Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Ima li Albanija najgori turistički slogan?

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Dobra promocija u turizmu znači više nego sama ponuda koju ima neka destinacija, pa stoga ne čudi kako se na različite načine turističke zajednice gotovo svih zemalja svijeta trude predstaviti svoju zemlju kao idealnu destinaciju. Pri tome je veoma važno pronaći slogan koji će biti dovoljno zvučan i lako pamtljiv da bude sam po sebi mamac za destinaciju i da čini destinaciju privlačnom.

Kako bi nastojale biti originalne, turističke destinacije i turističke zajednice često se odlučuju na odstupanja od uobičajenih slogana te nastoje pronaći nešto originalno i izvorno, što manje stereotipno, a pri tome ponekad odstupaju i od mudrosti i zdravog razuma. Nažalost loših primjera slogana i reklama imali smo prilike gledati proteklih godina i za Republiku Hrvatsku, ali čini se kako je novi slogan za Albaniju uspio nadmašiti sve naše promašaje.

Tako je novi slogan turističke zajednice Albanije "BE TAKEN BY ALBANIA". Sam po sebi ovaj slogan i ne bi bio tako loš da ne budi nevjerojatno negativne konotacije koje su upravo povezane sa Albanijom.

Albanci su nastojali izokrenuti radnju filma "Taken" koji je snimljen 2008. godine u kojem su dvije mlade američke djevojke otete u Parizu i prodane u trgovinu seksom od strane stereotipnih albanskih gangstera. Film je postigao veliki uspjeh te je progovorio o vrućem pitanju trgovine ljudima, ali nije ništa napravio u pogledu turističke promidžbe Albanije.


Iako je naravno slogan odabran kako bi se pokazalo da Albanija nije uopće onakva kakvu ju prikazuju stereotipi prikazani u filmu, slično kao što je Kazahstan prikazivao se sasvim drugačijim nego ih je prikazao film Borat, teško se može reći da je to bila najbolja ideja. Dok je Borat film koji je prikazao sasvim nerealnu sliku Kazahstana, inače jedne od najrazvijenijih srednjoazijskih zemalja, film Taken otvorio je stvarnu problematiku sa kojom se Albanija suočava, uslijed veoma snažne mafije, jedne od najvećih razina trgovine ljudima u Europi i općenito raširenosti kriminala. Iako je veoma vjerojatno da turisti neće imati nikakve veze sa tim problemima suvremene Albanije, svakako problem trgovine ljudima i prisilne prostitucije nije tema za šaliti se.

Kada sam prošle godine objavio seriju slika sa Albanske rivijere, dobio sam brojna pitanja o sigurnosti i uvjetima u toj zemlji koja su samo potvrdila predrasude koje većina stanovništva Hrvatske ima o toj zemlji. Mogu samo pretpostaviti kako u drugim zemljama Europe koje su više udaljene od Albanije te koje znaju za tu zemlju isključivo preko albanske mafije, političkih nestabilnosti te sudjelovanja albanske zajednice u oružanim nemirima u Makedoniji i Kosovu kako je slika ove zemlje još i gora. Stoga je gotovo poražavajuće što je Albanija odabrala ovakav slogan.

Pročitajte i PUTOPIS KROZ ALBANIJU

Kakva je Albanija zapravo? Sve samo ne ono što hrane naše predrasude. Prekrasna obala, bogata kulturna i povijesna baština te veoma susretljivi, otvoreni ljudi samo su dio pozitivnih iznenađenja koja ćete doživjeti u Albaniji. Prokletije su među najljepšim planinama Europe, albanska rivijera je prekrasan dio Mediterana koji je cijenama i dalje "Mediteran kakav je nekad bio", dok su gradske jezgre Skadra, Berata i Gjirokastera izvanredan primjer otomanske arhitekture i gradnje. Organizirani kriminal i korupcija jesu ozbiljan problem ove države, ali kao turist gotovo nemate nikakve šanse to doživjeti na vlastitoj koži. Osim ako baš ne tražite.

Zato, nemojte biti "Taken by Albania" ali svakako dođite u ovu zemlju te ponesite sa sobom prekrasne uspomene i doživljaje iz Albanije.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-03-18Aktualno:

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Cipar iz Budimpešte za 18 eura povratno

Egipat iz Beča za 54 eura povratno

Tunis ukida obvezne testove za cijepljenePovezano:

Albanska rivijera

Albanija - I. dio

Albanija - II. dio

Tirana za 30 eura povratno iz Budimpešte

Cipar iz Budimpešte za 18 eura povratno

Skiathos iz Beča za 14 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratno

Gacka

Nacionalni park Brijuni

Krapanj

Najljepše plaže Paga

Najbolje od Gorskog kotaraPogledajte još:

Gacka


Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara