Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Najbolje plaže Malte

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
plaža na Malti

Smještena u središtu Mediterana Malta je jedna od najboljih destinacija za zaljubljenike mora i plaže, a blaga klima omogućava sezonu kupanja od ožujka do studenoga, što Maltu čini idealnom destinacijom u predsezoni i posezoni, kada su i cijene niže, a temperature u našim krajevima su već odavno za duge rukave. Malteško otočje nalazi se nedaleko od Sicilije (Italija), te manje od 300 km od obale Afrike zahvaljujući čemu ima jedinstvenu mikroklimu. Unatoč tome što je Malta sa svojih nešto manje od pola milijuna stanovnika s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, Malta ima obilje predivnih plaža te prirodnih obalnih ljepota. U nastavku Vam predstavljamo osam najzanimljivijih plaža na Malti, koje također možete vidjeti i u videu koji smo priložili ovome članku.Golden bay

Ovaj je zaljev postao svjetski popularan kada se snimao film Troy, jer su se upravo ovdje antičke lađe Ahileja i njegovih drugova iskrcavale pred juriš na zidine Troje. Svakako je jedno od najljepših mjesta za kupanje na otoku, sa pješčanom plažom, suncobranima, igralištem za odbojku na pijesku i još mnogo toga. Kafić koji se nalazi uz sami zaljev ima prihvatljive cijene. Treba ipak imati na umu kako se zaljev nalazi na strani otoka koja je izložena strujama, pa je potreban oprez pri plivanju prema otvorenom moru. Neposredno kraj Golden Baya nalazi se i Ghan Tuliefa bay, još jedan veoma lijep zaljev sa sličnom pješčanom plažom.

Gnejna bay

Ponešto teže dostupan zaljev kojeg uvelike koristi domaće stanovništvo odličan je izbor ukoliko je previše kupača na plažama u Golden Bay zaljevu. Također se odlikuje pješčanom plažom ali je okružen stjenovitom obalom sa veoma zanimljivim morfološkim formacijama. Također u ovome zaljevu moguće je iznajmiti pedalinu te kajak koji je odličan za razgledavanje otoka. Postoji i šetnica od nekoliko kilometara od Gnejna bay do Golden Bay.

some_alt
Gnejna bay
some_alt
Golden bay

Mellieha Bay

Mellieha je gradić smješten na dijelu otoka uz zaljev u kojem se more najdublje uvuklo u kopno, čineći tako otok gotovo prepolovljenim. Uslijed toga more je veoma mirno pa je dugačka pješčana plaža odlično odredište za obitelji i djecu. Također more je veoma plitko pa je idealno za zaljubljenike loptanja u vodi na pijesku, ali i za kupanje neplivačima. Uz samu plažu se nalazi nekoliko hotela, kafića i restorana. Na plaži su raspoložive ležaljke, suncobrani i ostala oprema neophodna zaljubljenicima u sunce i more. Također je moguće unajmiti jet-ski, pedalinu i slično.

Armier bay

Armier bay ima dvije pješčane plaže, veliku i malu koje su poznate po kristalnoj čistoći mora i plavome odsjaju na površini. Sa zaljeva se pruža pogled prema otoku Cominu koji je poznat po upravo takvoj boji mora. Zaljev je veoma dobro zaklonjen od vjetrova pa je popularno sidrište za jedrilice i jahte, dok se uz plažu nalazi i pristanište koje koriste domaćini. S obzirom da je relativno udaljen od glavnih lokacija na Malti, čak i u najvećoj sezoni ovaj zaljev ima ponešto manje posjetitelja. Zbog bistrine mora zanimljiva je i snorkeling destinacija. Isto tako u hladnijim mjesecima područje oko zaljeva odlično je za ljubitelje dugih hodanja i lijepih pogleda.

St. George's bay

Upravo suprotno od Armier baya, plaža u zaljevu St. George je redovito popunjena do te razine da je gotovo nemoguće pronaći dovoljno prostora za postavljanje ručnika. Okružen hotelima, kafićima, restoranima i glavnim središtem noćnog života, Paceville, plaže su pune 24 sata tijekom ljeta. Ukoliko volite gužve na plažama, posebice veliki broj mladih onda je ovo najbolji izbor za vas. U blizini se nalazi i nekoliko dobrih škola ronjenja kao i razne druge atrakcije.

some_alt
Mellieha bay
some_alt
St. George's bay


Ramla l-hamra

Ono što je Golden bay za otok Maltu je to je Ramla za drugi najveći otok ove državice, Gozo. Boja finog pijeska zaista podsjeća na zlato, dok je more kristalno čisto. Kako je otok Gozo redovito manje posjećen od glavnog otoka Malte, tako je i ovdje puno manje gostiju nego kod glavnih konkurentskih plaža na Malti. Plaža je smještena u malenom zaljevu koji je okružen sa brdima, a nastao je uslijed djelovanja povremenog potoka koji teče tijekom rijetkih kišnih razdoblja. Nedaleko od plaže nalazi se i pećina koja je konkurencija pećini na našem otoku Mljetu - naime prema vjerovanju Maltežana upravo je ovdje Odisej susreo nimfu Kalipso, što se stanovnici našeg južnodalmatinskog otoka svakako neće složiti.

Azure window i Blue hole

Azure window vjerojatno je jedan od neprepoznatljivijih prirodnih fenomena Malte. Ovaj prirodni luk nastao djelovanjem valova na stjenovitu sjevernu obalu otoka Gozo nije jedinstven u svijetu, ali je nedvojbeno jedan od najvećih prirodnih lukova na svijetu. Nastao je tijekom urušavanja vapnenačkih stijena podvodne spilje a nažalost uslijed djelovanja mora nastavlja se urušavati te će jednom nestati. Uz sami Azure window nalazi se Blue hole, odnosno velika podvodna spilja koja daje karakterističnu tamnu plavu boju dubine, dok se oko rupe nalazi more dubine od tek jedan do dva metra. Kako su tragovi nekadašnje podvodne spilje se zadržali, Blue hole je zapravo prirodan bazen. Ovaj je lokalitet korišten prilikom snimanja popularne serije Games of Thrones.

some_alt
Ramla L-hamra
some_alt
Blue hole

Blue Lagoon

some_alt
plaža na Malti

Svakako najpopularnija plaža jest Blue Lagoon, smještena na otoku Comino. Plitko pjeskom pokriveno dno između otoka Comino i manjeg otočića Cominoto zajedno sa nekoliko obližnjih hridi stvara prirodnu lagunu koja se čarobno plavi dok se zrake sunčeve svjetlosti lome u vodi. Do otočića Cominota moguće je doći plivajući ali isto tako i hodajući po dnu, uslijed plitkog mora u laguni. Otočić je posebno zanimljiv svojim podzemnim tunelom kojim je prepolovljen na pola, a kroz koji je moguće plivati prema drugoj strani otoka. Plava laguna popularna je osim kupačima i ljubiteljima snorkelinga, roniocima, jedriličarima na dasci i mnogim drugim rekreativcima. Osim navedenih osam lokaliteta na Malti postoji i čitav niz drugih lijepih plaža i zaljeva, pa stoga ukoliko posjećujete otok iskoristite priliku i istražite i druge lokalitete. Isto tako, preporučamo naš vodič za snorkeling na Malti koji možete pronaći OVDJE.


Video

Kako doći

Zahvaljujući niskotarifnim prijevoznicima poput Ryanaira i Wizzaira, do Malte se može doći već za nekoliko desetaka eura. Nama najbliže zračne luke su Budimpešta i Venecija (Treviso). Osim zrakoplovima na otočje je moguće doći i trajektom sa Sicilije. Iako je prošlih godina bilo više veza Malte i kopna, jedina pouzdana poveznica je Virtuferries. Više informacija o prijevozu u Malti i drugim informacijama o državi potražite OVDJE.

Smještaj

Kako je Malta relativno maleni otok, preporučujemo Vam smještajne kapacitete neovisno o tome koju plažu odlučite koristiti, jer Malta ima povoljan i pouzdan gradski prijevoz, te ne bi trebalo predstavljati nikakav problem putovati cijelim otočjem, a uštede su značajne. U nastavku vam donosimo naš izbor najboljeg smještaja na Malti. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb.

Sprachcaffe International
ocjena posjetitelja: 7,3/10

Najjeftinija cijena smještaja. besplatan wi-fi, bazen i restoran u hostelu

77 kuna
Hibernia Residence and hostel
ocjena posjetitelja: 7.8/10

Veoma dobar hostel sa doručkom i mnogim pratećim sadržajima.

86 kuna
Boyers house
Ocjena posjetitelja:7,7/10

još jedan dobar hostel sa wi-fi, bazenom i velikom terasom, doručak uključen

92 kune

Burlington Apartments
Ocjena posjetitelja:5,2/10

najpovoljniji izbor za dvokrevetnu sobu

92 kune
Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-03-09Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Malta iz Zagreba za 20 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Malta iz Venecije od 36 eura povratno

Malta iz Venecije za 30 eura povratno

Malta iz Beograda za 35 eura povratno

Gozo coastal walk

Valletta

Malta: Sve što trebate znati

Krapanj

Najljepše plaže Paga

Slowinski nacionalni parkPogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj