Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Otvorena žičara iz Sarajevo na Trebević nakon 26 godina

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Sarajevo nastavlja razvoj svojih turističkih atrakcija i obnovu znamenitosti koje su uništene tokom rata, pa je tako nakon dvadeset i šest godina ponovno otvorena žičara prema Trebeviću, planini pored samoga Sarajeva. Zatvorena zbog ratnih sukoba u devedesetim godinama kada je bila i uništena tijekom opsade grada, žičara je ponovno otvorena te se proteže od srca Sarajeva do vrha planine Trebević, koje je bilo mjesto održavanja bob utrka na legendarnoj bob stazi tijekom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Prema vrhu vode 32 gondole koje su oslikane u bojama zastave Bosne i Hercegovine ili boje Olimpijade. Žičara kreće od starog grada u blizini Baščaršije do borovih šuma Trebevića, gdje su Sarajevani prije sukoba uživali u šetnjama, piknicima i zimskim sportovima. Devetminutna vožnja žičarom pokriva udaljenost od dva kilometra, a povratna karta košta šest maraka za stanovnike Sarajeva odnosno dvadeset maraka za strance.


Trebević je planina koja je prije rata bila omiljeno izletište za Sarajlije te je nakon dugotrajnog razminiravanja i rekonstrukcije infrastrukture napokon ponovno dostupna za posjetitelje. Nalazi se jugoistočno od Sarajeva, visoka je 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahorinu, poznato skijalište u Bosni i Hercegovini. Trebević predstavlja značajan turistički i rekreativni centar, koji je u proteklom ratu dosta uništen te koji je bio središte za topničku i snajpersku paljbu po gradu. Sa ovim izletištem grad je povezan asfaltnim putem te napokon nakon dvadeset i šest godina ponovno i sa žičarom. Zbog idealne konfiguracije terena ovdje je izgrađena kombinirana staza za bob i sankanje, i tu su održana natjecanja u ovim disciplinama za vrijeme 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koja je tijekom rata uništena, ali je naknadno obnovljena za održavanja skateboard natjecanja.

Obnova pedeset i devet godina stare žičare koštala je osam milijuna dolara, od čega je polovicu donirala obitelj američkog liječnika i filantropa Edmonda Offermanna. Glavni pokretač i idejni začetnik obnove je Maja Serdarević Offermann, znanstvenica porijeklom iz Bosne i Hercegovine i žena Edmonda Offermanna. Uz financiranje Švicarskog veleposlanstva u Bosni, proveden je transport razmontirane žičare iz Švicarske u Sarajevo. Žičara je sada dobila ime po bivšem čuvaru Rami Biberu, koji je ubijen 1992. godine na početku rata.

Pročitajte i naš VODIČ KROZ SARAJEVO

Do Sarajeva moguće je doći sa redovnom autobusnom linijom iz Zagreba. Povratna karta iznosi 310 kuna (za studente je 250 kuna). Sve do početka 2017. godine bilo je moguće putovati i vlakom ali nažalost izravni vlak na relaciji Zagreb - Sarajevo je ukinut.

Vozni red autobusa: 

Zagreb
Sarajevo
cijena
06:30
14:50
104,00
12:30
20:55
198,00
16:45
23:55
200,00
22:00
06:00
198,00
Sarajevo
Zagreb
cijena
06:30
14:50
104,00
9:30
17:00
200,00
16:45
23:55
198,00
22:00
06:00
198,00

 

Za smještaj pretražite najpovoljniji smještaj u Sarajevu

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Fotografije: Julian Nyča

Booking.com

objavljeno: 2018-04-17Aktualno:

Malta iz Venecije za 30 eura povratno

Kazahstan mijenja ime glavnog grada

Eindhoven iz Zadra za 45 eura povratno

Cipar iz Budimpešte za 40 eura povratno

Da li je ovo najgori turistički slogan?Povezano:

Sarajevo: sjećaj se prošlosti, živi budućnost

Sarajevo

Ratni hostel u Sarajevu

Sarajevo obnavlja svoje ruže

Nove destinacije iz Tuzle

Kazahstan mijenja ime glavnog grada

Rim pooštrava propise ponašanja turista

Sevilla iz Trevisa za 35 eura povratno

Poznanj

Najbolji besplatni muzeji

Igor u Indokini: Tajland (1. dio)

Igor u Indokini: Tajland (2. dio)

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Poznanj


Najbolji besplatni muzeji


Igor u Indokini: Tajland (1. dio)


Igor u Indokini: Tajland (2. dio)


Najljepši romantični izleti