Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepša bajkovita sela

tekst: Peter Polić


some_alt
Motovun

Poželite li ponekad pobjeći iz svakodnevice i vratiti se u djetinjstvo te umjesto stvarnosti živjeti u bajci? Priče sa nevjerojatnim zapletima, fantastičnim likovima i redovito sretnim završetcima u kojima zaljubljeni par nastavlja živjeti sretno do kraja života bez ikakvih problema čine se gotovo svima privlačne. Nažalost, stvarnost rijetko pruža scenarij iz bajke, ali zahvaljujući prekrasnim mjestima postoji cijeli niz destinacija koje se doimaju kao iz bajke. Prekrasna sela diljem Europe doimaju se poput iz bajke, svako na svoj način. Ne samo slikovitošću i izgledom već svakako i atmosferom koja predstavlja odličan bijeg od užurbanosti gradskih metropola. Osim toga, često su ova sela i bila mjesto radnje bajki i fantastičnih priča, kao primjerice Motovun za Velog Jože našeg pisca Vladimira Nazora. Donosimo popis sela u kojima će vam se činiti kao da ste zaista zakoračili u svijet bajki.


Hallstatt, Austrija

some_alt
Hallstatt zimi

Vjerojatno najpoznatije slikovito selo svakako je Hallstatt, smješten iznad jezera Hallstätter See u Salzkammergutu, gornja Austrija. Ovo slikovito selo prekrasno je u svim godišnjim dobima te je vjerojatno jedno od najfotografiranijih mjesta u Austriji. Mjesto dominira jezerom sa strmih obronaka Salzkammergut planine. Međutim, nije isključivo bajkoviti pogled ono što privlači u ovo selo: ono se također smatra i najstarijim stalno naseljenim mjestom na prostoru Europe. Prema ovome selu dobila je ime i Hallstatt kultura, dominantna srednjoeuropska kultura tijekom ranog željeznog doba koja ima poseban značaj u europskoj prapovijesti. U malom gradiću pronađeno je staro groblje za koje se smatra kako datira iz tog doba. Hallstatt je također poznat po prvom Slanom rudniku na svijetu i zapanjujućim solnim špiljama koje turisti mogu posjetiti. Ledene jame također su fascinantne. Iako postoje brojne mogućnosti što raditi u Hallstattu, najveća atrakcija je jednostavno uživati u pogledu na ovo zaista bajkovito selo smješteno u srcu Alpa.

Najljepši način za doći do Hallstatta je vlakom. Sa glavne linije između Salzburga i Beča, izađite iz vlaka na stanici Attnang-Puchheim, krenite regionalnim vlakom prema Bad Ischlu i Obertraunu. Hallstatt postaja je jednu stanicu sjeverno od Obertrauna, na istočnoj obali Hallstattersee (Hallstatt jezero) i sastoji se od samo pristaništa za brod pored pruge. Redovna trajektna linija dočekati će svaki dolazak vlaka i odvesti vas do Hallstatta preko jezera. Jedan od najboljih pogleda na Hallstatt je upravo sa vožnje trajektom preko jezera, osobito u jutro kad sunce sja na grad.


Giethoorn, Nizozemska

some_alt
Punteri na jednom od kanala Giethoorn

Malo selo Giethoorn pravi je mali raj za ljubitelje vodenih puteva i zelenila. U središtu nema cesta, sav prijevoz se odvija na vodi preko jednog od mnogobrojnih kanala (iako postoji i biciklistička staza). Venecija ima gondole, Giethoorn ima puntere, tradicionalne plosnate čamce koji se koriste za prijevoz kanalima. Giethoorn se sastoji od tri malena naselja: Noordeinde, Middenbuurt i Zuideinde. Dorpsgracht je središnji kanal koji povezuje ova zasebna naselja. Dvorišta i kuće su međusobno odvojeni malim kanalima. Unatoč tome što je riječ o jedinstvenom obliku sela, turizam je imao relativno mali utjecaj na staro tradicionalno mjesto te se i dalje ne nalazi visoko na listi mjesta koja treba posjetiti u Nizozemskoj. Selo, još uvijek isključivo pristupačno brodom, jedno je od nekoliko mjesta poznatije kao Venecija Sjevera. S pravom, jer jednako kao i Venecija umjeto ulica ima kanale. S time da Venecija nema zelenila. Giethoorn se zeleni poput rajskog vrta.

Najlakše se može doći do Giethoorna iz Amsterdama. Iz Amsterdama krenite prema Steenwijk vlakom. Najčešće ćete trebati presjedati u Leeuwardenu. Kada dođete u Steenwijk prebacite se na autobus 70 do Giethoorn.

Pročitajte i naš vodič kroz Amsterdam

Potražite najpovoljnije letove iz Ljubljane do Amsterdama.


Manarola, Italija

some_alt
panorama Manarole

Teško je odrediti koji je od pet gradića u Cinque Terre najljepši, no svakako je Manarola najčešće fotografirani gradić i samim time stavljen je u ovaj pregled. Prekrasne šarene kuće smještene na hridi iznad azurne boje Ligurskog mora pogled su koji se uvijek ureže u sjećanje. Najveća atrakcija ovoga sela je šetnja njegovim uskim uličicama i uživanje u pogledu na prepoznatljiva šarena pročelja kuća. Također ovdje se nalazi i prekrasna umjetnička galerija s uljnim slikama i akvarelima cijelog područja Cinque Terre. Današnja glavna cesta koja vodi uzbrdo prema crkvi San Lorenzo nekada je bila potok, s mostovima koji su ga presijecali slično kao u Veneciji. S vremenom je potok popločen ali još uvijek se može čuti tekuću vodu dok se prolazi ulicom. Na ulici pri tome još uvijek postoji stari vodeni kotač.

Do Cinque Terre najjednostavnije je doći sa vlakom iz Spezije ili Genoe. Od Spezie i Genove vozi regionalni vlak gotovo svakih sat vremena koji prolazi kroz svih pet gradića Cinque Terre. Postoje i autobusne linije no kako vozilima nije dozvoljen ulazak u grad vlak je daleko bolja opcija.  

Pročitajte i naš vodič kroz Cinque Terre


Hamnoy, Norveška

some_alt
slikovite kućice Hamnoya

Na samome sjeveru Norveške na otočju Lofoten koje je samo po sebi bajkovito veoma razvedenim obalama i visokim, tamnim stjenovitim brdima među kojima se nalaze nestvarne lagune, otočići i zaljevi smjestilo se slikovito malo selo Hamnoy koje tome čudesnom krajoliku dodaje bajkovitost svojim tamnocrvenim pročeljima kuća smještenih pod nazubljenim stijenama iznad mora. Ovo ribarsko selo smatra se jednim od najstarijih naseljenih područja u Lofotima te zahvaljujući Golfskoj struji mjestu koje je pristupačno tijekom cijele godine zbog relativno malih promjena temperature. Uz napomenu kako su tijekom zime, posebice od početka prosinca do veljače veoma duge polarne noći. S druge strane, Hamnoy i Lofoti su dobro mjesto za promatranje polarne svjetlosti.

Za doći do Hamnoya najprije je potrebno doći do sjevernog norveškog grada Bodoa (oko tri sata leta iz Osla, oko 22 sata vlakom) i potom uzeti trajekt do Reinea na Lofotima. Odatle autobus linija 18 vozi do Hamnoya.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Norveške.


Castellfollit de la Roca, Španjolska

some_alt
na rubu klisure, Castellfollit de la Roca

Selo Castellfollit de la Roca smješteno je na samome rubu litice bazaltne stijene visoke oko pedeset metara te dugačke više od kilometra. Tijekom zemljine prošlosti, lava koja je izašla tijekom vulkanskih erupcija napravila je uzvisinu na ovome području, a zatim erozivno djelovanje dviju rijeka formiralo je stijenu na kojoj se danas nalazi selo. Kuće u starom dijelu sela uglavnom su napravljene od vulkanskih stijena pa su prepoznatljive boje pepela. Srednjovjekovni centar ima uske, sjenovite ulice koje izgledaju kao da svoju osobnost preuzimaju iz mističnog izgleda svog prirodnog okoliša. Zanimljivost je i slomljeni most koji se nalazi pored sela. Izvorni most izgrađen je 1908. godine, ali vrlo brzo počeo pucati i postao nestabilan. Pokazalo se kako je izgrađen na nestabilnom tlu, pa ga je bilo potrebno obnavljati i jače fiksirati. Kada je napokon čvršće izgrađen, nova oštećenja nastala su tijekom španjolskog građanskog rata: republikanske su snage demolirale most, tako da nacionalisti nisu mogli napredovati preko toga mosta. Još jednom je obnovljen odmah nakon rata, ali već 1940. godine velika oluja srušila je središnji svod mosta. Nakon toga nije ponovno obnovljen.

Do sela Castellfollit de la Roca moguće je doći iz Barcelone redovitom autobusnom linijom prijevoznika Teisa nekoliko puta dnevno. Vožnja traje nešto manje od dva sata.


Pročitajte i naš vodič kroz Barcelonu

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Španjolske.


Bibury, Engleska

some_alt
nekadašnji domovi tkalaca u Biburyu

Bibury je šarmantno, kamenom građeno selo u uvijek zelenoj dolini u Engleskoj koje se smatra najljepšim selom u cijeloj Britaniji. Slika Bibury vidljiva je na unutarnjoj strani svih putovnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, što ga čini planetarno vidljivim selom. Selo je poznato po svojim bijelim kamenim kućicama sa strmim krovovima u kojima su živjeli tkalci. Prve nastambe tkalaca sagrađene su 1380. godine kao dio samostanske proizvodnje i trgovine vunom. Tijekom sedamnaestog stoljeća pretvorene su u niz kućica tkalaca vune u kojima se razvijala manufaktura. Iako su turistički itekako značajni za posjetitelje iz cijelog svijeta, Bibury je osobito posjećen od strane japanskih turista. To se uglavnom pripisuje caru Hirohitu koji je boravio u selu tijekom svoje europske turneje.

Do Biburya se najlakše može doći iz Londona ili drugih mjesta u Engleskoj preko Swindona, do kojeg je moguće doći vlakom a potom autobusnom linijom 51 do Biburya. Putovanje iz Swindona do Biburya traje nešto manje od sat vremena.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Londona.


Motovun, Hrvatska

some_alt
Motovun

Slikoviti Motovun smješten je na uzvisini u središnjoj Istri iznad rijeke Mirne. Izgrađen je oko srednjovjekovne utvrde na vrhu strmog brežuljka, u stilu gradnje prepoznatljivom za unutrašnjost Istre. Upravo je motovunska utvrda najbolje sačuvana. Iako je današnje utvrda nastala u srednjem vijeku, na ovome mjestu svoje su utvrde gradili i Kelti te Iliri još u prapovijesti. Upravo je keltskog porijekla i samo ime Motovuna, nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori. Unutar dobro očuvanih zidina nalazi se Crkva Blažene djevice Marije, Palača Polesini, gradska vrata te središnji trg Andrea Antia. Na trgu se nalazi i barokna crkva Sv. Stjepana, koja je izgrađena u sedamnaestom stoljeću na temeljima ranokršćanske bazilike. Uz crkvu se nalazi zvonik-kula iz trinaestog stoljeća, s nazubljenim prsobranima, koja dominira panoramom Motovuna. S vremenom se Motovun proširio i izvan gradskih zidina pri čemu se poput slova S spušta sa obronaka brda prema dolini.

objavljeno: 2019-10-15Pratite nas:Aktualno:

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najbolja novogodišnja putovanja

Dresden

Krakov

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Velika Planina


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: