Portal za samostalna putovanja i backpacking

Slowinski nacionalni park

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pješčani krajolik Slowinskog parka

Na uskoj prevlaci između Baltičkog mora i Łebskog jezera, jednog od najvećih jezera Poljske nalazi se jedno od najneobičnijih mjesta sjeverne Europe: Slowinski nacionalni park. Na mjestu s razmjerno hladnom klimom, obiljem padalina tijekom cijele godine i u terenima s gustom borovom šumom neočekivano se pojavljuju pješčane dine u stilu pravih pustinjskih krajolika kakvi više dolikuju Sahari nego Europi. Do 42 metra visoke pješčane dine uzdižu se iz priobalnog krajolika kojim dominiraju borove šume. Na rubnom području, borova šuma pretvara se u nežive redove debla koje polako ali sigurno osvaja pijesak nošen vjetrom, stvarajući istinski doživljaj pustinje.


Koliko ovo mjesto zaista podsjeća na pustinjski krajolik prepoznao je i Erwin Rommel tijekom drugog svjetskog rata. Njegov afrički korpus upravo ovdje je imao najveći dio svoje obuke prije odlaska na ratište u sjevernu Afriku, pustinjska prostranstva Libije i Egipta. Nije li to najbolji pokazatelj koliko vjerno ovaj krajolik izgleda kao pustinja? Na prostoru nacionalnog parka također su vršena i testiranja raketnih sustava za rakete V-1 i V-2, a lansirna rampa danas je pretvorena u muzej.

some_alt
pristanište na Lebskom jezeru

Dok prilazim dinama dugom pješačkom stazom kroz gustu borovu šumu obraslu debelim slojem mahovine, čini mi se nestvarno da se nalazim na uskoj prevlaci između mora i jezera. U prošlosti, ovo područje bilo je zaljev u Baltičkom moru. Stalnim djelovanjem valova, vjetra i erozije, pijesak se sustavno pomicao prema unutrašnjosti i zatvorio ulaz u zaljev, sve dok se nije stvorio oko kilometra široki koridor koji danas razdvaja Łebsko jezero od mora, na kojem su se daljnjim djelovanjem mora pojavile pješčane dine. Sitni pijesak doima se poput brašna te nošen vjetrom stalno mijenja oblik dina.

Procjenjuje se kako se svake godine pomaknu za oko deset do četrdeset metara. Neprekidno pomicanje zrna pijeska koje vegetacija ne zadržava uzrokuje postupno pomicanje vrhova dina u smjeru baltičkih vjetrova koji sa sjevera udaraju u obalu. Tako polako pijesak guši okolne šume i stvara pustinju. Ipak priroda uvijek uzvraća udarac. Kretanje dina zaustavlja se kad se na njima pojave niske biljke koje ih jačaju. Kako su strogo zaštićen teren, kretanje je dopušteno isključivo pješačkim stazama označenima drvenim stupovima i užetom, a upravi parka iznimnu poteškoću predstavlja činjenica da nosivi stupovi polako ali sigurno nestaju u pijesku pa ih redovito moraju vaditi, popravljati i ponovno postavljati.


some_alt
pješčane dine nastale djelovanjem vjetra

Nastavljam preko najveće dine Wydma Lacka na sjever dok miris morske trave i zvuk valova postaje svakim korakom sve jači. Uski niz borova odvaja pješčane dine nepregledne pješčane plaže koja se prostire stotinama kilometara na istok i zapad, tek povremeno ispresijecana ušćima rijeka i umjetno stvorenim lukama. Vjetar je gotovo uvijek snažan na Baltičkoj obali dok se valovi stalno lome na pješčanom žalu. Nažalost, more je rijetko ugodno toplo za kupanje ali unatoč tome tijekom ljeta milijuni turista iz Poljske i Njemačke posjećuju ovo područje. Ja ipak radije dođem u proljeće ili jesen, kad je prehladno za sunčanje ali je ipak još uvijek dovoljno ugodno za šetnju uz plažu, nepreglednim pješčanim žalom, sakupljajući brojne školjke koje more izbacuje na obalu, uz stalno kreštanje galebova koji oportunistički oblijeću obalu tražeći morske organizme koji nisu uspjeli oduprijeti se sili valova te su iz dubina Baltika izbačeni na pješčanu obalu.

Cijelim parkom proteže se oko 140 kilometara pješačkih staza dostupnih za svakoga. Većina staza prolazi kroz šumu, dobro su uređene i održavane. Park je također ispresijecan biciklističkim stazama, također kroz njega prolazi i Eurovelo 10 baltička ruta. Nekoliko lijepo uređenih turističkih osmatračnica prvenstveno je namijenjeno za promatranje krajolika ali su također i popularne za ornitologe. U parku se pojavljuje gotovo tristo različitih vrsta ptica i posebno je važno mjesto na ruti ptica selica tijekom sezone seobe.

some_alt
staza prema Baltiku

Ukoliko ne želite hodati od ulaza u park do pješanih dina (oko pet kilometra), moguće je tu udaljenost skratiti električnim busevima ili tijekom ljetne sezone malom brodicom preko Lebskog jezera. Brodići i busevi kreću sa ulaza u nacionalni park, pored resotrana Karczma Slowinska Wydma (gdje se nalazi i glavni parking uz ulaz u nacionalni park) i dolaze u samo podnožje Wydme Lacke. Ipak ukoliko imate kondicije, svakako prođite pješice ovaj dio (oko sat vremena laganog hoda, ravni teren). Prekrasna borova šuma toliko će vas obuzeti da ćete ostati iznenađeni kad se pred vama odjednom stvori prava pravcata pješčana dina.

Za povratak preporučujem šetnju uz plažu, ako to vjetar dopušta.

Kako doći

some_alt
beskonačne baltičke plaže

Gradić Łeba koji se nalazi na istočnom ulazu u nacionalni park najpopularnije je polazište za posjete parku. Vlakovi do Łebe dolaze isključivo tijekom ljetne sezone (tijekom školskih praznika u Poljskoj). Izvan sezone, najbliža željeznička stanica je Lebork.

Iz Leborka do Łebe možemo putovati minibusima i autobusima pri čemu vožnja traje otprilike 40 minuta.

Izvan ljetne sezone većina posjetitelja ipak dolazi svojim vozilima. S druge strane, tijekom ljetne sezone prevelike gužve otežavaju parkiranje i preporučuje se doći javnim prijevozom.

Kada doći

Svaka sezona u Slowinskom nacionalnom parku nudi svoju karakterističnu atmosferu. Ipak najljepše vrijeme za posjetu je kasno proljeće ili rana jesen, kada nema velikih gužvi a temperature su i dalje ugodne za šetnju i uživanje u suncu.

Gdje jesti

Pored ulaza u park u selu Rabka pored Łebe nalazi se veoma dobar i povoljan restoran koji nudi domaće specijalitete i brojna druga jela. Posebno su popularni domaći kašubski specijaliteti. Brojni drugi restorani otvoreni su u gradiću Łeba.

Smještaj

Łeba je u pravom smislu riječi turističko mjesto. Tijekom zime ima tek nekoliko tisuća stanovnika dok se tijekom ljetne sezone u gradić slijeva na desetke tisuća turista iz Poljske i Njemačke. Cijene smještaja stoga veoma variraju ovisno o sezoni.

Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.

Booking.com

objavljeno: 2021-05-04Pratite nas:Aktualno:

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Krf iz Zagreba za 27 eura povratno

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratnoPovezano:

Poznanj iz Zadra od 18 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Poznanj iz Pule za 18 eura povratno

Zima u Tatrama

Malbork

Ekspedicija 500 km stazom Beskida

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Najbolje od Gorskog kotara


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: