Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Klizanje na zaleđenim amsterdamskim kanalima

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Velike hladnoće koje su posljednjih dana poharale Hrvatsku i donijele goleme probleme gorskim krajevima naše zemlje ostavile su svoje posljedice diljem Europe. Jedna od zanimljivosti jest tako i smrzavanje kanala u Amsterdamu zahvaljujući čemu je nakon šest godina ponovno moguće klizati se kroz središte ovoga itekako zanimljivog grada. Unatoč tome što se Amsterdam nalazi poprilično sjeverno prema zemljopisnoj širini, smrzavanje kanala i snijeg u tom gradu nisu česti, radi djelovanja golfske struje.

Ipak djelovanjem hladnoga vala koji je zahvatio cijelu Europu dijelovi amsterdamskih kanala su se zamrznuli, omogućujući mještanima klizanje i hodanje vodenim putovima. Tako je nakon šest godina, dio kanala Prinsengracht i Keizersgracht dovoljno pokriven ledom da izdrži težinu desetaka posjetitelja, mještana i klizača na ledu. Snimke s kanala pokazuju ljude na klizaljkama kako se kreću kanalima dok ostali šetaju uživajući u mogućnosti hodanja prostorom kojim obično teče voda i plove čamci.


Međutim, neobični uvjeti su nisu izostali bez posljedica, pa su dva klizača koji su u četvrtak došli do leda kada još nije bio dovoljno debeli sloj leda pali su pod led. Prema lokalnim medijima, par je pao kroz led i spašeni su od strane prolaznika.

Nažalost sniježni uvjeti imali su svoju crnu stranu diljem Europe, pa je tako u posljednjih tjedan dana zbog hladnoća preminulo oko šezdesetak osoba diljem Europe, uključujući 23 u Poljskoj, sedam u Slovačkoj, šest u Češkoj i pet u Litvi. Ostale smrti zabilježene su u Španjolskoj, Italiji, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Nesreće sa tragičnim ishodom pogodile su i Francuska skijališta gdje je najmanje devet smrtnih slučajeva vezanih za vremenske prilike, uključujući četiri skijaša koja je u petak u Alpama ubila lavina. Nažalost, i dvojica hrvatskih planinara izgubila su svoje živote na Mosoru. Vijest je to koja je duboko potresla sve ljubitelje prirode i planina. Ovim putem se pridružujemo sućuti braći Stamenov. Počivali u miru sa vječnim pogledom na uvijek vaše planine.

 
Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2018-03-06Aktualno:

Maroko iz Trevisa za 21 euro povratno

Boeing 747 postaje hotel

Mikonos iz Beča za 40 eura povratno

London iz Trsta za 30 eura povratno

Dublin iz Zadra za 55 eura povratnoPovezano:

Amsterdam

Boeing 747 postaje hotel

Amsterdam iz Zagreba za 96 eura povratno

Amsterdam iz Dalmacije za 64 eura povratno

Dubai iz Zagreba za 290 eura povratno

Berlin iz Venecije za 19 eura povratno

Dubai iz Zagreba za 277 eura povratno

Najljepši romantični izleti

Jordan: sve što trebate znati

Bratislava

Najbolja novogodišnja putovanja

KrakovPogledajte još:

Najljepši romantični izleti


Jordan: sve što trebate znati


Bratislava


Najbolja novogodišnja putovanja


Krakov