Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Izgradnja biciklističke staze od Rima do Asiza

 
     

 

Grad Rim objavio je kako planira započeti sa izgradnjom biciklističke staze iz Rima sve do grada Asiza, poznatog po svetom Franji te popularnom odredištu hodočasničkog turizma. S obzirom na porast popularnosti cikloturizma koju itekako prepoznaje Italija, na ovaj način će biti otvorene još i veće mogućnosti za istraživanje talijanske unutrašnjosti na dva kotača pokretana vlastitom snagom i samim time povećati će se ionako brojne mogućnosti za aktivan odmor u Italiji.

Put će se navodno protezati 250 kilometara od bazilike sv. Francesco d'Assisi u regiji Umbrija do bazilike Sv. Farfa u Rimu. pri čemu je cilj povezati regionalne prirodne rezervate na putu kako bi put što manje bio povezan sa prometnicama.

Dužnosnici Vijeća grada Rima opisuju projekt kao "kulturno, prirodno, arheološko i vjersko putovanje", koje će obuhvatiti mnoštvo gradova, prirodnih rezervata i arheoloških nalazišta. Ekspedicija će također pratiti rijeke, uključujući i Tiber, u Umbriji i Laciju, stoga je ime rute, "Via dell'Acqua".


"Ovo je jedinstveni itinerar koji obećava ujediniti naš grad s Asizom", rekao je gradonačelnik Rima Virginia Raggi. "Stvaranje biciklističke staze je također prilika za nas da proširimo mrežu prostora pogodnih za bicikliranje na kojima već radimo u našem gradu." Posljednjih godina Rim je prihvatio koncept održive mobilnosti, globalne inicijative koja promiče biciklističke staze, dijeljenje automobila i električna vozila s nadom u smanjenje emisije CO2.

Projekt Via dell'Acqua dio je toga, potvrđuje Raggi. Od početka prošle godine, Vječni grad ima oko 80 kilometara novih biciklističkih staza u izgradnji i 70 parkirnih mjesta za bicikle. Do 2020. godine se nadaju da će upotpuniti i 45 kilometara dugu kružnu stazu nazvanu "Grab" koja će vijugati od povijesnog centra Rima do vanjskih dijelova grada.

Smješten u talijanskoj provinciji Umbrija, Asiz je najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje Asiškoga koji je utemeljio franjevački red u gradu 1208. godine. Zahvaljujući hodočasnicima, Asiz ima milijun posjetitelja godišnje. Od zanimljivosti u gradu svakako vrijedi posjetiti baziliku Sv. Franje, dovršenu 1253. godine, koja je samo jedna od mnogih prekrasnih crkava u Asizu. Katedrala San Rufino, bazilika Santa Chiara i Chiesa Nuova također su vrijedne posjetiti. Odvojite vrijeme za pješačenje do vrha brda iznad Asiza i istražite dvorac - "La Rocca" - gdje je Frederick Barbarossa proveo djetinjstvo. Odavde možete gledati na grad i dolinu ispod. Posjetite crkvicu sv. Stefana, popnite se nekoliko stepenica i pogledajte natrag prema najslikovitijem mjestu ovog prekrasnog gradića.

Crkva Sv. Damjana nalazi se izvan zidina grada, na pola puta nizbrdo. Prema svetim biografima, ovdje je sv. Franjo dobio poruku kako mora "obnoviti crkvu".

Booking.com

izvor: Lonely Planet

objavljeno: 2019-03-28Aktualno:

Algarve iz Beča za 24 eura povratno

Izrael iz Beča za 20 eura povratno

Cipar iz Beograda za 42 eura povratno

Amsterdam iz Beča za 43 eura povratno

Tajland iz Ljubljane za 406 eura povratnoPovezano:

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Sicilija iz Trsta za 22 eura povratno

Zabrana sjedenja na španjolskim stubama

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Uvode se e-vize za Saudijsku Arabiju

Savijena piramida otvorena za javnost

Jordan

Graz

Najljepša bajkovita sela

Jezera Gorskog Kotara

Mjesec dana Irana (1. dio)Pogledajte još:

Jordan


Graz


Kako jeftino istražiti Veneciju


Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara