Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Najljepše pješčane plaže hrvatskog Jadrana

tekst: Peter Polić


some_alt
otok Lukovac sa rajske plaže

Hrvatski Jadran obiluje prekrasnim plažama, uvalicama i zaljevima koji predstavljaju pravi raj za svakoga. Više od tisuću otoka, zaljeva, uvalica, brojne otvorene stijene i platoi za sunčanje, šljunčane plaže ili pak plaže tik do borove šume sa obiljem hlada mogu se naći diljem Jadrana i s pravom si često svojatamo naše more kao najljepše na svijetu. Ipak za hrvatski dio Jadrana često se spominje kako mu nedostaje pješčanih plaža. Kod nas nema dugih pješčanih plaža koje se pružaju do kraja horizonta, kao primjerice na talijanskoj jadranskoj obali ili na jugu Crne Gore, no to ne znači kako lijepih pješčanih plaža nema uopće. Naprotiv, neke od najljepših pješčanih plaža nalaze se upravo ovdje.


Rajska plaža, Rab

Najveća prirodna pješčana plaža nalazi se na otoku Rabu, oko dva kilometra od gradića Lopara u uvalici San Marino. Ova plaža sa veoma plitkim dnom pruža se u nedogled, a gotovo je moguće pješice do otočića Lukovac na drugoj strani. Zahvaljujući plićinama i finom sitnom pijesku idealna je za djecu i slabije plivače. Sa dva kilometra duge plaže nalazi se lijepi pogled na stjenovitu, burom oblikovanu istočnu obalu otoka Raba te u daljini na Velebit, a u obližnjim kafićima i restoranima može se pronaći dovoljno okrijepe. Uz samu plažu nalazi se i lijepo uređeni kamp kao i brojni privatni smještajni kapaciteti. Ukoliko tražite plaže sa nešto manje ljudi, u blizini se nalazi čitav niz sličnih pješčanih plaža u brojnim uvalicama na sjevernoj strani otoka Raba. Plaža Ciganka sa pješčanim piramidama i plaža Sahara idealni su pri tome izbor.

Pročitajte i naš vodič za aktivni odmor na Rabu


Plaža Bok, Susak

some_alt
plaža Bok

Otok Susak sam po sebi je prirodni fenomen. Potpuno pješčani otok usred Jadrana enigma je na koju geolozi još uvijek nisu uspjeli dati pouzdan odgovor kako i zašto je nastao i smjestio se na pučini, među stjenovitim otocima i morskim dubinama. Pješčanih plaža na Susku ima napretek, i dok većina turista odlazi na glavnu plažu uz Donje Selo, tek desetak minuta hoda dalje, bilo uz more oko istaknutog rta, bilo stazom kroz unutrašnjost otoka dolazi se do veoma lijepe plaže Bok. Sitni pijesak, zaštićena uvala i ugodna klima daleko od bilo kakvih izvora zagađenja, zbog čega je nekada bila poznata kao idealno odredište za asmatičare dodatna je preporuka za ovu plažu.

Pročitajte i naš vodič kroz otok Susak


plaža Meline, Krk

some_alt
plaža Meline

Plaža Meline na otoku Krku još je jedna pješčana plaža sa nepreglednim plićakom koja se nalazi u zaljevu Soline pored mjesta Čižići i mjesta Klimno te koja je osim po izuzetno toplom moru i dugoj, zaštićenoj pješčanoj obali poznata i po ljekovitom blatu, pa je stoga sasvim normalan prizor na ovoj plaži ugledati ljude od glave do pete namazane u crno, naftoliko blato. Da li je zaista blato ljekovito teško je reći, ali mazati se blatom zabavno je posebno djeci. Posebno kada je dovoljno umočiti se na trenutak u toplo more da se svo blato ispere. Uz plažu se nalaze brojni kafići i restorani, posebno u samome mjestu Čižići koje je položeno na samu plažu. U blizini je i spilja Biserujka, jedna od najpoznatijih hrvatskih spilja sa bogatim podzemnim životom i obiljem spiljskih morfoloških oblika.


Saplunara, Mljet

some_alt
plaža Saplunara

Na samome jugu Hrvatske nalazi se još jedna prekrasna plaža, Saplunara na otoku Mljetu. Ova lijepa pješčana plaža nalazi se na samome jugu otoka, na koji većina turista dolazi ponajviše na sjever gdje se nalazi nacionalni park i poznati zaljevi Jezera kao i brojni mali otočići i obilje šume. U jedan kilometar dugoj uvali plaža je podijeljena na dva dijela, veliku i malu Saplunaru. Prema legendi, ovdje je pristao i Odisej tijekom svojih lutanja zapisanih u epu Odiseja. Bez obzira da li je slavni grčki moreplovac i pustolov boravio na pješčanim sprudima Saplunare ili ne, svakako je vrijedno doći i provesti tople ljetne dane na ovoj plaži sa obiljem hlada u gustoj borovoj šumi.

Pročitajte i naš vodič kroz otok Mljet


Zaglav, Vis

some_alt
plaža Zaglav (tz-vis.hr)

Iako pri spomenu otoka Visa prva pomisao redovito je plaža Stinica, još jedna prekrasna plaža je i Zaglav, pješčana plaža do koje se može doći isključivo pješice. Smještena je u istoimenoj uvali pored mjesta Milna na istočnoj obali otoka Visa, ova pješčana uvala idealno je odredište za sve ljubitelje prirodnog okruženja i pješčanih plaža, kao i lijepih pogleda prema otočićima Mali i Veliki Budikovac i Mali i Veliki Paržan. Prirodna pješčana plaža zahvaljujući svoje relativne izoliranosti na ionako izoliranom otoku Visu predstavlja idealno rješenje za bijeg od ljetnih gužvi, posebice kad se tome nadoda čisto more i obilje borova u pozadini same plaže koji pružaju dovoljno hlada za sve koji se odluče provesti tople ljetne dane na ovoj plaži.


Sakarun, Dugi otok

some_alt
Sakarun plaža

Najpoznatija pješčana plaža u Hrvatskoj te prema mnogima jedna od najljepših plaža uopće na Mediteranu nalazi se na sjevernom dijelu Dugog otoka i svake godine privlači brojne turiste koji uživaju u veoma bistrom moru, ugodnom borovom hladu i pješčanoj obali plaže Sakarun. Nalazi se na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka, u blizini naselja Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Plitka voda omogućuje siguran boravak i slabijim plivačima a tri kafića u blizini dovoljno okrijepe tijekom dana. Dok se u moru nalazi gotovo bijeli, poput brašna sitni pijesak, na obali se osim pijeska nalaze i šljunčani dijelovi koji su posebno privlačni onima koji ne vole pronalaziti pješčane tragove danima nakon boravka na pješčanim plažama. Sakarun je jedna od najfotografiranijih plaža u Hrvatskoj, a popularnost povećava i desetak zanimljivih suncobrana od trstike prilagođenih prirodnom ambijentu te koji stvaraju dojam neke egzotične, daleke destinacije.


Booking.com

objavljeno: 2019-06-24Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Besplatno biciklom na vlak!

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Najljepši dvorci Hrvatske

Jezera Gorskog Kotara

Najljepši romantični izleti

Spavanje u zračnoj luci

Jordan

Mjesec dana Irana (2. dio)

Grčki otoci za povoljan odmorPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti