Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Kazahstan mijenja ime glavnog grada

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Gradovi uglavnom imaju iste ime kroz dugi niz stoljeća, ponekad i tisućljeća. Ipak to nije slučaj za glavni grad Kazahstana koji će još jednom promijeniti svoje ime. Putnici koji putuju u glavni grad Kazahstana više neće biti u avionu za Astanu. Zemlja je donijela odluku kako će svoju metropolu preimenovati u Nursultan u čast bivšeg predsjednika.

Promjena se dogodila kad je kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev neočekivano podnio ostavku nakon gotovo 30 godina mandata. Nazarbajev je stupio na dužnost 1991. godine, nakon što je Kazahstan postao neovisan nakon pada Sovjetskog Saveza. Nazarbajev je bio jedini kazahstanski predsjednik do danas, kada je u televizijskom obraćanju naciji 78-godišnjak najavio svoju ostavku kako bi potaknuo "novu generaciju vođa". On je imenovao Kassym-Jomarta Tokayeva - predsjednika gornjeg doma parlamenta u Kazahstanu - da preuzme dužnost predsjednika za ostatak svog mandata, koji istječe u travnju 2020. godine.


Prvi Tokajev čin je trebao predložiti promjenu glavnog grada u ime Nursultan u čast njegovog prethodnika, koji je brzo usvojio parlament. Nursultan nije prva promjena imena grada koji ćemo još neko kratko vrijeme nazivati Astana.

Utemeljen je 1830. godine kao ruska tvrđava, pri čemu se grad zvao Akmola (kazahstanski "Bijela grobnica"). Godine 1961. preimenovan je u Tselinograd (Grad divlje zemlje) nakon sovjetskog programa za povećanje poljoprivredne proizvodnje i zaustavljanje nestašice hrane. Nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ponovno je postao Akmola, a tri godine kasnije postaje Astana.

Ironično je to što je sam predsjednik Nazarbajev premjestio glavni grad zemlje iz stare južne prijestolnice Almati na sjevernu Akmolu 1994., a 1998. godine grad je doživio još jednu promjenu imena: ovaj put do najnovijeg naziva - Astana, što na kazaškom jeziku znači "glavni grad". Nursultan je i dalje gospodarsko središte i političko središte Kazahstana, iako je mnogo stariji, bivši glavni grad Almaty, kulturno središte zemlje i najveća urbana koglomeracija.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-03-22Aktualno:

Tajland iz Beča za 322 eura povratno

Do Istanbula iz Budimpešte za 80 eura

Besplatno biciklom na vlak!

Advent u Lisabonu za 30 eura povratno iz Beča

Izrael iz Budimpešte za 26 eura povratnoPovezano:

Kazahstan iz Budimpešte za 76 eura povratno

Zabrana sjedenja na španjolskim stubama

Bergen iz Beča za 33 eura povratno

Prag iz Zadra za 36 eura povratno

Mjesec dana Irana (2. dio)

Albanska rivijera

Kajakom na more

Sirija: zvijer u ljepotici

otok RabPogledajte još:

Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici


otok Rab