Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:
Etna na popisu UNESCO-a

Tekst: Peter Polić
some_alt
Erupcija vulkana Etna

Planina Etna jedan je od najpoznatijih vulkana na svijetu te nama najbliži aktivni vulkan. Visinom od 3.300 metara zauzima dominantnu poziciju na najvećem mediteranskom otoku Siciliji, a svojom ljepotom i svojim čestim erupcijama zaokuplja pozornost već više od dvije tisuće i sedam stotina godina, čime Etna postaje jedno od najduže dokumentiranih mjesta na svijetu. Upravo ju je ta dužina trajanja dokumentiranog praćenja stavila na popis UNESCO kulturne baštine.

Također je Etna došla i na popis prirodne baštine radi raznolike skupine vulkanskih kratera, tokova lave, pećina nastalih od lave i zbog čitave konfiguracije terena i sastava tla u dolini Vale de Bove.

Vuklan na istoku Sicilije jedan je od najpručavanijih vulkana na svijetu te je i dalje jedan od glavnih izvora novih spoznaja vulkanologa, fizičara, geologa i ostalih znanstvenika.

Smatra se kako je vuklan nastao serijom erupcija ispod mora u blizini obale Sicilije pred oko 500.000 godina. U centralnom krateru povremeno dolazi do erupcija a izlijevanja lave povremeno prijete i selima koja su raspoređena oko samoga vulkana radi veoma plodnog tla.

Osim Etne, spomenimo i druge lokacije koje su stavljene na popis svjetske baštine UNESCO-a. To su namibijsko More pijeska, koje je jedina priobalna pustinja na svijetu sa dinama na koje utječe magla. Pustinja čini izvanredan primjer znanstvenih, geomorfoloških, ekoloških i evolucijskih posljedica vjetra u sukobu sa geologijom i biologijom.

Na listu svjetskog nasljeđa uvršteni su zatim El Pinakate i Gran Desierto de Altar rezervati u Meksiku zbog njihove dramatične kombinacije pustinjskih pejsaža kojima dominiraju vuklanski i dinski sustavi. Ovi "naizgled negostoljubivi" rezervati dom su za više od 540 vrsta biljaka, 44 vrste sisavaca i više od 200 vrta ptica i preko 40 reptila.

Još jedna lokacija koja se našla na popisu UNESCO baštine također se nalazi u Europi, odnosno u Ukrajini i Poljskoj, a riječ je o šesnaest drvenih crkava u karpatskim planinama Poljske i Ukrajine koje predstavljaju veoma zanimljiv primjer nakadašnje široko rasprostranjene graditeljske tradicije pravoslavnih slavenskih sakralnih gradnji crkava od drveta, koja se na prostorima Rusije i istočnih zemalja zadržala do danas.objavljeno: 2013-06-23Aktualno:

Maroko iz Trevisa za 21 euro povratno

Boeing 747 postaje hotel

Mikonos iz Beča za 40 eura povratno

London iz Trsta za 30 eura povratno

Dublin iz Zadra za 55 eura povratnoPovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Sicilija iz Trsta za 29eura povratno

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Rim pooštrava propise ponašanja turista

Santorini: Zabrana jahanja magaraca za pretile

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Bijele i Samarske stijene postaju dio NP Risnjak

Najljepši romantični izleti

Jordan: sve što trebate znati

Bratislava

Najbolja novogodišnja putovanja

KrakovPogledajte još:

Najljepši romantični izleti


Jordan: sve što trebate znati


Bratislava


Najbolja novogodišnja putovanja


Krakov