Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Bohemijska Švicarska nacionalni park

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Pravcicka brana

Naša planeta nudi toliko bajkovitih mjesta za koja je teško povjerovati da su stvarna sve dok se zaista ih ne vidi uživo. Nije stoga začuđujuće što se filmovi znanstvene fantastike snimaju diljem svijeta na lokacijama koje vjerno reproduciraju fantastičnu stvarnost bez previše efekata. Sjećate se filma "Kronike iz Narnije" i magičnog zimskog krajolika sa nevjerojatnim stijenama, prirodnim lukovima i prirodnim skulpturama? Taj magičan krajolik zapravo je itekako stvaran i nalazi se samo dva sata vožnje od Praga, u Bohemijskoj Švicarskoj.


Bohemijska Švicarska i Saksonska Švicarska koja se nalazi s njemačke strane granice pogranični su nacionalni parkovi koji nemaju ništa zajedničko sa državom Švicarskom, ali prema svojim prirodnim ljepotama itekako podsjećaju na tu prekrasnu alpsku državu. Uzvisine ovdje nisu ni približno visoke kao u vječno neutralnoj državi bankarstva, preciznih satova i šupljikavog sira, ali prekrasne prirodne formacije stvorene djelovanjem vjetra, sunca i kiše u kamenim stijenama s istočne strane obale rijeke Labe opravdavaju takve usporedbe. Samo ime Bohemijske Švicarske razvio se u 18. stoljeću kao produžetak Saksonske Švicarske, dijela pješčanih planina uz Elbu koji se nastavlja u Njemačkoj. Ime je nastalo zahvaljujući švicarskim umjetnicima Adrianu Zinggu i Antonu Graffu, koji su promatrajući geografiju sjeverne Češke i pogranične Saske prisjećali se svoje domovine.

some_alt
tipične kamene formacije u nacionalnom parku

Kao relativno mladi nacionalni park (osnovan je 2000. godine, iako je područje pod zaštitom od 1972. godine), Bohemijska Švicarska je veoma dobro očuvana u prirodnom smislu te pruža pravi doživljaj bajkovite divljine, dok u isto vrijeme planinarske i pješačke staze su dovoljno dobro razvijene i označene da kretanje po parku ne predstavlja nikakav problem čak ni početnicima. S druge strane granice, u Saskoj Švicarskoj koja je nacionalni park deset godina duže infrastruktura je na visokoj razini ali pomalo nedostaje iskonskog doživljaja netaknute prirode pa stoga sve više Nijemaca radije odlazi kod češkog susjeda nego u svoj vlastiti (i značajno manji) nacionalni park.

Pročitaj i naš VODIČ KROZ PRAG

Središte nacionalnog parka nalazi se u selu Krasna Lipa, no najznačajnije mjesto u parku je Hrensko. Ne samo zašto što se nalazi na glavnoj prometnici uz Labu prema Njemačkoj već i stoga što je odlično povezano sa Pragom i ostatkom Češke željeznicom (presjedanje u Decinu) te je dobro polazište za istraživanje nacionalnog parka (samo selo Hrensko nema željeznicu već se stanica nalazi s druge strane rijeke u njemačkom selu Schona. Lokalni trajekt sinkroniziran je sa rasporedom vlakova). Hrensko je najbliže selo glavnoj atrakciji nacionalnog parka, Pravčickoj brani i kraj kanjona rijeke Kamnitz.

some_alt
kanjon rijeke Kamnitz

Iako je nacionalni park relativno mali, za obići sve znamenitosti trebati ćete barem dva dana, osim ako niste veoma izdržljiv hodač i treking od tridesetak kilometara u jednom danu vam ne predstavlja problem. Krenuvši iz Hrenskog imate dva izbora: crvenu stazu koja je prava planinarska poslastica i najprije se uspinje prema Pravčickoj brani, najvećem prirodnom luku u Europi koji je stekao svoju slavu u prvom dijelu filma Narnija kada junaci prelaze zamrznutu rijeku preko prirodnog, kamenog mosta (rijeke naravno nema ispod luka, ali ljubitelji filma će se svakako prisjetiti scene). Uz samu Pravičicku branu nalazi se hotel izgrađen još u prvoj polovici devetnaestog stoljeća, Sokolí hnízdo (Sokolovo gnijezdo) u kojem se nalazi i restoran te prodaja ulaznica za stazu oko Pravčicke brane (75 CZK, oko 20 kuna). Crvena staza nastavlja prema istoku i prolazi liticama sa prekrasnim pogledom prema dolini te uz brojne kamene prirodne skulpture i litice po kojima je karakteristično područje pješčanih planina oko Labe. Desetak kilometara ili oko dva sata ugodnog planinarenja dalje nalazi se prijevoj Mezni louka sa veoma dobrim restoranom i hotelom. Mjesto je idealno za kratki predah ili dulji odmor, a ukoliko dolazite sa sjeverne strane također je i odlično polazište za razgledavanje parka. Još malo dalje, oko pola sata hoda nalazi se drugi prirodni luk, Mala brana.


some_alt
čamac kroz kanjon rijeke Kamnitz

Od Mezna louka nastavlja se put prema selu Mezna kroz prekrasnu visoravan, nakon čega se u selu spušta u uski kanjon rijeke Kamnitz. Staza kroz kanjon je prekrasna. Urezana je u visoke stijene sa nekoliko tunela kroz stijene i bezbrojnim mostovima dok se sa svih strana pružaju pogledi na različito formirane stijene koje se uzdižu iz riječnih brzaca i crnogoričnu šumu čija drveća koriste svaku imalo horizontalno položenu površinu da rašire svoje korijene i učvrste se iznad litica. Cijeli kanjon uvelike podsjeća na naš Vražji prolaz pored Skrada, samo je u svakom pogledu daleko veći i duži. Negdje u sredini kanjona on postaje preuzak za prolazak pješice i staza završava. Zahvaljujući brani koja je podignuta zbog uzgajališta lososa, donji dio rijeke je plovan za čamce nalik gondolama (pokreću se na isti način, odguravanjem od dna velikom drvenom šipkom) pa se sljedeća dva kilometra mogu proći u veoma lijepoj vožnji kroz kanjon. Cijena vožnje je 100 CZK (oko 30 kuna), pri čemu vozač ove češke gondole služi i kao svojevrsni vodič, pokazujući zanimljive prirodne kamene skulpture na liticama te razne druge zanimljivosti popraćene šaljivim komentarima koji će posebno zabaviti najmlađe. Od donje stanice staza nastavlja kroz kanjon do Hrenskog još oko dva kilometra, pa prema tome možete jednostavno pristupiti ovoj stazi i s druge strane odakle je puno kraće i brže.

Kroz park prolaze i brojne biciklističke staze, podjednako cestovne i makadamske te je stoga idealno izletište i za ljubitelje biciklizma. Ukoliko pak tražite više adrenalina, s druge strane Labe, samo pola sata vožnje nalazi se planina Decinski Sneznik sa brojnim liticama pretvorenim u penjačke dionice različitih težina. Ukoliko ste manje avanturistički raspoloženi, vidikovac Belvedere Nad Labom sa kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na dolinu rijeke Labe idealno je mjesto za završiti posjet ovom nadasve zanimljivom i bajkovitom nacionalnom parku.


Kako doći

some_alt
Vidikovac na Decinskom Sniezniku

Do Bohemijske Švicarske se dolazi preko Praga ili Dresdena, pri čemu je jeftinije i brže iz Hrvatske preko Praga.

Do Praga može doći autobusom. Svakodnevnim linijama moguće je doći do Beča za 260 kuna povratno, a od Beča do Praga vozi više dnevnih linija do Praga, pri čemu je cijena povratnog putovanja 410 kuna (260 kuna povratna karta Zagreb - Beč i 9,90 eura po smjeru od Beča do Praga).

Također se do Praga može doći vlakom za 419 kuna povratno (138 kuna povratna karta vlakom do Budimpešte, a zatim noćnim vlakom do Praga.

Kartu Budimpešta - Prag kupite na stranicama Mađarskih željeznica.

Za više informacija kako povoljnije kupovati međunarodne karte za vlakove pročitajte VODIČ ZA JEFTINA PUTOVANJA VLAKOM

Iz Praga do sela Schon pored Hrenskog vozi vlak sa presjedanjem u Decinu, a cijena karte je oko 100 CZK (oko 30 kuna). Također možete i vlakom samo do Decina te potom autobusom do Hrenskog, pri čemu je neznatno povoljnija vožnja.


Smještaj

Većina posjetitelja dolazi u Bohemijsku Švicarsku na jednodnevni izlet iz Praga ili Dresdena pa je stoga smještaj u tim gradovima obično izbor na koji se većina odlučuje. Ukoliko ipak želite ostati duže, možete potražiti jedan od mnogih apartmana i soba koje nudi Airbnb u raznim selima oko nacionalnog parka ili u Hrenskog, što je posebno dobar izbor ukoliko imate svoje vozilo.

some_alt
Hostel Decin

Ukoliko ste ograničeni na javni prijevoz, dobar izbor je smještaj u Decinu, pri čemu preporučujemo Hostel Decin. Sobe, osim spavaonica, imaju opremljenu čajnu kuhinju, a većina soba ima privatnu kupaonicu s tušem. Spavaonice imaju zajedničke kupaonice. Posteljina i ručnici su osigurani. Doručak se nudi ujutro i može se poslužiti i u sobi. Osim en-suite kuhinje u većini soba, gosti također mogu koristiti dobro opremljenu zajedničku kuhinju za samousluživanje. Najbliži trgovački centar nalazi se 500 metara od Hostela.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Decinu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-11-18Aktualno:

Izrael iz Beča za 20 eura povratno

Cipar iz Beograda za 42 eura povratno

Amsterdam iz Beča za 43 eura povratno

Tajland iz Ljubljane za 406 eura povratno

Armenija iz Milana za 36 eura povratnoPovezano:

Vikend u Pragu za 438 kuna povratno

Jezera Gorskog Kotara

Ekspedicija 500 km stazom Beskida

Tunel ljubaviPogledajte još:

Jordan


Graz


Kako jeftino istražiti Veneciju


Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara