Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Venecija uvodi naplatu ulaznica za posjetitelje?

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Pitanje prevelikog broja turista u Veneciji ponovno je postalo aktualno pitanje ovog tjedna, kada je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro odlučio ponovno progovoriti o potrebi naplate ulaznica za jednodnevne posjetitelje Venecije. U intervjuu novinaru gradskih novosti Corriere del Veneto sponenuo je kako se razmatra naplata boravka za dnevne izletnike u Veneciji. Iako se o ovoj ideji već i ranije često govorilo, srećom za sada nije uvedena nikakva naknada. Tijekom toplijih mjeseci grad je jednostavno prenapučen turistima i stoga se sve više postavlja pitanje kako ograničiti njihov broj. 

"Rješenje je očito: oni koji žive, rade ili imaju mjesto za spavanje u grad mogu ući, ostali moraju ostati daleko", rekao je.

"Gradonačelnik mora imati moć zatvaranja grada na udarnimdanima", također je ustvrdio. "Vladi je predloženo nekoliko ideja, sada se nadamo da će odlučiti pomoći Veneciji".

Pročitajte i naš vodič kroz Veneciju

Izjava dolazi nakon prenatrpanog uskrsnog vikenda, tijekom kojeg je grad jednostavno bio prepun turistima i još se jednom otvorilo pitanje kako ograničiti broj posjetitelja. Više od 125.000 posjetitelja posjetilo je Veneciju na Uskrsnoj nedjelji i tek nešto manje od 100.000 na uskrsni ponedjeljak. Nezadovoljni su i stanovnici samoga grada, a novi val nezadovoljstva turistima izazvala su dva švicarska turista koja su se gola odlučila za ples na fontani blizu mosta Rialto.

Ovo nije prvi put da je netko predložio naplatu ulaska u grad. U 2014, talijanski podtajnik kulture, Ilaria Borletti, rekao je za dnevne novine: "Venecija polako umire od turizma, gušila je ljetna turista koja jede i trči, ostavljajući malo ili ništa gradu."


Predložene su bile također i alternativne mjere. Prošle godine, Venecijanski savjetnik za urbanizam, Massimiliano De Martin, smatra izjavio je kako bi se trebalo spriječiti otvaranje novih smještaja u centru grada. Mnogo je prijedloga za obuzdavanje masovnog turizma materijalizirano, uključujući politiku "lokalnog stanovništva" za svoje vodene autobuse. Vladini dužnosnici također su prošle godine priopćili kako će se veliki kruzeri biti izdvojeni daleko od grada te će pristati na terminal u industrijskoj luci Marghera na kopnu.

Ipak prijedlog smanjenja broja smještajnih kapaciteta čini se ne smanjuje broj posjetitelja u Veneciji, i prema svemu sudeći pravi problem predstavljaju jednodnevni posjetitelji koji dolaze u grad na jedan dan, uglavnom sa vlastitom hranom i veoma malo doprinose prihodu grada.

Prošlogodišnje gradske vlasti pokrenule su kampanju #EnjoyRespectVenezia, koja je - među uputama poput zabrane postavljanja kampa ili vožnje biciklom kroz središte grada - izjavili kako su turistima zabranjena stajanja bez dobrog razloga.

S obzirom na blizinu Venecije našim turistima, ukoliko se odlučujete za jednodnevne izlete preporučujemo posjetu tijekom jeseni i zime. Ukoliko prognoza pokazuje lijepi i sunčan dan odlazak do Venecije može se organizirati u samo jedan do dva dana, a ljepote ovoga grada na laguni nimalo neće biti umanjene radi ponešto hladnijih temperatura. Štoviše, zahvaljujući znatno manjem broju turista grad će izgledati još i ljepše.

Upravo je zbog toga Venecija jedna od destinacija koje vrijedi posjetiti zimi.

Do Venecije možete jednostavno i brzo stići izravnim autobusnim linijama Flixbusa. Cijene kreću već od 19 eura po smjeru ukoliko se karte kupuju unaprijed.

Zagreb - Venecija Flixbus (od 19 eura)

Alternativno, možete stići i autobusom Črnja Toursa (polazak u 4:55 iz Zagreba, dolazak u Venezia Mestre u 11:05) pri čemu su dostupne povratne karte već od 337 kuna. Karte možete kupiti OVDJE

Također možete doći i kombinacijom autobusa do Trsta i potom vlaka do Venecije. Brzi vlakovi iz Trsta do Venecije kreću se već od 9 eura na dalje, ukoliko se kupuju unaprijed karte. Više informacija kako kupovati karte za vlak u Italiji potražite na našem Vodiču za putovanje Italijom vlakom

Od Rijeke i Zagreba do Trsta moguće je redovnim linijama Autotransa te Črnja Toursa pri čemu su dostupne povratne karte već od 112 kuna. Karte iz Zagreba kupite na stranicama AK Zagreb dok karte iz Rijeke kupite na stranicama Autotransa.

Ukoliko dolazite iz Dalmacije, ponekad su dostupni za samo dvadesetak eura povoljni letovi iz Splita do Venecije

Za smještaj pretražite najpovoljniji smještaj u Veneciji

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.
Booking.com

izvor: telegraph.co.uk

objavljeno: 2018-04-09Aktualno:

Maroko iz Trevisa za 21 euro povratno

Boeing 747 postaje hotel

Mikonos iz Beča za 40 eura povratno

London iz Trsta za 30 eura povratno

Dublin iz Zadra za 55 eura povratnoPovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Sicilija iz Trsta za 29eura povratno

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Rim pooštrava propise ponašanja turista

Gdje se najviše putovalo u 2018

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Predstavljanje knjige: Moj Camino

Najljepši romantični izleti

Jordan: sve što trebate znati

Bratislava

Najbolja novogodišnja putovanja

KrakovPogledajte još:

Najljepši romantični izleti


Jordan: sve što trebate znati


Bratislava


Najbolja novogodišnja putovanja


Krakov