Portal za samostalna putovanja i backpacking

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

COVID-19, novi koronavirus širi se diljem svijeta i ima katastrofalan utjecaj na čitavo globalno gospodarstvo a posebno na turizam. Ipak u ovo vrijeme ljudski životi važniji su od putovanja i stoga sve više zemalja ograničava putovanja i zatvara granice. Ukoliko ipak putujete, iz bilo kojeg razloga, donosimo listu najnovijih ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa.

Slovenija je zatvorila sav putnički promet prema Italiji. Ipak osobnim automobilom i dalje je dopušten ulazak u Italiju.

Mađarska je zatvorila putnički promet prema Sloveniji i Austriji, ograničila putnički promet prema Hrvatskoj i pojačala granične kontrole. Zabrana ulaska osoba koje dolaze ili su bile u Italiji, Kini, Južnoj Koreji, Iranu ili Izraelu.

Bosna i Hercegovina zabranjuje ulazak svim putnicima koji dolaze iz Kine, Italije, Južne Koreje ili Irana. Za putnike koji dolaze iz Njemačke, Španjolske i Francuske obvezna je 14-dnevna samoizolacija.

Srbija je od 11. ožujka zabranila ulaz putnicima iz dijelova sjeverne Italije, dijelova Švicarske, Južne Koreje, nekih provincija Kine i Irana.

Crna Gora je posljednja europska zemlja u kojoj još nije zabilježen slučaj koronavirusa (14. 3.) te se nastoji zaštiti od pojave istog i u budućnosti. Stoga su uveli zabranu ulaska putnicima koji dolaze iz Italije, Španjolske, Južne Koreje, Irana i Kineske provincije Hubei.

Češka zatvara svoje granice: gotovo nitko neće smjeti ući ili napustiti zemlju.

Poljska je zatvorila sve svoje granice i zabranila ulazak stranaca. Poljski državljani koji će se vratiti u zemlju iz inozemstva morati će provesti 14 dana u karantani. Zaustavljen međunarodni zračni i željeznički promet.

Rusija je zatvorila granicu s Poljskom i Norveškom. Komercijalni letovi bit će ograničeni na glavnne gradove zemalja članica EU i samo od i do zračne luke Šeremetjevo u Moskvi.

Moldavija: ukinuti svi letovi iz Europske Unije.

Danska zatvara sve kopnene granične prijelaze i planira značajno ograničiti broj letova prema inozemstvu.

Turska: svi letovi iz Turske do Njemačke, Francuske, Španjolske, Norveške, Danske, Belgije, Austrije, Švedske i Nizozemske zaustavljeni su do 17. travnja.

Sjedinjene Države: zabrana putovanja iz Europe. Primjenjuje se na strane državljane koji su bili u zemlji unutar schengenskog prostora u posljednjih 14 dana.

Novi Zeland: svaka osoba koja uđe u Novi Zeland morat će biti 14 dana u samoizolaciji.

Pakistan zatvara kopnene granice i ograničava letove.

Oman je već obustavio turističke vize za sve posjetitelje na mjesec dana.

Irak dodaje Njemačku i Katar na svoju listu zabrane ulaska koronavirusa koja sada uključuje 13 zemalja.

Katar je već zabranio ulazak ljudima koji dolaze iz Indije i 13 drugih naroda.

Ukrajina zatvara granice za strane posjetitelje na 2 tjedna.

Slovačka zatvorila granice za nerezidente

Izrael je 9. ožujka naredio 14-dnevnu karantenu svima koji uđu u zemlju o čemu možete pročitati više OVDJE

Indija: sve vrste turističkih viza ukinute su do 15. travnja. 14-dnevna karantena za građane koji se vraćaju iz sedam zemalja: Kine, Italije, Irana, Južne Koreje, Španjolske, Francuske i Njemačke. Indija je već imala zabranjen od 3. ožujka ulazak državljanima Italije, Irana, Južne Koreje i Japana.


U većini europskih država na snazi su stroga ograničenja javnih okupljanja i razne druge mjere protiv širenja pandemije. Stoga je trenutno najgore moguće vrijeme za putovanje. Čak i ako se nimalo ne bojite virusa te ako nemate nimalo altruizma i brige za starije sugrađane kojima taj isti možete prenijeti čak i ako uopće nemate vidljive znakove bolesti, putovanja sve manje imaju smisla jer su gotovo sve znamenitosti, muzeji i institucije zatvorene. Sportska natjecanja su odgođena, priredbe i koncerti otkazani a brojni smještajni objekti zatvoreni.

Iako je virus za mlađe osobe relativno bezazlen, za starije osobe može biti poguban. Sada nije vrijeme za putovanja, nije vrijeme za paniku, već je vrijeme za solidarnost. Umjesto da im neodgovornim ponašanjem prenosite virus, starijim osobama možete prenijeti namirnice iz dućana ili pomoći na neki drugi način. U brojnim zemljama mladi se organiziraju i volontiraju tako da odlaze starijim osobama u kupovinu i obavljanje svih mogućih zadataka radi kojih bi morali izlaziti i nepotrebno se izlagati riziku zaraze. Kako me koronavirus ludilo zateklo izvan Hrvatske i sam sudjelujem u takvom volontiranju. Od srca se nadam da ćete se na sličan način organizirati i u domovini.

Kako je ovo stranica o putovanjima, nastaviti ćemo objavljivati putopise, vodiče za putovanja, savjete i sve druge sadržaje povezane sa samostalnim organiziranjem putovanja. Doći će opet vrijeme kada ćemo bezbrižno putovati i osvajati svijet.

Preživjeli smo rat, preživjeli smo požare, poplave i potrese. Preživjet ćemo i ovaj virus. Zajedno.
Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2020-03-14Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Dugi otok

Risnjak

Gacka

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Iran iz Budimpešte za 92 eura povratno

Istanbul iz Zagreba za 74 eura povratno

Jordan za 34 eura povratno iz Budimpešte

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znatiPogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet