Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Izgradnja biciklističke staze od Rima do Asiza

 
     

 

Grad Rim objavio je kako planira započeti sa izgradnjom biciklističke staze iz Rima sve do grada Asiza, poznatog po svetom Franji te popularnom odredištu hodočasničkog turizma. S obzirom na porast popularnosti cikloturizma koju itekako prepoznaje Italija, na ovaj način će biti otvorene još i veće mogućnosti za istraživanje talijanske unutrašnjosti na dva kotača pokretana vlastitom snagom i samim time povećati će se ionako brojne mogućnosti za aktivan odmor u Italiji.

Put će se navodno protezati 250 kilometara od bazilike sv. Francesco d'Assisi u regiji Umbrija do bazilike Sv. Farfa u Rimu. pri čemu je cilj povezati regionalne prirodne rezervate na putu kako bi put što manje bio povezan sa prometnicama.

Dužnosnici Vijeća grada Rima opisuju projekt kao "kulturno, prirodno, arheološko i vjersko putovanje", koje će obuhvatiti mnoštvo gradova, prirodnih rezervata i arheoloških nalazišta. Ekspedicija će također pratiti rijeke, uključujući i Tiber, u Umbriji i Laciju, stoga je ime rute, "Via dell'Acqua".


"Ovo je jedinstveni itinerar koji obećava ujediniti naš grad s Asizom", rekao je gradonačelnik Rima Virginia Raggi. "Stvaranje biciklističke staze je također prilika za nas da proširimo mrežu prostora pogodnih za bicikliranje na kojima već radimo u našem gradu." Posljednjih godina Rim je prihvatio koncept održive mobilnosti, globalne inicijative koja promiče biciklističke staze, dijeljenje automobila i električna vozila s nadom u smanjenje emisije CO2.

Projekt Via dell'Acqua dio je toga, potvrđuje Raggi. Od početka prošle godine, Vječni grad ima oko 80 kilometara novih biciklističkih staza u izgradnji i 70 parkirnih mjesta za bicikle. Do 2020. godine se nadaju da će upotpuniti i 45 kilometara dugu kružnu stazu nazvanu "Grab" koja će vijugati od povijesnog centra Rima do vanjskih dijelova grada.

Smješten u talijanskoj provinciji Umbrija, Asiz je najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje Asiškoga koji je utemeljio franjevački red u gradu 1208. godine. Zahvaljujući hodočasnicima, Asiz ima milijun posjetitelja godišnje. Od zanimljivosti u gradu svakako vrijedi posjetiti baziliku Sv. Franje, dovršenu 1253. godine, koja je samo jedna od mnogih prekrasnih crkava u Asizu. Katedrala San Rufino, bazilika Santa Chiara i Chiesa Nuova također su vrijedne posjetiti. Odvojite vrijeme za pješačenje do vrha brda iznad Asiza i istražite dvorac - "La Rocca" - gdje je Frederick Barbarossa proveo djetinjstvo. Odavde možete gledati na grad i dolinu ispod. Posjetite crkvicu sv. Stefana, popnite se nekoliko stepenica i pogledajte natrag prema najslikovitijem mjestu ovog prekrasnog gradića.

Crkva Sv. Damjana nalazi se izvan zidina grada, na pola puta nizbrdo. Prema svetim biografima, ovdje je sv. Franjo dobio poruku kako mora "obnoviti crkvu".

Booking.com

izvor: Lonely Planet

objavljeno: 2019-03-28Aktualno:

Krakov iz Zadra za 30 eura povratno

New York iz Splita za 292 eura povratno

London iz Pule za 30 eura povratno

Savijena piramida otvorena za javnost

Malta iz Venecije za 30 eura povratnoPovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Prosecco brda na listi UNESCO baštine

Sicilija iz Trsta za 33 eura povratno

Prva plaža sa zabranom pušenja

Savijena piramida otvorena za javnost

Najveći drveni Buda opet otvoren za javnost

Besplatni letovi za donatore obnove Notre Dame

Igor u Indokini: Kambodža

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Elafiti

Tunel ljubavi

Igor u Indokini: Laos (1. dio)Pogledajte još:

Igor u Indokini: Kambodža


Najljepše pješčane plaže Jadrana


Elafiti


Tunel ljubavi


Igor u Indokini: Laos (1. dio)