Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Zabrana jahanja magaraca za pretile turiste na Santoriniju

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Pomalo bizarna ali sasvim opravdana zabrana dolazi iz Grčke, u kojoj se zabranjuje jahanje magaraca osobama težima od stotinu kilograma kako bi se smanjilo izrabljivanje ovih životinja i kako bi im se poboljšali životni uvjeti.

Kako donosi Dailymail, grčko ministarstvo ruralnog razvoja i hrane objavilo je novi niz propisa o dobrobiti magaraca nakon što je u srpnju primio više pritužbi na uvjete u kojima ove životinje žive nakon što su u medije došle snimke magaraca sa otvorenim ranama od sedla i magaraca sa oštećenim kralježnicama od prevelikog tereta.

Novi propisi određuju kako magarci koji pružaju jahanje turistima u Santoriniju ne smiju nositi teret teži od 100 kg ili petinu njihove težine.

Taj potez dolazi nakon što su aktivisti za zaštitu životinja na otoku upozorili na porast pretilosti kod turista, uslijed čega su magarci prisiljeni nositi sve teže opterećenje dok rade dugo, sedam dana tjedno bez skloništa, odmora i vode. Uslijed toga dolazi do drastičnih ozljeda kralježnice i otvorenih rana od nezgrapnih sedla.

Kako donosi novi pravilnik grčke vlade: "Vlasnici radnih kopitara trebali bi osigurati visoku razinu zdravlja životinja. Također bi trebali postojati i materijali za dezinfekciju u njihovim stambenim prostorima i radnim stanicama. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo koristiti životinje nesposobne za rad, tj. životinje koje su ozlijeđene, životinje u naprednoj trudnoći, kao i životinje s loše održavanim kopitima. Životinjama treba svakodnevno dati odgovarajuću i prikladnu hranu i svježu pitku vodu u kontejnere koji se ne mogu kontaminirati i čistiti barem jednom dnevno. Radne životinje ne bi trebale biti preopterećeni prekomjernom težinom za njihovu veličinu, dob ili fizičko stanje. Opterećenje ne smije prijeći težinu od 100 kg, ili petinu njihove tjelesne težine."

Ukoliko planirate putovanje na Santorini, pretražite najpovoljnije letove iz Italije do Santorinija

Santorini je jedan od najljepših otoka Grčke koji se nalazi u otočnoj skupini Ciklada u Egejskom moru. Vulkanskog je porijekla uslijed čega ima strme obale koje privlače podjednako ljubitelje u plivanje i sunčanje kao i ljubitelje u priobalne šetnje sa vanrednim pogledima. Posebno je zanimljiva klima otoka, jer unatoč tome što zbog svojeg položaja gotovo u središtu Atlantika bi otok trebao imati sredozemnu klimu, otok Santorini zajedno s otokom Anafijem, prema Köppenovoj klasifikaciji, ima pustinjsku klimu. To znači puno suhih i sunčanih dana tijekom cijele godine što je odlično za kupače i zaljubljenike u more i sunce. 

Ne propustite i druge prekrasne grčke otoke za povoljan odmor 

Pretraži najpovoljnije rent-a-car ponude na Santoriniju.


Santorini je poznat po svojim brežuljkastim terenima i magarci su tradicionalno korišteni za prijevoz ljudi na područjima na koja vozila ne mogu pristupiti između ostaloga i do brojnih vidikovaca u glavnom gradu Fira.

U lipnju su dobrotvorne ustanove tvrdile kako eksplozija pretilih turista znači da su mještani koji su željeli iskoristiti svoje životinje za jahanje bili prisiljeni na križanje životinja kako bi stvorili mazge, koji su veće i više i mogu nositi teže opterećenje s više izdržljivosti.

Ipak navodi se kako je unatoč tome što se ovom odredbom smanjuje opterećenje magaraca i njihovo zlostavljanje na otoku u svrhu turizma, i dalje se magarci pretjerano eksploatiraju na otoku i stoga imaju loše životne uvjete.

Maria Skourta, vođa atenske grane izravne akcije za zaštitu životinja navodi: "Bili smo zadovoljni biltenom jer je svrha naše organizacije da dovede stvari na svjetlo i pokrene razgovor. Ali naš cilj nije poboljšati živote robova, već ih osloboditi. Dok to znači da će prestati prevoziti pretile turiste, magarci su još uvijek prisiljeni nositi cement, aparate i sve vrste teških utega".

Stoga ukoliko putujete na Santorini, učinite nešto za magarce i odbijte jahanje magaraca, čak i ako ste daleko ispod 100 kilograma. Puno je zdravije i etički prihvatljivije hodati svojim vlastitim nogama.

Smještaj 

Santorini je turistički jedan od najpopularnijih otoka u Grčkoj te kao takav privlači ogroman broj posjetitelja tijekom cijele godine, a posebice tijekom ljetnih mjeseci. Ipak izvan sezone broj posjetitelja je nešto manji što pogoduje i nižim cijenama smještaja. 

Pregledajte ponudu najpovoljnijeg smještaja na Santoriniju

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.Booking.com

izvor: dailymail

objavljeno: 2018-10-10Aktualno:

Porto iz Budimpešte za 30 eura povratno

London iz Pule za 20 eura povratno

Poznanj iz Zadra za 57 eura povratno

Barcelona iz Zagreba za 88 eura povratno

Porto iz Beča za 17 eura povratnoPovezano:

Grčki otoci za povoljan odmor

Hramovi Grčke

Atena iz Splita za 67 eura povratno

Santorini iz Zagreba za 127 eura povratno

Mikonos iz Beča za 30 eura povratno

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Prosecco brda na listi UNESCO baštine

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Zavratnica

Opatijska rivijera

Kajakom oko Plavnika

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistanPogledajte još:

Zavratnica


Opatijska rivijera


Grčki otoci za povoljan odmor


Kajakom oko Plavnika


Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje