Portal za samostalna putovanja i backpacking

Sve što trebate znati prije putovanja na Madeiru

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled s najviših litica Cabo Girao

Smješten oko tisuću kilometara južno od Portugala a šesto kilometara sjevernije od Kanarskih otoka, Madeira je jedinstven arhipelag posebne mikroklime zahvaljujući kojoj ima ugodne temperature tijekom cijele godine te obilje zelenila. Središte arhipelaga je najveći istoimeni otok. Zbog svoje bujne vegetacije otok je nazvan po portugalskoj riječi za drvo: Madeira. Nekadašnja važna stanica na trgovinskim putevima iz Europe prema južnoj Americi i oko Afrike, danas je Madeira važno turističko odredište koje je doživjelo svoju ekspanziju posljednjih desetak godina zahvaljujući brojnim niskotarifnim letovima. Otok dvostruko veći od našeg otoka Krka te po broju stanovnika četvrtine Zagreba s okolicom, zahvaljujući visokim planinama pravi je raj za ljubitelje prirode i aktivnog načina života ali isto tako i sve popularnija destinacija istraživanje kulture i gastronomije ovog specifičnog otoka na Atlantiku.

Pročitajte i naš PUTOPIS OTOK VJEČNOG PROLJEĆA

 Sadržaj

1. Ulazak u zemlju
2. Kultura i običaji
     2. 1. Umjetnost
     2. 2. Jezik
3. Zemljopis
     3. 1. Klima
4. Cijene i novac
5. Wi-fi i SIM kartice
5. Prijevoz
     5. 1. Prijevoz između otoka
     5. 2. Rent-a-car
     5. 3. Autostopiranje
6. Briga o okolišu
7. Sigurnost i zaštita
     7. 1. Zdravstveni sustav
     7. 2. Voda za piće
8. Što posjetiti
     8. 1. Outdoor
     8. 2. ItinereriUlazak u zemlju

Madeira je autonomna pokrajina Portugala i dio je Schengena. Stoga je za ulazak dovoljna osobna iskaznica. Tijekom toplijih mjeseci na desetke niskotarifnih i redovnih zrakoplovnih linija povezuje Madeiru s većinom većih gradova Europe. Iz Hrvatske je najlakše doći s presjedanjem u Lisabonu, odakle više puta dnevno tijekom cijele godine polaze zrakoplovi prema Madeiri.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Madeire

Osim zrakoplovom moguće je doći i s kruzerima kojima je Funchal, glavni i najveći grad Madeire jedno od najpopularnijih pristaništa.

Kultura i običaji

some_alt
tobogani iz Montea

Kao dio Portugala, kultura i tradicija Madeire usko je vezana s matičnom zemljom. Većina stanovništva su potomci doseljenika iz Portugala i imaju snažnu povezanost s maticom zemljom. Važno je pri tome imati na umu kako Madeira nije kolonizirana nego je naseljena. U trenutku kad su portugalski moreplovci Joao Gonçalves Zarco i Tristao Vaz Teixeira otkrili otok (točnije najprije obližnji Porto Santo a tek kasnije glavni otok Madeiru) ovo područje nije bilo naseljeno, pa je otok imao status Terra nihil odnosno ničija zemlja. Iako su u prvim godinama naseljavanja otoka značajnu ulogu imali robovi, posebice u izgradnji jedinstvenih i spektakularnih irigacijskih sustava levada, koje su danas popularne pješačke staze, danas je stanovništvo Madeire prilično homogeno, portugalsko. Značajno više nego primjerice u Lisabonu.

Jedan od važnih elemenata kulture i tradicije Madeire su takozvani tobogani iz Montea. Izvorno brzo sredstvo prijevoza do Funchala stanovnika Montea, ova vozila nalik na sanjke pojavile su se oko 1850. godine te su danas jedna od glavnih atrakcija otoka. Svake godine privlače tisuće turista koji žele doživjeti uzbudljivo iskustvo klizanja velikom brzinom uskim, vijugavim ulicama do Funchala. Pletene sanjke s dva sjedala guraju i upravljaju dvojica muškaraca tradicionalno odjevenih u bijelu pamučnu odjeću i slamnati šešir, koristeći svoje čizme s gumenim potplatom kao kočnice.

Umjetnost

some_alt
ulična umjetnost u Camara do Lobos

Umjetnost Madeire prvenstveno se bazira na zanatima u rasponu od stvaranja predmeta od pletenog pruća do vezenja, tapiserija i glazbenih instrumenata. Posebno važnu ulogu ima pletenje pruća od trstike koja raste u vlažnim dolinama u blizini potoka, na mjestima kao što su Camacha, Santo da Serra, Sao Vicente, Faial i Sao Jorge. Primjer autentičkog stvaralaštva su stožaste košare koje se koriste za transport grožđa, nazvane barraleiros. Najveći dio proizvedenih predmeta od pletenih prutića danas se izvozi. Vezilje Madeire imaju dugu i veoma značajnu tradiciju. Bile su toliko kompetentne i originalne da su tijekom devetnaestog stoljeća nametnule stil koji će postati poznat kao madere broderie. Vezovi su donijeli novi izvor prihoda tisućama obitelji. Godine 1906. bilo je 30 000 vezilja u ruralnim područjima, što se pridružilo dvije tisuće profesionalnih vezilja u Funchalu. Većina radova obavljena je kod kuće, a završne obrade izrađene su u tvornicama u Funchalu. Danas su proizvodi vezilja iz Madeire ostali značajan suvenir otoka.

Madeira je često bila inspiracija brojnim piscima, uključujući i Ernesta Hemingwaya. Ukoliko želite kroz književna djela približiti se ovom otoku, izvrstan roman Black Kestrel: A Story of Madeira autora Don Silve (književnika s otoka) odličan je početak za to. Priča prati pustolovine mladog seljaka koji se pobuni protiv feudalnog zemljoposjednika, vojne službe i militantnih svećenika na Madeiri s kraja 19. stoljeća. Mladić se hrabro i pošteno bori za slobodu uz ljubav te predstavlja ruralni život Madeire na prijelazu stoljeća.

Jezik

Stanovnici Madeire govore portugalskim jezikom. Iako na otoku postoji izražen lokalni dijalekt, razlika u odnosu na standardni portugalski je značajno manja nego primjerice na Azorima. Većina stanovništva priča engleski, posebno mlađi, tako da snalaženje s engleskim na otokom prolazi bez ikakvih problema.

Zemljopis

some_alt
završni dio poluotoka Sao Lourenco

Arhipelag Madeira sastoji se od glavnog istoimenog otoka i još jednog naseljenog otoka, Porto Santo kao i nekoliko manjih, nenaseljenih otoka. Grupa otočića Desertas nalazi se jugoistočno od Madeire i popularna je za jednodnevne i dvodnevne izlete tijekom ljetnih mjeseci dok su veoma udaljeni otoci Selvagem uglavnom dostupni samo za istraživače i vojsku. Iako pripadaju Madeiri, zemljopisno su bliže Kanarskim otocima.

Otočje se nalazi oko 500 kilometara zapadno od afričke obale i oko tisuću kilometara južnije od Portugala. Također, nalazi se oko 400 kilometara sjevernije od Kanarskog otočja (otoci Selvagem nalaze se oko 160 kilometara sjeverno od Kanarskih otoka). Glavnim otokom Madeirom dominiraju crne vulkanske stijene i visoke planine te brojne litice zbog čega je relativno nepogodan za pristajanje brodova ali s druge strane ima klimatska obilježja koja omogućuju razvoj bujne vegetacije. Otok Porto Santo smješten 43 kilometra istočnije od Madeire obilježen je svojom dugom pješčanom plažom (na otoku Madeira sve plaže su e kamenite ili od crnog, vulkanskog pijeska dok na Porto Santo dominira žućkasti pijesak).

Klima

some_alt
dramatične planine unutrašnjosti Madeire

Zahvaljujući visokim planinama unutrašnjosti, Madeira ima obilje oborina tijekom cijele godine dok položaj na otvorenom oceanu s relativnom blizinom ekvatoru omogućuje ujednačenu, ugodnu klimu koja je pogodovala značajnom razvoju vegetacije. Guste šume pokrivaju većinu unutrašnjosti otoka s brojim rijekama i potocima koje se često prema dolinama spuštaju u slapovima. Temperature su slične tijekom cijele godine, pri čemu srednje ljetne temperature dostižu oko 25 C tijekom ljeta a tijekom zime su oko 17 C. Zbog velikih razlika u nadmorskoj visini temperature variraju i stvaraju se brojne planinske mikroklime. Tijekom zime su uobičajene temperature tek nekoliko stupnjeva iznad nule u planinskim predjelima dok se u isto vrijeme često temperature kreću oko 20 C uz more.

Otok Porto Santo ima klimu s daleko manje oborina zbog čega je prvim stanovnicima voda predstavljala značajan problem. Za razliku od planinske Madeire, koja zbog svoje visoke orografije učinkovito zadržava kišne oblake i vlagu oceanskih struja, relativno nizak profil otoka Porto Santo rezultira suhom klimom. Unatoč nedostatku oborina, vlažnost zraka ostaje visoka, u prosjeku 77% tijekom cijele godine. Najsunčaniji mjeseci su kolovoz i rujan tijekom kojih može biti veoma vruće dok su zime blage.

S obzirom na promjenjivo vrijeme Madeire, planiranje unaprijed posebice za ljubitelje aktivnosti na otvorenom može biti problematično. Također, često će vladati sasvim drugačiji uvjeti na jednom dijelu otoka u odnosu na drugi. Toplo i sunčano vrijeme na obali i susnježica samo desetak kilometara dalje u planinama sasvim su normalna pojava. Preporučujem provjeriti stanje na različitimi dijelovima otoka putem web kamera na Netmadeira.

Cijene i novac


some_alt
riblja plata u restoranu u Porto Moniz

Madeira jednako kao i Portugal čija je sastavna članica koristi euro kao valutu. Cijene su slične kontinentalnom Portugalu i relativno slične Hrvatskoj. Posebno u velikim supermarketima i drugim trgovinama. Cijene u restoranima variraju ovisno o popularnosti mjesta i turističkom potencijalu. Brojni kruzeri kojima je Funchal nezaobilazna stanica uvelike povećavaju cijene u Zona Velha u Funchalu kao i u takozvanoj zoni hotela gdje je većina hotelskog smještaja. Jeftin ali veoma dobro opskrbljen lanac supermarketa Pingo Doce odličan je izbor za namirnice dok se brojne Pastelerie (portugalske verzije pekara koje su ujedno i kafići) nalaze na svakom koraku i nude jednostavne obroke i napitke po veoma povoljnim cijenama.

Relativno visoke cijene postižu domaća, autohtona povrća na gradskoj tržnici u Funchalu, prvenstveno radi brojnih turista s kruzera koji su spremni platiti nerealno visoke cijene. Manji, privatni dućani s voćem i povrćem često su bolji izbor za zdrave domaće namirnice.

Izbjegnite troškove konverzije novca i koristite REVOLUT kartice na svojim putovanjima.

Ulaznice za većinu atrakcija i muzeja su od 5 do 10 eura. Određene znamenitosti kao što je katedrala Se, planinarske staze i levade ne naplaćuju ulaz.

Wi-fi i SIM kartice

Kako je Madeira dio Europske unije, roaming se ne naplaćuje drugačije nego korištenje telefona kod kuće. Prema tome nema potrebe za posebnu portugalsku SIM karticu. Ukoliko ipak želite lokalnu SIM karticu moguće ju je nabaviti već za 2,5 eura, dok se već za 10 eura može dobiti flat rate paket za Internet. Najbolji operateri su NOS i MEO.

Većina hostela, hotela i privatnih smještaja ima Wi-Fi s dobrim brzinama. Kako se Madeira nalazi na jednom od glavnih optičkih pravaca podvodnih kabela ispod oceana, u teoriji internet bi trebao biti iznimno brz diljem otoka.

Javni prijevoz

some_alt
unutrašnjost autobusa Horarios do Funchal

Na otoku Madeiri javni prijevoz je dobro organiziran i većina mjesta je dobro povezano s Funchalom. Stanje autobusa je relativno loše, vozila podsjećaju na naše autobuse s početka 21. stoljeća. Ukratko, tri glavna prijevoznika operiraju otokom:

Horarios do Funchal - prijevoznik koji održava javni gradski prijevoz u Funchalu i široj okolici, što uključuje i planinsko područje u zaleđu Funchala poput Ribeiro Frio, Curral das Freiras pa sve do Santane na sjevernoj obali otoka. Prednost ovog prijevoznika su relativno česti polasci. Nedostatak je ogroman broj stajališta na svakoj liniji zbog čega i kratke relacije znaju potrajati.

SAM - prijevoznik koji povezuje istočni dio otoka (uključujući i zračnu luku te drugi najveći grad Machico) s Funchalom. Autobusi su u relativno dobrom stanju, iako ima i nekoliko zastarjelih. Zračna luka povezana je novim i veoma brzim busevima pa nema potrebe za organizaciju drugih oblika prijevoza do centra Funchala ili do zone hotela (povratna vožnja od zračne luke do Funchala je 7 eura).

Rodoeste - prijevoznik koji povezuje zapadni dio otoka s Funchalom i Ribeira Brava. Održava linije i prema nekim relativno izoliranim područjima poput Ponta Pargo, ali je također i ključni prijevoznik za čitavu južnu rivijeru, od Ponte do Sol, Cabo Girao do Jardim do Mar te za sjeverozapadnu obalu i mjesta kao što su Porto Moniz, Seixal, Ribeira de Janela i Sao Vicente. Kad god je to moguće, uzmite autobus koji ide brzom cestom (via rapida), inače ćete prolaziti mučnu, dugu vožnju ne baš ugodnim terenima i brojnim stajanjima.

Otok Porto Santo nema javni prijevoz iako postoji nekoliko autobusa koji povremeno održavaju vožnje. Uglavnom su povezani s dolascima kruzera.

Kartu u autobusu možete kupiti isključivo gotovinom.

Prijevoz između otoka

some_alt
zrakoplov Bintera i Easyjeta u ZL Madeire

Madeira i Porto Santo su povezani trajektnom i zrakoplovnom linijom. Održavaju se dva puta dnevno, što omogućuje jednodnevne izlete do Porto Santo. Imajte na umu da se tijekom zime redovito brod održava u razdoblju od oko 5 tjedana.

Cijene letova prijevoznika Binter kreću se od 80 eura povratno, dok su cijene trajekta nešto manje od 50 eura povratno (bez vozila). Raspored brodova također je prilagođen za jednodnevne izlete do otoka Porto Santo iako preporučujemo ostati barem jednu noć i na tom otoku.

Naravno, zrakoplovom je neusporedivo brže.

Pretražite najpovoljnije letove iz Madeire do Porto Santo

Do otoka Desertas može se doći isključivo u sklopu izleta ili vlastitim plovilom.

Rent-a-car

Na Madeiri su dostupne uobičajene velike kuće ili njihovi posrednici u iznajmljivanju automobila. Relativno povoljne cijene možete ugovoriti unaprijed putem online obrazaca.

Pretraži najpovoljniji rent a car na Madeiri.

Ipak preporučujem dva domaća iznajmljivača s kojima korisnici (uključujući i nas) imaju odlična iskustva. MADpoint je jedan od njih. Vozila su u dobrom stanju, cijene pristojne a usluga vrhunska. S obzirom da paketi uključuju puno osiguranje ne morate se brinuti da će se naknadno pronaći neka ogrebotina ili slično te da će vas se teretiti da dodatni iznos. Uz to, nije potreban nikakav depozit.

Williams car rental druga je veoma dobra domaća agencija s pristojnim cijenama i izvanrednom uslugom. Iza relativno staromodne stranice krije se odlična agencija s kojom se ne morate brinuti za skrivene troškove.

Autostopiranje

Iako na Madeiri nije preterano popularno, autostopiranje je relativno jednostavno radi velikog broja vozila i prometa. Također, brojni turisti rado će vas povesti do mjesta koja nisu obuhvaćena autobusnim linijama. Iako ne spada među najlakše krajeve za autostop, daleko je od destinacija gdje je teško dobiti prijevoz.

Briga o okolišu

some_alt
lijepo uređene ulice, Camara do Lobos

Segregiranje otpada i briga za čistim ulicama na visokoj je razini u gradovima iako je ponekad teško pronaći kante za smeće. Kako otok nema značajnije industrije priroda je iznimno čista. Svijest kako je turizam glavni izvor prihoda a kako se isti oslanja na očuvani okoliš duboko je usađena većini stanovnika i stoga je briga za okoliš na visokoj razini. Svjesni važnosti koju okoliš i njegovo očuvanje imaju za budućnost otoka, gradske vlasti Funchala i regionalne vlasti Madeire organiziraju niz aktivnosti kako bi motivirali lokalno stanovništvo na održavanje svojih privatnih vrtova. Jedna od tih akcija je i natjecanje "Funchal - cvjetni grad", koje provodi Gradsko vijeće Funchala. Ovo natjecanje potiče lokalne ljude da sudjeluju, kako u privatnom tako i u komercijalnom sektoru, kako bi pomogli da Funchal postane živopisniji grad. Iako je odgovorna za održavanje javnih površina, Gradska uprava shvaća da bi privatne institucije također trebale biti odgovorne za cjelokupni imidž svojih posjeda.

Sigurnost

some_alt
izložena staza preko grebena prema Pico Ruivo

Madeira je iznimno siguran otok. Stope kriminala su veoma niske i može se slobodno hodati gradom u svako doba dana i noći. Povremene krađe novčanika i slične sitne krađe događaju se u većim gužvama ali su i dalje iznimno rijetke. Realna opasnost je promet. Veoma uske, zavojite i nevjerojatno strme ulice Madeire izazov su i za iskusne vozače. Prometne nesreće su relativno česte. Iako je smrtnost u prometu niska, poseban oprez potreban je u prometu, bez obzira jeste li pješak ili vozač. Još jedna značajna opasnost su rizici od nesreća tijekom aktivnosti na otvorenom.

Planinarske i pješačke staze (uključujući i levade) često prolaze veoma izloženim terenom, vrijeme se može jako brzo promijeniti i oborine su u planinskom području gotovo svakodnevne. Padovi radi proklizavanja, neopreznosti ili loše obuće jako su česti a nažalost ponekad i smrtonosni. Ukoliko sudjelujete u aktivnostima na otvorenom, pripremite adekvatnu opremu, obuću i odjeću. Ukoliko nemate iskustva pridružite se jednoj od mnogih organiziranih grupa s vodičima.

Zdravstveni sustav

Kao dio Portugala, Madeira ima uređen zdravstveni sustav i pristup hitnoj medicinskoj skrbi možete ostvariti putem europske zdravstvene kartice. Glavna bolnica se nalazi u Funchalu a trenutno je u fazi izgradnje nova moderna bolnica između Funchala i Camara do Lobos za koju se tvrdi da će biti jedna od najboljih europskih medicinskih institucija.

Voda za piće

Zahvaljujući brojnim prirodnim izvorima vode te izostanku ikakve ozbiljnije industrije ne samo na otoku već i stotinama kilometara u okolici, voda u Medeiri je pitka, ukusna i dostupna na svakom koraku. Brojni prirodni izvori, nedostatak industrije i očuvana priroda čine vodu na Madeiri jednom od najzdravijih i najukusnijih na svijetu. Slobodno zaboravite flaširanu vodu i odvrnite slavinu. Sasvim druga priča je otok Porto Santo koji unatoč tome što je relativno blizu Madeiri ima značajno manje padalina i posljedično mora dobivati vodu salinizacijom. Preporučuje se kupovina flaširane vode, prvenstveno radi lošeg okusa vode iz slavine.

Što posjetiti?

some_alt
Curral das Freiras

Iako je Madeira relativno malen otok, postoji čitav niz mjesta i zanimljivosti koje se moraju posjetiti. Gotovo svi putevi vode prema najvećem i glavnom gradu Funchalu koji je dobra baza za istraživanje ostatka otoka, ali također i zanimljiv grad iz povijesno-kulturološke perspektive. Smješten na obroncima planina, Funchal je grad koji obiluje fantastičnim pogledima, a također ima i jednu od najljepših katedrala Portugala Se izgrađenu u manoelitskom stilu, staru gradsku jezgru Zona Velha i nekoliko veoma zanimljivih parkova. Iznad grada nalazi se nekadašnji gradić za plemiće Monte, kao i prekrasan botanički vrt.

Južna obala Madeire ima daleko više sunca i toplog vremena od sjeverne obale pa se tu nalazi i najviše turističkih gradića, od Camara do Lobos i Ponta do Sol do udaljenijih Ribeira Brava te Jardim do Mar. Smješteni između plantaža banana, visokih litica i uvijek aktivnog oceana, ovi gradići su idealno mjesto za upijanje sunca i uživanje u toplom zraku. Litice Cabo Girao i najzapadnija točka otoka Ponta do Pargo kao i gradić na sjeverozapadnom kraju otoka Porto Moniz uvode nas u surovost strmih litica i nepristupačne obale Madeire. Uz Porto Moniz može se također pronaći i nekoliko veoma dobrih plaža, kojih inače na otoku nedostaje. Zapadni dio otoka značajno je više naseljen ali i manje turistički zanimljiv. Ipak drugi najveći grad otoka Machico zaslužuje biti na popisu itinerara, baš kao i gradić Santana sa svojim prepoznatljivim kućicama za koje se smatra da su odražaj izvorne arhitekture prvih stanovnika otoka.

Unutrašnjost otoka sasvim je drugačiji, planinsko-ruralni svijet sa specifičnom mikroklimom, obiljem planinarskih i pješačkih staza te mogućnosti za druge aktivnosti na otvorenom.

Ne propustite i druge otoke arhipelaga. Dok se do skupine otoka Desertas može doći samo organiziranim izletima ili vlastitim plovilom, do drugog najvećeg otoka Porto Santo može se doći redovnom trajektnom ili zrakoplovnom linijom (mogući su i jednodnevni izleti). Otok poznat po golemoj, prekrasnoj pješčanoj plaži i daleko manje padalina od Madeire jedan je sasvim drugačiji svijet, iako je udaljen samo četrdesetak kilometara od Madeire. Ljubitelji plaža zaljubit će se na prvi pogled.

Outdoor

some_alt
uspon prema Pico Ruivo

Otok vječnog proljeća je kao stvoren za aktivnosti na otvorenom. Tijekom toplijih mjeseci kajakaške ture vode se oko stijena rta Ponta da Garajau i najzapadnijeg dijela otoka, Ponta do Sao Lourenco. Na ovom području često se može susresti i dupine ali i kod nas gotovo izumrlu sredozemnu medvjedicu. Izleti brodovima za promatranje dupina i kitova također su veoma popularne aktivnosti, kao i posjeta otocima Desertas koji nude odlične plaže. Ljubitelji surfanja na svoje će doći u drugom najvećem gradu Machicu.


Rezervirajte najpovoljniji jednodnevni izlet do skupine otoka Desertas

Ljubitelji u aktivni stil života svakako će htjeti na Madeiri se okušati u planinarenju. Otok je ispresijecan brojnim planinarskim i pješačkim stazama koje vode duboko u visoke planine unutrašnjosti otoka. Postoje dvije vrste staza: vereda odnosno klasična planinarska staza koja vodi do određenog vrha ili planinskim područjem te levada, staza postavljena uz istoimeni irigacijski kanal koja ima minimalne uspone ali zato često vodi kroz fenomenalne šumske predjele uz brojne slapove, tunele i nerijetko otvara poglede na gorje i obalu. Najpopularnije planinarske staze su Pico da Pico odnosno staza koja povezuje najviše vrhove otoka, Pico Aerio i Pico Ruivo te obalna staza vereda do Sao Lourenco. Levada ima gotovo stotinjak, među kojima se ističu levade smještene uz maleno selo Rabacal i najveće planinsko naselje Ribeiro Frio. Najpopularnije levade su Levada Risco, Levada 25 Fontes, Levada Furado, Levada Balcoes i Levada do Rei.

Brdski biciklizam nije značajno razvijen na otoku jer su usponi jednostavno preteški. Dosta često su usponi iznad 15%, čak 20% nagiba i većina osoba teško će uspjeti savladati takve uspone, čak i uz pomoć električnih bicikala. Ipak moguće je posjetiti park šumu Fanal biciklima.

Itinerari

Za kraj donosim prijedlog nekoliko sedmodnevnih itinerara za Madeiru:

Ljubitelji povijesti i urbanog života:

some_alt
Tradicionalne kuće iz Santane

1. dan: Funchal. Dajte šansu glavnom gradu, istražite njegove ulice, katedralu, staru četvrt, šetališta i parkove.

2. dan: krenite u potragu za suncem zapadnom obalom. Od najsunčanijeg gradića Ponta do Sol preko Ribeira Brava do najzapadnije točke otoka i odličnog vidikovca Ponta Pargo. Usput svratite i do skywalka na liticama Cabo Girao. Koristite autobuse Rodoeste.

3. dan: Istražite lijepo ribarsko mjesto na sjeverozapadu otoka Porto Moniz, isprobajte svježu ribu u jednom od vrhunskih restorana te posjetite prirodne bazene. Također se u blizini nalazi i lijepa plaža u Ribeira de Janela. Koristite autobuse Rodoeste.

4. dan: upoznajte se sa sasvim drugačijim svijetom Madeire u dolini časnih sestara odnosno Curral das Freiras. Ovo veoma slikovito mjesto u istoimenoj dolini doslovno je smješteno na liticama i čini jedan sasvim drugačiji planinski svijet. Svratite i do vidikovca Eira do Serrado s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na dolinu. Dostupno autobusnom linijom 81 prijevoznika Horario do Funchal.

5. dan: upoznajte kulturu Madeire i tradicionalne kućice u Santani na sjevernoj strani otoka. Prekrasne kućice sa slamnatim krovovima smatraju se najstarijim primjerom arhitekture otoka. Posjetite i obližnje ribarsko mjesto Porto da Cruz. Autobusne linije 56, 103 i 108 povezuju Funchal i Santanu. Za dolazak do Porto da Cruz koristite autobuse SAM.

6. dan: otisnite se trajektom na dnevno putovanje do otoka Porto Santo te provedite dan na veličanstvenoj pješčanoj plaži.

7. dan: Posljednji dan posvetite muzejima i vrtovima Funchala, od muzeja Cristiana Ronalda i prirodoslovnog muzeja do zanimljivog botaničkog vrta s kojeg se pruža odličan pogled na grad.

Outdoor fanovi

some_alt
staza prema levadi 25 fontes

1. dan: Upoznajte se s levadama. Levada dos Balcoes najlakše je dostupna i među najkraćim levadama otoka. Nalazi se uz planinski gradić Ribeiro Frio, koji je također i polazište za jednu od najljepših, levadu do Furado. Cjelodnevna šetnja levadom do Furado dovesti će vas do vidikovca Portela. Horario dos Funchal povezuje Ribeiro Frio autobusnom linijom 56, 103 i 138 s Funchalom, dok SAM prijevoznik povezuje Portelu i Funchal ili Machico.

2. dan: Isprobajte surfanje na plaži u Machicu, drugom najvećem gradu otoka. Ukoliko je more mirno, posjetite Ponta do Garajau i iznajmite kajake. Dostupno autobusima SAM.

3. dan: Najpopularnija i najljepša planinarska staza ne samo Madeire već i šire povezuje treći najviši i najviši vrh otoka, Pico Aeiro i Pico Ruivo. Do Pico Aeiro možete doći automobilom ili taxijem, nakon čega slijedi oko četiri sata planinarenja s vrhunskim pogledima. Vraćate se istim putem.

Ukoliko ne iznajmljujete vozilo, možete se pridružiti organiziranoj grupi u planinarenju do Pico Ruivo

4. dan: odmorite se uz izlet na otoke Desertas gdje možete uživati u prekrasnom podmorju uz snorkeling ili organizirane ronilačke izlete te provesti dan na osamljenim plažama. Velika je vjerojatnost da ćete putem sresti dupine a u određeno doba godine i kitove.

5. dan: posjetite najistočniju točku i rt Ponta de Sao Lourenco, sasvim drugačiji, veoma razveden poluotok koji se doima kao da je izrezan iz Farskih otoka, Škotske ili Islanda i prilijepljen Madeiri. Gotovo sasvim bez drveća s niskim travama i brojnim liticama, ovaj poluotok nudi planinarsku obalnu stazu s obiljem prekrasnih pogleda. Poluotok Sao Lourenco je dostupan autobusima SAM.

6. dan: posjetite zaselak Rabacal i dvije najpopularnije levade otoka: Levada 25 fontes i Levada Risco. Dok Levada Risco vodi prema istoimenom prekrasnom slapu, Levada 25 fontes odnosno levada 25 izvora vodi do veoma lijepog malog jezera ispod stijene s koje se spuštaju brojni pritoci u obliku slapa u samo jezero te mu daju čudesnu atmosferu. Za dolazak do Rabacala trebat ćete vlastito vozilo.

Također se možete pridružiti organiziranom izletu do levada u Rabacalu.

7. dan: zaključite svoju posjetu Madeiri posjetom mističnoj šumi Fanal koja je većinu godine prekrivena maglom i doima se kao kulisa nekog fantastičnog filma. Možete i proći dužu planinarsku stazu Vereda do Fanal ukoliko želite detaljnije istražiti visoravan Fanal. Za dolazak do visoravni Fanal također trebate vlastito vozilo.

Također se možete pridružiti organiziranom izletu do šume Fanal.

Uzmite u obzir kako je vrijeme na Madeiri veoma nestabilno i svakako pratite vremenske uvjete prije planiranja bilo kakvog izleta. Preporučujem najljepši, sunčani dan ostaviti za Pico Ruivo.

Booking.com

objavljeno: 2022-03-25Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Madeira iz Zagreba za 69 eura povratno

Algarve iz Beča za 44 eura povratno

Porto iz Zagreba za 57 eura povratno

Najljepše planinarske staze Madeire

Otok vječnog proljeća

Top deset Portugala

Dugi otok

Gozo

Lastovo

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: