Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Savijena piramida otvorena za javnost

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Egipatska savijena piramida, poznata po svom zanimljivom obliku, ponovno je otvorena za javnost prvi put nakon što je zatvorena radi osiguranja zidova 1965. godine. Savijena piramida dugi niz godina bila je zatvorena te su nedavno podvrgnuti arheološki i konzervatorski radovi kojima se dodatno istražila njezina unutrašnjost ali kojima se također poboljšalo stanje ove prekrasne i povijesno neprocjenjive građevine.

Savijena piramida kralja Snofrua nalazi se u Dahshuru, oko 30 km južno od Kaira. Za razliku od poznatih piramida u Gizi, prepoznatljiva je po načinu na koji se zidovi izvijaju. Međutim, kada su radovi započeli oko 2600. godine prije Krista, Snofruovi arhitekti su namjeravali izgraditi glatku piramidu koja će biti nešto viša nego je sadašnja. Počeli su graditi strukturu pod strmim kutom koji je korišten na stepenastim piramidama, prethodnicima glatkih piramida. Međutim, kako je postala nestabilna pri sredini gradnje, postalo je jasno da će trebati smanjiti kut i kamenje je položeno u horizontalnim slojevima, dajući piramidi neobičan oblik.


Nakon više od pola stoljeća piramida je ponovno otvorena za turiste. Unutrašnjost lokaliteta ponovno je otvorio egipatski ministar za starine Khaled El-Enany. Povodom toga, arheolozi su u subotu predstavili nekoliko sarkofaga, od kojih neki uključuju dobro očuvane mumije. Ta su otkrića nastala tijekom iskopavanja u drevnoj kraljevskoj nekropoli Dahshur. U regiji se nalaze neke od najstarijih piramida u zemlji, uključujući i spomenutu piramidu kralja Snofrua, prvog faraona iz četvrte egipatske dinastije.

Pročitajte i naš putopis kroz Egipat

Kao što je spomenuto, ova piramida je prvi pokušaj građenja piramide sa ravnim zidovima, ali je na pola gradnje morala biti smanjenoga kuta, radi opasnosti od urušavanja, pa tako ima negdje na sredini prijelaz sa kuta od 54 stupnja na kut od 43 stupnja, te je danas, možda baš radi toga, jedina piramida koja je većim dijelom sačuvala svoj premaz od krečnjaka, odnosno glatke plohe kojom su ranije prekrivene sve druge piramide.

Savinuta piramida ima dva ulaza, jedan prilično nizak na sjevernoj strani, na koji su dograđena drvena stubišta za udobnost turista. Drugi ulaz je visoko na zapadnoj strani piramide. Svaki ulaz vodi u komoru s visokim krovom, sjeverni ulaz vodi u komoru koja je ispod razine zemlje, zapadni ulaz vodi do komore izgrađene u tijelu same piramide.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-07-17Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Video: Otkrijte Egipat

Putem faraona (I. dio)

Putem faraona (II. dio)

Egipat iz Beča za 39 eura povratno

Egipat iz Beča za 183 eura povratno

Egipat iz Milana za 92 eura povratno

Maroko iz Zagreba za samo 41 euro povratno

Zabrana jahanja slonova u Angkor Watu

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Gozo coastal walk

Destinacije za zimsko sunce

Valletta

Malta: Sve što trebate znati

Najbolji advent u HrvatskojPogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj