Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Prosecco brda na listi UNESCO baštine

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Nakon više od desetljeća nastojanja i kandidatura, regija Prosecco poznata po istoimenom pjenušavom vinu u sjeveroistočnom dijelu talijanske pokrajine Veneto konačno je dodana na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Smještena u sjeveroistočnoj Italiji, područje Prosecco zauzima brda Conegliano i Valdobbiadene, gdje se vinogradi za prepoznatljivo pjenušavo vino uzgaja već stoljećima. Brda se protežu na području od tridesetak kilometara, a vijest da su dodane na popis UNESCO objavljena je na ovogodišnjem zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Bakuu, Azerbajdžanu. Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene je već pedeset i peto mjesto na popisu UNESO svjetske baštine koje se nalazi u Italiji i dio je vinogradarskog područja Prosecco, koje se prostire na devet pokrajina u sjeveroistočnoj Italiji.


Smatra se da Prosecco proizveden oko Conegliana i Valdobbiadena ima poseban okus, zahvaljujući složenoj geologiji područja. Unesco je u svom citiranju objasnio da krajolik karakteriziraju jedinstvena brda, ciglioni - male parcele vinove loze na uskim travnatim terasama, šume, mala sela i poljoprivredno zemljište.

"Stoljećima je ovaj složen teren oblikovao i prilagodio čovjek te je svojim radom obogatio i prirodno prekrasan krajolik", kaže se u obrazloženju UNESCO-a. "Od 17. stoljeća, upotreba cigliona stvorila je poseban šahovski krajolik koji se sastoji od redova vinove loze paralelno i okomito prema padinama. U 19. stoljeću bellussera tehnika osposobljavanja vina doprinijela je estetskim karakteristikama krajolika. "

Za razliku od Champagne i Franciacorta vina, Prosecco se obično proizvodi alternativnom metodom Charmat-Martinotti, u kojoj se sekundarna fermentacija odvija u velikim spremnicima od nehrđajućeg čelika, a ne u svakoj pojedinačnoj bočici, što čini ovo vino jeftinijim za proizvodnju, a minimalno vrijeme proizvodnje je 30 dana. Zahvaljujuči tome Prosecco je postao veoma popularna zamjena za pjenušava vina iz Francuske.

U svijetu danas ima ukupno 1121 lokaliteta zaštićenih kao dio UNESCO-ve svjetske baštine. To su obilježja ili područja odabrana kao kulturno, povijesno, znanstveno ili drugo značenje i zakonski su zaštićena međunarodnim ugovorima.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-07-12Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Podgorica iz Zagreba za 32 eura povratno

Krf iz Beča za 30 eura povratno

Poznanj iz Zadra za 39 eura povratnoPovezano:

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Nikad čišći venecijanski kanali

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Slowinski nacionalni park

putopisni film: Mjesec dana Irana

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Jezero Lepenica kajakomPogledajte još:

Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik


Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Jezero Lepenica kajakom