Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


EURO 2020: kako najpovoljnije na kvalifikacijske utakmice Vatrenih

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

2. prosinca održan je ždrijeb u Dublinu za nove kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo u kojem je Hrvatska dobila zanimljive protivnike koji u isto vrijeme predstavljaju lako dostupne destinacije za putovanja. Tako će Hrvatska nogometna reprezentacija igrati u skupini sa Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom. Ukoliko Vas zanima kako najpovoljnije putovati do tih država donosimo u nastavku prijedloge za najjeftinija putovanja na utakmice vatrenih. Naravno, treba imati na umu kako su cijene letova i autobusnih karata dinamične te se mogu značajno promijeniti ovisno o potražnji.

Wales

Wales je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva te se nalazi na poluotoku na zapadnoj strani otoka Britanije. Izravni je sljedbenik keltske kulture i tradicije. Velški jezik govori petinu od 3 milijuna stanovnika. Zemlja ima slikovite planine i obale, impozantne dvorce i veći dio britanskog industrijskog naslijeđa. U šali se kaže kako ukoliko ne pada kiša na Walesu, vjerojatno će upravo početi padati. Zahvaljujući tome Wales ima dosta blagu klimu sa malim oscilacijama u temperaturi ali obilje zelenila tijekom cijele godine. Vrijeme varira značajno ovisno o lokaciji i krajoliku, a obalno područje je puno blaže klime nego planine.

Do Walesa se najlakše iz Hrvatske može doći preko Bristola. Tijekom toplijih mjeseci Pula je izravno povezana sa Bristolom linijom Easyjeta. Cijena letova kreće se već od 50 eura na dalje za povratne letove, ovisno o akcijama. Uobičajene cijene su oko 100 eura za povratan let.

Pretraži najpovoljnije letove Pula - Bristol

Osim iz Pule do Bristola se može relativno povoljno doći i iz Budimpešte. Pri tome se povratni letovi mogu pronaći već za 30 eura. Prijevoznik je Ryanair.

Pretraži najpovoljnije letove Budimpešta - Bristol


Od zračne luke Bristol do Cardiffa, glavnog grada Walesa može se doći već za 13.50 funti (oko 112 kuna) po smjeru prijevoznikom National Express.

Mađarska

Mađarska je naša susjedna država sa kojom dijelimo drugu najdužu granicu te sa kojom imamo jedne od najboljih vanjskopolitičkih odnosa. Većina putnika koji putuju u Mađarsku odlaze u prijestolnicu Budimpeštu ali svakako su i drugi gradovi vrijedni posjete, od Pečuha, Debrecena i Miskolca, jezero Heviz, najveće termalno jezero na svijetu te nezaobilazan Balaton koji je posebno zanimljiv tijekom toplijih mjeseci. Diljem Mađarske nalaze se i brojni prekrasni dvorci među kojima je posebno lijepi Viszegrad dvorac sjeverno od Budimpešte.

Pročitajte i naš VODIČ KROZ BUDIMPEŠTU

Kako će se utakmica vjerojatno igrati u Budimpešti, većinu ponajviše zanima kako doći do Budimpešte. Do Budimpešte jest najlakše i najbrže doći autobusom Flixbusa. Polasci iz Zagreba su u 07:00 te u 15:30. U isto vrijeme su i povratna putovanja iz Budimpešte.

Zagreb - Budimpešta (flixbus) od 9 eura

Odličan izbor je i putovanje vlakom. Iako traje ponešto duže nego autobusom, zahvaljujući smanjenju cijena koje su uvele Mađarske željeznice i dalje je konkurentan način odlaska u Mađarsku prijestolnicu i time poveznicu na zračnu luku. Svakodnevno Zagreb je povezan redovnom željezničkom linijom do kolodvora Deli. Tijekom ljeta postoji i noćni vlak koji dva puta tjedno povezuje Budimpeštu i Split preko Zagreba. 

vozni red vlakova:

Zagreb

Budimpešta

 

Budimpešta

Zagreb

09:50

16:24

...

06:35

12:38

16:40

22:24

 

15:35

21:04


Cijena karte:

Zagreb - Budimpešta (jedan smjer): 68 kuna (9 eura)
Split - Budimpešta (jedan smjer): 216 kuna (29 eura)

Vjerojatno će Budimpešta biti usputna stanica i za putovanja na druge utakmice jer je do svih zemalja sa kojima igramo u pravilu najlakše i najpovoljnije doći upravo preko Budimpešte.


Slovačka

Naš sljedeći suparnik susjedna je država Mađarskoj i članica je višegradske skupine, baš kao i Mađarska. Glavni grad Bratislava najpopularnija je turistička destinacija u Slovačkoj i grad koji svakako vrijedi posjetiti, no isto tako vrijedi dati priliku i ostatku zemlje, posebice ukoliko ste ljubitelj prirode i planina. Prekrasne visoke Tatre ozbiljna su konkurencija Alpama po svojoj ljepoti i daleko su povoljnije od Alpa.

Pročitajte i naš VODIČ KROZ BRATISLAVU 

Do Bratislave se iz Zagreba može doći jednostavno i relativno povoljno ukoliko se kupuju karte unaprijed izravnom autobusnom linijom Flixbusa iz Zagreba. Cijena putovanja iznosi od 188 kuna po smjeru.

Putovanje traje oko osam sati te uključuje presjedanje u Beču ili Budimpešti.

Ugodnije putovanje do Bratislave je vlakom, no uključuje presjedanje u Budimpešti. Kupiti povratnu kartu do Budimpešte (136 kn) te potom u Budimpešti povratnu kartu do Bratislave (cca 134 kn). Ukoliko kupujete povratnu kartu izravno iz Zagreba do Bratislave, cijena putovanja će biti značajno skuplja. 

Više informacija potražite u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom

Azerbajdžan 

Od svih suparnika hrvatske reprezentacije Azerbajdžan je najveći izazov za putovanje. Ipak nije ni približno složeno doći do Azerbajdžana kao do raznih drugih susjeda te zemlje, zahvaljujući niskotarifnim letovima Wizzaira iz Budimpešte.

Azerbajdžan se nalazi na Kaspijskom moru između Rusije i Irana i graniči sa Gruzijom i Armenijom. Autonomna eksklava Nakhchivan leži između Armenije, Turske i Irana te je odvojena od ostatka zemlje. Osim što je fizički odvojena, zbog ratnog stanja na graničnom području Armenije i Azerbajdžana i fizički je nedostupna osim preko Irana ili zrakoplovom. Azerbajdžan se naziva Zemlja vatre zbog bogatstva nafte i plina. Futuristički grad Baku prekrasna je prijestolnica Azerbajdžana koju svakako vrijedi posjetiti, a planinski vrhovi Kavkaza, vulkani blata i razne druge atrakcije unutrašnjosti Azerbajdžana duboko će se urezati u pamćenje svakom posjetitelju.

Do Baku možete najlakše doći letovima preko Budimpešte pri čemu su ponekad dostupni letovi već za dvadesetak eura. Uobičajena cijena je 40 do 100 eura po smjeru, ovisno o potražnji. Prijevoznik je Wizzair.

Pretraži najpovoljnije letove Budimpešta - Baku


Za posjetu Azerbajdžanu potrebna je viza. Cijena vize je 20 eura za jedan ulazak i boravak u zemlji do 30 dana. Smatra se jednom od najlakše dostupnih viza na svijetu. Za dobivanje vize potrebno je ispuniti formular dostupan na stranicama za eletroničku vizu i uplatiti 20 eura taksi. U roku od nekoliko dana viza se dobiva na email, te je potrebno ju isprintati i ponijeti sa sobom. Ispunite formular za e-vizu Azerbajdžana.

napomena: Ukoliko ste boravili u separističkoj državi Nagorno Karabakh koja je prema međunarodnom pravu dio Azerbajdžana neće Vam biti dopušten ulazak u Azerbajdžan i biti ćete stavljeni na listu persona non grata te države.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2018-12-02Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Povoljno na utakmice Dinama i Rijeke

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti