Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Kako jeftino obići Veneciju

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
gondole rano ujutro u Canal Grande

Ljepotica Jadrana, Venecija je grad koji svake godine privlači milijune turista te koja zajedno sa Dubrovnikom predstavlja najposjećeniju destinaciju u našoj široj okolici. Međutim, sukladno sa interesom turista rastu i cijene u gradu pa je stoga putovanje u Veneciju rijetko povoljan izbor. Osim toga, sve više se govori o uvođenju turističke takse za jednodnevne posjete gradu kako samostalnih turista tako i turista na kruzerima. Drugim riječima, na sve se načine pokušava maksimalno financijski iskoristiti posjetitelje ovog prekrasnog grada. Ipak postoje načini kako posjetiti Veneciju i skromnijeg budžeta a da se ipak dožive sve ljepote grada. Bez obzira na to što bi Talijani htjeli da u grad dolaze samo oni turisti koji će ostavljati milijune eura, Venecija je grad koji imaju pravo vidjeti svi, zar ne?


Unatoč dugotrajnoj reputaciji Venecije kao odredišta rezerviranog za svjetsku elitu, neke od najvažnijih zanimljivosti Venecije zapravo su dostupne svima. Većina bazilika ima slobodan ulaz, vaporeto, vodeni autobus dostupan je već za 7,5 eura za 75 minuta vožnje kanalima Venecije a ukoliko tražite neki brzinski obrok s nogu, već za par eura moći ćete utažiti glad.

Naravno, prije putovanja svakako pročitajte i naš vodič kroz Veneciju.

Iskoristite javni prijevoz za vožnju kanalima

some_alt
gondola ispod Ponte dei Sospiri

Vožnje gondolom po mišljenju mnogih neizostavni su dio posjete Venecije. Ukoliko dolazite sa svojom boljom polovicom ništa neće biti romantičnije od lagane vožnje gondolom slikovitim venecijanskim kanalima. Za to ćete morati izdvojiti 80 eura za oko pola sata vožnje odnosno oko 130 eura za noćnu vožnju. Ukoliko vam ne smeta dijeliti vožnju, u gondolu može stati i do šest osoba pa tako cijena vožnje može se spustiti na 13,5 eura po osobi.

Ukoliko niste romantična osoba ili jednostavno gondola nije stvar za vas (nije ni za mene, lijepo mi izgledaju sa obale dok se drugi u njima voze ali ne privlači me da i sam uđem u jednu) voziti se kanalima možete i sa redovitim linijama gradskog prijevoza, vaporetom odnosno vodenim autobusima koji povezuju brojne otočiće u Veneciji i presijecaju kanale. Cijena vožnje vaporeto brodom je 7.5 eura za 75 minuta vožnje, no ukoliko uzmete dnevnu kartu, cijena je 20 eura na dan. Dnevne ili čak višednevne karte najpovoljnije su rješenje za one koji žele putovati u i oko Venecije koristeći javni prijevoz (uključujući i vaporeto). Ove karte omogućavaju neograničeno putovanje i mogu se koristiti za bilo koju liniju vodenog autobusa (isključujući rute 16 i 19, usluge Alilaguna i Casino), gradsku mrežu autobusa za Mestre (isključujući putovanja do i oo zračne luke Marco Polo i People Mover di Venezia - shuttle vlak koji povezuje središte Venecije sa zaleđem) i Lido di Venezia autobuse.

Lutanje od otoka do otoka vaporettom uvijek je zadivljujuće, pri čemu se možete diviti laguni i uživati u sasvim drugačijim pogledima na grad. Cimitero di San Michele jedan je od manje posjećenih otoka a na kojem se nalazi groblje Venecije. Prekrasno groblje pokriva cijeli otok, a osim veoma lijepe nadgrobne arhitekture nudi i prekrasan pogled na grad. Ostali otoci koje treba vidjeti su, naravno, Murano, Burano i Torcello sa zadivljujućom katedralom, ali i Sant Erasmo sa svojim ogromnim vrtovima odakle potječe svo povrće na venecijanskim tržištima.

Umjesto muzeja posjetite crkve

...ili iskoristite prvu nedjelju u mjesecu!

some_alt
Duždeva palača i zvonik bazilike sv. Marka

Venecija je grad prekrasnih muzeja i galerija no brojni muzeji i galerije imaju itekako skupe ulaznice. S druge strane, bogata baština Venecije pohranjena je u crkvama i bazilikama diljem grada koje su potpuno ili gotovo besplatne. Ulaz u prekrasnu baziliku di San Marco je besplatan. Izgrađena je 828. godine te predstavlja pravo arhitektonsko čudo stvoreno od skupocjenih mramora iz Sirije, Egipta i Palestine i više od 8500 četvornih metara zlatnog mozaika. Besplatne vođene ture po bazilici tijekom toplijih mjeseci (između travnja i listopada) objašnjavaju teološke poruke u mozaicima, dok za amo 2 eura možete pristupiti povišenom oltaru - Pala d'Oro, gdje ćete pronaći ukrašeni kovčeg svetog Marka.

Isto tako, sa druge strane Canale Grande može se posjetiti i Bazilika di Santa Maria della Salute. Neobična struktura kupola ima sličnosti s hramovima grčko-rimske božice i vjeruje se da imaju mistična ljekovita svojstva. Barokna crkva, sagrađena u 17. stoljeću, kao zahvala za kraj kuge, nalazi se u kvartu Dorsoduro i vidljiva je od ulaza na Piazza San Marco. Dramatične stepenice koje vode do ulaza izrađene su od bijelog istarskog kamena, a više od 100 figura krase bedeme crkve. Sakristija (ulaz 3 eura) pravo je remek-djelo sakralne umjetnosti, a sadrži dvanaest vrhunskih Tizijanovih umjetnina.

Također postoje i lijepe besplatne galerije kao što su Galleria Traghetto i Galleria La Salizada koje prikazuju suvremenu talijansku umjetnost i fotografiju. Vrijedi posjetiti i najstariju četvrt te drugi najveći trg u Veneciji, San Polo sa istoimenom crkvom i vidjeti prekrasne arkade sa freskama Ruga degli Orefici te sklonište staklarskog majstora Attombri, dok iza ugla ribari i farmeri i dalje prodaju svoje proizvode na obližnjoj tržnici Rialto. Odličan besplatan muzej koji vrijedi posjetiti jest glazbeni muzej koji se nalazi u blizini renesansnog muzeja Scuola Grande di San Rocco u četvrti San Polo. Museo della Musica ne naplaćuje ulaz a uz dobru zbirku instrumenata sadrži i izložbu o stvaranju violina te nudi zanimljiv pogled na život Antonija Vivaldija, skladatelja i glazbenika iz Venecije, u izložbi pod nazivom "Antonio Vivaldi e il suo tempo."

Ukoliko ipak želite posjetiti i druge muzeje a ipak biste htjeli uštedjeti nešto novaca, dobra ideja je doći prvu nedjelju u mjesecu u Veneciju i iskoristiti akciju besplatnih ulaza u muzeje u cijeloj Italiji.

Pročitajte više o besplatnim muzejima u Veneciji i Italiji.

Ručajte u Cicchetti umjesto u skupim restoranima

some_alt
cicchetti od jaja i ribe

Ono što su za Španjolsku tapas, za Veneciju su cicchetti, veoma ukusni mali obroci uglavnom napravljeni od svježe ribe i brojnih dodataka ali isto tako i napravljeni od mesa i povrća. Najčešće se servirani na šniti kruha i odlična su zamjena za preskupe venecijanske restorane. s obiljem malih tanjura koji su lokalno poznati kao cicchetti.

Želite li isprobati ovaj venecijanski specijalitet, idite na bacaro, svojevrsni bar koji ćete naći samo u Veneciji. Ovi mali barovi koji se često sastoje samo od jedne sobe, poslužuju ciccheti uz tradicionalna venecijanska pića poput Spritz-a, koktela spravljenog s proseccom i (najčešće) Aperolom. Odličan izbor je Bacareto da Lele u Campo dei Tolentini, pored parka Giardini Papadopoli i samo nekoliko minuta hoda od željezničke stanice Santa Lucia. Ovdje možete jesti ukusno već za 5 eura, a Spritz ili prosecco koštaju samo 1,50 eura. Dobar izbor su također i Osteria da Filo, Al Merca, Bacaro da Fiore i All'Arco.

Ukoliko biste ipak htjeli pojesti nešto konkretnije, dobar izbor su štandovi sa hranu za van. Naravno, nećete sjesti nasred trga sv. Marka ili na Rialto most te jesti sendviče (ne samo zašto što je to krajnje nepristojno već i zato što je to u Veneciji zabranjeno!) već ćete diskretno sjesti na neku od klupica ili drugih predviđenih mjesta za odmor dalje od glavnih gradskih atrakcija. Povoljno a bez iznošenja hrane možete jesti jela od tjestenine (uostalom, zar nije pašta izvorni talijanski proizvod?) u Pasta & Sugo, tik uz Ciesa di San Barnaba, koja nudi izbor svježih domaćih tjestenina s izborom umaka već za 7 eura po porciji. Ukoliko iskoristite vrijeme "sretnog sata" od 17 do 19 sati, možete dobiti pola porcije tjestenine s čašom vina za samo 5 eura.

Ne zaboravite hodati

some_alt
pročelja zgrada uz venecijanski kanal

Koliko god je prekrasna Venecija promatrana sa kanala te koliko god je usmjerena prema životu na vodi umjesto tradicionalnog života na ulicama karakterističnog za većinu gradova ipak je najljepši način za razgledati Veneciju pješice. Male uske uličice uz kanale pružaju se poput labirinta u gradskom središtu Venecije sa brojnim mostovima i prekrasno uređenim okućnicama. Ukoliko dođete rano ujutro izbjeći ćete gužve turista i zaista uživati u ovom jedinstvenom gradu. Ako pak tražite najljepši pogled na grad, izbjegnite trg Svetog Marka te prijeđite kanal do otočića San Giorgio Maggiore. Sa trga ispred istoimene crkve pruža se prekrasna panorama sa pogledom na trg sv. Marka i Duždevu palaču kao i baziliku Santa Maria della Salute te veći dio gradskog središta Venecije.

Kako doći

Do Venecije se može doći veoma povoljno autobusom. Tako je moguće iz Zagreba doći već za 149 kuna po smjeru, a iz Rijeke već za 99 kuna. Prijevoznik je Flixbus. Autobus

Pronađi karte Zagreb - Venecija za 149 kn

Također je moguće doći i redovnim linijama Autotransa iz Zagreba i Rijeke do Trsta te potom vlakom do Venecije već od 9 eura po smjeru. 

Smještaj

S obzirom na veliki interes turista te veoma malo područje koje pokriva grad nimalo ne iznenađuje kako cijene smještaja u Veneciji dosežu svemirske iznose. Ipak može se pronaći relativno povoljan smještaj u hostelima, među kojima izdvajamo Generator hostel sa cijenom noćenja od 16 eura po krevetu u višekrevetnim spavaonicama.

Hostel Generator Venice smješten je uz obalu na otoku Giudecca, na 10 minuta vožnje vodenim busom do četvrti San Marco (linije 4.1, 4.2 i 2). Objekt nudi pogled na Trg sv. Marka u daljini, prostrani i svijetli smještaj te besplatni WiFi. Hostel Generator smješten je u zgradi na 3 kata, koja potječe iz 19. stoljeća. Spavaonice sadrže popločane podove i 1 ormarić na zaključavanje po krevetu. Gostima su na raspolaganju i sobe s vlastitom kupaonicom.

Ukoliko tražite privatni smještaj, dobra ideja je potražiti smještaj u široj okolici Venecije, posebice u gradu Mestre. Airbnb nudi bogat izbor smještaja svih mogućih kategorija.

Ukoliko Vas zanima povoljan smještaj za dvije osobe u privatnoj sobi izvrstan izbor je Hotel Adua. Nalazi se samo 4 minute hoda od kolodvora Santa Lucia u Veneciji, odmah uz židovski geto. Sobe su klimatizirane i prostrane, a neke imaju vlastitu kupaonicu. Hotel Adua nalazi se u tipičnoj venecijanskoj zgradi iz 17. stoljeća. do recepcije se penje stubama. Prijateljsko osoblje hotela Adua dat će vam korisne savjete za jeftino istraživanje Venecije. Cannaregio je odličan izbor za putnike koje zanimaju hodanje, ugođaj i istraživanje starog grada.

Preporučujemo našu tražilicu najpovoljnijeg smještaja u Veneciji

Ukoliko odabirete smještaj preko Airbnb, ne zaboraviti iskoristiti popust pri registraciji na Airbnb tako da se prijavite putem pozivnice OVDJE.

Booking.com

objavljeno: 2019-10-23Aktualno:

Riga iz Zagreba za 23 eura povratno

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Tajland iz Milana za 329 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Meksiko iz Budimpešte za 399 eura povratnoPovezano:

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Venecija uvodi dnevne ulaznice

Sardinija iz Trsta za 18 eura povratno

Venecija

Verona

Cinque Terre

Vukovar

Bled

Gacka

Krapanj

putopisni film: Mjesec dana IranaPogledajte još:

Najbolji advent u Hrvatskoj


Bohinjsko jezero


Vukovar


Mala Fatra


Bled