Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Egipat zabranjuje nametljivo vrbovanje turista

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

U pokušajima da obnove svoj turizam u Egiptu, vlasti su odlučile zabraniti nametljive preprodavače, lažne vodiče i ostale prevarante koji su nastojali na sve moguće načine stalnim uvjeravanjima i varanjima od turista izvući što je moguće više eura ili dolara. Svatko tko je putovao ovom zemljom imao je prilike susresti se sa poprilično napornim oportunistima koji su u turistima vidjeli idealni izvor zarade bez puno posla i zaista dosegli do vrhunca razinu "dosađivanja". Stoga je ovaj potez hvale vrijedan korak u popravljanju reputacije Egipta kao renomirane turističke destinacije. 

Novi zakon je usmjeren prema agresivnim preprodavačima i agresivnom vrbovanju turista od osoba koje gnjave putnike "s namjerom prosjačenja ili promicanja, tražeči novac za nepostojeće usluge ili prodajom dobara ili usluge uz agresivno nagovaranje u uvjeravanje." Takvo se ponašanje često pojavljuje oko poznatih arheoloških lokaliteta zemlje, kao što su piramide u Gizi ili hramovi u Luxoru. Bilo je bezbrojnih pritužbi posjetitelja koji kažu da je njihovo iskustvo bilo prilično oštećeno tim nevjerojatnim znamenitostima neprekidnom gnjavažom od ljudi koji prodaju suvenire, šetnje devama ili nude svoje usluge kao turistički vodiči.


Egipatski parlament sada je odobrio zakon koji predviđa kazne ukoliko netko agresivno nagovara ili zlostavlja turiste do 10.000 EGP (oko 3 450 kuna). Bilo je i zahtjeva za značajno oštrijim kaznama, a nekoliko političara predlaže da se kazna udvostruči.

Zakon obuhvaća muzeje i arheološka nalazišta, iako su mnogi posjetitelji također istaknuli kako se pustošenje i gnjavaža može nastaviti kroz prometne gradske ulice. Ostaje vidjeti da li će doista doći do promjena na terenu, ali je pozdravljen općim pozitivnim reakcijama na društvenim medijima.

Novi zakon dio je egipatskih planova oživljavanja njihove vrijedne turističke industrije nakon sigurnosnih problema posljednjih godina. U prošloj je godini došlo do velikih skokova, s porastom od 30% posjetitelja u prvom kvartalu ove godine. Britanski turoperatori također su potvrdili obnovljeni interes za odredište.

Prisjetim li se svojeg osobnog iskustva u Egiptu, kada je gospodin me svim silama pokušavao natjerati da mu platim za to što je sam uskočio mi u kadar dok sam slikao piramidu, zatim raznih lažnih učitelja engleskog koji su voljni pomoći a onda odjednom glume turističke vodiče koji očekuju naplatu, nezaobilaznih taksista, prodavača i vozača raznih plovila Nilom pa sve do meni osobno najdražeg: vojnika koji je tražio napojnicu jer mi je zabranio slikanje (!?!) ovo je jedna od najboljih vijesti koje dolaze iz Egipta vezano za turizam. Ostaje šteta što se ne kažnjava ovakvo ponašanje i na ulicama.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2018-04-28Aktualno:

Lisabon za 55 eura povratno iz Budimpešte

Malta iz Venecije od 20 eura povratno

Palma iz Pule za 60 eura povratno

Valencija iz Trsta za 29 eura povratno

Amsterdam iz Dalmacije za 60 eura povratnoPovezano:

Video: Otkrijte Egipat

Putem faraona (I. dio)

Putem faraona (II. dio)

Egipat iz Beča za 183 eura povratno

Egipat iz Milana za 92 eura povratno

Egipat iz Venecije za 119 eura povratno

Istanbul iz Zagreba za 120 eura povratno

Maroko iz Trevisa za 31 euro povratno

Kazahstan iz Budimpešte za 76 eura povratno

Najljepša bajkovita sela

Goli otok i Sv. Grgur

Oktoberfest

Zašto je super putovati sam

OsloPogledajte još:

Najljepša bajkovita sela


Goli otok i Sv. Grgur


Oktoberfest


Zašto je super putovati sam


Oslo