Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Skijanje za svačiji budžet

tekst: Peter Polić


Jahorina

some_alt
staza na Jahorini

Iako se na pomisao na olimpijska skijališta prvo pomišlja na razna mondena skijališta u Austriji, Švicarskoj i Italiji, jedno je često zanemarivano skijalište sa sasvim druge strane hrvatskih granica, i to u središtu Bosne, samo tridesetak kilometara od Sarajeva. Tamo se nalazi Jahorina, planina koja pripada Dinarskom planinskom lancu. Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom.

Prema mnogima ovo je jedna od najboljih planina za skijanje, koja se odlikuje odličnom konfiguracijom terena, vrlo kvalitetnim snijegom, pogodnom klimom, blagim padinama (Rajska dolina) te ukupno dvadeset kilometara skijaških staza. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od listopada do kraja svibnja. Iako je tijekom rata bila jedno od vojnih uporišta, u novije je vrijeme sasvim obnovljena i može se pronaći obilje sadržaja za sve kategorije skijaša. Cijene hrane i pića nešto su više nego u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i dalje su itekako pristupačne za skijališta. Cijena dnevnog ski passa je 145 kuna, tjednog 810 kuna. Detaljniji popis cijena možete pronaći OVDJE

Skijalište je dobro opremljeno žičarama te stoga nije teško doći s jednog kraja skijališta na drugi. Popularno je također i zbog noćnog skijanja te panorame Sarajeva. Osim skijanja, tijekom zimskog razdoblja moguće je okušati se i u zimskim planinarenjima, vožnji motornim sanjkama te drugim aktivnostima u snijegu. Za goste koji se u periodu od 20.12. - 20.01. nađu na odmoru, ili u posjeti Sarajevu, te ondje požele skijati, za put na Jahorinu osiguran je organizirani autobusni prijevoz Sarajevo - Pale - Jahorina. Linija će prometovati 2 puta dnevno.

Vrijedi također spomenuti i druga, manje poznata skijališta u Bosni, kao što je Bjelašnica, Kupres - Stožer, Igman, Rujište i Raduša koja također imaju odličnu ponudu te pristupačne cijene.


Kopaonik, Srbija
some_alt
skijalište Kopaonik

Dok je Bosna već donekle postala poznata domaćim skijašima po svojim skijalištima, skijanje u Srbiji i dalje zvuči mnogima neobično. Ipak Kopaonik, najveći skijaški centar u Srbiji i nedvojbeno jedan od najljepših centara u istočnoj Europi prostire se na jednoj od najljepših planina balkanskog poluotoka. Kopaonik posjeduje i nevjerojatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih dana i oko 160 dana pod snježnim pokrivačem tokom godine. Također ima i jedan od najmodernijih sustava žičara u istočnoj Europi.

Vrhunski uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik pružaju poseban doživljaj svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti i čine boravak na Kopaoniku nezaboravnim. Skijaški centar Kopaonik posjeduje oko 55 kilometara staza uređenih za alpsko skijanje i 12 kilometara staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvjetljena staza "Malo Jezero". Osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike, koji tek namjeravaju započeti sa svojim skijaškim koracima te tek steći skijaško umijeće, postoji osiguran prostor "ski vrtića" sa pokretnom trakom i karuselom koji olakšava učenje temeljnih skijaških vještina. Skijaški centar Kopaonik posjeduje i uređen snow-board park, na kome se također i organiziraju mnoga natjecanja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Sve staze su veoma dobro povezane sustavom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 32.000 skijaša na sat. Smatra se kako su žičare u Kopaoniku jedne od najboljih i najmodernijih u čitavoj Europi. U obližnjem naselju se također tijekom cijele godine održavaju razna zbivanja, koncerti i veoma aktivan noćni život. Za neke će to biti upozorenje, za druge pak preporuka - Kopaonik jest popularno odredište za ljubitelje turbofolka.

Cijena ski passa za jedan dan jest 145 kuna, dok je tjedni ski pass 516 kuna. Sve cijene možete pronaći OVDJE
some_alt
Popova Šapka, Makedonija

some_alt
skijalište Popova Šapka

Još južnije od Kopaonika i Srbije smješteno je još jedno veoma zanimljivo skijalište koje se također nekada nalazilo u istoj državi sa nama. Na obroncima divlje i veoma lijepe Šar-planine smjestila se Popova šapka, nekada veoma popularno skijalište u Jugoslaviji, zatim dugi niz godina zaboravljena, da bi posljednjih godina doživjela svoju renesansu. Većina skijališta se nalazi na visini od 1700 metara, no najviši vrh se proteže preko 2500 metara.

Centar raspolaže sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 kilometara, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosječnom brzinom od 3 m/s. Nekadašnja gondola, dužine 7 kilometara, koja je išla od Tetova do Popove Šapke od 2001. godine nažalost nije u funkciji.

Glavna karakteristika Popove Šapke je slično kao i kod Kopaonika veliki broj sunčanih dana tokom skijaške sezone, ali i velika količina snježnog pokrivača. Odredište je posebno popularno za skijaše koji vole skijati freeride. Velika površina planine koja nije pretvorena u skijaške staze, a koja je ipak pogodna za skijanje idealna je za ovaj oblik skijanja.

To su prepoznali i organizatori, pa su posljednjih godina počeli organizirati posebne izlete za skijaše željne ovakvog adrenalinskog provoda. Svakodnevno se po dvadesetak skijaša freeridera prevozi posebno konstruiranim ratrakom sa zatvorenim kabinskim prostorom na vrh Ceripašine na visinu od 2610 metara odakle se po netaknutom snijegu skijaši spuštaju i više od tisuću metara nadmorske visine. Zanimljivost je i raznolikost okoliša, prvi dio terena jest bez ikakvog drveća, dok se u drugom dijelu polako pojavljuju drveća i polako prelaze u šumoviti teren.

Smještaj u Borovoj šapki moguć je u planinarskim domovima, nekoliko odmarališta te u nekom od više hotela, među kojima najznačajniji i najveći su hotel Popova Šapka i hotel Slavija koji su i dalje u društvenom vlasništvu i mogu prihvatiti veliki broj turista. Za pripremanje ski staza ski centar u svom voznom parku posjeduje tri ratraka tipa Pisten Bully. Iako se nalazi tek jedan supermarket i tek nekoliko kafića u sklopu skijaškog naselja, cijenama su itekako pristupačni, u skladu sa ostatkom Balkana. Cijene smještaja kreću se od sedamdesetak kuna, dok je cijena ski passa za jedan dan oko 90 kuna, dok je tjedna cijena ski passa 480 kuna.

some_alt

Jasna, Slovačka

some_alt
cross-country staza na Jasni

Slovačka skijališta također kao i Jahorina u posljednje vrijeme privlače sve više skijaša. Brdoviti predio Tatra koji se proteže uz granicu sa Poljskom nudi širok spektar mogućnosti za skijaše i za snowboardere. Jedno od najpopularnijih odredišta je pri tome Jasna, ski resort smješten uz planinski vrh Chopak, koje je zahvaljujući modernoj mreži skijališta i žičara sve bliže ponudi austrijskih i francuskih alpskih skijališta. Ove godine otvorena je nova žičara koja olakšava pristup samoj planini.

Zahvaljujući gotovo tisuću metara padine i gustoj šumi koja pokriva planinu između staza, Jasna je također veoma popularna među freeride skijašima te snowboaderima. Također, Jasna je popularna za zimsko planinarenje, razne oblike adrenalinskog skijanja i snowboarda, sanjkanje i cross-country skijanje. Cijena ski-passa za jedan dan je 28 eura, dok je za sedam dana 147 eura. Najam opreme jest 20 eura po danu. Prednost Slovačke su i relativno niske cijene hrane i pića, iako ne toliko unutar samoga resorta Jasna, koliko je to primjerice u obližnjem gradiću Liptovsky Mikulas. Više o cijenama možete pronaći OVDJE.

some_alt
Spindleruv Mlyn, Češka Republika

some_alt
skijanje u Spindleruvu Mlinu

Spindleruv Mlyn najlakše se može opisati kao češku verziju slovačkog skijališta Jasna. Funkcionalnost skijališta je veoma slična kao i njihova ponuda. Također se položaj skijališta nalazi u blizini granice sa Poljskom, iako nešto zapadnije, pa se stoga ne nalazi u visokim Tatrama već u nešto nižem planinskom masivu Krakonoše.

Skijalište se prostire na nadmorskoj visini od 740 - 1310 metara, te se rasprostire kroz dvadeset i pet kilometara skijaških staza od kojih ih je 95% pokriveno snježnim topovima koji osiguravaju kvalitetan snijeg tijekom cijele godine. Također se ovdje nalazi stotinjak kilometara staza za cross country skijanje i skijaško trčanje koje se svakodnevno obnavljaju i održavaju, te staze za snowboard i ostale aktivnosti na snijegu. Zahvaljujući položaju i klimi, ovaj oblik zimskih aktivnosti moguć je čak pet mjeseci tijekom godine. Odredište je popularno i za zimsko planinarenje, iako je visina planina niža nego u drugim opisanim središtima. Posebna atrakcija jest staza za bob koja je otvorena tijekom čitave godine, a koja se prostire na dužini od 1400 metara. Snowboardere željne adrenalina pak posebno privlači snowboarder park te halfpipe staza.

Smještaj u Spindleruvom Mlynu jest relativno jeftin, može se pronaći noćenje već od 7 eura, no isto tako se mogu pronaći i kvalitetni elitni hotelski kapaciteti u hotelima sa pet zvjezdica. Također se u istoimenom naselju održavaju razne priredbe, koncerti i slično tijekom skijaške sezone. Odredište jest popularna destinacija za aktivan odmor tijekom čitave godine. Ski pass za jedan dan jest 166 kuna, dok je za cijeli tjedan 915 kuna. Cijene su nešto veće tijekom glavne sezone. Više o cijenama možete pronaći OVDJE.

some_altPoiana Brasov, Rumunjska
some_alt
freeride skijanje u Poiani

Najpoznatije rumunjsko skijalište posebno je obnovljeno pred zimske igre mladih 2013. godine kada su se ovdje odvijala natjecanja u brzom klizanju, umjetničkom klizanju i alpskom skijanju. Pri tome je i proširena mreža skijaških staza, koja sada iznosi 23.9 kilometara a obnovljen je i sustav žičara.

S obzirom da u prosjeku snijeg na skijalištu traje oko 120 dana u godini, skijanje je moguće od sredine studenoga do sredine ožujka, iako se često može skijati i ranije odnosno kasnije. Većina skijališta smješteno je na oko tisuću metara nadmorske visine, a najviše elevacija jest na 1799 metara.

U sklopu skijališta nalaze se razni hoteli i restorani, koji uglavnom ugošćuju strane posjetitelje. Najpoznatiji restorani su Sura dacilor i Coliba Haiducilor, u kojima su cijene više nego u ostatku rumunjske ali i dalje pristupačne. Tu se nalazi i noćni klub Capra Neagra, gdje se uglavnom pušta dance i europski pop. Jedna od atrakcija skijališta jest i autohtono začinjeno alkoholno piće tuica, a naravno često se poslužuje i kuhano vino. Cijena ski passa za jedan dan je oko 240 kuna, dok je četverodnevni ski pass 655 kuna. Više o cijenama možete pronaći OVDJE.

some_alt


Borovets, Bugarska

some_alt
skijalište Borovetz

Uz već navedena skijališta u Srbiji, BiH te Makedoniji, još je jedno zanimljivo skijalište na Balkanu, a nalazi se u Bugarskoj, Borovets. Smješten na sjeveru planina Rila, Borovets je veoma popularno bugarsko skijalište uglavnom na visini od 1300 metara, a nalazi se pod najvišim vrhom Balkana, Musalom (2925 metara). Skijaška sezona obično traje od sredine prosinca do sredine travnja.

Ukupno se nalazi 58 kilometara staza, koje su podijeljene u tri skupine. Najviša točka sa koje počinje skijanje nalazi se na 2250 metara. S obzirom da je tijekom zime visina snijega često oko dva metra, Borovets je također odlična destinacija za freestyle skijaše i snowboardere. Također je moguće i noćno skijanje na osvijetljenoj stazi.

Tvrtka Borosport upravlja skijaškim stazama te stazama za skijaško trčanje (ukupno 35 kilometara staze), te pri tome osigurava pokrivenost skijališta snijegom zahvaljujući topovima, upravlja sustavom žičara i popratnim sadržajima. Također upravlja i biatlon centrom koji je najveći na Balkanu.

Spomenimo i kako je Borovets jedno od najstarijih skijališta u istočnoj Europi, osnovano je još 1896. godine a nedavno je sustav žičara obnovljen i moderniziran. Ukupan kapacitet svih žičara je 8150 skijaša po satu. Cijena dnevnog ski passa je 214 kuna, a tjednog ski passa je 1115 kuna. Tijekom vikenda cijena ski passa jest 128 kuna, jer se pokušava motivirati što više Bugara da dolaze na skijanje tijekom neradnih dana. Više informacija o cijenama pronađite OVDJE.

some_alt

objavljeno: 2018-01-10Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Velika tura božićnim sajmovima za 609 kuna

Wizzair akcija: 50% povoljnija druga karta

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Maraton i Sjeverna Koreja

Zima u Salzburgu

Video: Zimski vodič za BledPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti