Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Brač dobiva planinarsku obilaznicu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

U posljednje vrijeme sve popularnije su višednevne pješačke, planinarske i biciklističke staze. Ovaj trend aktivnog turizma čini se sve više se prepoznaje i u Hrvatskoj pa je tako u planu za 2020. godinu nova kružna planinarsko-turistička staza Via Brattia na otoku Braču u duljini 135 kilometara koja će povezivat 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu pitoresknih mjesta ovog najvećeg srednjodalmatinskog otoka.

Kako navodi Radio Dalmacija, Via Brattia je izazov za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem. Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na najdužoj bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik - jedan od pet selačih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu.

Da biste na Via Brattiji vidjeli svih ovih 12 iznimnih lokaliteta trebate proći kroz većinu bračkih mjesta - od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala - Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine.


Osim toga, istraživanja su pokazala da je hodanje jedna od najraširenijih aktivnosti koja može biti zanimljiva i zabavna prakticira li se u prirodi, na brdskim terenima ili uz more.

Na stazi Via Brattia će se nalaziti 12 najatraktivnijih kulturno - povijesnih otočkih lokacija na kojima će se skupljati planinarski pečati:

1 - PUSTINJU BLACA
2 - ZMAJEVU ŠPILJU povrh Murvice
3 - DOMINIKANSKI SAMOSTAN u Bolu
4 - POLSMRČEVIK
5 - FRANJEVAČKI SAMOSTAN u Sumartinu
6 - BAZILIKU SV. IVANA u Povljima
7 - KLESARSKU ŠKOLU u Pučišćima
8 - LOVREČINU s ostacima bazlike Sv. Lovre
9 - MIRJE povrh Postira
10 - MUZEJ OTOKA BRAČA (10)
11 - Crkvicu Sv. SPIRIDONA i
12 - Crkvicu Sv. MARTINA (12)

Stoga je nova bračka staza idealna za sve ljubitelje hodanja - bez obzira je li riječ o laganoj šetnji, brzom ili nordijskom hodanju. Privući će ljubitelje aktivnog odmora kojima je Brač jedna od omiljenih destinacija.

"Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova "okobračka" staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči.", ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, jednog od najpoznatijih bračkih središta koje je početna i završne točka Via Brattije.
Booking.com

izvor: Maja Matas, Radio Dalmacija

objavljeno: 2020-01-15Aktualno:

Varšava iz Zagreba za 72 eura povratno

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Porto iz Budimpešte za 30 eura povratno

Poznanj iz Zadra za 57 eura povratno

Barcelona iz Zagreba za 88 eura povratnoPovezano:

Grobničke Alpe

otok Biševo

Zavratnica

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Besplatno biciklom na vlak!

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Prosecco brda na listi UNESCO baštine

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Grčki otoci za povoljan odmor

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodičPogledajte još:

Grobničke Alpe


otok Biševo


Zavratnica


Opatijska rivijera


Grčki otoci za povoljan odmor