Portal za samostalna putovanja i backpacking

Zabrana jahanja slonova u Angkor Watu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Konačno dobre vijesti za sve ljubitelje životinja i borce za zaštitu životinja: jahanje slonova prilikom posjeta legendarnom hramu Angkor Wat u Kambodži više neće biti dopušteno.

Privatna tvrtka nudi vožnju slonova na UNESCO-ovu svjetsku baštinu od 2001. godine, nakon što je jedna životinja umrla prevozeći turista 2016. godine, došla je na loš glas a praksa jahanja slonova počela se smatrati okrutnom i nepotrebnom. Objavljena je peticija change.org, kojom se turističkoj industriji nameće da prekine "ovu groznu praksu", a prošli tjedan je vladina agencija koja upravlja s hramskim kompleksom Siem Reap konačno objavila najavu da će životinje biti premještene van terena početkom sljedeće godine.

Kako vidjeti najviše od Angkor Wata bez jahanja slonova pročitajte u putopisu kroz Kambodžu

"Upotreba slonova za posao više nije prikladna", rekao je glasnogovornik Apsara vlasti Long Kosal agenciji France-Presse. Od 14 radnih slonova na ovom mjestu, od kojih su neki stari i nemoćni, pet ih je već premješteno u svoj novi dom u šumi nekih četrdesetak kilometara udaljene od hramova, a preostali slonovi trebali bi biti smješteni početkom sljedeće godine. "Živjet će svoj prirodni život tamo", rekao je Kosal.


Taj razvoj dolazi u tijekom šireg pokreta za poticanje odgovornog turizma pri kojem se sve više vodi briga o divljim životinjama. Prošlog mjeseca Airbnb je predstavio kolekciju teško provjerenih etičkih iskustava kako bi savjesnim putnicima pomogao da odgovorno komuniciraju sa životinjama, dok je TripAdvisor prestao prodavati karte za atrakcije koje uključuju kitove, delfine i druge morske žitovinje u zatočeništvu.

Što se tiče ovog konkretnog poteza, to nije ukupna pobjeda. Slonovi će ostati u brizi iste tvrtke, a kako AP prenosi, više neće biti na raspolaganju za vožnju - iako će biti osposobljeni za priređivanje predstava za posjetitelje. Za sada je to početak. "Ne postoje stvari poput slona bez jahanja", navodi se u peticiji change.org.

"Turisti mogu pomisliti da vožnja slona na odmoru ne nanosi štetu - često ne možete vidjeti okrutnost - to je skriveno od pogleda. Ono što ne shvaćate jest da stavka "jednom u životu" ili "lista kanti" za vas znači život bijede za divlje životinje. "

Domaći slonovi korišteni su u velikom broju za sječu u jugoistočnoj Aziji. Mehanizacija i krčenje šuma većinu njih izbacili su iz te uloge i sada ih se često nalazi na turističkim atrakcijama. Aktivisti za prava životinja zabrinuti su da ih se maltretira kada se koriste za vožnje i turističke emisije.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Kambodže

Za posjetu Kambodži potrebna je viza. Ona se može dobiti na bilo kojem graničnom prijelazu. Cijena turističke vize je 30 dolara, za maksimalni boravak od 30 dana. Ipak u praksi na graničnim prijelazima često nastoje naplatiti vizu i skuplje, kroz razne stvarne i izmišljene kontrole i doplate.Booking.com

izvor: APpress

objavljeno: 2019-11-25Pratite nas:Aktualno:

Lanzarote iz Zagreba od 93 eura povratno

Egipat iz Venecije za 80 eura povratno

Madeira iz Zagreba za 69 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 19 eura povratno

Cipar iz Zagreba za 28 eura povratnoPovezano:

Igor u Indokini: Kambodža

Kambodža iz Budimpešte za 353 eura povratno

Jordan za 42 eura povratno iz Beča

Maroko iz Zagreba za 59 euro povratno

Lavov iz Zagreba za 20 eura povratno

Kirgistan: pustolovna tura

Zima u Tatrama

Najbolja adventska putovanja

Najljepše planinarske staze Madeire

Kako najjeftinije istražiti ParizPogledajte još:

Kirgistan: pustolovna tura


Zima u Tatrama


Najbolja adventska putovanja


Najljepše planinarske staze Madeire


Kako najjeftinije istražiti Pariz