Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Prosecco brda na listi UNESCO baštine

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Nakon više od desetljeća nastojanja i kandidatura, regija Prosecco poznata po istoimenom pjenušavom vinu u sjeveroistočnom dijelu talijanske pokrajine Veneto konačno je dodana na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Smještena u sjeveroistočnoj Italiji, područje Prosecco zauzima brda Conegliano i Valdobbiadene, gdje se vinogradi za prepoznatljivo pjenušavo vino uzgaja već stoljećima. Brda se protežu na području od tridesetak kilometara, a vijest da su dodane na popis UNESCO objavljena je na ovogodišnjem zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Bakuu, Azerbajdžanu. Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene je već pedeset i peto mjesto na popisu UNESO svjetske baštine koje se nalazi u Italiji i dio je vinogradarskog područja Prosecco, koje se prostire na devet pokrajina u sjeveroistočnoj Italiji.


Smatra se da Prosecco proizveden oko Conegliana i Valdobbiadena ima poseban okus, zahvaljujući složenoj geologiji područja. Unesco je u svom citiranju objasnio da krajolik karakteriziraju jedinstvena brda, ciglioni - male parcele vinove loze na uskim travnatim terasama, šume, mala sela i poljoprivredno zemljište.

"Stoljećima je ovaj složen teren oblikovao i prilagodio čovjek te je svojim radom obogatio i prirodno prekrasan krajolik", kaže se u obrazloženju UNESCO-a. "Od 17. stoljeća, upotreba cigliona stvorila je poseban šahovski krajolik koji se sastoji od redova vinove loze paralelno i okomito prema padinama. U 19. stoljeću bellussera tehnika osposobljavanja vina doprinijela je estetskim karakteristikama krajolika. "

Za razliku od Champagne i Franciacorta vina, Prosecco se obično proizvodi alternativnom metodom Charmat-Martinotti, u kojoj se sekundarna fermentacija odvija u velikim spremnicima od nehrđajućeg čelika, a ne u svakoj pojedinačnoj bočici, što čini ovo vino jeftinijim za proizvodnju, a minimalno vrijeme proizvodnje je 30 dana. Zahvaljujuči tome Prosecco je postao veoma popularna zamjena za pjenušava vina iz Francuske.

U svijetu danas ima ukupno 1121 lokaliteta zaštićenih kao dio UNESCO-ve svjetske baštine. To su obilježja ili područja odabrana kao kulturno, povijesno, znanstveno ili drugo značenje i zakonski su zaštićena međunarodnim ugovorima.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-07-12Aktualno:

Tajland iz Beča za 322 eura povratno

Do Istanbula iz Budimpešte za 80 eura

Besplatno biciklom na vlak!

Advent u Lisabonu za 30 eura povratno iz Beča

Izrael iz Budimpešte za 26 eura povratnoPovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Zabrana sjedenja na španjolskim stubama

Zabrana ulaska kruzera u Veneciju

Uskoro biciklom od Rima do Asiza

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Santorini: Zabrana jahanja magaraca za pretile

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Mjesec dana Irana (2. dio)

Albanska rivijera

Kajakom na more

Sirija: zvijer u ljepotici

otok RabPogledajte još:

Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici


otok Rab