Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Brač dobiva planinarsku obilaznicu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

U posljednje vrijeme sve popularnije su višednevne pješačke, planinarske i biciklističke staze. Ovaj trend aktivnog turizma čini se sve više se prepoznaje i u Hrvatskoj pa je tako u planu za 2020. godinu nova kružna planinarsko-turistička staza Via Brattia na otoku Braču u duljini 135 kilometara koja će povezivat 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu pitoresknih mjesta ovog najvećeg srednjodalmatinskog otoka.

Kako navodi Radio Dalmacija, Via Brattia je izazov za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem. Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na najdužoj bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik - jedan od pet selačih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu.

Da biste na Via Brattiji vidjeli svih ovih 12 iznimnih lokaliteta trebate proći kroz većinu bračkih mjesta - od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala - Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine.


Osim toga, istraživanja su pokazala da je hodanje jedna od najraširenijih aktivnosti koja može biti zanimljiva i zabavna prakticira li se u prirodi, na brdskim terenima ili uz more.

Na stazi Via Brattia će se nalaziti 12 najatraktivnijih kulturno - povijesnih otočkih lokacija na kojima će se skupljati planinarski pečati:

1 - PUSTINJU BLACA
2 - ZMAJEVU ŠPILJU povrh Murvice
3 - DOMINIKANSKI SAMOSTAN u Bolu
4 - POLSMRČEVIK
5 - FRANJEVAČKI SAMOSTAN u Sumartinu
6 - BAZILIKU SV. IVANA u Povljima
7 - KLESARSKU ŠKOLU u Pučišćima
8 - LOVREČINU s ostacima bazlike Sv. Lovre
9 - MIRJE povrh Postira
10 - MUZEJ OTOKA BRAČA (10)
11 - Crkvicu Sv. SPIRIDONA i
12 - Crkvicu Sv. MARTINA (12)

Stoga je nova bračka staza idealna za sve ljubitelje hodanja - bez obzira je li riječ o laganoj šetnji, brzom ili nordijskom hodanju. Privući će ljubitelje aktivnog odmora kojima je Brač jedna od omiljenih destinacija.

"Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova "okobračka" staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči.", ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, jednog od najpoznatijih bračkih središta koje je početna i završne točka Via Brattije.
Booking.com

izvor: Maja Matas, Radio Dalmacija

objavljeno: 2020-01-15Aktualno:

London iz Zagreba za 24 eura povratno

Island iz Beča za 72 eura povratno

Rim iz Zagreba za 24 eura povratno

Kuba iz Venecije za 367 eura povratno

Besplatno po Trstu, Udinama i okoliciPovezano:

Dinara

Olib

Lastovo

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Besplatno biciklom na vlak!

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Prosecco brda na listi UNESCO baštine

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Najljepše planinarske staze Madeire

Kako najjeftinije istražiti Pariz

Malbork

Madeira: sve što trebate znati

KarkonošePogledajte još:

Najljepše planinarske staze Madeire


Kako najjeftinije istražiti Pariz


Dinara


Malbork


Olib