Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Zabrana sjedenja na Španjolskim stubama

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Turisti u Rimu više ne smiju sjediti na španjolskim stubama, kultnom stubištu koje povezuje Piazza di Spagna s Piazza Trinita dei Monti. Španjolske stupe jedna su od najcjenjenijih znamenitosti Rima i jedna od najfotografiranijih atrakcija u Italiji. Izgrađeno između 1723. i 1726. godine, bijelo mramorno stubište sa 135 stepenica pozadina je modnih revija, brojnih fotografijai prikazano je u kultnim filmovima poput Odmora u Rimu iz 1953., u kojima igraju Gregory Peck i Audrey Hepburn.

To je također mjesto na kojem turisti čine svoje vlastite selfie fotografije, proučavaju karte, jedu gelato ili slušaju glazbu uličnih izvođača koji se okupljaju ispod stubišta. Kao takve, španjolske stepenice postale su manje stubište i više mjesto sakupljanja. Tijekom godina, rimski dužnosnici pokušavali su obeshrabriti ljude da predugo sjede zabranjivanjem konzumacije jela i pića, ali pravila se dosad nisu strogo provodila.


U utorak je AFP izvijestio da je policija naredila ljudima s stepenica puhajući zviždaljkama da privuku njihovu pažnju i premjeste ih duž sebe. Akcija slijedi nova pravila objavljena ovog ljeta koja zabranjuju svima kampiranje ili sjedenje na povijesnim spomenicima, uključujući Španjolske stepenice. Pravila također zabranjuju ljudima da uzmu kofere na kotačima ili kolica na kotačima na UNESCO-ov spomenik.

Oni koji prekrše pravila mogli bi se kazniti novčanom kaznom do 400 eura.

Španjolske stepenice su u 2016. godini bile podvrgnute restauraciji u iznosu od 1,5 milijuna dolara, financiranoj od strane luksuzne talijanske marke nakita, Bulgari. U projektu je sudjelovalo više od 80 restauratorskih i umjetničkih majstora koji su čistili i popravljali spomenik nakon što ga se oštetio uslijed dugogodišnjeg habanja. Doživjelo je stubište brojna oštećenja od previše posjetitelja te je bilo prekriveno odbačenim žvakaćim gumama, cigaretnim opušcima, mrljicama kave i crvenog vina.

Nova turistička pravila Rima, poznata kao Daspos, usmjerena su na očuvanje karaktera grada poticanjem posjetitelja na poštovanje okoline. Dasponi su uvedeni u gradovima poput Firenze i Venecije i sprječavaju nepoželjna ponašanja poput ulaženja u fontane, jedenje, pijenje ili penjanje pored ili na spomenicima i šetnje gradovima u kupaćim kostimima.

Prošli mjesec dva njemačka posjetitelja kažnjena su s 950 eura zbog pripreme kave na mostu Rialto u Veneciji i od njih je zatraženo da napuste grad.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-08-12Aktualno:

Dubai iz Budimpešte za 98 eura povratno

London iz Trsta za 26 eura povratno

Libanon iz Beča za 94 eura povratno

Amsterdam iz Splita za 56 eura povratno

Luksemburg iz Budimpešte za 20 eura povratnoPovezano:

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Sicilija iz Trsta za 22 eura povratno

Zabrana ulaska kruzera u Veneciju

Libanon iz Beča za 94 eura povratno

Bez vojnika na checkpoint Charlie

Malta iz Trsta za 20 eura povratno

Najbolja adventska putovanja

Najljepši dvorci Hrvatske

Jordan

Graz

Najljepša bajkovita selaPogledajte još:

Najbolja adventska putovanja


Najljepši dvorci Hrvatske


Jordan


Graz


Kako jeftino istražiti Veneciju