Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Najljepša mjesta za zaljubljene

tekst: Peter Polić


some_alt
sve popularniji ljubavni lokoti

"Ako odvedeš djevojku u Veneciju, zaljubiti će se preko ušiju u tebe. Odvedeš li je u Pariz, devet mjeseci kasnije postati ćeš tata". Tako mi je jedan stariji gospodin sa nekoliko brakova iza sebe i više kontinenata kao mjesto prebivališta jednom opisivao kamo odvesti djevojku na romantično putovanje. Vjerojatno u tim klišejima i stereotipima ima puno istine, jer nisu bez razloga Venecija i Pariz na glasu kao romantični gradovi te kao odredišta za zaljubljene. No kao što nije neki doživljaj zaključati ljubav lokotom na mostu gdje je već toliko lokota da cijeli most zvecka od željeza, isto tako voditi svoju ljubav tragovima stereotipa nije neki pretjerani doživljaj. Pogledajte stoga naše prijedloge gdje provesti romantični vikend za dvoje.


Cinque Terre

some_alt
Manarola, Cinque Terre

Iako ovaj prekrasan nacionalni park uz Ligursko more izgleda daleko ljepše tijekom proljeća i ljeta, kada se zelene šume spajaju sa azurnim morem a šarene kućice "pet zemalja", odnosno pet gradića samo doprinose šarenilu boja, teško je pronaći romantičnije mjesto od ovih pet gradića povezanih isključivo željeznicom i pješačkim te planinarskim stazama. Dramatična strma obala izgleda jednako spektakularno i tijekom veljače a s obzirom da kućama ne opada lišće, one ostaju jednako šarene tijekom cijele godine, pa je stoga posjet Cinque Terre tijekom dana zaljubljenih odlična ideja. Uz to, tijekom veljače je broj turista značajno manji nego tijekom ljeta pa ćete moći pronaći dio Cinque Terre samo za sebe.

Bez obzira odlučite li prošetati ljubavnom šetnicom od Riomaggiore do Manarole kroz dvadesetak minuta duge šetnice nazvane "ljubavna šetnica" te odmoriti se na "ljubavnoj klupici" tijekom šetnice ili odlučite gledati romantični zalazak sunca u Ligursko more sa Manarolom ili Vernanzom u prvom planu, romantični vikend u Cinque terre ostati će nezaboravno iskustvo.

Kako doći:

Do Cinque Terre najjednostavnije je doći sa vlakom iz Trsta. Pri tome preporučujemo kupiti što je moguće ranije kartu do Genove ili La Spezie iz Trsta (kako kupiti povoljno kartu za vlak u Italiji pročitajte u našem vodiču kako putovati vlakom Italijom povoljnije). Od La Spezie i Genove vozi regionalni vlak gotovo svakih sat vremena koji prolazi kroz svih pet gradića Cinque Terre. Alternativno i relativno povoljno može se putovati autobusima u Italiji, sa tvrtkom Megabus te Flixbus. Za dolazak u Cinque Terre pri tome je dobar odabir Flixbus od Trsta do Venecije i potom od Venecije do Genove. Karte su dostupne već od nekoliko eura po smjeru.

Za putovati između mjesta najbolje rješenje je vlak, koji je veoma povoljan i redovit. Posebice s obzirom da u mjestima nema cestovnog prometa, dok je kolodvor u svim mjestima veoma blizu centra. 


Pročitajte i naš vodič kroz Cinque Terre

Pretraži najpovoljniji smještaj u Cinque Terre


Verona

some_alt
Julijin balkon i dvorište, Verona

Postoji li bolje mjesto za romantični vikend od grada Romea i Julije? Posjeta slavnom balkonu ispod kojeg je Romeo pjevao Juliji sa brončanim kipom Julije te u skladu sa tradicijom ostaviti pismo ljubavnika ili stilizirano srce napravljeno od papira, drveta ili bilo čega što vam bude pri ruci idealni je početak dana za zaljubljene. Šetnja uz rijeku Adige te razgledavanje gradske jezgre zaštićene kao UNESCO baština, bogate srednjovjekovnim i antičkim rimskim spomenicima među kojima dominira amfiteatar, zatim Castelvecchio, dvorac iz četrnaestog stoljeća iznad rijeke Adige te uživanje u ugostiteljskim virtuozama Talijana poznatima kao majstorima gastronomije ispuniti će dan svakog para. Dan je najbolje završiti uz pogled sa tornja Lambertti, odakle će se cijeli grad pružati kao na dlanu.

Ukoliko Vam još ostane vremena, svakako vrijedi otići do obližnjeg jezera Lago da Garda, koje pruža bezbroj mogućnosti za svakoga. Od ugodne šetnje uz jezero ili vožnje trajektom od jednog do drugog gradića na obalama jezera do adrenalinske zabave u nadasve poznatom zabavnom parku Gardaland koji će oduševiti i one koji više nisu djeca.

Kako doći:

Do Verone se može jednostavno doći vlakom iz Trsta. Kao i kod većine daljih relacija na prostoru Italije, preporučujemo kupiti karte što je moguće ranije. (kako kupiti povoljno kartu za vlak u Italiji pročitajte u našem vodiču kako putovati vlakom Italijom povoljnije). Cijene karata dostupne su već od 19 eura po smjeru. Alternativno i relativno povoljno može se putovati autobusima tvrtke Flixbus. Do Verone se može doći linijom Flixbus od Trsta do Venecije i potom od Venecije do Verone. Karte su dostupne već od nekoliko eura po smjeru.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Veroni


Bled

some_alt
Bledsko jezero sa otočićem

Jedan klišej ipak se nije mogao izbjeći: jezero Bled. Ovo bajkovito jezero okruženo Alpama u kojem se smjetio slikoviti otočić sa crkvicom uskrsnuća svakako je najpopularnije odredište u Sloveniji te jedno od mjesta koja bi svaki zaljubljeni par morao barem jednom posjetiti. Termalni izvori ispod jezera omogućavaju tijekom ljeta relativno ugodno kupanje, dok jezero također omogućava i veliki broj drugih aktivnosti, od veslanja malim čamcem, kajakom ili kanuom do planinarenja okolnim planinama.

Tijekom zime Bled je jednako privlačan, štoviše kada snijeg zabijeli konture otočića i okolne zimzelene šume ono poprima poseban šarm. Poseban specijalitet Bleda su kremne rezine, nama poznatije pod nazivom kremšnite. Iako će Samoborci tvrditi kako se nikako ne mogu mjeriti sa njihovim kremšnitama, kremna rezina će odlično prijati sa vašim najdražim uz pogled na jezero i okolne planine kao iz bajke. Jer ne zaboravite, bajke imaju sretni završetak.

Kako doći:

Do Bleda je najlakše doći preko Ljubljane. Iz Ljubljane vozi dnevno dvadesetak autobusa do Bleda po cijeni od 6.30 eura. Vozni red potražite OVDJE.

Do Ljubljane se najlakše može doći pomoću GoOpti prijevoza od Zagreba. Relativno povoljno do Ljubljane se može i vlakom. Svakodnevno Zagreb i Rijeka su povezani sa nekoliko izravnih vlakova do Ljubljane. Cijena povratne karte je 200 kuna. Povratna karta Rijeka - Ljubljana je 203 kune. Također se isplati koristiti i slovensku stranicu u carpooling stilu, Prevozi, koja nudi često povoljne prijevoze iz Zagreba, Rijeke i drugih krajeva Hrvatske, kao i prilično jeftini prijevoz unutar Slovenije. Kako postoji veliki broj ponuda za svaki dan, cijene su više manje univerzalne za relacije.  

Pogledajte i naš kratki video Zimski vodič kroz Bled.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Bledu


Škofja Loka

some_alt
panorama Škofje Loke

Dok je Bled međunarodni brend po kojem je Slovenija poznata diljem svijeta, Škofja Loka je mali gradić sjeverno od Ljubljane koji čini se Slovenci čuvaju samo za sebe. S razlogom, jer je ovaj srednjovjekovni gradić pravi muzej na otvorenom koji ostavlja snažan dojam na svakog posjetitelja. Srednjevjekovne zidine koje okružuju grad sakrivaju odlično očuvanu povijesnu jezgru grada u kojoj se krije gradski muzej, starodavna žitnica, Kameni most, Kapucinska knjižnica i veliki broj drugih zanimljivih zgrada koje su nijemi svjedoci povijesne očuvanosti grada.

Škofja Loka je bila i važno središte umjetnosti tijekom devetnaestog stoljeća, te stoga ne iznenađuju brojne galerije koje svjedoče o slavnoj baštini i živoj umjetnosti sadašnjosti. Jer Škofja Loka nije samo muzej na otvorenom, ona je živi grad u kojem kultura i umjetnost i dalje dišu punim plućima.

Kako doći:

Do Bleda je najlakše doći preko Ljubljane. Iz Ljubljane vozi dnevno dvadesetak autobusa do Bleda po cijeni od 3 eura. Vozni red potražite OVDJE.

Do Ljubljane se najlakše može doći pomoću GoOpti prijevoza od Zagreba. Relativno povoljno do Ljubljane se može i vlakom. Svakodnevno Zagreb i Rijeka su povezani sa nekoliko izravnih vlakova do Ljubljane. Cijena povratne karte je 200 kuna. Povratna karta Rijeka - Ljubljana je 203 kune. Također se isplati koristiti i slovensku stranicu u carpooling stilu, Prevozi, koja nudi često povoljne prijevoze iz Zagreba, Rijeke i drugih krajeva Hrvatske, kao i prilično jeftini prijevoz unutar Slovenije. Kako postoji veliki broj ponuda za svaki dan, cijene su više manje univerzalne za relacije.  

Pretraži najpovoljniji smještaj u Škofji Loki


Brijuni

some_alt
Jelen lopatar na Velom Brijunu

Josip Broz Tito je s razlogom odabrao ovo otočje kao svoju rezidenciju. Smješteno tek dva kilometra od Istarske obale u blizini gradića Fažana a nedaleko od Pule, Brijunsko otočje idealno je romantično odredište za koje pruža savršenu kombinaciju prirodnog bogatstva i kulturnog naslijeđa, dovoljno zanimljivog da zaintrigira svakoga, a dovoljno nenametljivo da ne uznemiri nikome potragu za spokojem.

Većina posjetitelja otočja kreće u organizirano razgledavanje turističkim vlakićem, koji vodi posjetitelje kroz vizure prirodnih ljepota otoka, kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige, te druge ljepote i znamenitosti. Naravno, otočje možete razgledati i sami zahvaljujući širokoj mreži stazica za pješačenje ili vožnju biciklom te pronaći svoj vlastiti romantični dio otočja. Posebice ukoliko dolazite tijekom zimskih mjeseci kada je na otočju daleko manje turista, toliko manje da vam se može učiniti kako baš poput Josipa Broza Tita imate Brijune samo za sebe.

Kako doći:

Do Brijuna se gotovo u pravilu dolazi brodicama iz Fažane, do koje se može doći autobusom iz Pule. Brodicama se pristupa nakon što se kupuje ulaznica za nacionalni park

Pročitajte i naš vodič za aktivni odmor na Brijunima.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Brijunima


objavljeno: 2016-02-13Aktualno:

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Amsterdam iz Zagreba za 96 eura povratno

Istanbul iz Graza za 140 eura povratno

Santorini iz Beča za 45 eura povratno

New York iz Milana za 292 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Najljepša bajkovita sela

Zašto je super putovati sam

Krakov

Igor u Indokini: Malezija

Venecija

Oktoberfest

OsloPogledajte još:

Krakov


Igor u Indokini: Malezija


Gdje vidjeti polarnu svjetlost?


Venecija


Bohemijska Švicarska NP