Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Kazahstan mijenja ime glavnog grada

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Gradovi uglavnom imaju iste ime kroz dugi niz stoljeća, ponekad i tisućljeća. Ipak to nije slučaj za glavni grad Kazahstana koji će još jednom promijeniti svoje ime. Putnici koji putuju u glavni grad Kazahstana više neće biti u avionu za Astanu. Zemlja je donijela odluku kako će svoju metropolu preimenovati u Nursultan u čast bivšeg predsjednika.

Promjena se dogodila kad je kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev neočekivano podnio ostavku nakon gotovo 30 godina mandata. Nazarbajev je stupio na dužnost 1991. godine, nakon što je Kazahstan postao neovisan nakon pada Sovjetskog Saveza. Nazarbajev je bio jedini kazahstanski predsjednik do danas, kada je u televizijskom obraćanju naciji 78-godišnjak najavio svoju ostavku kako bi potaknuo "novu generaciju vođa". On je imenovao Kassym-Jomarta Tokayeva - predsjednika gornjeg doma parlamenta u Kazahstanu - da preuzme dužnost predsjednika za ostatak svog mandata, koji istječe u travnju 2020. godine.


Prvi Tokajev čin je trebao predložiti promjenu glavnog grada u ime Nursultan u čast njegovog prethodnika, koji je brzo usvojio parlament. Nursultan nije prva promjena imena grada koji ćemo još neko kratko vrijeme nazivati Astana.

Utemeljen je 1830. godine kao ruska tvrđava, pri čemu se grad zvao Akmola (kazahstanski "Bijela grobnica"). Godine 1961. preimenovan je u Tselinograd (Grad divlje zemlje) nakon sovjetskog programa za povećanje poljoprivredne proizvodnje i zaustavljanje nestašice hrane. Nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ponovno je postao Akmola, a tri godine kasnije postaje Astana.

Ironično je to što je sam predsjednik Nazarbajev premjestio glavni grad zemlje iz stare južne prijestolnice Almati na sjevernu Akmolu 1994., a 1998. godine grad je doživio još jednu promjenu imena: ovaj put do najnovijeg naziva - Astana, što na kazaškom jeziku znači "glavni grad". Nursultan je i dalje gospodarsko središte i političko središte Kazahstana, iako je mnogo stariji, bivši glavni grad Almaty, kulturno središte zemlje i najveća urbana koglomeracija.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-03-22Aktualno:

Santorini iz Beča za 50 eura povratno

Besplatni letovi za donatore obnove Notre Dame

Krf iz Beča za 29 eura povratno

Najduža umjetna ski staza svijeta u Srbiji

Berlin iz Pule za 20 eura povratnoPovezano:

Kazahstan iz Budimpešte za 76 eura povratno

Zabranjene ture u crvenoj četvrti Amsterdama

Rim pooštrava propise ponašanja turista

Sevilla iz Trevisa za 35 eura povratno

Pariz

Mjesec dana Irana (1. dio)

Grčki otoci za povoljan odmor

Poznanj

Najbolji besplatni muzejiPogledajte još:

Pariz


Mjesec dana Irana (1. dio)


Grčki otoci za povoljan odmor


Poznanj


Najbolji besplatni muzeji