Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Vlakom do Praga iz Rijeke, Zagreba i Splita od 22 eura

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Željeznički kolodvor u Rijeci već dugo godina više podsjeća na muzejsko zdanje koje svjedoči o tradiciji nekad jednog od najvažnijih željezničkih koridora u Europi nego na aktivno željezničko čvorište koje bi moglo imati važnu ulogu u tranzitu putnika iz srednje i sjeverne Europe prema Jadranu, posebice tijekom ljetne turističke sezone. Vlakovi kreću tek nekoliko puta dnevno a dolaze s zakašnjenjem pa osim par radnika i nezaobilaznih golubova kolodvor zjapi prazan. Neočekivano, prošle godine dok je cijelo tržište u turizmu bilježilo značajne padove, upravo je Rijeka doživjela svoju željezničku renesansu zahvaljujući Regiojetu, češkom niskotarifnom željezničkom prijevozniku.

Ove godine Regiojet ide korak dalje pa će osim Rijeke s Pragom povezivati i Zagreb te Split.

Izravnim noćnim željezničkim linijama povezati će Prag, Bratislavu i Budimpeštu s Rijekom, Splitom i Zagrebom

Linija će započeti u petak, 28. svibnja i ići će novom trasom: Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb - Rijeka / Split.

Podsjetimo, prošle godine je ova linija išla drugom trasom, preko Ljubljane.


Pročitajte i naš vodič kroz Prag


Pretprodaja karata započinje u veljači te je najavljeno kako će cijene karata biti jednake onima u prošloj godini te iznose 22 eura u jednom smjeru iz Praga prema Rijeci. Za sada nije poznato koliko će biti karte do Splita ali najavljeno je kako će biti slične kao i do Rijeke. RegioJet vlakovi Hrvatskoj nude najveću pokrivenost odmorišnih odredišta, i to po zaista pristupačnim cijenama.

Ono što je posebno važno a što je nedostajalo ranijim željezničkim vezama organiziranim tijekom ljetne sezone, Regiojet planira uvesti i autobusne linije kojima će omogućiti prijevoz putnika s kolodvora do najvažnijih turističkih središta na cijeloj hrvatskoj obali i tako revitalizirati željeznicu kao značajan dio intermodalnog prijevoza. Na taj način moći će jednostavno i bezbrižno gosti stizati do svojih smještajnih jedinica u najkraćem roku i željeznička linija značajno dobiva na konkurentnosti u odnosu na druge oblike prijevoza. Autobusne linije kretati će iz Rijeke, Gračaca i Splita.

Ova vijest je značajna ne samo za turističke djelatnike i za mogućnost vraćanja željezničkog prometa u Rijeku već je značajna i kao mogućnost za jeftino putovanje Europom hrvatskih putnika. Iz Rijeke do Praga tako ćete moći već od 44 eura povratno, a potom iz Praga otvara se čitav niz mogućnosti za jeftina putovanja vlakom. Samo za primjer donosimo neke od destinacija s cijenama promotivnih karata iz Praga:

Berlin, Dresden, Minhen: 14 eur
Strassbourg: 19 eur
Wroclaw: 14 eur
Kopenhagen: 59 eur

Koliko je zapravo onda cijena putovanja do navedenih destinacija iz Hrvatske te kako doći do jeftinijih karata? Povratno Rijeka - Prag je prema tome 44 eura, a povratno do primjerice Strassbourga je 38 eura, ukoliko kupite promotivne karte. Prema tome, povratno Rijeka - Strassbourg je 82 eura. S time da karte kupujete odvojeno: za liniju Rijeka - Prag preko stranica Regiojeta a do destinacija iz Praga preko državnih željeznica Ceske Drahy.

Pročitajte i naš vodič za najjeftinija putovanja vlakom

Iako su ponekad putem niskotarifnih prijevoznika zrakoplovne karte povoljnije a putovanja znatno brža, kad se ubaci u računicu cijena dolaska i odlaska sa zračnih luka, cijena prtljage i brojna ograničenja prijevoznika opcija putovanja vlakom svakako je vrijedna razmatranja kao alternativa. Uz to, linija Split/Rijeka - Prag će biti noćna relacija, tako da navečer zaspite na Kvarneru ili u Dalmaciji a ujutro se probudite u prijestolnici Češke.
Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2021-02-03Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Znojmo

Brno

Prag

Prag iz Zadra za 26 eura povratno

Flixbusom do Praga i Berlina izravno iz Zagreba

Izravni letovi od Zagreba do Praga

Besplatno biciklom na vlak!

Rijeka uvodi prigradsku željeznicu

Povoljnije vlakom na more

Gozo coastal walk

Destinacije za zimsko sunce

Valletta

Malta: Sve što trebate znati

Najbolji advent u HrvatskojPogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj