Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Bijele i Samarske stijene postaju dio NP Risnjak

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Nacionalni park Risnjak preuzima upravu nad Bijelim i samarskim stijenama i time povećava svoj teritorij na ovo izdvojeno područje koje je zajedno sa Hajdučkim i Rožanskim kukovima najzaštićeniji dio Hrvatske te vjerojatno jedan od najljepših predjela divljine naše zemlje. Kako donosi Radio rijeka, Bijele i Samarske stijene jedini su dio prirode Gorskog kotara koji ima najviši stupanj zaštite, odnosno status strogog rezervata. Upravljanje jedinstvenim prirodnim biserom nedavno je zakonski povjereno Nacionalnom parku Risnjak, što tijelima ustanove nameće niz dodatnih obaveza.

Pročitajte i naš vodič kroz Bijele i samarske stijene

Uklapanje Bijelih i Samarskih stjena u upravljački sustav Nacionalnog parka Risnjak dobrim ocjenjuje predsjednik Upravnog vijeća ustanove Ivan Martinić. Najavio je ispitivanje postojećeg stanja istraženosti, definiranje i postavljanje jačih mjera zaštite te analizu potencijala posjećivanja. "Pri čemu treba biti jako oprezan, jer je strogi rezervat kategorija gdje pitanju posjećenosti treba pristupiti suptilno", istaknuo je Martinić.


Bijele i Samarske stijene neće postati nedostupnije planinarima, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac. "Normalo je da će se to područje i dalje posjećivati, no jasno je da pritom treba postojati i nekakav nadzor. To, drugim riječima, znači, da bi što je više moguće grupa trebalo imati svoje lokalne vodiče, a to je način da lokalno stanovništvo u tome nađe jedan dodatni oblik zarade", zaključio je Gašparac.

Zbog udaljenosti Bijelih i Samarskih stijena od Nacionalnog parka Risnjak, ravnatelj Gašparac, priželjkuje otvaranje dodatnog ureda u mjestu Mrkopalj koje je najbliže rezervatu. Naime, površina pod upravljanjem povećala se za 25 posto, pa treba i dodatan broj ljudi.

"Nadam se da će takav stav prihvatiti i resorno ministarstvo te odobriti zapošljavanje još dvoje djelatnika", naglasio je ravnatelj NP Risnjak. Za kvalitetno upravljanje strogim rezervatom potrebna je priprema strateške dokumentacije, a sreća je da će se kroz jedan europski projekt ove godine financirati planovi upravljanja za područje pod Naturom 2000, a u to se ubraja i strogi rezervat Bijele i Samarske stijene.

Pokrenuta je i inicijativa da Bijele i Samarske stijene UNESCO uvrsti na popis svjetske prirodne baštine.

Pogledajte i naš video uspona na Samarske stijene:Booking.com

izvor: Radio Rijeka

objavljeno: 2018-05-27Aktualno:

Berlin za 20 eura povratno iz Rijeke

Valencija iz Trsta za 36 eura povratno

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Pariz iz Zadra za 36 eura povratno

Mikonos iz Bologne za 48 eura povratnoPovezano:

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Primošten

otok Susak

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Povoljnije vlakom na more

Zagreb - Split za 120 kuna vlakom

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Explore Norway pass za putovanje Norveškom

Obiteljski tjedan na Plitvičkim jezerima

Lavov

Maraton i Sjeverna Koreja

Grčki otoci za povoljan odmor

Venecija

Najljepša jezera EuropePogledajte još:

Najljepše pješčane plaže Jadrana


Primošten


otok Susak


Lavov


Maraton i Sjeverna Koreja