Portal za samostalna putovanja i backpacking

Povoljno vlakom u inozemstvo

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
HŽ vlak u Budimpešti

Putovanja vlakom oduvijek su predstavljala povoljan i zabavan oblik putovanja, posebice za mlade. Iako su posljednjih godina putovanja povoljnim niskotarifnim zrakoplovnim tvrtkama gotovo u potpunosti zasjenila vlakove kao povoljni oblik prijevoza, i dalje određene tarife i mogućnosti, prije svega mladima omogućavaju povoljna putovanja u razne dijelove Europe po relativno niskim cijenama. Osim malih trikova i uputa kako najjeftinije putovati i kako maksimalno iskoristiti popuste za vlakove, u ovome vodiču predstavljamo vam najjeftinije mogućnosti za putovati do raznih destinacija pomoću interaktivne karte. Potražite najpovoljnije putovanje vlakom prema svojoj željenoj destinaciji.

Hrvatske Željeznice napokon su počele popravljati svoju međunarodnu politiku veza i nakon nekoliko sušnih godina broj međunarodnih veza se sustavno povećava. Kako se željeznički vozni redovi redovito se mijenjaju i ažuriraju prvi ponedjeljak u prosincu svake godine, nadajmo se da će nas od sljedećeg prosinca čekati još više veza. Trenutno postoje željezničke veze između Zagreba i Budimpešte, Beča, Munchena, Frankfurta, Zuricha, Ljubljane, Beograda te Sarajeva. Također postoje i dva međunarodna vlaka iz Rijeke koji prometuju prema prema Ljubljani i potom imaju vezu dalje za Munchen (spaja se sa zagrebačkim vlakom) i Beč. Uvedeno je nekoliko pograničnih vlakova, kao što je vlak Đurmanec - Celje, Čakovec - Ormož te Beli Manastir - Magyarboja. Tijekom ljetne sezone postoje i linije između Zagreba te Splita i Praga, Bratislave kao i vlakovi između Pule i Ljubljane.

Što se tiče cijene međunarodne karte, ona se izračunava prema posebnoj međunarodnoj tarifi, i u pravilu nije pretjerano jeftina, no postoje mnogi popusti i povlastice koje mogu učiniti željezničku kartu jeftinijom. U nastavku slijedi interaktivna karta na kojoj možete pronaći cijene karata do različitih destinacija u Europi sa uputama kako kupiti najpovoljniju kartu do odrđene destinacije.

NAPOMENA: Cijene koje su navedene na karti najpovoljnije su moguće cijene. Ponekada neke od navedenih karata nisu dostupne. Slijedite upute za svaku destinaciju kako kupiti što povoljniju kartu. Preporučujemo kupiti karte što ranije. Kako nismo svemogući, moguće je da smo neku od kombinacija za povoljnije karte izostavili. U tom slučaju molim da nas kontaktirate i obavjestite o tome. Međunarodni vozni pred potražite OVDJE.

U nastavku slijede najvažniji popusti i cijene karata dostupne iz Hrvatske:

Popusti sa neograničenim brojem karata:

 • 20% za dvosmjerna putovanja - za putnike koji putuju u Sloveniju

 • 30% za starije osobe, umirovljenike i mlade koji putuju u Sloveniju

 • 40% za putovanja na velesajamske, kulturne i sportske priredbe i putovanja u vlakovima za kupače - za putnike koji putuju u Sloveniju

 • 60% za dvosmjerna putovanja - za putnike koji putuju u Mađarsku (dijete plaća pola cijene za odraslog putnika)

 • 30% za sva putovanja - za putnike koji putuju u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju (kod povratnih putovanja za suputnike se odobrava dopunski popust od 50%, a za djecu do 6 god. besplatno)

 • 20% za dvosmjerna putovanja - za putnike koji putuju u Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku

 • 50 - 100% za djecu - koja putuju samostalno ili u pratnji odraslih (dječje dobne granice razlikuju se od željeznice do željeznice)

 • 10 - 70% za skupine - za putnike koji putuju u skupini od šest i više osoba (popust se razlikuje od željeznice do željeznice)

 • 70% za skupine mladih - u prometu između Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije skupine mladih (najmanje šest osoba) do 20 godina ostvaruju popust od 70% na jednosmjerna i povratna putovanja
 • Što to znači da su popusti sa neograničenim brojem karata? To jednostavno znači da možete doći par minuta prije polaska vlaka i kupiti kartu za taj vlak, čak iako je vlak potpuno rasprodan (u tom ćete slučaju morati stajati u vlaku). Vlakovi u Hrvatskoj ne zahtijevaju rezervaciju, stoga osim u izvanrednim okolnostima (kao što je primjerice neposredno pred Novu godinu i sl.) rezervacija vam uopće neće trebati, ali ukoliko si želite osigurati mjesto uz prozor te panoramu iz vlaka, možete rezervirati mjesto do prozora.

  some_alt
  vagon hrvatskih željeznica

  Još jedna dobra mogućnost za smanjenje troškova putovanja vlakom jest City star. Također neograničena brojem karata tarifna ponuda koja je namijenjena pojedinačnim putnicima i malim skupinama koji će u okviru dvosmjernog putovanja u Austriju, Crnu Goru, Češku, Makedoniju, Njemačku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Švicarsku. Tarifa citystar nudi jeftinije cijene karata za određene destinacije, s time da se za neke države dio vikenda mora provesti na odredištu (vikend-odredba vrijedi samo za putovanje u Austriju, Njemačku i Švicarsku). Drugim riječima, noć subote na nedjelju mora se provesti na odredištu.

  Iako ponekad ova tarifa ne osigurava jeftinije karte za neke destinacije (primjerice u Sloveniji je veoma dobra ideja uzeti Citystar povratnu kartu ako se putuje iz Rijeke u Mursku Sobotu ili Maribor, ali ne isplati se u Ljubljanu, jer je povoljnija obična karta sa 20% popusta za povratna putovanja), iskoristivost karte uvelike se povećava ukoliko se putuje sa više osoba. Prijevozne karte za vagone 1. ili 2. razreda svih vrsta vlakova ispostavljaju se po cijenama koje su u mnogim slučajevima puno niže od redovitih cijena. Prvi odrasli putnik plaća tu sniženu cijenu, a svaki sljedeći pola te cijene (kroz Švicarsku popust za suputnika 10%)

  Ponekada se za udaljenije destinacije isplati provjeriti postoje li povoljnije zrakoplovne karte za povratak. Više informacija o tome kako pronaći i kupiti povoljne zrakoplovne karte potražite OVDJE.

  Cijene povratnih City star karata iz Zagreba za neke od gradova u blizini:

  Destinacija

  Država

  Cijena

  bilo gdje

  Slovenija

  31 eur
  Graz Austrija 41 eur
  Villach Austrija 41 eur
  Insbruck Austrija 68 eur
  Brno Češka 83 eur
  Prag Češka 123 eur
  Zurich Švicarska 110 eur
  bilo gdje Njemačka 117 eur  Karte ograničene količine:

  Mnoge željeznice, pa tako i Hrvatske željeznice, nude promotivne karte ograničenih količina koje se mogu kupiti od dva mjeseca do nekoliko dana prije putovanja, a čija je cijena mnogo povoljnija nego cijena redovnih karata. Broj takvih karata je ograničen, stoga je važno unaprijed rezervirati takve karte odnosno kupiti ih na šalteru poslovnica Hrvatskih željeznica, pošto je HŽ nažalost još uvijek jedna od rijetkih željezničkih tvrtki koja ne nudi povoljne cijene željezničkih karata putem interneta.

  Dostupne opcije takvih vrsta karata iz Hrvatske su:

  some_alt
  željeznički kolodvor u Ljubljani

  SPARSCHIENE - ograničeni broj mjesta u prometu između Hrvatske-Slovenije, Austrije i Švicarske, cijena karte od Zagreba do Beča, od Vinkovaca do Villacha i od Zagreba do Züricha već od 29 eura, a od Zagreba do Villacha već od 19 eura (plaćanje u kunama).

  Zahvaljujući novoj seriji popusta dostupni su već za 9 eura vlakovi iz Zagreba, Rijeke i Pule do Ljubljane po posebnoj ponudi Ljubljana Specijal, a iz Zagreba do Celja po posebnoj ponudi Celje Specijal. Povoljno putujte vlakom iz Zagreba do Maribora po posebnoj ponudi Maribor Specijal već od 12 eura. Djeca od 6 do 11 godina plaćaju pola cijene karte.

  Za hrvatske putnike važan popust donosi i akcijska ponuda karata od Zagreba do Budimpešte već od 9 eura, od Splita do Budimpešte već od 29 eura ili od Rijeke do Budimpešte već od 39 eura!

  Ukoliko povoljne karte po akcijskim cijenama nisu dostupne, za putovanja u Mađarsku vrijedi i ponuda Budapest Spezial po kojoj kartu na relaciji Zagreb - Budimpešta možete kupiti već za 29 eura.

 • MÜNCHEN SMART - ograničeni broj mjesta u vlaku u prometu između Hrvatske i Njemačke, cijena karte Zagreb - München već od 39 eura (plaćanje u kunama).

 • FRANKFURT (M) SMART - ograničeni broj mjesta u vlaku u prometu između Hrvatske i Njemačke, cijena karte Zagreb - Frankfurt (M) već od 49 eura (plaćanje u kunama).
 • Kako kupovati karte:

  Nažalost Hrvatske željeznice i dalje prodaju karte samo na svojim šalterima odnosno međunarodnim blagajnama. To vjerojatno predstavlja gnjavažu, jer ukoliko se kupuju Sparscheine ili smart karte potrebno je ići do kolodvora nekoliko dana prije putovanja samo da se kupi karta, što se ranije kupe, time su veće šanse da će vam biti dostupne karte. Ukoliko želite putovati i natrag po povoljnijoj cijeni, razmislite o online kupovini karata od drugih pružatelja usluga. Primjerice njemačkog DB-a, austrtijskog OBB-a itd. Većina ih nudi prodaju karata online, iako je ponekad potrebno sa računom preuzeti kartu na šalteru, stoga prilikom kupovine dobro proučite uvjete prodaje. Takvim načinom kupovine moguće je putovati primjerice:

 • Zagreb - Munchen - Zagreb za 78 eur

 • Zagreb - Beč - Zagreb za 58 eur

 • Zagreb - Zurich - Zagreb za 58 eur

 • Zagreb - Villach - Zagreb za 58 eur

 • Zagreb - Frankfurt - Zagreb za 98 eur

 • Ukoliko kupujete karte za noćne vlakove po Sparseine cijeni, isplati se pitati da li su dostupne i povoljnije cijene couschette-a, odnosno vagona sa krevetima, čije su akcijske cijene obično deset eura skuplje nego cijene karte. (Primjerice ležaj do Muchena je: 39 eura sparseine karta + 10 eura ležaj = 49 eura)

  Kako otprilike izgleda jedan coushette smještaj pogledajte OVDJE.

  Iako smo u Hrvatskoj naviknuli na veoma spore i ne baš pretjerano udobne vlakove, u inozemstvu je situacija ponešto drugačija. Vlakovi su udobni, brzi i ukoliko se karte kupuju na vrijeme relativno povoljni. Također, ukoliko putujete na neke udaljenije destinacije od ovih dostupnih izravno iz Hrvatske po povoljnijim cijenama, isplati se kupovati od drugih prijevoznika promotivne karte, umjesto izravno od HŽ-a povratne karte. Sve informacije kako to učiniti potražite na našoj interaktivnoj karti gore.

  Booking.com

  objavljeno: 2018-01-11  Pratite nas:  Aktualno:

  Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

  Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

  Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

  London za 30 eura povratno iz Zagreba

  Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno  Povezano:

  Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

  Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

  Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

  Gacka

  Lastovo

  Zarečki krov

  Najbolja adventska putovanja

  Malbork

  Destinacije za zimsko sunce

  Grčki otoci za povoljan odmor

  Najljepši romantični izleti


  Pogledajte još:

  Dresden


  Krakov


  Najbolje u 2024. prema Lonely planet


  Gozo


  Malta: Sve što trebate znati
  Video:  Mali trikovi: