Portal za samostalna putovanja i backpacking

Ratni hostel u Sarajevu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

U sve većoj konkurenciji smještajnih kapaciteta osim manje cijene i bolje usluge te kvalitete samoga prostora ponekad treba pronaći i "nešto više" što se može ponuditi gostima a što će zainteresirati potencijalnog posjetitelja da upravo tamo provede svoj boravak. Već smo pisali o zanimljivom hostelu vagonu u Zagrebu, a jedna od zanimljivosti u Ljubljani je hostel u bivšem zatvoru, legendarna Celica. Ovaj puta originalna ideja za hostel dolazi iz Sarajeva, gdje se otvorio novi ratni hostel.

Opsada Sarajeva tijekom rata početkom devedesetih svakako je jedno od najmračnijih razdoblja povijesti toga grada, ali isto tako i razdoblje koje intigrira veliki broj posjetitelja. Upravo je stoga Arijan Kurbašić, sin jednog od boraca iz opkoljenog Sarajeva došao na originalnu ideju i odlučio otvoriti hostel koji će vjerno replicirati atmosferu i zbivanja u samome gradu tijekom opsade.

Tvorac ideje hostela Arijan Kurbašić već na početku dočekuje svoje goste u vojnoj uniformi, predstavljajući se kao "nula jedan", kodnim imenom koje je tijekom opsade koristio njegov otac. Cijeli dizajn hostela podsjeća na skloništa u kojima su stanovnici grada proživjeli opsadu: osvjetljenje je izvedeno sa žaruljama na akumulator, prozori su oblijepljeni najlonom umjesto stakla, u predvorju veliki znak upozorava na opasnost od snajperista, a umjesto ambijentalne glazbe, tijekom noći odjekuju detonacije i zvukovi pucnjeva. Također, tijekom noći kretanje kroz hostel moguće je uz svijeću.Zanimljivo je spomenuti kako se hostel zapravo i nalazi u zgradi koja je tijekom rata oštećena paljbom i granatiranjem, a čija sanacija do danas nije započela. Sve to samo poboljšava ugođaj ratnih zbivanja unutar hostela. Kako bi još više približio ratno vrijeme, Kurbašić svojim gostima nudi i posebne obroke nastale po uzoru na obroke koje su konzumirali stanovnici tijekom rata. Uglavnom se radi o osnovnim namirnicama koje su tijekom opsade distribuirane kao dio humanitarne pomoći, a uključuju tjesteninu, šećer, mlijeko u prahu, leću, sol, brašno, rižu, grah i slične namirnice.

Opsada Sarajeva danas je turistima veoma zanimljiva priča iz moderne povijesti grada, no pred samo dvadeset i pet godina bila je surova sudbina i stvarnost građana ovoga grada. Vojna povijest je pamti kao jednu od najdužih opsada grada u novijoj povijesti te nedvojbeno najduža opsada glavnog grada jedne države ikada. Ukupno je opada trajala čak 44 mjeseci, od 5. travnja 1992. do 29. veljače 1996. godine. Za usporedbu, opsada Lenjingrada koja je ušla u povijest kao jedna od najdužih i najbrutalnijih opsada, trajala je oko 30 mjeseci. Tijekom opsade dnevno je na Sarajevo palo prosječno oko 329 projektila i na stotine metaka iz raznog oružja.

Nema dvojbe kako će ova originalna ideja hostela privući veliki broj zanesenjaka i ljubitelja vojne povijesti koji će nastojati na taj način još bolje doživjeti stanje u gradu tijekom opsade. Stoga je zamisao gospodina Kurbašića svakako originalna i zanimljiva ideja koja obogaćuje turističku ponudu grada i vraća namjenu prostorima koji su očito nakon rata zaboravljeni. Koliko je etički i moralno evocirati uspomene na jednu tako mučnu epizodu povijesti na ovakav prilično izravan način, nećemo ulaziti.

Pročitajte i naš vodič kroz Sarajevo

Do Sarajeva moguće je doći sa redovnom autobusnom i željezničkom linijom iz Zagreba. Autobus je nešto sporiji ali nudi mnogo više mogućnosti za putovanje te je povoljniji. Povratna karta iznosi 310 kuna (za studente je 250 kuna),

Vozni red autobusa: 
Zagreb
Sarajevo
cijena
06:30
14:50
104,00
12:30
20:55
198,00
16:45
23:55
200,00
22:00
06:00
198,00
Sarajevo
Zagreb
cijena
06:30
14:50
104,00
9:30
17:00
200,00
16:45
23:55
198,00
22:00
06:00
198,00

Vlak Zagreb - Sarajevo vozi devet sati, te kreće u 09:18 a u Sarajevo stiže u 18:13. Povratak je iz Sarajeva u 10:46 a dolazak u Zagreb u 19:51. Cijena karte je 234 kune, a povratna karta je 375 kuna. Dodatni popust moguć je za grupe.Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2016-12-04Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Sarajevo: sjećaj se prošlosti, živi budućnost

Sarajevo

Ryanair dolazi u Sarajevo

Sarajevo otvara žičaru na Trebević

Sarajevo obnavlja svoje ruže

Aja Sofija ima nova pravila za posjetitelje

Jordan za 35 eura povratno iz Beča

Maroko iz Zagreba za 81 euro povratno

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znatiPogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati