Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


NP Krka ograničava broj posjetitelja

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Nacionalni park Krka postao je prva institucija u Republici Hrvatskoj na državnoj razini koja je odlučila ograničiti broj posjetitelja u skladu sa održivim razvojem i zaštitom prirodnih resursa i ponude kako bi se na taj način smanjile gužve i pritisak na prirodne ljepote i osigurao manji utjecaj na okoliš od čovjeka. Unatoč tome što se ova mjera čini nepopularnom, nema dvojbe kako nacionalni parkovi u Hrvatskoj kao najposjećenije lokacije trebaju aktivno raditi na ograničavanju utjecaja turizma na okoliš kako bi se prirodne ljepote zadržale i za buduće generacije.

Kako navode iz samog Nacionalnog parka, prirodne ljepote koje oduzimaju dah, huk vode koja se prelijeva preko sedam veličanstvenih sedrenih slapova i bogata kulturnopovijesna baština, koja priziva duh minulih vremena, predstavljaju vrijednosti s kojima generacije odrastaju uz Krku. Kako bi očuvala tisućljetnu baštinu, Javna ustanova "Nacionalni park Krka" ove godine pristupila je donošenju novih poslovnih odluka u sklopu projekta odgovornog upravljanja i sigurnosti posjetitelja u cilju rasterećenja najpoznatijeg i najposjećenijeg lokaliteta, Skradinskog buka.

Ovog ljeta broj posjetitelja na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka je ograničen. Posjetiteljima na Lozovcu i u Skradinu su dostupni displeji s prikazom raspoloživog broja ulaznica za Skradinski buk. Onim posjetiteljima koji u određenom trenutku neće moći ući na Skradinski buk ponudit će se alternativni pravci kretanja, odnosno programi obilaska lokaliteta na srednjem i gornjem toku Krke.


Vrijeme čekanja za ulazak na Skradinski buk posjetitelji će moći provesti obilazeći poučno-pješačke staze i vidikovce na srednjem toku Krke, moći će uživati u sakralnoj baštini koju Krka njeguje, otkriti spomenike koji svjedoče o burnoj prošlosti ovog područja, spoznati neotkrivene dijelove Krke i okrijepiti se u jednom od brojnih seoskih domaćinstava koja nude bogat izbor tradicionalno pripremljenih i ekološki uzgojenih lokalnih proizvoda. Novost ove godine također je i on line rezervacija i prodaja ulaznica za NP "Krka" preko web shopa Parkovi Hrvatske kako bi posjetitelji na vrijeme i kvalitetno planirali svoj dolazak u Park

Kretanje posjetitelja po Skradinskom buku od ove je godine jednosmjerno. Prilikom dolaska na lokalitet posjetitelji će se sa smjerom obilaska moći upoznati na karti područja, a postavljeni su i putokazi koji će posjetiteljima olakšati kretanje. Smjer obilaska (Walk this way) posebno je istaknut a postavljeni su i znakovi zabrane kretanja za posjetitelje koji bi se uputili u suprotnom smjeru.

Nacionalni i parkovi prirode jedan su od naših najjačih brendova, dokaz tomu je i podatak da ih je lani posjetilo preko 3,5 milijuna posjetitelja. Upravo su srpanj i kolovoz mjeseci u kojima je najveći pritisak te je bitno da najposjećeniji parkovi poduzmu mjere s ciljem rasterećenja najatraktivnijih lokacija, što je sada prvi učinio Nacionalni park "Krka". Ministarstvo na nacionalnoj razini i financijski i stručno podupire projekte učinkovitog upravljanja posjetiteljima. Od prije desetak dana posjetitelji imaju mogućnost kupiti ulaznicu u parkove i preko Interneta. To je još jedan od mehanizama za bolje upravljanje brojem posjetitelja. Uz podršku Ministarstva, naši parkovi su za EU sufinanciranje prijavili 20 projekata poboljšanja posjetiteljske infrastrukture vrijednih oko 770 milijuna kuna koji sada prolaze fazu odobravanja. Bolja posjetiteljska infrastruktura olakšat će pristup parkovima ali isto tako olakšati njihovu učinkovitu zaštitu. Stoga su nam ti projekti trenutno jedan od prioriteta.

Booking.com

izvor: NP Krka

objavljeno: 2018-08-12Aktualno:

Turska ukinula vize za Hrvate

Chicago iz Budimpešte za 295 eura povratno

London iz Zadra za 18 eura povratno

Barcelona iz Zagreba za 90 eura povratno

Berlin iz Pule za 26 eura povratnoPovezano:

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Najljepši dvorci Hrvatske

Jezera Gorskog Kotara

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Besplatno biciklom na vlak!

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Prosecco brda na listi UNESCO baštine

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Najljepši romantični izleti

Spavanje u zračnoj luci

Najbolja adventska putovanja

Jordan

GrazPogledajte još:

Najljepši romantični izleti


Spavanje u zračnoj luci


Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Najbolja adventska putovanja


Najljepši dvorci Hrvatske