Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Trekking: dolina Vipave

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
dolina Vipave

Kako je proljeće sve bliže na vratima, tako je odlazak u prirodu sve bolja opcija. Jedna lokacija koja privlači sve zaljubljenike u prirodu te aktivnosti na otvorenome svakako je dolina rijeke Vipave, odnosno planine koje je okružuju, a to je sjeveru planina Trnovski Gozd a na istoku planina Nanos. Kako je zatvorena unutar dvije planine, dolina Vipave je uglavnom kontinentalne klime, ali zbog blizine mediteranske klime ima ipak blažu klimu nego tek pedesetak kilometara udaljeni pri-alpski dijelovi Slovenije. Najvažniji vodotok u općini je rijeka Vipava, a svi manji vodotoci su njeni pritoci. Upravo je rijeka geološki napravila dolinu u kojoj su smještena naselja ali i brojni vinogradi iz kojih dolaze neka od najboljih slovenskih vina.

Sama rijeka Vipava zanimljiva je stoga što ima nekoliko izvora, ali i tvori zanimljiv krajolik same doline. Vipava se uglavnom nalazi u Sloveniji ali dijelom teče i u Italiji. Duga je 44 km. Izvire u općini Vipava, teče desnim rubom Vipavske doline, zatim desnim rubom Goriškog polja i sjevernim rubom Krasa uljeva se u Soču u talijanskoj općini Savogna d'Isonzo. U samome gradiću Vipava vrijedi pogledati gotičku crkvu sv. Stjepana koja je obnovljena u baroknom stilu, kao i dvorac Stari grad, koji potječe iz dvanaestog stoljeća te koji se nalazi odmah iznad gradića, te izgleda poput stražara. Spomenimo i dva egipatska sarkofaga koji se nalaze na mjesnom groblju, a koje je donio diplomat i egiptolog Anton Laurin iz Egipta. Ipak prava zanimljivost i ono što privlači posjetitelje su planine. Prije svega većina planinara dolazi radi jedne od najlakših ferata (osigurani klinčani putevi sa sajlama za čije se penjanje koriste kompleti za samosiguranje i kaciga). Uspon feratom traje obično oko sat i pol sa time da je na pola puta odmorište koje je posebno zanimljivo a sa kojega se pružaju veličanstveni pogledi. Taj plato zapravo je drvena terasa napravljena nasred litice. Nastavak prema vrhu jest ponešto teži nego prvi dio, prije svega radi toga što je strmiji i tehnički zahtjevniji od početne točke. Greben na kojem se nalazi sam vrh jeoštar, izložen i veoma strm. Iako je najviši vrh Nanosa 1313 metara, rijetko se posjećuje jer ne pruža gotovo nikakav pogled, s obzirom da je unutar šume. Spomenuta staza sa feratom s druge strane pruža izvanredne poglede na dolinu, ali i određene dionice kroz šumoviti teren. Osim navedene staze postoji još nekoliko staza koje vode do vrha, a koje se češće koriste za spuštanje, no koje su svakako zanimljive manje iskusnim planinarima. Najzanimljiviji vrh je Pleša koja je visine 1262 metra, a u samoj blizini vrha nalazi se i TV toranj kao i planinarski dom Vojkova koča. Jedna od zanimljivosti uz planinarski dom je mrki medvjed koji se ovdje nalazi u kavezu i prema mnogima u neprihvatljivom položaju.some_alt
planinarske oznake

Sa vrha Pleše pruža se na istok pogled prema Postojnu i dolinu te Javornicke iznad Postoje. Zatim tu su planine i vrhovi Krim u Posavskom gorju kao i Kum, Gorjanec i Kočevski Rog, na jugoistočnoj strani velike snežniške šume a iza Snježnik, Risnjak i neki drugi vrhovi Gorskog Kotara. Pogled prema dolje niz liticu tik ispod Nanosa otvara se na selo Razdrto, dok se u pozadini udiže Vremščica, a za lijepog vremena se može vidjeti cijeli Kraški krajolik sve do mora. Pogled prema sjeveru doseže Julijske Alpe s Triglavom, Karavankama i Kamniške Alpe. Krene li se drugom stazom od planinarskog doma, nakon otprilike pola sata hoda dolazi se do Crkve Sv. Hieronima, koja je izgrađena još u četraestom stoljeću, a današnji oblik je dobila u sedamnaestom stoljeću, te predstavlja predivan primjer planinske sakralne arhitekture. Također je moguće od planinarskog doma krenuti na trosatnu turu prema Predjamskom gradu, jednoj od najljepših znamenitosti cijele Slovenije. Osim planinarenja, Vipava i Nanos su popularni i za druge oblike aktivnosti i sportova. Prije svega ovdje se nalazi nekoliko veoma atraktivnih stijena za penjače, koji vježbaju svoje vještine slobodnog penjanja na stijenu tek nekoliko metara od same ferate. Isto tako, Nanos je popularan za paragliding, te je jedan od glavnih paragliding centara. Tu se održava i zimska liga u paraglidingu Slovenije i Hrvatske. Paraglideri polijeću sa područja Lijak, te se spuštaju prema dolini.some_alt
raskrižje staza

Kako doći:

Iz Hrvatske se vlakom može doći do Postojne. Iz Rijeke vozi izravna željeznička linija svaki dan u 11.55 prema Ljubljani koja staje u Postojni. Odatle vozi svaka dva sata autobus do Vipave po cijeni od 3,60 eura. S druge strane, vlak iz Zagreba vozi nekoliko puta dnevno do Ljubljane, odakle je moguće vlakom do Postojne a zatim autobusom do Vipave. Također je moguće i izravno autobusom iz Ljubljane do Vipave po cijeni od 7,9 eura. Povratna karta vlakom Zagreb - Ljubljana jest 245 kuna (ista cijena vrijedi i do Postojne).

Vozni red vlakova:

Zagreb

Ljubljana

Postojna

6:50

09:06 - 09:42

10:38

12:35

15:08 - 15:40

16:47

Postojna

Ljubljana

Zagreb

07:03 08:10 - 08:25 10:44
15:59 17:56 - 19:27 20:53*

Gdje jesti:

Iako je u samoj Vipavi dostupno nekoliko zaista dobrih restorana sa domaćom kuhinjom, preporučamo da svoju okrijepu potražite u planinarskom domu Vojkova Koča koji se nalazi u blizini vrha. Pristupačne cijene te odlična ponuda domaće hrane dovoljni su razlog da upravo tamo napravite pauzu u svojim aktivnostima. Popusti su dostupni za vlasnike planinarskih iskaznica.

some_alt
pogled prema Lijaku

Smještaj:

Smještaj u Vipavi moguć je u planinarskom domu Vojkova Koča u kojem su cijene kreveta do petnaest eura. (Uglavnom su jeftinije, ovisno o sezoni, a značajan popust, čak do pedeset posto, možete ostvariti članskom iskaznicom hrvatskog planinarskog saveza). Osim planinarskog doma, smještaj je moguć i u obližnjoj Ajdovščini, i to po cijeni od 180 kuna u Youth Hostel Ajdovščina. Za jeftinije cijene biti će potrebno potražiti smještaj u 16 kilometara udaljenoj Idriji, gdje je Youth Hostel dostupan po cijeni od 70 kuna. Preko ljeta također je moguće i kampirati u kampu na Vipavi.

Za cijene ostaloga smještaja preporučujemo da iskoristite tražilicu:

objavljeno: 2014-03-10Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Da Vinci izložba u Ljubljani

Škofja Loka

Lendava

Video: Zimski vodič za Bled

Jezera Gorskog Kotara

Ekspedicija 500 km stazom Beskida

Tunel ljubaviPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti