zaštitu životinja da se otvore azili za pse, provode mjere kastracije i sl.

Nažalost nezbrinjavanje otpada je problem u Omanu, posebice u manjim sredinama koje nisu navikle na turiste i do kojih očito nisu doprijeli suvremeni standardi brige za okoliš. Često će se na prekrasnim plažama pronaći hrpa plastičnog otpada. Iako više ekspata koji žive duže vrijeme u Omanu napominju kako se situacija drastično poboljšava a dostupnost kanta za smeće, pa čak i sustavi za segregiranje otpada ubrzano raste, problem nezbrinutog otpada još će neko vrijeme biti problem s kojim će se tek morati suočiti Omanci.

S druge strane, Muscat, Nizwa i brojna turistička središta nevjerojatno su čisti i uređeni. Također se može primijetiti velik broj solarnih panela i vlada aktivno djeluje u smjeru povećanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Sigurnost i zdravljeplaža Ras al Had

Oman je među najsigurnijim državama na svijetu. Kombinacija strogih zakona, dobrog životnog standarda za većinu građana i relativno mirnog mentaliteta dovela je do toga da možete bez problema ostaviti sve svoje stvari nezaštićene i ništa Vam neće nedostajati. Kako mi je rekao jedan ekspat koji već gotovo dvadeset godina živi u Omanu, najveća opasnost u zemlji prijeti od toga da ćete tokom noći slučajno pregaziti devu.

Ipak promet je česti uzrok smrtnih ishoda u Omanu pa stoga treba biti oprezan tijekom vožnje. U usporedbi s drugim zemljama u okolici, stil vožnje Omanaca je mirniji i sigurniji, a brojni ležeći policajci i kamere za brzinu tome uvelike pridonose. Na autocestama se kamere za mjerenje brzine doslovno nalaze na svakom drugom kilometru.

Zdravstveni sustav

Kada je sultan Qaboos preuzeo državu u Omanu je postojala jedna ozbiljnija bolnica. Danas gotovo svako selo ima bolnicu vrhunskog standarda te se u Omanu izvode neke od najsloženijih operacija na svijetu. Omanski sustav zdravlja među najboljima je na planeti. No dok je za domaće stanovništvo zdravstveni sustav besplatan, za strance je izuzetno skup, pa stoga preporučujemo uzeti zdravstveno osiguranje prije putovanja. Ne samo što je preduvjet za vizu već je i garancija da ako bilo što pođe po zlu troškovi neće pobjeći u visine.

Oman se spominje kao područje s niskim rizikom od malarije, no da ju zaista dobijete morali biste biti ekstremno loše sreće. Realna opasnost je sunce. Čak i tijekom najhladnijih mjeseci u veoma kratkom vremenu možete dobiti opekline pa stoga redovito nosite sa sobom kremu sa zaštitnim faktorom i pokrivalo za glavu kao i dovoljno vode.

Iako otrovne životinje (konkretno pauci i zmije) u Omanu postoje, gotovo da nema nikakvih mogućnosti da ih zaista susretnete, ali ako se to zaista i dogodi, većina zdravstvenih institucija je opskrbljena protuotrovima. Tijekom kampiranja prijetnju predstavljaju škorpioni koji iako nisu smrtonosni imaju veoma bolan ubod. Ipak uz minimalan oprez opasnosti gotovo da nema. Svakako protresite obuću prije nego ju obučete, ne ostavljajte otvoren šator tijekom noći te ga prije slaganja također dobro protresite. Škorpioni su strašljive životinjice i sami od sebe će izbjegavati čovjeka, ali se vole sakrivati u tamna, vlažna i mračna mjesta. Područje ispod ispod šatora, cipele i slična mjesta im se čine idealna skloništa. Koliko je zapravo mala mogućnost da ih stvarno susretnete najbolje ilustrira primjer ranije spomenutog Wilfreda Thesigera, autora knjige Arabian sands te jednog od prvih istraživača arapske pustinje. Proveo je čak pet godina uglavnom u šatoru ili improviziranom zaklonu tijekom više prelazaka preko Rub' al Khali (Prazni prostor, golema pustinjska prostranstva između Omana, Emirata i Saudijske Arabije) i u tom razdoblju samo jednom je doživio ubod škorpiona.

Voda za piće

Voda u Omanu se dobiva desalinizacijom morske vode. Iako Oman posujeduje neke od najmodernijih sustava za desalinizaciju i prema testiranjima koja se provode voda je ispravna za piće, preporučujem korištenje flaširane vode. Ako ni zbog čega onda zbog boljeg okusa. Na nekim mjestima u Muscatu i Nizwi vidio sam špine sa filtriranom pitkom vodom. Treba ipak napomenuti kako je voda značajno boljeg okusa nego na nekim drugim mjestima na kojima sam susretao desaliniziranu vodu, konkretno na Malti i na Sinaju, Egipat. Stoga je prokuhana voda bila sasvim dobra za pripremanje kave ili čaja, dok u spomenutim državama ništa nije moglo ukloniti neugodan okus vode.

Što posjetiti?spoj tradicionalnog i modernog u Muscatu

Oman je fenomenalna destinacija. Međutim, kako je država relativno velika, teško je napraviti plan što vidjeti jer je jednostavno previše toga vrijedno posjete bez obzira na koliko kratko ili dugo dolazite. Stoga ću samo izdvojiti nekoliko najvažnijih stvari koje su nezaobilazne atrakcije Omana:

- Muscat: prijestolnica Omana spoj je stare tradicije i kulture u starom Muscatu i modernog, veoma dobro planiranog grada u novom dijelu grada. Džamija Sultana Qaboosa i Opera prekrasne su moderne građevine, gradska plaža podsjeća na Floridu a šetnja između Mutraha do starog Muscata krivuda između prošlosti i sadašnjosti na najljepši način.
- Nizwa: tradicionalna prijestonica omanskog Imanata (sve do pred malo više od pola stoljeća Oman je bio podijeljen na Imanat i Sultanat, tek je otac sultana Qaboosa uspio ujediniti državu) danas je prvenstveno poznata po svojoj utvrdi, tradicionalnom sajmu koza petkom ujutro i brojnoj antičkoj arhitekturi.
- Wadiji: koji god da odaberete, nećete pogriješiti. Prekrasne doline s prirodnim bazenima među najljepšim su atrakcijama u Omanu. Izdvajam Wadi Bani Khalid, ali barem još pet-šest je uz bok po ljepoti.
- pješčane plaže: bez obzira želite li se kupati, prošetati uz more ili promatrati pravi ornitološki safari (plus ne zaboravite da je Oman jedno od najboljih mjesta za promatranje kornjača i njihovog polaganja jaja), beskrajne plaže Omana su naprosto nešto što ne smijete propustiti.
- Sur: obalni grad na samom jugoistoku arapskog poluotoka koji ima najizraženiju tradiciju pomorstva i tradicionalne brodogradnje.
- Wahiba pijesci: pješčana pustinja koja se proteže zapadno od planinskog lanca Hajar a prije početka Rub' al Khali (Prazni prostor) te koja ima jedne od najljepših pješčanih dina.
- planinski lanac Hajar: čak i ako ne volite planinarenje, pogledi na ove veličanstvene planine, tradicionalna mala sela sakrivena među planinama, jedan od najvećih kanjona na svijetu samo su dio ljepota ovih planina.
- kampiranje na divlje: čak i ako niste ljubitelj kampiranja, Oman je jedna od destinacija na kojima je kampiranje na divlje "must do" atrakcija. Legalno je, sigurno i država naprosto obiluje prekrasnim mjestima na kojima ćete imati najljepši pogled uz koji ćete se probuditi u životu.

Spomenimo i kako je Dhofar, pokrajina na jugu jedan svijet za sebe koji obiluje zanimljivostima, kao i eksklava na sjeveroistoku, Musadam, iako je rijetko na radaru turistima. Ako imate vremena, svakako posjetite i ova područja.

Outdoorpogled na veliki kanjon i greben Jabal Sham

Oman je idealna destinacija za aktivnosti na otvorenom, posebice za planinarenje, ronjenje, snorkeling, istraživanje kanjona i izlete u pustinju. Također je tijekom hladnijih mjeseci sve popularnija biciklistička destinacija. Iako Oman ima na tisuće kilometara prekrasnih pješčanih plaža, jako malo ljudi zaista se kupa u Omanu. Stoga, ako ste avanturističkog duha, gdje god pođete, imat ćete plažu gotovo samo za sebe. Naravno pri tome vodite računa o potencijalnim jakim strujama te činjenici da ste ipak u konzervativnoj zemlji pa pokazivanje polunagog tijela (i kod žena i kod muškaraca) nije poželjno. No sigurno ćete pronaći i plaže kilometrima od najbližeg traga civilizacije na kojima možete biti više slobodni. Plivanje i kupanje su veoma popularni u wadijima, povremenim potocima i kanjonima u planinama na kojima se zadržavaju prirodni bazeni. Najpopularniji su Wadi Bani Khalid, Wadi Shab, Wadi Tiwi, Wadi Arbaeen i Wadi Damm.

Za snorkeling i ronjenje idealni su otoci Daymaniyat, smješteni oko 18 kilometara od obale te prirodni rezervat Bandar Khairan, tridesetak kilometara južno od Muscata. Dok u Bandar Khairan možete bez problema doći i sami, za otočje Daymaniyat trebat ćete organizirani prijevoz i dozvolu pa je bolje ići s agencijom.

Rezervirajte najpovoljniji izlet do otoka Daymaniyat

Oman nudi izvrsne mogućnosti za vodene sportove od jedrenja na dasci, kajakarenja, kitesurfinga i wakeboardinga do skijanja na vodi i jet-skija. Uz gotovo konstantne vjetrove, kitesurfing je izuzetno popularan. Na plaži Az Zaibah, blizu Muscata mogu se pronaći uvjeti za kite-surfing, vodič i sva oprema.

Planinarenje i slobodno penjanje posebno je popularno u planinskom lancu Hajar. Najpopularniji su usponi na planinu Jebel Akhdar te Jebel Sham. Tzv. balkony walk odnosno staza uz rub jednog od najvećih kanjona na svijetu među najvažnijim su aktivnostima u Omanu. Prekrasne planinarske staze mogu se pronaći i na jugu u planinskom lancu Dhofar. Za zahtjevnije, mogu se napraviti i višednevne ture pri čemu preporučujem turu iz oaze Wadi Bani Khalid do Wadi Shab.

 

Booking.com

objavljeno: 2023-02-26Pratite nas:Aktualno:

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Krf iz Zagreba za 27 eura povratno

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratnoPovezano:

Oman iz Beča za 167 eura povratno

Oman ukida vize za posjete do 10 dana

Oman i Zanzibar iz Milana za 396 eura povratno

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati

Najbolje od Gorskog kotara


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: