Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Nema više vojnika ispred Checkpoint Charlie u Berlinu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Stvarne vojne patrole napustile su Checkpoint Charlie u Berlinu 1991. godine, a uskoro bi se trebali od tamo ukloniti i glumci koji se pretvaraju da su vojna straža na tom istom mjestu. Uvedena je nova odredba koja zabranjuje glumcima koji se predstavljaju kao vojnici američke vojske da zarađuju od posjetitelja na Checkpoint Charlieju, najpoznatijem prijelazu između Istočnog i Zapadnog Berlina tijekom hladnog rata od 1947 do 1991. godine.

Ne propustite naš vodič kroz Berlin

Checkpoint Charlie je ime koje su zapadne saveznice dale prijelazu između istočnog i zapadnog Berlina, a od pada Berlinskog zida 1989. godine ovo mjesto su privlačile horde posjetitelja. Bild je izvijestio da, iako glumci koji tamo poziraju tvrde da prihvaćaju samo dobrovoljne donacije za izdavanje markica za putovnice i poziranje s posjetiteljima u drvenoj kolibi Checkoint Charlie, policija je otkrila kako oni uredno naplaćuju slikanja što je protivno njemačkom zakonu jer nisu prijavljeni kao obrtnici.


Smatra se kako su glumci umjesto dobrovoljnih donacija zahtijevali 4 eura po fotografiji. Zbog toga je ured za javni red u Mitteu obavijestio kazališnu agenciju koja opskrbljuje glumce da je takva praksa nezakonita, osim ako nije podržana posebnom dozvolom koju nije spremna izdati.

Praksa fotografiranja ispred Checkpoint Charlie traje već 17 godina i uključuje desetak glumaca. Nakon presude, njihova agencija, Dance Factory, tvrdila je da će se boriti protiv zabrane. Smatra se da je uklanjanje glumaca dio plana kojim se odgovarajući povijesni tretman granične točke Berlinskog zida ide prema naprijed.

Iako su postojala još dva prijelaza koja su bila tijekom hladnog rata prometnija, Checkpoint Alpha i Checkpoint Bravo, najveću popularnost ima upravo Checkpoint Charlie. Tijekom 1961. godine, dva mjeseca nakon izgradnje Berlinskog zida, Checkpoint Charlie postao je žarište svjetske pozornosti kada su se sovjetski i američki tenkovi suočili se jedni drugima u napetoj situaciji tijekom događaja koji su ostali poznati kao Berlinska kriza i mogli su dovesti do trećeg svjetskog rata. Sukob je pokrenut svađom oko toga treba li istočnonjemačkim vlastima omogućiti provjeru dokumenata američkih diplomata koji je žele putovati iz zapadnog u istočni Berlin. Konkretna situacija se zbila oko slučaja jednog diplomata koji je htio ići iz zapadnog u istočni Berlin kako bi gledao operu. Metalna koliba checkpoint Charlie, koja je osamdesetih godina zamijenila privremenu drvenu kolibu iz 1961. godine, sada je izložena u Savezničkom muzeju u Berlinu.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-11-08Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Oktoberfest

Potsdam

Berlin

Berlin iz Pule za 26 eura povratno

Berlin za 69 eura povratno iz Zagreba

Berlin za 34 eura iz Zadra povratno

Povećanje turističkih taksi u Amsterdamu

Libanon iz Beča za 94 eura povratno

Malta iz Trsta za 20 eura povratno

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti