Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Kajakom na more

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
kajakom na Dugom otoku

Pojam aktivni odmor postaje sve popularniji i srećom sve više i naše destinacije prepoznaju potencijal koji nudi aktivni odmor posebice za produženje turističke karijere, s obzirom na činjenicu kako su naši brdoviti otoci i razvedena obala idealni za čitav niz sportskih i drugih aktivnosti kojima se može baviti i izvan glavne turističke sezone, pa tako nude značajni potencijal za predsezonu i posezonu. I dok se biciklizam, pješačenje i planinarenje stavljaju u prvi plan, zbog globalne popularnosti tih aktivnosti ali i činjenice kako bavljenje tim aktivnostima ne ovisi o toplini mora, veslanje kajakom polako ali sigurno postaje sve popularnija sportska aktivnost tijekom ljetovanja, bez privlačnih turističkih letaka, reklama i čitavog niza manifestacija koje naglašavaju potencijal ove itekako zdrave i zanimljive aktivnosti na moru.


Kajakarenje je sport pri kojem se veslač kreće vodenom površinom pomoću vesla na plovilu koje se naziva kajak. Koristi se jedno veslo, kao i kod kanua, s razlikom što veslo ima dvije lopatice te se vesla naizmjeničnim pokretima lijeve i desne strane, dok kanu ima jednu lopaticu kojom se vesla u klečećem položaju prenošenjem lopatice vesla s jedne na drugu stranu. Treba napomenuti kako kajaci nisu novost na našem moru: postoje tu već dosta dugi niz godina, samo što smo ih ranije nazivali sandoline. Zapravo, sandolina je tip kajaka prilagođen jednostavnom veslanju morem i poprilično stabilan no s druge strane sporiji tip od drugih vrsta kajaka te koji se razlikuje od suvremenih kajaka prvenstveno po tome što je polietilenski materijal mogao potonuti, dok su današnji kajaci najčešće nepotopljivi. Danas je prisutan veoma velik broj različitih kajaka ovisno o njihovoj konstrukciji i namjeni, od riječnih kajaka za divlje vode, jednostavnih jezerskih kajaka za ribarenje do kajaka namijenjenih za hladna ili topla mora. U posljednje vrijeme radi svoje prenosivosti postali su sve popularniji kajaci na napuhavanje koji polako ali sigurno se zahvaljujući sve boljim izvedbama pretvaraju od kajakolikih luftmadraca u kvalitetne, brze i ekonomične kajake koje je veoma lako prenositi.

Jadransko more i kajaci

some_alt
kajakom oko Ilovika

Jadran je prema mnogima idealno more za kajakarenje. Veliki broj otoka, otočića i uvala nudi nebrojene mogućnosti za istraživanje i koliko god puta otisnete se kajakom na more, uvijek ćete pronaći nešto novo. Prednost u odnosu na razna druga plovila kod kajaka jest u tome što možete ući i u najpliće uvale te ukoliko je more dovoljno mirno, veslati uz same stijene ili obalu. Uz to, tijekom ljetnih mjeseci, ali i kasnog proljeća i rane jeseni, temperatura mora je ugodna za kupanje i kajakarenje. Ipak treba imati na umu kako Jadran nije uvijek sasvim siguran: vjetrovi poput bure i juga mogu itekako biti opasni, kao i snažne morske struje ukoliko niste u dovoljno dobroj kondiciji za veslanje po njima pa pristupajte kajakarenju s oprezom.

Hrvatsko zakonodavstvo određuje kako nije dopušteno kajakom udaljiti se više od 500 metara od obale ili otoka. Iskusnim kajakašima ovakvo ograničenje je u praksi vjerojatno i smiješno, jer se i sa malo iskustva mogu bez problema prijeći udaljenosti od nekoliko kilometara otvorenog mora, no uzevši u obzir općenito broj nezgoda koje se događaju na Jadranu zbog neopreznih nautičara ili kupača, zakonsko ograničenje je sasvim opravdano i toplo preporučujemo ga poštivati. Osim toga, na značajnom broju otoka i otočića itekako ćete moći isprobati i "island hopping" poštivajući ograničenje, jer su često morski prolazi manji od kilometra, što znači da ste u svakom trenutku barem petsto metara od jedne ili druge obale.

Kako početi?

some_alt
otkrivanje skrivene plaže na otoku Krku

Potpuni ste početnik, sviđa vam se ideja kajakarenja, što sad? Prije svega, svakako potražite jedan od mnogih obrta za iznajmljivanje kajaka. Tako ćete imati prilike isprobati kvalitetne, prilagođene kajake za more i vidjeti koliko se dobro snalazite. Svakako prilagodite početne avanture svojem iskustvu i sposobnostima. Kao što prvi koraci planinarstva ne smiju uključivati penjanje na Mt. Everest, tako ni prvi zaveslaji kajakom ne bi smjeli uključivati izlet do Ancone ili Barija sa naše obale. Štoviše, čak nemojte odmah ići ni do "onog otoka tamo preko", iako je blizu. Sasvim lijepo i ugodno iskustvo biti će zaputiti se uz obalu, prateći razvedene obale Jadrana koliko god je to moguće i ostati u situaciji da ukoliko bilo što pođe po zlu možete za tek minutu ili dvije plivanja pronaći spas na kopnu. S iskustvom sve više ćete upoznavati i zakonitosti veslanja morem, utjecaj valova ali ponajviše svoje vlastite sposobnosti i ograničenja i tome prilagođavati sljedeće ture. Ukoliko Vam se svidi kajakarenje, trgovine poput Decathlona nude veoma povoljne kajake iznimne kvalitete (ali i one još povoljnije nešto slabije kvalitete koji također nisu loši ako ne planirate više od pola sata do sat veslanja tijekom ljetnog odmora kako bi došli "do one tamo plaže" kamo većina kupača ne može doći). Naravno, kao i kod svakog sporta, vrijedi zlatno pravilo, izbjegavajte "too much too fast", odnosno prebrzo raditi previše. Iako su ozljede kod rekreativnog kajakarenja veoma rijetke te se smatra jednim od najboljih aerobnih aktivnosti koncentriranih na gornji dio tijela, sigurno ne želite provesti ostatak godišnjeg odmora sa upalom mišića ili nekom ozbiljnijom ozljedom koja će i podizanje zaslužene krigle piva navečer učiniti zahtjevnim.

Gdje kajakariti na Jadranu?

some_alt
kajakaši pod dubrovačkim stijenama

Teško je izdvojiti jedno područje i mjesto kao najljepše na Jadranu za kajakarenje kad imamo toliko otočića, hridi, uvalica i zaljeva koje naprosto očaravaju svojom ljepotom. Očekivano, prema mišljenju većine stranih turista najpopularnija i najljepša tura kajakarenja je oko dubrovačkih zidina, nudeći sasvim drugačiju perspektivu pogleda na ovaj povijesni biser Jadrana. Nedaleko od Dubrovnika također je svakako vrijedno kajakom obići otočje Elafita, prave bisere južne Dalmacije.

Pročitajte i naš Vodič kroz Elafite

Nacionalni park Kornati te nacionalni park Mljet također su veoma popularne destinacije za kajakaše. Zbog prekrasne prirode i velikog broja otočića i zaljeva, to su svakako sa razlogom. Unutarnja jezera na Mljetu zahvaljujući zaštićenoj poziciji nude mogućnost kajakarenja i sasvim neiskusnim kajakašima te su često odgovorni za ljubav na prvi pogled u ovaj sport. S druge strane labirint Kornata pravi je raj za sve koji žele još dublje istražiti ovaj nacionalni park.

Pročitajte i naš Vodič za otok Mljet

Osobno ipak kao najljepše mjesto za kajakarenje izdvajam park prirode Telašćica. Ova prekrasna duboka uvala na samome jugu Dugog otoka idealno je zaklonjena od vanjskih vjetrova te omogućuje posjetu svakome, bez obzira na znanje i iskustvo. Također, dužina uvale omogućuje kružne ture ovisno o tome koliko ste spretni u veslanju te koliko vremena želite provesti veslajući, a koliko u uživanju netaknute prirode mora i šume. Nekoliko malih, gotovo pravilno okruglih otočića u zaljevu samo pojačavaju bajkovitost doživljaja veslanja Telašćicom.

Pročitajte i naš Vodič za Dugi otok

Ukoliko Vam je draži ili barem bliži sjeverni Jadran, svakako je odlična ideja otok Lošinj sa veoma razvedenom obalom i velikim brojem malih zaljeva i uvalica, posebice oko grada Lošinja. Također, južna obala Cresa oko Punta Križa pravi je mali raj za zaljubljenike u morsko kajakarenje. Napomenimo kako za prolazak kroz Osorski kanal, ispod mosta u Osoru treba itekako upotrijebiti snagu ukoliko idete protiv morske struje koja je ovdje toliko jaka da ponekad podsjeća na riječni brzac.

Pročitajte i naš Vodič za otok Cres

Višednevne kajakaške ture

some_alt
kajakom oko Cresa

Spomenimo i sve popularnije višednevne ture oko većih otoka poput Krka, Raba, Cresa, Visa ili Hvara, pri čemu je ponekad potrebno i više od tjedan dana za obići cijele otoke te upoznati sve njihove obale i skrivene plaže. Ovakve ture dostupne su putem specijaliziranih agencija koje se brinu za vodiče te svu potrebnu logistiku koja prati ovakav pothvat, ali isto tako je i sve veći broj individualaca koji se odlučuju na samostalne male ekspedicije. Naravno, ovakvi su pothvati zahtjevni i nikako ih ne pokušavajte ukoliko nemate dovoljno iskustva u kajakarenju i višednevnom naporu veslanjem. Postoji dovoljno manjih i itekako atraktivnih otoka u zaštićenim uvalicama i zaljevima koje ćete moći proći bez problema čak i ako niste veoma iskusan kajakaš.

Bez obzira odlučite li se veslati samo sat vremena da pogledate što se krije tamo iza onog rta, odlučite se na cjelodnevno istraživanje okolice kajakom ili višednevne ture, prilagodite svoje želje svojim mogućnostima i sposobnostima te učinite svoj izlet lijepim i ugodnim iskustvom. I svakako pratite vremensku prognozu i shvaćajte je ozbiljno. Ukoliko postoji samo mogućnost neverina ili bure, radije ostavite svoj kajak na suhome. More i otoci ostati će tu još puno duže nego ćemo ostati mi i uvijek možete doći ponovno kada će prognoza jamčiti idealne uvjete. Život je samo jedan, učinomo ga dugim, lijepim i zabavnim.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-08-14Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Besplatno biciklom na vlak!

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Rijeka uvodi prigradsku željeznicu

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Najljepši dvorci Hrvatske

Jezera Gorskog Kotara

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Zelenortska Republika: potpuni vodič

JordanPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti